Råd / Släkten, arter och hybrider /
Skriv början av artikeln om BeallaraInlägg med Beallara som nyckelord.
I månadsskiftet september/oktober i fjol köpte jag mina första två orkidéer, till minne av min katt som gick bort ung. De kom från Ikea och visade sig ha både ullöss och sniglar - en dålig början, men jag kämpade på med provado, kaffevattning och omplanteringar! Den ena har tre nya skott, vilka stannat i växten då rötterna stått alldeles för blött, men den andra står nu i blom på nytt! Den köptes onamnad men jag vill tro att det är en Colmanara Massai Red.
Några veckor efter de första två köpte jag även en onamnad Beallara, på vilken jag inte kommit mycket längre i namn-sökandet. Även denna blommar nu på två små nya bulber.
Nu när vissa blommat om börjar jag med andra ord känna mig som en riktig orkidésamlare
Nyckelord: Beallara, Colmanara Massai Red
Härligt när de blommar om! Visar att man gör någonting rätt.
Ja, med tanke på hur dålig starten var för mig med allsköns ohyra är jag lite extra glad för att de hänger i
Åh vilka finingar. Härliga djupa färger !
Det var färgerna jag föll för Min orkidé-nr-2 är en Nelly Isler, också den med en fyllig röd färg...åtminstone när den blommade i fjol eller om den repar sig snart och får fram fler rötter!
Vad kan det här vara för sort? Det enda som stod på etiketten vad Cambria, precis som det brukar vara när man är hos mindre välsorterade blomsterhandlare. Hjälp!
Nyckelord: Oidentifierad, Beallara, Cambria
Det kan vara så att den faktiskt inte har något namn. Jag har försökt att googla men inte lyckats hitta något.
Någon nämnde Wilsonara Stirling TIger, på bilderna jag har hittat ser det ut att kunna stämma.... vad tror du?
Vad kan det här vara för sort? Det enda som stod på etiketten vad Cambria, precis som det brukar vara när man är hos mindre välsorterade blomsterhandlare. Hjälp!
Nyckelord: Beallara, Oidentifierad, Cambria
Jag har tyvärr inget svar på din fråga, men vilken härligt färgsprakande planta!
Vet ikke navnet heller, men utrolig fin plante! Blir glad av å se på den
Tack för komplimangerna! Hoppas att någon vet vad den heter, har gått och tänkt på det i ett par månader nu.. haha
Hej!
Otroligt vacker färg och form, Jag tycker den liknar en Wilsonara stirling tiger, i alla fall på de bilder jag hittade på nätet.
Kolla så får du se om du håller med.
3e blomningen i år.
Nyckelord: Beallara, Peggy Ruth Carpenter 'Morning Joy'
Vilka härliga färger Grattis!
Fick denna av några kompisar då jag "passade huset" när de var på semaster...
Tänkte att det var en Peggy Ruth, men det stämmer inte riktigt med mönstren... Färgen stämmer inte heller, men den kan ju ha stått välfigt ljust och blivit blek kanske? Vad tror ni?
Nyckelord: Beallara
Tahoma Glacier?
Hej!
Denna är mycket likt Peggy Ruth men är troligtvis ej riktigt det. Det är ett antal av nya hybrider som alla förbryllar lite vad det är eftersom de ej har namngivits ännu. Peggy Ryth blommar väldigt bra men är ibland ej så fin i växten, Tahoma växer bäldigt bra men tar för stor plats så detta är två andledningar till att odlarna vill hitta andra hybrider som dock liknar dessa.
Peter Göttfert
Tack för svar!
Hmm, kollade plantan idag, små gröna saker, mest på blommorna... Antar att det är vanliga bladlöss, eller kan det vara nåt annat? Har både provado pinnar och spray hemma...så det är väl bara att börja behandla... Suck säger jag bara!!
Från Tulpanens Hus i höstas! Mums vilka fina....
Nyckelord: peggy ruth, beallara
Dom är otroligt vackra ! Har en blommande här hemma en njutning för ögat.
Köpte en avblommad reaplanta förra hösten. Nu är den i blom men jag kan inte identifiera den. Den är inte så hög, c a20 cm och blomman ca8×8cm. Tänkte på någon oncidiumhybrid med tanke på bulbens utseende men jag tror inte det längre. Någon som kan tipsa på härkomst eller sorter är jag tacksam.
Nyckelord: Beallara Eurostar, Goodaleare Eurostar, Beallara
Ser allt ut som en Beallara Eurostar. Om det är den så doftar den lite svagt gott.
Tack Gtgoon, vad snabb du var. Det verkar vara en Beallara Eurostar även om höjden på plantan inte stämmer. Men för övrigt är det exakt vad jag kan se. Min räknas kanske inte som fullvuxen ännu...
Hej på er alla. Här kommer mitt första inlägg.
Undrar om någon vet vad det här är för någon? Själv så tror jag att det är en Cambria av någott slag.
Har fått den. Och dom som gav mig dn sa bara att det är ju en orkidé. Slutdiskuterat.
Mvh Jocke
Nyckelord: Beallara Tahoma Glacier, Beallara
Beallara Tahoma Glacier Green??
Glömde ju säga Välkommen hit!!
Hej Beewa och välkommen hit!
Fin blomma dina vänner har presentat dig med!
Välkommen och trevligt med vänner som ger så fina blommor...
Jättesnygg.
Lyka till med den och med alla okidemissbrukare här.
Thomas
En härlig Tahoma Glacier ingår helt klart i en sann orchidémissbrukares bassortiment!
Välkommen hit Beewa!
Tackar för allt välkomnande samt snabba svar.
Hej Jocke och välkommen hit - du kommer säkert att stortrivas!!
Din blomma är fantastiskt vacker, måste nog skaffa mig en ny sådan:-)
Beallara är f ö en hybrid - Brassia x Miltonia x Cochlioida x Odontoglossum.
De flesta "flervägskorsningar" säljs oftast i handeln under beteckningen "Cambria"
Nån som har någon liten aning om detta kan vara för något?
Mvh Lotta
Nyckelord: identifiering, Beallara
Ser ut som Beallara EuroStar. Jag har en likadan - fin, tycker jag!
Undrar om det inte är en Colmanara Samurai.....
Jag tycker att den ser ut som en Colmonara Samuraj. Jag har en sådan på min sida.
Pia
Vid närmare titt, så instämmer jag! Snarare en Colmanara Samurai!
Tack snälla ni för hjälpen
På krukan stod bara förkortningen,
någon som vet hela namnet ?
Nyckelord: Beallara, Odontonia, Odontonia Tropical Heat Wave
Jag sökte på Beallara Tropical Heat Wave (gissade...) men fick upp Odontonia Tropical Heat wave (http://home-and-garden.webshots.com/photo/1514432954030551835fcmGyu) som ser exakt likadan ut som din. Grattis till en mycket vacker blomma!
Jag var inne på samma gissning, men kunde inte hitta nått....
Tack för hjälpen !
Min Beallara blommar just nu med 13 utslagna helt enormt stora blommor. Och nyss upptäckte jag något jag aldrig känt förrut; blommorna doftar!
Nyckelord: Beallara, Beallara Tahoma Glacier
Det var rackarns, då måste jag ställa den under värme lite och se om jag kan känna nåt genom snuvan oxå...
Ja de har någon slags doft, lite obeskrivlig, den enorma blomningen jag hade för någon månad sedan är över och har nu endast kavr några enstak stänglar, en blommande. Den har tydligen också fått en ny bulb. Nu har den bara fyra blommor kvar. Det ser ut som det är dax för omplantering men jag får nog vänta ett par månader, den har tålv bulbef till dagens datum. Den är verkligen en fantastik orchidè.
I onsdags träffades ett 20-tal orkidéintresserade i SYS och upplevde Marie Widén engagerat tala, visa och demonstrera dofter och dessas betydelse i Lunds Botan.
Oj vad trevligt det låter att få lyssna på ett föredrag om orkidéers dofter...
Tor: Vad spännande, kan du återge lite vad hon sa ? Fick ni nosa på mycken väldoft?
Vi hade en härlig kväll med bra frågor och ännu bättre svar. Marie hade förberätt sig mycket väl och dukade upp både doftblom och doftande blad. Visade orkidébilder och bjöd på en doftande rundtur i Botan. En fin högtidsstund i advent!
Tor: Det hade jag verkligen velat vara med på! Sverige är lite väl l-å-n-g-t ibland. Doftande blad säger du, minns du några speciella och vad de doftade???
..har nu börjat slå ut. Bladen är riktigt fula, men när den blommar blir allt förlåtet. Det blev tretton knoppar denna gång.
Nyckelord: Beallara Tahoma Glacier, Beallara
Vi får slå våra kloka huvuden ihop här, Monica: jag får inte så mycket blommor på min, en stängel med fem rejält stora blommor just nu, och jag ser ingen andra stängel på G. Men å andra sidan har den hållit sig frodig och grön och bara enstaka dragspelsveck. Min står i västerfönster, stod ute mycket i somras, får näring a' la "weakly weekly" metoden. Hur har du din?
Jag tror att mängden blommor och stänglar kan ha med plantans ålder och storlek att göra. Äldre/större= mer blommor och fler stänglar. Rätta mig om jag har fel.
Tidigt i somras hängde jag den på en vägg ganska skyddad från regn. Där fick den stanna till sent i sept. och fick morgon och kvällssol. Plantorna ute fick det lite tufft eftersom vi var borta en helt del. Men det kanske råkade bli helt rätt med de svala nätterna ute och torka? När vi var hemma hade jag dåligt samvete, fjäskade genom att blöta både väggen och marken under och hoppades att de skulle må gott av all fukten. När den kom in i september hade den två stänglar på gång. Den har fått fortsätt ljust inne under Wexthusets belysning nebulosa hobby samt står i ett söderfönster. Så svalt som maken tål att sova i också, runt 19 grader på natten och 21,5 på dagen när belysningen är på. Några skålar med vatten i här och där i fönstret. Den har Inga dragspelsblad, några mjuka veck möjligen. Men inte alls benägen att få dragspelsblad som t e x min Nelly Isler. Däremot verkade den behöva lite fuktigare omkring sig när knopparna skulle brista. Ståendes i fukten i badrummet öppnade sig plötsligt flera knoppar. Slumpen eller var all fukten precis vad som behövdes för att blommorna skulle börja öppna sig?
Nattempen på 19 grader är över vad många rekommenderar för Beallara, men knopparna har ändå fortsatt att utvecklas till de fetaste jag sett, men jag har å andra sidan inte sett mycket, nybörjare som jag är... När det gäller Beallaran så ger jag den ordentliga duschar då och då, men ger mycket svag näring vid varje vattning. Efter blomningen ska jag nog låta bli näringen och ev. minska lite på vattningen. Bladen är fruktansvärt fula, hur är det med din? Någon här på forumet omtalade att någon klon av denna hade ett ofarligt virus som betedde sig så här. Antar att det är vad den här har, eftersom den växer och frodas ändå. Fast hur viruset inverkar på den i det långa loppet vet jag inte.
Tack Monica, det var utförligt! Misstänker att jag kanske har den lite för mörkt då, ska prova att ändra det. Nej, bortsett från några dragspelsveck här och där är bladen helt okej, lite vagt småprickiga som jag tror beror på att den fått sol eller för ljust efter mina duschningar i luften, det är såna pytteprickar som efter finaste inställningen på munstycket. På vilket sätt blir dina blad fula? Inte för att jag kan tipsa vad som kan vara fel då, men någon annan kanske kan? Men visst är det en njutning att titta på skimret och de glaciärgröna ränderna ?
Det blir torra bruna ränder på gamla bulbers blad, sedan delar sig bladen. Det ser ut som om någon har strimlat bladen med kniv. Men bulberna är görna och fina ändå, så jag är inte orolig egentligen. Våga vara ful var det någon orkidékännare här på forumet som sa. Hos orkisar i naturen är inte många blad felfria...
...du nämner skimret! Visst är det vackert, som om de vore gjorda av finaste siden. Har försökt fästa skrimret på bild, men har inte lyckats hittills.
Det ser nästan ut som om markeringarna suddas ut. Som om någon målat dem i vattenfärg och nu smälter de samman.
Nyckelord: Beallara, Beallara Tahoma Glacier 'Green'
Meen så vacker. ser ut som vått i vått-målning. /Annette/
Treblad.se är byggt av Björn på samma grund som sajten OrkidéPrat. Om du är medlem i OrkidéPrat kan du logga in här på Treblad.se med samma konto.
Treblad.se är en ganska ny sajt, så det kan finnas buggar. Om du märker att något verkar märkligt, skriv gärna till oss på bjorn@neovita.com så att vi kan rätta till problemet.
Håll dig enkelt uppdaterad om kommande Trillium-projekt och plantor till salu.
Du får använda vissa texter och bilder på OrkidéPrat fritt.
Ansvarig utgivare: Björn Johansson, www.neovita.com/orkideer
Info om neovita, policy kring sekretess och cookies, kontaktmöjligheter