..har nu börjat slå ut. Bladen är riktigt fula, men när den blommar blir allt förlåtet. Det blev tretton knoppar denna gång.
Nyckelord: Beallara, Beallara Tahoma Glacier
Vi får slå våra kloka huvuden ihop här, Monica: jag får inte så mycket blommor på min, en stängel med fem rejält stora blommor just nu, och jag ser ingen andra stängel på G. Men å andra sidan har den hållit sig frodig och grön och bara enstaka dragspelsveck. Min står i västerfönster, stod ute mycket i somras, får näring a' la "weakly weekly" metoden. Hur har du din?
Jag tror att mängden blommor och stänglar kan ha med plantans ålder och storlek att göra. Äldre/större= mer blommor och fler stänglar. Rätta mig om jag har fel.
Tidigt i somras hängde jag den på en vägg ganska skyddad från regn. Där fick den stanna till sent i sept. och fick morgon och kvällssol. Plantorna ute fick det lite tufft eftersom vi var borta en helt del. Men det kanske råkade bli helt rätt med de svala nätterna ute och torka? När vi var hemma hade jag dåligt samvete, fjäskade genom att blöta både väggen och marken under och hoppades att de skulle må gott av all fukten. När den kom in i september hade den två stänglar på gång. Den har fått fortsätt ljust inne under Wexthusets belysning nebulosa hobby samt står i ett söderfönster. Så svalt som maken tål att sova i också, runt 19 grader på natten och 21,5 på dagen när belysningen är på. Några skålar med vatten i här och där i fönstret. Den har Inga dragspelsblad, några mjuka veck möjligen. Men inte alls benägen att få dragspelsblad som t e x min Nelly Isler. Däremot verkade den behöva lite fuktigare omkring sig när knopparna skulle brista. Ståendes i fukten i badrummet öppnade sig plötsligt flera knoppar. Slumpen eller var all fukten precis vad som behövdes för att blommorna skulle börja öppna sig?
Nattempen på 19 grader är över vad många rekommenderar för Beallara, men knopparna har ändå fortsatt att utvecklas till de fetaste jag sett, men jag har å andra sidan inte sett mycket, nybörjare som jag är... När det gäller Beallaran så ger jag den ordentliga duschar då och då, men ger mycket svag näring vid varje vattning. Efter blomningen ska jag nog låta bli näringen och ev. minska lite på vattningen. Bladen är fruktansvärt fula, hur är det med din? Någon här på forumet omtalade att någon klon av denna hade ett ofarligt virus som betedde sig så här. Antar att det är vad den här har, eftersom den växer och frodas ändå. Fast hur viruset inverkar på den i det långa loppet vet jag inte.
Tack Monica, det var utförligt! Misstänker att jag kanske har den lite för mörkt då, ska prova att ändra det. Nej, bortsett från några dragspelsveck här och där är bladen helt okej, lite vagt småprickiga som jag tror beror på att den fått sol eller för ljust efter mina duschningar i luften, det är såna pytteprickar som efter finaste inställningen på munstycket. På vilket sätt blir dina blad fula? Inte för att jag kan tipsa vad som kan vara fel då, men någon annan kanske kan? Men visst är det en njutning att titta på skimret och de glaciärgröna ränderna ?
Det blir torra bruna ränder på gamla bulbers blad, sedan delar sig bladen. Det ser ut som om någon har strimlat bladen med kniv. Men bulberna är görna och fina ändå, så jag är inte orolig egentligen. Våga vara ful var det någon orkidékännare här på forumet som sa. Hos orkisar i naturen är inte många blad felfria...
...du nämner skimret! Visst är det vackert, som om de vore gjorda av finaste siden. Har försökt fästa skrimret på bild, men har inte lyckats hittills.
För att svara på frågor och skriva kommentarer, Logga In eller Bli Medlem Nu.
Härlig kommers mellan oss medlemmar. Några av alla varor:
Var söndag och onsdag är det auktion, om vi medlemmar vill. Alla kan lägga upp objekt. Läs mer.
Auktionsklockan var 18:09:26 när sidan laddades.
Det finns just nu inga aktuella auktioner.
Beställ orkidéer tillsammans med andra OrkidéPrat-medlemmar.
Det finns inga aktuella sambeställningar just nu.
Alla medlemmar kan lägga till evenemang i kalendern. Läs mer.
Det finns just nu inga evenemang inskrivna för de närmaste dagarna.
Alla aktuella & framtida evenemang
Prata orkidéer med OrkidéPrats medlemmar, i 'verkligheten'.
Vi pratar inte bara. Här är exempel på saker vi gör tillsammans:
Projekt Paphiorangis. A.k.a. "The Fantastic Paphiorangis Project Of 2009". Vi odlar Aerangis och Paphiopedilum och derar med oss av våra erfaranheter.
Projekt Ulla. Cypripedium-odling i grupp.
Projekt Flaskbarn. Från små, små fröplantor till blommande orkidéer.
Projekt Cattleya. Vi odlar Cattleyor tillsammans, men var för sig. Vem får första blomningen?
Svenska Orkidésällskapet (SOS) verkar för att främja orkidéintresset i Sverige samt för att skydda alla orkidéer.
Bli medlem och få tidningen ORKIDÉER 6 gånger per år. Kontakta Malin som är medlemsansvarig:
Solstråle här på OrkidéPrat,
skicka e-post,
besök orkidesallskapet.se
Cattleya-kurs
Mikael Gustafsson bjuder in oss alla att ta del av hans stora kunskap om släktet Cattleya och dess odling.
Hela kursen i PDF för nedladdning / utskrift (2MB)
Moment 1: Välkomna till Cattleya-kursen
Moment 4: labiata, jenmanii, lueddemanniana
Moment 6: percivaliana, schroederae
Moment 8: warneri, warszewiczii var Sanderiana, bowringiana, skinneri
Du får använda vissa texter och bilder på OrkidéPrat fritt.
Ansvarig utgivare: Björn Johansson, www.neovita.com/orkideer
Info om neovita, policy kring sekretess och cookies, kontaktmöjligheter