Olika sjukdomar och skadedjur kan drabba orkidéer. Men de går att bekämpa också. Här finner du diskussioner om problemen och om lösningarna.
Ardap (1) bakterieangrepp (1) bekämpningsmedel (3) bladlöss (12) bönsyrsa (1) falskt spinn (6) flugfälla (1) fruktflugor (2) Fruktträd Effekt (1) gift (2) gråsugga (3) insekter (2) karantänstid (1) kladdiga droppar (3) kolsyreis (2) livräddning (1) löss (6) mögel (18) Neem-olja (1) Nemablom (1) ohyra (140) orangea kryp (1) Provado (13) rotdöd (1) röta (19) sjukdom (22) skadedjur (12) sköldlöss (24) småkryp (5) snigel (8) spindel (5) spinn (19) spinnrovkvalster (1) svampangrepp (5) svampinfektion (2) svarta blad (1) svarta prickar (18) trips (7) tusenfoting (3) ullöss (59) virus (21) vit ohyra (1) Vita flygare (1)
Hej,
Har en stor planta stanhopea som inte ser så pigg ut. Har vart så under ett tag men blivit värre. Några idéer om vad det kan vara eller tips på vad jag kan göra.
Antar att det är svamp. Har nog sprayat under vintern med dålig cirkulation.
Gustav
Om det är svamp så man kan prova spreja eller torka bladen med Atamon. Det används i livsmedel och är ofarligt för orkidéer.
Verkar vara en ampel. Får intrycket att plantan inte mår 100 och
behöver inte vara sjukdom. Kan luftfuktigheten ökas? Hänger den ute på sommaren? Om inte skulle jag prova det.
Tack för svar. Luftfuktigheten behöver nog obsolut ökas under vintern. Har den ute på sommaren, så lång tid det går. Jag har sprayat den på vintern, dock inte med jämna mellanrum. Hmmmm
Hej!
Har länge (ngr år) haft svarta prickar på bladen på denna orkidé, kommer inte ihåg vad den heter. Jag tror jag köpte den som en väldigt lite planta i Singapore för några år sen.
Den växer men har inte blommat, det verkar heller inte sprida sig till andra orkidéer. Prickarna har funnits i flera år, så det är inte vattenskador från sol.
Vad är det & finns det något sätt att få den "frisk" igen?
Jag la ut denna frågan för 1 år sen eller nåt, men fick inga svar, så jag hoppas någon vet vad det är!!
/ Anna
Nyckelord: Sjukdom, Svamp, Svarta prickar
Kan eventuellt vara ett svampangrepp. Mer info finns här
Hej!
Har länge (ngr år) haft svarta prickar på bladen på denna orkidé, kommer inte ihåg vad den heter. Jag tror jag köpte den som en väldigt lite planta i Singapore för några år sen.
Den växer men har inte blommat, det verkar heller inte sprida sig till andra orkidéer.
Vad är det & finns det något sätt att få den "frisk" igen?
/ Anna
Nyckelord: Sjukdomar, Svarta prickar
Jag skulle låta det vara om det inte spridit sig till andra orkidéer. Ha bara koll på om de blir sladdriga. Bladen kan ju haft vatten på sig och fått brännskador.
Tänkte ta med en Dendrobium till monter på Botan i helgen men snigeljävel har ätit alla stänglar och sedan har jag fått första barnbarnet, en Elliot, väger som dicks cristata 3600 gram och lika lång som krukans diameter 51 cm
Nyckelord: Snigel
Ja, livet är fyllt av både med - och motgångar! Tycker förstås att Elliot är bäst att få, eller hur? En Dendrobium kan du väl komma över. Så heja morfar, för nu blir det nya tider!!!
Tack Annika
Om man nu ska vara petig har jag blivit farfar
Grattis återigen till tillskottet
cristata frös nästan ihjäl när Börje och jag var på turne förra året så mest bruna bulber (80%) så den väger inte så mkt som Elliot längre.
För övrigt var Elliot en av huvudfigurerna i Steven Spielberg's film E.T. the Extra-Terrestrial den lilla snälla pojken!
Sorry rätt ska vara rätt! Grattis farfar Ole!
Himmel vad superjobbigt när även en så'n rör ti?l odlandet ! GRATTIS!!
Grattis till din nya titel! Mysigt..
Grattis Oled!
Grattis!
Hej hörni,
Jag planterade precis om en Phalaenopsis Mini Mark som jag haft i en och en halv vecka, och såg då att det satt en ullus under en av klämmorna som håller stängeln upprätt. Jag har inte kunnat se några fler ullöss vare sig på plantan eller i komposten, och plockade såklart bort den lilla rackaren. Men vad gör jag nu, ska jag behandla plantan på något sätt eller ska jag vänta och hoppas att det bara var den?
Nyckelord: Ullöss
Caroline, läs länken jag bifogar! Tror inte du har bara en lus och börja med att isolera plantan.
http://www.biobasiq.se/skadegoerare/ullo...
Jag fick ju som tidigare aviserats (= tjatats om) ett ullusangrepp på mina älskade, superblomvilliga Phal. Timothy Christopher. Och jag kämpade, ja, och det var BARA dessa phals som var angripna på detta fönsterbräde (som jag nu behandlar som ett karantän-bräde). Men jag gav upp kampen: de gömmer sig i veckor nere i komposten och nopsisar verkar extra utsatta (ingen annan på samma fönsterbräde har hittills uppvisat en enda lus). Du har en ny nopsis och jag rekommenderar det värsta: "Brännbart" (beroende på vilka avfallsfraktioner ni har, men INTE kompost!! Spridningsrisk??).
Okej, tack för svar! Jag har bara två orkidéer så jag är inte jätteorolig över spridningsrisken. Jag provar spreja dem med såpvatten till att börja med så får vi se hur det utvecklar sig
Det är så trist med dessa små ulltussar. Alltid får man kämpa med någonting när man odlar orkidéer ex uteblivna blomningar, ohyra, röta mm
Säger bara USCH!!! Törs knappast viska att jag har klarat mig i flera år från detta otyg, för då är de väl här imorgon bitti och knackar på.
Hmmm... inte skulle jag kalla de söta.... känner med dig... så trist att bli drabbad...
Jag vet exakt hur du känner Jag har nu hittat på flera Cattleyor, limeträdet, Papegojblomman och passionsfruktsrankan. Det pågår ett krig i min lägenhet nu mot monstren och jag kommer att vinna det.
Jag blir galen... Två år utan några kryp och idag hittade jag ullöss på två av min Cattleyor på mitt orkidebord. De äckliga krypen satt på de nya skotten. Det är totalt 20 cattleyor på bordet och jag hoppas det inte spridit sig för mycket. Alla har nu behandlats med blandning av såpa, rödsprit och vatten. De två jag hittade lössen på har hela rotsystemet doppats i blandningen och ska nu även planteras om. Kanske även de som stod närmast får sig en omplantering. Får ha extra mycket översyn på dessa nu.
Nyckelord: Ullöss
Aj aj ......
En kan bli hysterisk för mindre!! Jag har (haft??) de eländiga krypen på en grupp nopsisar. Kört hårt med sprit & såpa och inte hittat några fler på ett par veckor nu. Men livscykeln är på sex veckor (minst: gäller att en inte missat något litet!), så kampen går vidare... Kämpa på! Lycka till!!
Tack Xara. Efter såpning, spritning och vissa omplanterade står alla nu utspridda i rummet. Blir sprayning med jämna mellanrum nu. Ska lyckas utrota dom j...
Känner igen dig, bara så du vet!! Nu blir det sprit och såpa, så det så! Sist fick dina släktingar dö av årgångs-Captain Morgan-rom och Yes, men räkna inte med denna gång... ! !. (Har inte kollat förråden ännu, så jag vet inte i detalj vad jag ska bekämpa dig med... )
Nyckelord: Ullöss
Inte konstigt att de kommer tillbaka
Usch!! Man kan undra vem som "uppfann" denna styggelse. Ingen orkisälskare iaf. Simpel sprit ska de ha och inga fina sorter!! Säger bara lycka till med det nya kriget och hoppas du vinner igen.
Härlig kommers mellan oss medlemmar. Några av alla varor:
Var söndag och onsdag är det auktion, om vi medlemmar vill. Alla kan lägga upp objekt. Läs mer.
Auktionsklockan var 19:40:23 när sidan laddades.
Det finns just nu inga aktuella auktioner.
Beställ orkidéer tillsammans med andra OrkidéPrat-medlemmar.
Det finns inga aktuella sambeställningar just nu.
Alla medlemmar kan lägga till evenemang i kalendern. Läs mer.
Det finns just nu inga evenemang inskrivna för de närmaste dagarna.
Alla aktuella & framtida evenemang
Prata orkidéer med OrkidéPrats medlemmar, i 'verkligheten'.
Vi pratar inte bara. Här är exempel på saker vi gör tillsammans:
Projekt Paphiorangis. A.k.a. "The Fantastic Paphiorangis Project Of 2009". Vi odlar Aerangis och Paphiopedilum och derar med oss av våra erfaranheter.
Projekt Ulla. Cypripedium-odling i grupp.
Projekt Flaskbarn. Från små, små fröplantor till blommande orkidéer.
Projekt Cattleya. Vi odlar Cattleyor tillsammans, men var för sig. Vem får första blomningen?
Svenska Orkidésällskapet (SOS) verkar för att främja orkidéintresset i Sverige samt för att skydda alla orkidéer.
Bli medlem och få tidningen ORKIDÉER 6 gånger per år. Kontakta Malin som är medlemsansvarig:
Solstråle här på OrkidéPrat,
skicka e-post,
besök orkidesallskapet.se
Cattleya-kurs
Mikael Gustafsson bjuder in oss alla att ta del av hans stora kunskap om släktet Cattleya och dess odling.
Hela kursen i PDF för nedladdning / utskrift (2MB)
Moment 1: Välkomna till Cattleya-kursen
Moment 4: labiata, jenmanii, lueddemanniana
Moment 6: percivaliana, schroederae
Moment 8: warneri, warszewiczii var Sanderiana, bowringiana, skinneri
Du får använda vissa texter och bilder på OrkidéPrat fritt.
Ansvarig utgivare: Björn Johansson, www.neovita.com/orkideer
Info om neovita, policy kring sekretess och cookies, kontaktmöjligheter