bakbulber (1) delning (18) keikeipasta (1) keiki (76) rotning (3) sidoskott (5) stickling (4)
En intressant mutation! Min pappa fick en muterad keiki en gång för över 10 år sedan och nu har det hänt igen på en av min mammas Phalaenopsis.
Jag har övertalat min mamma att låta den sitta kvar tills vi lyckats få en bild på när moderplantan och keikin blommar samtidigt med olika blommor! Det vore en sjukt häftig bild! Min pappa hade redan klippt bort sin muterade keiki innan den blommade för första gången så där fick vi aldrig möjligheten till det.
Nyckelord: Muterad keiki, Keiki, Phalaenopsis
Detta hände mig med en blomma på en av mina phalaenopsis. Inga petaler, ingen läpp. Jag tyckte det var väldigt obehagligt. Måste tyda på att någonting gjorts fel, ... antingen för kallt, för lite ljus, för lite vatten, eller för mycket vatten.
Det kan troligt också bero på den hårda genetiska manipulationen i drivhusen, åt den breda kommersiella konsumtionsmarknaden.
Hur menar du med Den hårda genetiska manipulationen?
Att de pressar fram nya varianter och färgkombinationer, och driver upp dem väldigt snabbt för att sälja mer. Jag får iallafall det intrycket. T.ex. den senaste blå färgen som såg ut som rengöringsmedel, som de sålde på Plantagen. Det är inte naturligt.
Vad jag vet så använder de sig av vanlig hybridisering dvs att de utför korsningar via pollinering och inte genteknik. Vad är det som är så hemskt med det? Och mutationer sker ute i det vilda också, det är en del av evolutionen.
Om det är den blå färgen jag tror du menar så får man fram den genom att färga vita blommor med ett blått färgämne. När plantan blommar om så har den blå färgen försvunnit
Ok, det låter mindre dramatiskt än jag befarade.
Min "Lancôme-lila" orkide (Phaelenopsis) har fått "barn" på de gamla blomstänglarna.
De är rätt små ännu, men jag tar gärna emot tips på hur jag skall sköta dem för att de skall överleva på egen hand.
Har en stor glasvas - typ 60 cm hög- som jag haft orkidéer i förut. Kan den ge ett bra klimat?
Nyckelord: Keiki
Finns ganska många frågor kring det på OrkidéPrat sedan tidigare, du kan hitta inläggen här https://www.neovita.com/orkideer/no.cgi?...
Hej!
Du behöver inte göra något med dom, vänta tills de har minst 3 rötter innan du sätter de i en egen kruka, med sphagnummossa eller bark
Rötterna bör vara tillräckligt långa för att kunna absorbera vatten, vilket du ser på att de blir gröna när du sprayar eller vattnar på dom.
Tack både för hjälpsamheten!
Är nyfiken på hur jag ska gå till väga för att plantera dessa två. Särskilt hur jag ska beskära för att både extraplantorna och moderplantan ska må bra. Tror att det är en brudorkidé.
Nyckelord: Keiki, omplantering
Bara att ta loss keikin och plantera dem i bark. Brukar inte vara några problem. Den nedersta har långa fina rötter
Med så långa rötter kan den det vara svårt att plantera utan att bryta av rötter, var försiktig
Rötterna blir lite mer böjliga om man sätter dem i vatten en stund innan plantering.
Hej!
Helt okunnig på detta område men har förstått att jag fått en keiki efter en del googlande... Den har bara två rötter som blivit väldigt långa nu i väntan på att en till ska växa ut och jag vet inte riktigt vad jag ska göra med den. Ska jag låta den sitta kvar? Blomman har även fått en hel drös med nya blad och rötter under och efter att den blommade en längre period fram tills i höst. Phalaenopsis för övrigt! Alla råd tas tacksamt emot!
Nyckelord: Phalaenopsis, keiki
Jag köpte för ett tag sen en Dendrobium nobile fire bird, som nu blommat över. Som ni ser av bilder har jag fått 2 Keikis med lite luftrötter. Den ena har en blomma inväxt i stjälken. Hur länge ska jag vänta och hur gör jag för att dessa ska föröka sig, Kan jag bara skära av stjälken under keikisen och sätta den i ny pinjebark med mossa, eller har ni några andra tips?
Hälsningar Erik
Nyckelord: Keiki, Dendrobium nobile fire bird
Perfekt att ta dem nu, fina mjuka rötter. Blanda bark och mossa och håll fuktig
Wiii!! Efter att ha räddat denna keiki ifrån en mkt sjuk moderplanta, har den fått stå i full water culture för att försöka stimulera nya rötter att växa! Det verkar lyckat! Massa nya "pluppar" syns nu vid roten sååå glad!
Nyckelord: Keiki, Phalaenopsis, Full water culture
Vad är water culture ? Grattis.
Tack LP! Att ha plantor endast i vatten. Kom över info om detta under mina timlånga sökningar på youtube efter orkidéskötsel-tips!
Okej, där fick jag lära mig nått.
Emaoji, hur länge hade du din keiki i bara vatten ? Vad planterade du den i sedan, och hur gick det med den? Nyfiken.
Hej alla glada!
Min bästa mini-phal som blommar om och om igen, verkar ha fått keiki? Den brukar bara ha två blad och nu undertill så ser det ut som om en "ny" planta håller på att växa upp. Kan ni kunniga hjälpa mig se ifall jag har rätt? Första bilden är på hur phalen såg ut från början med två blad. Om det nu är keiki, hur gör jag för att avlägsna den från modern på bästa sätt utan att den skadas?
Tack,
Linn
Nyckelord: phalaenopsis, Keiki
Tycker det ser ut som något har hänt med toppen på moderplantan. Har det kommit nya blad någon gång? Keikin kan tas bort när den har några rötter, så många och långa så du tror att den klarar sig. Annars kan du låta den sitta kvar då riskerar du inte att skada den. Brukar inte vara några problem att ha två plantor i samma kruka. Det är alltid lite riskabelt att dela dom.
Din planta har något som kallas Terminal Spike, dvs den har kommit med blomstänglar direkt i bladvecket. En Phalaenopsis växer monopodialt, dvs tillväxten - nya blad - sker i plantans topp och det går inte så bra med det nu pga de gamla stänglarna, som proppar igen för tillväxt. Därför gör den en keiki för att kunna överleva.
Keikin måste få bra egna rötter innan du kan ta bort den från moderplantan om du inte vill att den ska vara kvar.
Hur gör jag med de gamla stänglarna? Ska jag klippa dem ytterligare? Förstår att det inte hjälper nu men till andra plantor så att det inte händer igen...
Nej det är orginalbladen. De var jättesmå innan så de har breddat sig lite.
Du kan inget göra åt de gamla stänglarna och ytterligare klippning av dem förändrar inget. Terminal Spike är en missbildning och såna plantor borde inte komma ut i handeln. Rådet är att du ska inte köpa en planta som kommer med stänglar i översta bladvecket, för då blir det svårt/omöjligt för plantan att komma med nya blad och växa.
Jag har en sån planta med terminal spike "syndromet" och den verkar bilda keikis istället-frodigare planta
Ja, dom kan bli jättefina. Har också haft en med Terminal Spike, som fick två keiki. Moderplantan gav upp, men de två barnen växer och frodas i var sin kruka och båda har blommat med normal sättning av sina stänglar.
Min Phal "wild orchid" har två terminal spikes. Vi får se vad som händer.
Spjuttan, jag tror det är just denna, som ibland har eller får terminal spikes. Min var också en "wild orchid", ganska små vita blommor med gulorange läpp och den kallas också Phal Soft Cloud. Mycket blomvillig och söt.
Ni som är duktiga på phalar, har ni tips på liknande orkidéer med dessa "taxöron"? Försöker hitta olika varianter av phalar förutom den vanliga brudorkidén
Phalaenopsis och brudorkide är samma sak
Jag har en dendrobium moderplanta som var 2 st från början som slutligen fick 5 skott. Delade den då det började bli lite trångt i krukan, med framgång! En moderplanta till mig och 1 till min kompis och 2 skott i en kruka o 3 i en annan då de hellre delade sig så. Nu har min moderplanta fått en stor keiki och den har i sin tur fått en keiki, en keiki på keikin liksom. Även ett nytt stort skott i krukan och en keiki på en avklippt moderstängel som var klippt vid köp. Min fråga är hur får jag av keikin på den stora levande moderplantan utan att behöva klippa av den? Går det som jag läst innan, att bara bryta av keikin för omplantering?
Nyckelord: Omplantering, Dendrobium, Keiki
Det är bara att bryta loss keikin. Den verkar ha gott om egna rötter.
Ja det har den faktiskt! En på gång och flera långa, tack så jättemycket för svar anitta
Jag köpte en Dendrobium moniliforme av Lassse i april. Vilken eländig speta tänkte jag när den kom. Van som jag är vid robusta Cattleyor.
Plötsligt syns en enda liten blomknopp på den där den står ute i ösregnet på balkongen. Jag tar förstås in den och då doftar hela sovrummet.
Nu syns det tydligt att det är en liten keiki som blommar. Kan jag plocka loss den och plantera den när den har fått lite längre rötter? Och är det sphagnum som gäller då?
Nyckelord: Keiki, Dendobium moniliforme
Visst är det en underbar doft!:D du kanske såg min post och kan tänka dig parfymen från alla dessa blommor i en etta!:D
Keikin kan du ta av när den har lagom med rötter, men jag skulle nog vänta tills jag såg att ett nytt skott börjar formas på den lilla keikin:) jag har tagit nån keiki sådär men verkar lite svaga på just mina plantor utav de olika moniliforme varianterna:/
Men de växer desto fortare i antal bulber ändå:)
Och spaghnum i en liten liten liten kruka!
Nästa blomning ska det definitivt bli flera blommor. Och doft.
Är som gjort för omplanteringar.
Några blir man glad utav och andra kanske kan behöva en nödlösning.
Jag pratar om rotsystem och det är otroligt hur olika känsliga olika varianter inom arten Neofinetia falcata kan vara. Några kan dränkas medan andra knappt kan doppas en gång varannan vecka utan att rötan är där.
En av de drabbade var en variegerad sort som kallas 'Yaegoromo 八重衣 ', den hade växt lite knepigt och alla rötter var i olika stadier, några nere i krukan, andra vid kanten och några långt ovanför krukan. Så tyvärr var jag tvungen att dela. Så nu har jag 5st plantor. Får se nu hur detta artar sig.
Jag kan tyvärr inte erbjuda någon bild idag för nu har jag lite annat att pyssla med innan det bär av hemifrån igen:)
Ha en underbar dag allesammans!:)
Nyckelord: Delning, Neofinetia falcata, Omplantering
Härlig kommers mellan oss medlemmar. Några av alla varor:
Var söndag och onsdag är det auktion, om vi medlemmar vill. Alla kan lägga upp objekt. Läs mer.
Auktionsklockan var 19:34:48 när sidan laddades.
Det finns just nu inga aktuella auktioner.
Beställ orkidéer tillsammans med andra OrkidéPrat-medlemmar.
Det finns inga aktuella sambeställningar just nu.
Alla medlemmar kan lägga till evenemang i kalendern. Läs mer.
Det finns just nu inga evenemang inskrivna för de närmaste dagarna.
Alla aktuella & framtida evenemang
Prata orkidéer med OrkidéPrats medlemmar, i 'verkligheten'.
Vi pratar inte bara. Här är exempel på saker vi gör tillsammans:
Projekt Paphiorangis. A.k.a. "The Fantastic Paphiorangis Project Of 2009". Vi odlar Aerangis och Paphiopedilum och derar med oss av våra erfaranheter.
Projekt Ulla. Cypripedium-odling i grupp.
Projekt Flaskbarn. Från små, små fröplantor till blommande orkidéer.
Projekt Cattleya. Vi odlar Cattleyor tillsammans, men var för sig. Vem får första blomningen?
Svenska Orkidésällskapet (SOS) verkar för att främja orkidéintresset i Sverige samt för att skydda alla orkidéer.
Bli medlem och få tidningen ORKIDÉER 6 gånger per år. Kontakta Malin som är medlemsansvarig:
Solstråle här på OrkidéPrat,
skicka e-post,
besök orkidesallskapet.se
Cattleya-kurs
Mikael Gustafsson bjuder in oss alla att ta del av hans stora kunskap om släktet Cattleya och dess odling.
Hela kursen i PDF för nedladdning / utskrift (2MB)
Moment 1: Välkomna till Cattleya-kursen
Moment 4: labiata, jenmanii, lueddemanniana
Moment 6: percivaliana, schroederae
Moment 8: warneri, warszewiczii var Sanderiana, bowringiana, skinneri
Du får använda vissa texter och bilder på OrkidéPrat fritt.
Ansvarig utgivare: Björn Johansson, www.neovita.com/orkideer
Info om neovita, policy kring sekretess och cookies, kontaktmöjligheter