Råd / Odlingsplatser / · Odlingsskåp och växthus /
Skriv början av artikeln om odlingsskåpInlägg med odlingsskåp som nyckelord.
Jag har under några tidigare dagar mätt till 25,5 grader i skåpet och detta måste sänkas till 22. Jag har provat med allehanda lösningar och den ni ser på en dålig bild är att kyld luft tas från AC via en kartongbyggd adapter som leder kalluften in i skåpet via en dammsugarslang.
Kalluften blåses in i den undre delen av skåpet och uppvärmd luft åker ut i det övre delen. Fult och meckigt men kul att testa. Kräver dock en ständig passning då mitt nyinskaffade termostat med kännare inte fungerar ihop med AC.
En bättre och effektivare lösning är att ta upp ett större hål på ena sidan, lågt och ett på motsvarande sida högt för bättre genomströmning. men men det blir ingen skönhet och kommer också att kräva passning.
Jag ska nu prova att kyla rummet på 12 kvadrat aktivt med AC och skåpet åassivt där den inbyggda termostaten som kan ställas på valfri temp. sköter hanteringen.
Nattetid flyttar jag ut de plantor som vill ha en nattsänkning på 10-12 grader som de verkar gilla. Detta sker på min balkong. Detta är absolut ingen märkvärdig och stilren lösning men vad gör man inte för de små vännerna i värmen.Testandet fortsätter!
Nyckelord: odlingsskåp, Kyla
Kul att följa detta projekt! Har själv funderat på hur man bäst håller svalväxande orkidéer vid liv, men har inte haft ekonomi för att fixa till någonting. Finns så mycket kul man skulle kunna odla om man bara får till det på ett bra sätt! För att inte tala om övervintring av diverse allehanda övriga växter också som vill ha det svalt under viloperioden.
Ni som har odlingsskåp med varmväxande orkidéer, vilken gödning rekommenderar ni?
Nyckelord: Odlingsskåp, Gödning
Orchidehusets ! Butik på nätet.
beror lite på vad du odlar och vilket vatten du har
Bor i Ystad, och har en del bulbophyllum, phalanopsis, cattleya m.m
Då fungera Brittmaries förslag utmärkt, finns många andra men kanske det enklaste att beställa från Orkidéhuset
Hos mig får orkidéerna enbart naturlig gödning från nedbrytningen i terrariet och från jungfrugeckos. Är ingen fan av konstgödning, ekologiskt och naturligt är min melodi.
Mvh
Magnus
"ekologiskt och naturligt" med tropiska orkidéer och jungfrugeckos i Sverige...
Jag har dem inte utomhus
roussiana, Vilken sorts gödning du använder spelar väldigt liten roll, om ens någon. Jag har odlat orkidéer i mer än 50 år och använt olika preparat, en del flytande en del pulver. Även organiska men de har haft olägenheten att lukta och det går inte an inomhus. För tillfället använder jag Akernes Rain Mix som i stort sett är det samma som den Orchidehuset säljer. Köp det som du har lättast att inhandla i närmsta butik. Undvik bara de där små söta flaskorna med fina bilder på, rent lurendrejeri. Inte ett dugg bättre än Blomstra o.dyl.
Jag använder först och främst väldigt LITE gödning i skåpet och i övrigt också (har gött ihjäl ett större antal orkisar under åren) och sedan håller jag med om att det går utmärkt med Blomstra. (Fast lite sugen på 'de där små söta flaskorna med fina bilder på' blir jag allt: en sådan kanske skulle kunna pryda sin plats bland orkidéreferenslitteraturen i bokhyllan i alla fall??)
Här är ju många experter på sidan så tänkte be om lite hjälp med dysfunktion till mitt odlingsskåp som har måtten 90×90×45.
Jag har en hel del barkmonteringar på väggen i skåpet annars plantor i krukor.
Vad blir bäst att införskaffa när det gäller dys till detta skåp?
Nyckelord: Odlingsskåp
Jag har samma uppsättning med planterade och monterade och tänker som jag skriver här
Jag har samma storlek som du. Jag använder samma pump som oled. Skall man ha den i vardagsrummet så är det viktigt att den är tyst.
Jag har dubbeldysan med minsta öppningen från samma leverantör. Riktar den mot de som älskar fukt mest, de andra får ändå fukt på sig. Vattnar gör jag ändå med överskottsvatten emellanåt. Dysorna är för att hålla luftfuktighet, inte för bevattning. Jag kan åka iväg 14 dagar om jag vill, då blir det en naturlig kort torrperiod bara. Har inte sett någon skada av det. Men jag är nybörjare och håller orkidéer som komplement till tropiska djur bör tilläggas.
Jag köper härifrån:
https://loeterrerietillbehr.wordpress.co...
Mvh
Magnus
Jag använder mitt system för bevattning
Tack för tipsen, skulle ni vilja skicka lite bilder på hur det ser ut i era skåp och sen vore jag tacksam om ni skulle vilja berätta för mig vilka delar jag behöver. Är helt off på just bevattning och dys system.
Om du tittar på min hemsida bevattning finns ett foto hur jag har satt mina dysor. Om du vill handla på dusk.se har de ett färdigt kitt med pump och allt du behöver.
Du behöver i princip bara pump, slang och dysa.
På varje ställe du vill ha snäv böj behövs en 90 graders koppling.
Vill du ha mer än en dysa behöver du en T koppling.
Vill du att pumpen skall gå på automatiskt behöver du en timer. Eller en luftfuktighets styrning om du vill vara riktigt avancerad.
Mvh
Magnus
Systemet i sig är inte enligt min mening inte utmaningen utan hur man ska sätta upp det,
Måste man koppla vatten från ett vattenutkast? Eller hur gör man med koppling till vatten, är kanske dum som ställer den frågan:)
Här är ett försök till svar på din fråga
Jag hade mycket problem med att dysorna kalkade igen i början. När jag gick över till ro vatten så försvann problemet. Men då har jag de allra finaste dysorna främst för att hålla jämn luftfuktighet. Om man har dem som automatisk bevattning kanske man har större dysor och mindre problem med dem?
Mvh
Magnus
De dysor jag använder ger droppstorlek ~15 micron.
Hur stort kar har ni för vattnet?
Jag har 20 liter och det klara sig ca 10 dagar
Står inte hur många liter det är, men 3-4 dagar klarar det sig.
Jädrans fin anläggning, var har du köpt den?
Tack alla OP vänner, beställt från Dusk nu?
Nu har jag fått min leverans, lite frågor till er experter.
Vi har fått både vit och svart slang, vilken ska sitta var? Samt att i instruktionen står det att det inte går att koppla osmofiltret direkt till pump, vad betyder det?
Antar den vite inte är så lång som den svarte?
Skulle i så fall tro att den svarte är till dysor och den vite ska i "hinken"
De säljer omvänd osmosanläggningar och man kan inte koppla ihop direkt men du behöver inte bry dig om det
Lycka till
Jag behöver er hjälp med vad jag ska skaffa för belysning till mitt nyligen inköpta skåp med måtten 90×45×90, tar gärna emot tips både på lämplig armatur och typ av belysning.
Tack!
Nyckelord: Belysning, Odlingsskåp
Tex Grolux (har jag och är nöjd)
https://www.wexthuset.com/odling/vaxtbel...
http://dusk.se/belysning.htm
Tack för tipsen Oled, men vilken av Grolux armaturen behöver jag ha? Den med 2×24 eller 4×24? Och om skåpet är 90 räcker det då med en armatur på 60? Förlåt, blev många frågor
Kanske skrev jag lite otydlig. Grolux är själva ljusröret och passar i armaturer
Grolux finns i T5 och T8.
Man kan inte få för mycket ljus så tycker du ska sattsa på så många ljusrör som möjligt.
När vi pratar om armaturer tycker jag Kjell & Co har fina och billiga led.
https://www.kjell.com/se/sortiment/el-ve...
finns i 10,20,50 och 100w, Drar mindre ström och har mer lumen per watt, IP 65 klassade
Hur pallar man upp LED-belysning som är i form av strålkastare ovanför orkideerna? Som just strålkastare eller?
Led-belysningen jag pratade om har en bygel. För skåp lägger jag den rätt på glasytan. Har då tagit bort bygeln.
Antal: Slutsåld. Pris: 1000 kr per styck. Frakt: Tillkommer.
Jag har två odlingsskåp som jag skulle behöva bli av med. De har några år på nacken men är i gott skick.
Skåp 1 har måtten bredd 40 cm djup 40 cm höjd 91 cm. Till detta följer tillhörande ställning av stål, lampa och en rot som jag byggt så att den på egen hand kan stå i skåpet. Ett av kryssen i ställningen är löst men det är inget som påverkar konstruktionen. Det finns också en platta av EpiWeb som roten kan stå på. Det finns bättre bilder av detta på min profil.
Skåp 2 har måtten bredd 88 cm djup 18 cm höjd 96 cm. Den står på en enklare träkonstruktion som följer med. Denna ställning är ca 100 cm hög. I skåpet ingår en bakgrund av EpiWeb med självbevattningssystem och en falsk botten av EpiWeb för att kunna gömma undan en pump. Jag tror jag har en pump men är i skrivande stund osäker på om den funkar. Även här följer det med lysramp.
Då jag gärna vill bli av med båda på samma gång är priset för båda skåpen 1000kr. Har jag glömt något är det lättast att nå mig på mail johanblomm@gmail.com. Skåpen finns mellan Norrtälje och Rimbo, ca 40 min från centrala Stockholm.
Nyckelord: odlingsskåp
Hej, jag är intresserad av båda. Skulle kunna titta på dom under veckan om det är ok för dig?
Som rubriken säger så är jag på jakt efter mitt första skåp och vill ha tag i ett som är runt 1m - 1,20 högt gärna så komplett som möjligt med belysning.
Och gärna i och runt Göteborg om någon har ett till salu.
Nyckelord: odlingsskåp, orkidé skåp
Kanske något?
http://m.blocket.se/goteborg/STORT_terra...
Antal: 1 styck tillgänglig. Pris: 2500 kr per styck. Frakt: Tillkommer.
Hej gott folk,
jag ska sälja mitt odlingsskåp och flytta utomlands ett tag.
Skåpet är ett Exo Terra terrarium på 40×40×60 och säljs inklusive ljusramp och en självbevattnande bakgrund av Epiweb (inkl pump). Jag har även installerat två tystgående fläktar som ingår. Pris för detta: 2000 kr
Jag har även en kombinerad termostat och fuktighetskontroll att sälja "Hobby clima control" för endast 500:-kr.
Odlingsskåpet finns i Malmö för avhämtning senast mitten av augusti.
Hör av er!
Hälsar Sven
Nyckelord: Epi Web bakgrund, Odlingsskåp
Om någon har några viktiga insikter att förmedla avseende automatiska regnsystem, så var snälla och gör det NU! Detta har tidigare använts för att vattna en ödla (?!).
Nyckelord: odlingsskåp, Regnsystem
Steg ett klart...
Spännande..hoppas det blir till belåtenhet
Använder en sådan i kallskåpet sen ett par år fungerar bra för omkring 10 dysor. Låter dock illa. Kolla om pumpen är försedd med ett överhettningsskydd annars bränner pumpen vid minsta lilla torrkörning. Länken leder dig dit du kan köpa ett överhettningsskydd för 50:- +frakt. http://www.aquawarehouse.se/shop/product... En ny pump kostar en dryg femhundring
Maken åker till USA i nästa vecka. Vi har gått bet på att hitta något bra och rimligen okomplicerat regnsystem till skåpet här hemma. Några idéer om vad man kan införskaffa over there?
Nyckelord: odlingsskåp
Nu är det 'riktig' vitmossa i skåpet istället för fönsterlav . Dessutom har Masdevalliahybrider, Draculas och Aerangis flyttat in tillsammans med nopsisar och Cattleyor (!). De köttätande växterna är kvar oxå: hade ingen tidigare erfarenhet av sådana men de verkar vara tacksamma. Ska man mata dem?? Har inte sett till en enda myra sedan de flyttade in, så de kanske kan försörja sig själva. Tanken med dem var ju biologisk ohyrebekämpning, så allt som rör sig kanske funkar... Har haft en rötskadad nopsis: trots supereffektiva fläktar som torkar ur på nolltid, är det tydligen idé att placera/montera nopsisar på snedden, så att inget ligger kvar så att säga. Mycket nytt att lära sig som skåpodlare!!
Nyckelord: masdevallia, odlingsskåp, aerangis, dracula
Jag tror inte de köttätande behöver matas, har dock för mig att de är väldigt känsliga för hårt vatten och ska väl stå ganska fuktigt och knappt med någon näring alls. Har läst tidigare om dem på www.brutalablommor.se
Dåså, har mjukt vatten och fuktigare än vad det är i skåpet nu blir det inte innan jag investerar i ett automatiskt regnsystem! (Tips någon?!) Har en beställning från BB på G, får se vad det blir.
Börjar se riktigt fräckt ut, klart du kan skicka till de köttätande en mumsbit i form av fluga, mygga eller annat smått
De sk "köttätande" växterna vill sköta sitt näringsbehov själva. De vill bara ha vatten så de ej torkar ut. Trots att de är tropiska så får man ej duscha för ofta. Jag brukar ha dem på ett fat och häller vatten på fatet och fyller på när vattnet på fatet är slut. Om du har en Dionea muscipula, venusflugfångare så får du ej stressa med matning och att reta dem så de slår ihop. Då dör plantan till slut. Så summan av de flesta köttätande är att de vill ha ett bra vatten mycket lite näring och sköta sig själva.
Nu har jag även ställt in ett antal krukor med nopsisar och Draculas och lite annat smått och gott. Fönsterlaven är borta (även om jag tycker att den fungerade bra som hygrometer, då ingen av de elektroniska jag köpt hittills har fungerat ) och riktig vitmossa är beställd. Ja jag vet att det finns friluftsentusiaster med botaniska kunskaper, men jag känner ingen . Väntar på att någon plantsort ska visa tecken på vantrivsel: ska verkligen Masdevalliahybrider, Cattleyor och nopsisar samt köttätarna kunna samsas i samma miljö?! Det är ju inte som att de lever i samma naturliga habitat. Men än så länge ser alla glada och frodiga ut .
Nyckelord: odlingsskåp
Jag tycker att det ser riktigt häftigt ut. Hoppas allt fortsätter att leva och frodas!
Så här ungefär en månad senare (är det väl, ungefär??), ser skåpet ut så här! Jag har lagt till några nepanthes et al i biologiskt krigföringssyfte och hittills har alla orkisar verkat tycka att nya miljön är OK. Bilden ser som vanligt inte ut som i verkligheten, men det hela är väldigt dekorativt iaf!
Nyckelord: odlingsskåp
Trevligt! Du ser ut att ha en vacker Nepenthes Bloody Mary även du, och några sarracena på det, ser fint ut
Ja, det är så dekorativt med en mini-djungel i vardagsrummet. Och säkert trivs orkidéerna där
Så fint det blev!
Trevligt med skåp. Vad är det vita som ligger kring växterna?
Vanlig vitmossa.
Du menar inte fönsterlav, sån man brukar ha i ljusstakarna?
Absolut inget brandfarligt i ljusstakar här hemma, jobbar bl.a med brandskydd så sådant är jag livrädd för. Hurså? Säg gärna vad jag ev. gör för förfärliga misstag vad det än handlar om; jag är ju komplett nybörjare och har ingen aning om vad jag håller på med. Tar inte illa upp: alla tips, idéer, varningar, kommentarer och
... Vad det nu må vara, mottages tacksamt!!
(Använder fortfarande min Androidtelefon för bilder och inlägg: kan t.ex. inte scrolla medan jag skriver ett inlägg, utan måste gissa/hoppas att det blir rätt det jag skriver...!)
Tror att fönsterlav är ganska oprövat i odlingsskåp och till orkidéer överhuvudtaget. Men kanske någon som testat och kan ge närmare besked? Misstänker dock att det inte är bästa kompanjonen till plantorna och särskilt inte om den dör och ruttnar vilket det nog finns risk för.
Jätte fint! Blir bra sugen...
Tja, vad det än är jag egentligen har, så tror jag inte att det 'lever': vitmossa i naturen bor väl i jord (?) och jag har bara barki mitt skåp. Men min mossa är fuktig iaf och den här första månaden har jag använt den som hygrometer . (Provat två kommersiella termohygrometrar: den ena tvärdog omedelbart och på den andra fungerade bara hygrometern:termometern både 'inne' och 'ute' var trasig från början !).
Baretta: Ja det är himla kul att hålla på med skåpet, faktiskt, väldigt kreativt !
Xara: det är fönsterlav, inte vitmossa. Fönsterlav saluförs dock felaktigt namnad som vitmossa
Ja jisses... Det är som att vara på smällen: då förväntas man vara marinbiolog för att kunna begripa vilken fisk man får äta när bland alla handelsnamn, biologiska namn och vardagsnamn. Men så länge orkisarna ser glada ut och blommar i sin fönsterlav, är jag gärna pionjär på området !
Härlig kommers mellan oss medlemmar. Några av alla varor:
Var söndag och onsdag är det auktion, om vi medlemmar vill. Alla kan lägga upp objekt. Läs mer.
Auktionsklockan var 05:20:39 när sidan laddades.
Det finns just nu inga aktuella auktioner.
Beställ orkidéer tillsammans med andra OrkidéPrat-medlemmar.
Det finns inga aktuella sambeställningar just nu.
Alla medlemmar kan lägga till evenemang i kalendern. Läs mer.
Det finns just nu inga evenemang inskrivna för de närmaste dagarna.
Alla aktuella & framtida evenemang
Prata orkidéer med OrkidéPrats medlemmar, i 'verkligheten'.
Vi pratar inte bara. Här är exempel på saker vi gör tillsammans:
Projekt Paphiorangis. A.k.a. "The Fantastic Paphiorangis Project Of 2009". Vi odlar Aerangis och Paphiopedilum och derar med oss av våra erfaranheter.
Projekt Ulla. Cypripedium-odling i grupp.
Projekt Flaskbarn. Från små, små fröplantor till blommande orkidéer.
Projekt Cattleya. Vi odlar Cattleyor tillsammans, men var för sig. Vem får första blomningen?
Svenska Orkidésällskapet (SOS) verkar för att främja orkidéintresset i Sverige samt för att skydda alla orkidéer.
Bli medlem och få tidningen ORKIDÉER 6 gånger per år. Kontakta Malin som är medlemsansvarig:
Solstråle här på OrkidéPrat,
skicka e-post,
besök orkidesallskapet.se
Cattleya-kurs
Mikael Gustafsson bjuder in oss alla att ta del av hans stora kunskap om släktet Cattleya och dess odling.
Hela kursen i PDF för nedladdning / utskrift (2MB)
Moment 1: Välkomna till Cattleya-kursen
Moment 4: labiata, jenmanii, lueddemanniana
Moment 6: percivaliana, schroederae
Moment 8: warneri, warszewiczii var Sanderiana, bowringiana, skinneri
Du får använda vissa texter och bilder på OrkidéPrat fritt.
Ansvarig utgivare: Björn Johansson, www.neovita.com/orkideer
Info om neovita, policy kring sekretess och cookies, kontaktmöjligheter