Inlägg med pleione formosana som nyckelord.
Köpte lökar på nätet och såg att de sålde Pleione formosana så jag slog till. Hem får jag denna pyttelillagrejen! Löken har nytillväxt och nya rötter har börjat växa.. Så om jag har läst mig till rätt info så ska den snart/nu ner i kruka?
Nyckelord: Pleione formosana
Plantera nu direkt! Lite sent men det går nog bra. Jag brukar plantera mina Pleione i slutet av februari eller första halvan av mars.
Hade liknade problem. Planterade den och växte fint men knoppen blev brun och torkade ihop . För lite vatten? Har ni sett detta på pleione?
Pleioneknoppar kan torka om plantorna hard et för varmt efter man planterat dem. Plantan växer för snabbt, känns det som, och fokuserar på bladet istället för blomman. Så, fram till blomman är nästan utslagen, försök att ha plantan i max 15 graders temperatur så minskar du risken att knoppen torkar.
Ja precis! Det är nog det som har varit problemet. Tråkigt när den var så nära att blomma
Tackar för svar! Så får vi se var det bär hän..
Vår- och påsk-fint !
Tack köpt av Lassse här på OP
Påskgodis!
Härliga
pleione formosana inga blommor i år men jag är nöjd med lite gröna blad inte illa för att vara första året om jag får säga det själv.
Nyckelord: pleione formosana
Grattis!
Antal: Slutsåld. Pris: 80 kr per styck. Frakt: Ingår.
Säljer spirande bulber av Pleione formosana i 5 pack. Min.storlek: 1×2 cm. Fri frakt.
Nyckelord: Pleione formosana
Yippee, äntligen kommer mina pleione för fullt! ! Har 14 st tack vare Lassse och formosanorna är först ut (detta är tredje blomman). En helt ny sorts orkisar för mig, vilket gör det extra roligt .
Nyckelord: pleione formosana
Oj vad söt, härlig färg
Håller med!
Jag med .
Härligt vacker
Vilken godig, super snygg. Grattis.
Jag har just köpt en Pleione formosana av Lassse. Jag har planer på att plantera den i en korg på balkongen och jag undrar av folk tycker att jag ska använda för medium.
Skulle spagnum fungera?
Om inte vad bord jag använda?
Jag har en härlig kall och bra plats för bulberna att ligga på över vintern. Vad är bäst för den? Att jag planterar den nu och ställer hela korgen svalt eller att jag väntar med att plantera den tills i vår?
Nyckelord: Pleione formosana
Hej Hyltran! Jag använder mest sphagnum till mina Pleione. Men det fungerar utmärkt att blanda ut mossan med en mindre eller större mängd bark, kokosfiber, grov torv, grus osv. Pleione är generellt inte särskilt nogräknade utan växer bra i de flesta blandningar så länge de är luftiga och samtidigt håller lite fukt.
Det spelar ingen roll om du planterar bulberna nu eller väntar till februari eller början av mars. Det viktiga är att de får vila svalt - kylskåpstemperatur passar bra - och torrt hela vintern.
Jag har dem i en korg med sphagnum hur länge ska jag ha dem förvarade kallt och mörk? Kan jag hänga ut dem tro? När ska jag börja vattna?
Mina (första) Pleione har flyttat från kylskåpets grönsakslåda till vitmossa i skafferiet, då det kommer små spröt nu. Annars har jag samma frågor!
Det går att plocka fram dem nu, jag ska själv göra det närmsta veckan. Vattning bör man vänta med tills rötterna vuxit ut en centimeter eller två, det är först då fukten behövs. Brukar vara lagom ungefär samtidigt med blomningen.
Nu er det vår i södra Sverige
Lasses Eftersom min är nere i mossan så är det ett mycket bra tips...
Mina hade satt decimeterlånga blomspröt. Två på en bulb och tre på den andra, samt ett par korta också. Lassses bulber håller hög kvalité. (Köpte en ifjol, nu har jag två ordentligt stora och fyra rätt stora bulbiller).
Jag har planterat mina P. limprichtii i luftigt substrat med mycket sphagnum i översta lagret. Bäddat ner dem till hälften. De kommer fint nu.
Det finns en bra sida här också under Odling mm.!!
De har växt fint och nu har jag säkert dubbelt så många bulber nu, som när jag började, men jag undrar när jag ska ta in dem? Hur kallt ska det hinna bli?
Alltså lägga dem kallt och mörkt?
Hej allihop,
Mina pleione formosana har nu tappat sina blad och jag ska försiktigt försöka få upp de nya bulberna för vinterförvaring.
Tidigare har jag misslyckats, såväl med att få upp bulberna men också med själva vinterförvaringen. Jag har förvarat dem på det svalaste stället i mitt kylskåp men det har förstört dom.
Hur mycket av rötterna på bulberna ska vara intakta när man fiskar upp dom ur krukan?
Och hur ska de bäst förvaras? Sval rumstemperatur?
Nyckelord: vinterförvaring, pleione formosana, pleione
Jag tar upp dom och lägger i en burk som jag har i kylen. Borde fungera
Ett par veckor efter att bladen fallit dör också rötterna, då är det bara att klippa av dessa (eller låta dem vara kvar) och placera bulberna i torr och luftig förvaring i t ex kylskåpet.
Antal: Slutsåld. Pris: 100 kr per styck. Frakt: 40 kr per paket.
5 st blomstora Pleione formosana. En av de mest lättodlade arterna.
Fler orkidéer till salu finns på min profilsida.
Nyckelord: Pleione formosana, KöpOchSälj
Hyltran från Veglemyren köpte 1 styck.
Nu är blomningen nära för P. formosana så det går bara att skicka dessa någon vecka till. Gäller också flera andra Pleione (se listan) såsom Eiger, Leda, Piton och Shantung 'Ducat'. Bilder finns i mitt OP-album.
Nedsatt pris sista dagarna (tidigare 150 kr).
Dessutom medföljer en bonuspleione av annan sort, i knopp eller blom, så totalt 6 plantor i paketet.
stulun köpte 1 styck.
Xara köpte 1 styck.
stulun, nu var vi snabba ! Grattis till oss!
Det är tur att framfötterna sitter framtill....
Om någon är intresserad finns ett paket till (inkl bonusplanta i knopp/blom) för samma pris, men det är absolut sista för säsongen. Skicka ett meddelande i så fall. Men det gäller bara en stund till då jag redan börjat packa och vill skicka alla imorgon
Edit: Då var även sista paketet sålt. Men det finns fortfarande Pleione kvar på till salu-listan, nästan alla är i knopp och kommer blomma inom någon eller några få veckor.
Jag har precis fått hem denna orkidé - köpte den av Björn. Men jag har aldrig köpt annat än planterade orkidéer med blad förrut, och har mycket att lära!
Hur gör jag med den här lilla saken? Jag har kompost och torkad spagnum. Hur högt i krukan skall den sitta?
Torun
Nyckelord: Pleione Formosana
Låt den ligga svalt till den börjar visa tecken på att vilja växa (skott skjuter fart), i kylskåpet går bra.
När du sen ska plantera så max 1/2 under komposten och inte vattna förrän rötterna börjat växa, brukar ske i samband me att blomman slår ut. Ju längre du kan vänta med att plantera ju bättre.
När rötterna vuxit ut håll den bara lite lätt fuktig till bladet fullt rullat ut sig, öka då vattningen och gödsla.
Antal: Slutsåld. Pris: 60 kr per styck. Frakt: Ingår.
En av de populäraste pleionearterna i odling. Blommorna, som kommer i mars-maj, är vanligen rosa till lila med ljusare läpp och med markeringar i gult, rödbrunt eller lila. Arten härstammar från sydöstra Kina samt ön Taiwan, tidigare Formosa.
Kraftiga blomstora bulber. Blandade kloner.
Fler orkidéer till salu finns på min profilsida.
Nyckelord: Pleione formosana, KöpOchSälj
emako köpte 1 styck.
Lorraine köpte 1 styck.
Mixen köpte 1 styck.
IdaTor köpte 1 styck.
fick insperration och ville själv pröva, hit tills ser det ganska lyckat ut.
De är uppsatta på en bit torvblock som fått ligga i näringsvatten innan jag planterade
(Jag sparade rötterna från förra året för att binda fast dem)
Sen tog jag vitmossa och ståltråd och band fast dem.
Nyckelord: Fake grow green, Pleione Formosana, Pleione Ganymede
Riktigt tjusigt - grattis till en fantastisk blomning!
Du är helt makalös, stort grattis
Snyggt Eken, som om de växte vilt hos dig!
Min Pleione förmodligen formosana tappar nu bladen och det är väl som det ska men den har även skjutit ett nytt skott som nu är ca 1 cm långt. Är det som det ska?
Nyckelord: Pleione formosana
Det är ovanligt tidigt för formosana att tappa bladen redan nu, men rätt årstid i alla fall. Däremot ska det inte komma något skott - om du inte menar dom små bulbiller (miniplantor) som kan växa ut från toppen av gamla bulber.
Det är bara höst- och vinterblommande Pleione som normalt skjuter skott så här års.
Skottet kommer från basen men det växer inte mycket längre. Får väl se om det torkar in under vintern. Tack för svaret
Jag tror det er blomman
Den börjar att utvecklas efter vilan
Köpte en Pleione formosana-bulb i juli. Den lev. i en kruka med ganska kompakt och blöt blomjord, med ngr enstaka små lekakulor i. Bulben var nästan helt täckt av jorden och även bladens utskott på bulben. Den hadde två blad när jag fick den.
Ett par vek senare tappade den sitt första blad
Men vad jag förstår tappar dem bladen framåt oktober, el har jag helt fel?
Frågade dem som sålde Pleionen om den skall stå i det kompakta substratet, och fick till svar att den helst skulle göra det. Lät den stå kvar ett par veckor men så i början på augusti tappade den sitt andra blad med.
Vart frustrerad då jag läst så mkt jag kommit över om dess behov och om de olika processer dem går igenom under ett år.
Bulben såg inte ut att må som den skulle, el så är det min okunskap som gör att man reagerar på minsta sak!?
Höll joden fuktig men inte genomblaskig...jorden vart som en cementklump ändå. Till slut kände jag att jag behövde göra nått, tog ut bulben ur den kladdiga jorden och satte den i Sphagnum istället. Upptäckte då även vid flytten att rötterna inte såg fina ut alls, helt genomsura. Trotts jag inte övervattnat den kompakta jorden den först stod i, verkade mer som den inte kunde släppa igenom ngn luft alls och en bra jämn fuktighet var mkt svårt att få.
I Sphagnumen började nått hända...en liten spettsigt utskott på bulbens topp började visa sig. Förstår ju att det är bäst att låta bulben vara i fred i substratet till höstens vila...men den började se insjunken och inte "fin" alls i jorden.
Mitt beslut att byta substrat kanske kostar mig att den inte klarar sig....men hoppas gör man ju.
Borde ha frågat här innan jag tog beslutet, men tänkte inte på det och det får jag ta!
-Tog jag ett dumt förhastat beslut?
-Kan det ha varit den blöta jorden som täckte 1/3 av bladen som orsakade att bladen trillade av?
-Kan dem generellt tappa blad i juli/aug men att det inte betyder ngt speciellt ang dess hälsa och välbefinnande?
Nyckelord: Pleione formosana
Trist att dina Pleione inte mår som de bör.
Pleioneplantor har följande rytm: På våren skjuter nya skott fram från undersidan av förra årets "bulb". De nya skotten kan blomma och sedan växer ett, eller i några fall två, blad ut på vart skott. Bladen är fullstora efter ungefär en månad. Jag vet inte hur länge rötterna växer, men jag misstänker att även de slutar växa efter någon eller några månader. Därefter följer ett par månader av näringssamlande för de nya skotten. Vid skottens bas bildas en ny bulb som sväller upp och fylls med näring. Framåt hösten avstannar volymtillväxten på bulben och kommande säsongs skitt sväller upp vid den nya bulbens bas. Efter detta gulnar bladet och faller av. Några veckor efter det att bladet fallit så har även rötterna torkat in (på alla utom P. scopulorum) och plantan är i fullständig vila till nästa vår. Någon månad efter att nya skott skjutit fram börjar den gamla bulben att skrynkla ihop. När hösten kommit har den gamla bulben helt förtvinat. Pleionebulberna är alltså ett-åriga och det är hela tiden nya bulber som skapas. (Gamla bulbdelar kan man alltså kasta när man planterar om bulben tidig vår).
Kompakt substrat är inte bra. Pleione vill vara fuktig under näringsinsamlings-tiden, men rötterna behöver kunna andas.
När dina skott tappade sina blad så slutade de att ge sina nya bulber näring. Kanske hann din plantas skott skapa en liten bulb var, om så är fallet kan du plantera dem igen i vår och hoppas på god tillväxt, men någon blomning blir det troligen inte.
När du skriver "Bulben såg inte ut att må som den skulle" så misstänker jag att du menar den bulb som hade skott i år, inte de nyabildade bulberna. Som jag skriver ovan så ska den "gamla" bulben dö under säsongen, det är som det skall vara.
Att jorden täckte en del av bladet kan ha gjort att bladet ruttnade vid basen, istället för att skapa en bulb. Kompakt jord kan orsaka sådant, men även uttorkning (vilket troligen inte var fallet här).
Sammanfattningsvis så handlar Pleioneodling om att vart år skapa nästa års bulber, för när blomningen är över och skotten är utväxta så har årets bulber i det närmaste gjort hela sitt verk.
Tack så mkt för den detaljrika infon
känns trist att den troligtvis inte kommer ge nya bulber som kan ge en blomsterprakt till våren. Ska ta upp detta med återförsäljaren, för är ju ny inom pleionesläktet och man trodde ju på rådet jag fick.
Måste fråga nått annat....iom att jag köpte denna P. formosana i juli iår, skulle den egentligen redan ha fått nya bulber som börjat skjuta skott?
Den jag köpte var bara den årsgammla bulben med två blad....det får mig att fundera på att man skulle ha sett redan vid leverans att nått mer på bulben växer...eller har jag fel?
Måste kika om det syns nått på bladens bas....med mina okunskaper kan det mest uppenbara missas....men som du säger, att bulben tappade bladen är ju ett tecken på att nått inte är bra.
Kan det på bulben växa ngt ur toppen på den, på min bulb finns ett litet utskott upptill, vad kan det vara?
Även om bulben inte får fler bulbbarn, så lär man sig iaf viktiga läxor om man skall se det positivt
Hej igen,
I juli bör de nya bulberna ha börjat synas vid basen av skotten. Men om bladen var delvis begravda så kanske du inte ser deras bas, där bulben kan tänkas finnas.
Det gröna längst upp på den gamla bulben är också en ny bulb, som dock inte kommer bli blomstor i år. När plantan gått ner i vila kan du spara även den lilla bulben och plantera nästa år.
Jag har nu blommning på en vad jag fått veta ska vara en Pleione formosana. Då det finns många hybrider med formosana så undrar jag bara om någon känner igen denna form? Stor blomma, kort skaft och de två längsgående fransarna i botten av läppen (se närbild) är mörka längs ovankanten!
Nyckelord: Pleione formosana
Snygg blomma, men nån formosana är det inte. Arten kan finnas med i bakgrunden men när det gäller hybridnamn är det svårt att gissa. Tolima, Fuego och Tongariro är några möjligheter.
Härlig kommers mellan oss medlemmar. Några av alla varor:
Var söndag och onsdag är det auktion, om vi medlemmar vill. Alla kan lägga upp objekt. Läs mer.
Auktionsklockan var 08:48:12 när sidan laddades.
Det finns just nu inga aktuella auktioner.
Beställ orkidéer tillsammans med andra OrkidéPrat-medlemmar.
Det finns inga aktuella sambeställningar just nu.
Alla medlemmar kan lägga till evenemang i kalendern. Läs mer.
Det finns just nu inga evenemang inskrivna för de närmaste dagarna.
Alla aktuella & framtida evenemang
Prata orkidéer med OrkidéPrats medlemmar, i 'verkligheten'.
Vi pratar inte bara. Här är exempel på saker vi gör tillsammans:
Projekt Paphiorangis. A.k.a. "The Fantastic Paphiorangis Project Of 2009". Vi odlar Aerangis och Paphiopedilum och derar med oss av våra erfaranheter.
Projekt Ulla. Cypripedium-odling i grupp.
Projekt Flaskbarn. Från små, små fröplantor till blommande orkidéer.
Projekt Cattleya. Vi odlar Cattleyor tillsammans, men var för sig. Vem får första blomningen?
Svenska Orkidésällskapet (SOS) verkar för att främja orkidéintresset i Sverige samt för att skydda alla orkidéer.
Bli medlem och få tidningen ORKIDÉER 6 gånger per år. Kontakta Malin som är medlemsansvarig:
Solstråle här på OrkidéPrat,
skicka e-post,
besök orkidesallskapet.se
Cattleya-kurs
Mikael Gustafsson bjuder in oss alla att ta del av hans stora kunskap om släktet Cattleya och dess odling.
Hela kursen i PDF för nedladdning / utskrift (2MB)
Moment 1: Välkomna till Cattleya-kursen
Moment 4: labiata, jenmanii, lueddemanniana
Moment 6: percivaliana, schroederae
Moment 8: warneri, warszewiczii var Sanderiana, bowringiana, skinneri
Du får använda vissa texter och bilder på OrkidéPrat fritt.
Ansvarig utgivare: Björn Johansson, www.neovita.com/orkideer
Info om neovita, policy kring sekretess och cookies, kontaktmöjligheter