Råd / Luft / · Temperatur /
Skriv början av artikeln om värmeInlägg med värme som nyckelord.
En äldre planta som fått ny matte och blommar nu för första gången i sitt nya hem, en Ikeavitrin med värmedynan från en vattensäng..
Nyckelord: Värme, Glasskåp, Barbosella
Delikat, grattis
Fint och kreativt
Fint och kreativt!
aura diamonds
Jag har inte så många riktigt bra orkidéfönster, så därför använder jag framför allt på vintern några stora sydvästfönster. Men så länge det är kall väderlek har de fönstren en nackdel, de har små kompakta värmeelement precis under de låga fönsterbänkarna (konstruktion från 70-talet och förra ägarna, svår att ändra på) och träet blir jättevarmt, liksom luften i närheten.
Jag har prövat att isolera krukväxter, inkl orkidéerna från värmen på olika sätt. En del inte så vackra, t ex tjocka telefonkataloger med en lång bricka över, men då blir det ändå luft mellan bänken och en del av brickan, så brickan blir ändå varm. Isolerar glas bra, om man skulle ställa tjocka glasfat t ex direkt på bänken? Eller på brickan? Jag försöker också ha så många "skålar" och liknande med lekakulor och vatten för orkidéerna som det går, en del redan i ytterkrukan men om ytterkrukan blir jättevarm under så är det inte tillräckligt tänker jag. Skulle vara roligt att höra om ni alla på OP har några bra idéer, gärna snygga också!
Nyckelord: isolering mot värme, Värme
Puff
för detta kanske oinspirerande ämne, jämfört med alla vackra blomningar som visas här
Jag skulle montera/sätta en fläkt som blåser från sidan så att en del luftström går under brädan och en del ovanför.
Kanske ingen bra idé, men jag tänker såhär. Du har kompakta element. För att få ut tillräckligt med värme/energi så du kan ha varmt och skönt så måste elementen vara riktigt varma. Det finns system till befintliga element (kallas konvektor system). Dessa system består av fläktar som enkelt monteras under elemetet och det ligger en liten plastkasset som gör att luften blåsas uppåt kring elementet. På detta viset får man ut mer energi på elementet vilket medför att man kan sänka temperaturen på elementet och ändå få ut samma energi som innan samtidigt som att värmen i rummet blir mer jämt fördelat Jag har köpt och monterad ett sådant system på mitt element i köket, fungera bra
Spännande tankar, tack båda två! Nu fick jag något att tänka på
Har du sett de store karrene som Roellke selger ?
http://www.roellke-orchideen.de/
Konstigt, mitt svar försvann på något sätt? Skriver om långt senare!
Tack Ingse för tipset De se fina ut och tydligen kan man ha vatten och lecakulor i dessa stora "kar" och sedan ha krukorna på gallren. Bör ge god fuktighet. Så har jag en stor ouppackad bordsfläkt, mått 21 cm, jag antar att det är diametern. Är den kanske för stor? Bättre att satsa på konvektorer?
Hej!
Först och främst så måste jag påminna om att jag är en total nybörjare och lägga till att jag inte haft så mycket framgång med blommor tidigare. Men jag vill verkligen lyckas med orkidéer, men jag måste nu få hjälp och det lär inte vara sista gången.
Jag har köpt en Miltonia med gula blommor för cirka tre veckor sedan, den var fin och hade fyra, fem blommor på gång och ytterligare fyra fem knoppar fanns och det såg lovande ut. Mina sex orkidéer står i ett västerfönster och jag har köpt (för en dryg vecka sedan) en blomlampa som ger 100 w (men drar 20 w) under tolv timmar (timer), den befinner sig cirka 47 centimeter ovanför blommorna och rummet håller en temperatur på 20 - 21º på dagen och kanske någon grad lägre på natten.
Jag badade den i vatten (som stått ett par dagar) med orkidénärning när jag hade haft den i fyra, fem dagar. För åtta, nio dager sedan började den sloka, blommorna sluter sig och knopparna utvecklas inte. I fredags så tog jag upp den ur krukan för att se om den fått för mycket vatten, men så verkade inte vara fallet, tvärt om den var om inte helt torr så snarare halvtorr och rötterna var snarare torra än blöta.
Jag bestämde mig för att göra något för att bryta en tråkig utveckling, så jag satte tillbaks den i krukan och sköljde igenom den under kranen. Men nu drygt ett dygn senare ser jag ingen skillnad. Jag har flyttat den in på bordet så att den kommer en bit från blomlampan, men annars har jag inte gjort något mer.
Jag har ytterliga planer för nästa steg. Jag har en stor vacker ytterkruka stående med vatten mitt i gänget av blommor för att öka luftfuktigheten lite grand. Dessutom avser jag att inom en vecka köpa lecakulor att lägga på botten av ytterkrukorna, som i sin tur ska fyllas till lecakulornas knappa överkant (också för att öka luftfuktigheten).
Nu behöver jag hjälp! Vad ska jag göra för att rädda denna doftande skönhet. har jag gjort någonting rätt och vad bör jag ändra på? Snälla jag behöver er hjälp!
mvh
Caeso
Nyckelord: ljus, fukt, näring, Miltonia, övervattnig, Rädda, värme
Testa att dra transparant plastpose med smä hål över plantan.Posen får inte vidröra bladen. Låt stå 14-30 och se om det hjälper (Miltonia kräver rätt hög RF. Sen fylla en låda (sådär 5 cm hög)med lecakulor till straks under kanten. Fylla på vatten till straks under leca. Ställ plator på leca. Krukan får inte vara i kontakt med vatten. Hoppas det hjälpar. Har du gödslad enlig spec. på orkide näring flaskan ? annars kan det ha skadad rötter om för hög konsentration
Hälsningar
Ole
Tack för dit utförliga svar! Jag har prövat med en större kruka med lecakulor och vatten under krukan med Miltionian. Jag väntar lite e påsen, men jag fruktar att jag måste pröva det också. jag har för avsikt att skaffa en luftfuktigshetmätare för att kolla om köket är allmänt väldigt torrt.
Antal: Slutsåld. Pris: 1200 kr per styck. Frakt: Ingår.
Då mitt växthus nu står klart blev följande över.
- Växthusvärmare Nevada 2250W.
Prisidé: värmaren 1.200 kr. Alt kom med förslag. Utrustningen står i vägen för annat.
Levereras i Västerås alt Stockholm efter ök. Betalning efter ök.
Nu har jag experimenterat lite med mitt nya skåp och har inte riktigt löst hur jag skall få upp temperaturen tillräckligt. Jag vill ha skåpet i mitt intermedär/svala odlingsrum så rumstemperaturen hjälper ju inte till direkt. Har provat med min värmematta som funkar jättebra till mina små minidrivhus. Men tror inte att det räcker i detta stora och höga skåpet i och med att den ger ett ultralångvågigt infrarött ljus som inte värmer luften. Jag vill ju värma luften... Ljusrampen kommer ju att värma lite grann men bara på dagen.
Har funderat på en värmelampa i keramik brevid ljusrampen på utsidan och en fläkt inne i skåpet under denna för att distriubuera den varma luftern. Vad tror ni om den iden?
Hur gör ni?
Hej Karma
Varför inte prova en 70W MH lampa . Den både värme och ger ett bra ljus
Ja, funderade på något sådant Tommy, men den värmer ju bara under dagen. Natt tempen i mitt rum ligger på 15 grader nu på vintern så jag behöver en lösning som även värmer nattetid då lampan är släckt... därför funderade jag på keramiklampan.
Tommy var kan man köpa den lampan du länkar till??
Hej! Har ett trädgårdstips man kan flytta in i liten skala,vet ju att du inte har några storslagna inredningsplaner för ditt skåp men jag kan rekommendera några rejäla stenar i skåpet. Sten magasinerar värme och kan på så vis hjälpa till att hålla temperaturen på en jämnare nivå.
Karma
Det är väl bra om temperaturen faller på natten. Då får du ju den luftfuktihets ökning som plantorna får om natten i naturen.
Christina
Armatur och lampa kan du köpa hos Dusk
tusen tack Tommy
Elaka: tror inte stenar rätt lösning (tungt och tar för mycket plats), men fint att du tänker "out of the box" som man säger.
Tommy: Jovisst är sänkt natt temp bra, och det räknar jag med att det blir hur jag än gjör i och med att glas inte isolerar något vidare och rumstemperaturen sänks runtomkring terrariet nattetid. Då bör ju temperaturen inne i skåpet också sänkas tycker jag_(om inte så får jag väl sätta värmen på timer och ha på den i intervaller.)_ Jag vill ju odla varmt i skåpet, så jag hade hoppats på en medel temp (nattetid) på 19-24 grader inne i skåpet medan rummet ligger på 15-19 grader det kallare halvåret.
Vad är det för arter du tänk odla i skåpet?
Jag tycker inte du ska värma skåpet på natten!! Va väldigt glad om du får en skillnad på dag och nattemp. Ju större spann ju bättre!!!!! Jag tvivlar i till det absolut yttersta att de nattemperaturer du kan komma ner i i din lägenhet skulle ha någon som helst negativ effekt på dina plantor. Även om de är varmväxande....
Håller med "Masdevallia" Och "Tommy" .... att ligga på en nattemperatur mellan 15-19 grader och sedan betydligt varmare under dagen låter bra. Det är nog många som skulle vilja ha dessa förutsättningarna ....
Tror man låser sig lite i detta med att växterna skall ha snäva temperaturförållanden, när det är temperatur-skillnaden mellan natt och dag som är betydligt viktigare .... om det sedan då blir några grader över eller under "idealförhållande", har inte då så stor betydelse för de flesta växter !
Och ju mer du har i ditt skåp, desto mer är det som alstrar värmen under natten. Så jag skulle tippa att ditt skåp kommer att ligga på morgonen under slutimmen på 2 grader varmare än rumstemperaturen.
Kanske ett sidospår, men det är just de temperaturförhållandena som gäller i ett gammalt vedeldat timmerhus... och det är nog min räddning vad gäller orkidéodlingen.
Tack så mycket för er input. Jamen då skall jag inte oroa mig för att det blir för kallt på natten längre då. Men jag behöver ju fortfarande hitta en bra lösning med värme på dagen. Vad tror ni om keramik värmalampa och fläkt iden (ovan)?
Tommy: Jag hade först och främst tänkt odla varmväxane phallar och paphar, men det trillar nog in lite annat smått och gott också...
En idé som jag själv har funderat på till mitt skåp: Om du har vatten i botten av skåpet så kan du ha en termostatvärmare (från akvarier) på timer där. Då får du både fuktighet samt att du drar upp temperaturen i skåpet. Vatten håller ju mycket energi (vilket värmer skåpet), men du bör också stänga av värmaren i tid eftersom det tar tid för vattnet att gå ner i temperatur.
jag har för mig att Annette Jones använde värmeslingor för reptiler
i sitt skåp, men jag är inte säker.
Jodå Anders, det stämmer jag har värmeslingor i botten på skåpet. Dom är på hela dagen och stängs med timer på natten. Resultatet blir då en dagstemperatur på 27-28 grader samt ca 17-18 grader på natten.
Intressant ide med doppvärmare eller vattenvärmare i vattenlådorna.... hmmm. Tål att fundera på.
Jag har en värme matta som man har till reptiler (habistat 42w) under mina mini-drivhus, funkar utmärkt. Men jag provade med den till detta skåpet men tror att det är lite för stort och högt. Funkar nog bättre för dig Annette eftersom ditt skåp är mycket lägre. Reptilmattorna utger ultralångvågigt infrarött ljus som inte värmer själva luften medan keramik lamporna tydligen utger infraröd värme som värmer upp luften - så jag antar att de skulle funka bättre i mitt höga skåp. Men jag vet inte, måskte nog prova mig fram. Lite dyrt experiment bara... om det inte funkar.
Hej!
Glömde min snödrottning ovanpå lysrampen till odlingsskåpet när jag städade i uterummet. Det blev förstås alldeles för varmt. Två dagar fick den stå där. Klantigt! Hur mycket värme tål egentligen orkidérötter? Finns det någon chans att den klarar sig? Har skött den som en baby hela sommaren, åtta fina bulber fick den.
Nyckelord: värme, Coelogyne cristata, Coelogyne
Det var verkligen ett par välvuxna bulber. Är det C. cristata?
Den där ser sådär oförskämt välmående ut.
När man tittar på mitt ynkliga beläte till snödrottning börjar man mest fundera på om det ens är nåt att spara..
Hur ska man få den att bli sådär stor och fin egentligen???
Än så länge är den välmående, men efter att ha stått på en varm lysrörsramp några dagar så får vi väl se. Den har hängt ute i trädgården i norrläge och fått massvis med vatten, vattning varannan dag, näring varannan vecka. Nu får den stå kallt och torrt tills knopparna visar sig (om den inte avlider vill säga).
Vad fin den är Måste ha en sån Lycka till Annkie
oj, vilka trinda och fina bulber! Hoppas att jag inte missar bilderna på knoppar och blommor sen!
Den ska alltså stå kallt och helt torrt tills det börjar växa saker på den?
Jättefin planta. Man anar nya skott på bilden, är det blomstänglar tror du?
De nya "skotten" är antydan till blomstänglar (4st). Någon enstaka vattning brukar jag ge mina snödrottningar under vintervilan. Jag har även provat att inte ge vatten alls, de gick bra det med. Hoppas nu bara att det fungerar i år med tanke på missödet.
Flott plante Helena B D, får virkelig håpe du berger den over. Jeg lurer på akkurat det du never at "skotten" er antydning til bl.stengler. Min har også kommet med sånne skudd (nest til venstre på din plante) 8 stk. i alle fall. Da får jeg kanskje en bra blomstring over jul da?
Härlig kommers mellan oss medlemmar. Några av alla varor:
Var söndag och onsdag är det auktion, om vi medlemmar vill. Alla kan lägga upp objekt. Läs mer.
Auktionsklockan var 19:35:00 när sidan laddades.
Det finns just nu inga aktuella auktioner.
Beställ orkidéer tillsammans med andra OrkidéPrat-medlemmar.
Det finns inga aktuella sambeställningar just nu.
Alla medlemmar kan lägga till evenemang i kalendern. Läs mer.
Det finns just nu inga evenemang inskrivna för de närmaste dagarna.
Alla aktuella & framtida evenemang
Prata orkidéer med OrkidéPrats medlemmar, i 'verkligheten'.
Vi pratar inte bara. Här är exempel på saker vi gör tillsammans:
Projekt Paphiorangis. A.k.a. "The Fantastic Paphiorangis Project Of 2009". Vi odlar Aerangis och Paphiopedilum och derar med oss av våra erfaranheter.
Projekt Ulla. Cypripedium-odling i grupp.
Projekt Flaskbarn. Från små, små fröplantor till blommande orkidéer.
Projekt Cattleya. Vi odlar Cattleyor tillsammans, men var för sig. Vem får första blomningen?
Svenska Orkidésällskapet (SOS) verkar för att främja orkidéintresset i Sverige samt för att skydda alla orkidéer.
Bli medlem och få tidningen ORKIDÉER 6 gånger per år. Kontakta Malin som är medlemsansvarig:
Solstråle här på OrkidéPrat,
skicka e-post,
besök orkidesallskapet.se
Cattleya-kurs
Mikael Gustafsson bjuder in oss alla att ta del av hans stora kunskap om släktet Cattleya och dess odling.
Hela kursen i PDF för nedladdning / utskrift (2MB)
Moment 1: Välkomna till Cattleya-kursen
Moment 4: labiata, jenmanii, lueddemanniana
Moment 6: percivaliana, schroederae
Moment 8: warneri, warszewiczii var Sanderiana, bowringiana, skinneri
Du får använda vissa texter och bilder på OrkidéPrat fritt.
Ansvarig utgivare: Björn Johansson, www.neovita.com/orkideer
Info om neovita, policy kring sekretess och cookies, kontaktmöjligheter