Råd / Omplantering / · Substrat /

Skriv början av artikeln om leca

Nyckelord: leca

Inlägg med leca som nyckelord.

6/6 -18

Odling

Kan man ha alla sorters orkidéer i enbart lekakulor? Såg det på Youtube.

Nyckelord: Odling, leca

7/6 -18

7/6 -18

Där ser man. Vilket är mest optimalt, leca eller bark?

7/6 -18

Beror ju på din hemmamiljö, vattenkvalitee, vilken näring du ger, vilken typ av planta mm mm...

7/6 -18

Oj, hur vet man det?

7/6 -18

Man läser sig till, experimenterar, frågar...

Ta reda på dina plantors behov, kolla vad du har för vatten, bestämd dig vilken näring du ska använda.... och sen fundera och fråga...

Precis som Dorra säger.

Sedan har jag erfarenhet av att leca lätt ackumulerar mineralsalter från både vatten och näring, så odlar man i leca är det superviktigt att skölja ur med rent vatten emellanåt, annars så kan rötter ta skada av näringsbränna. Sedan beror det som sagt på klimat och miljö. Vintertid är det för kallt för min del, allt bara ruttnar. Så bark funkar mer optimalt för min del.

Ge ditt svar

29/8 -11

Lecakulor

Hej alla duktiga Orkidévänner!! Jag läste i en bok jag fick att man kan plantera Orkidéer i lecakulor, dock en bit ovanför så att rötterna inte är i kontakt med vatten hela tiden utan själva söker sig neråt. Har ni ngn erfarenhet av detta?? Hälsningar från Susanne.

Nyckelord: leca

29/8 -11

Det er mange innlegg om Leca her: http://www.neovita.com/orkideer/no.cgi?g...

Ge ditt svar

31/1 -11

Fråga

hej! Har just skaffat några Phalaenopsis.

Jag undrar om jag kan blanda i Leca i mitt OrkideeSubstrat för att få det lite luftigare?

just nu tar det jättelång tid för mina orkideer att torka mellan vattningarna (2 veckor +), blir orolig att deras rötter ska ta skada.

eller är det bättre att plantera om dem i ett grövre substrat? de flesta sitter nu i samma substrat som de hade när jag köpte dem.

Blanda i vitmossa verkar ju jättebra vad man har läst men den håller ju massa fukt och det känns inte som att de behöver mera fukt.

eller har ni bra tips på hur jag ska få till substratet? jag läser massa men kan liksom inte komma fram till vilken blandning jag vill använda?!?!?

har beställt hem OrkideeHusets grova substrat och vitmossa, ska jag blanda i någe mer? har lite perlite också..

nu vart det kanske rörigt, vore tacksam för lite input

Nyckelord: phalaenopsis, Leca, Substrat

31/1 -11

Hej Kimy! Kul att du är på OP också. Jag skickade ditt paket idag. Jag avråder helt från att använda lecakulor. Det är ett material som försvinner mer och mer när det gäller användning till blommor. Orsaken är att de blir som ett filter där "slaggprodukterna" fastnar och det går ej att skölja rent lecakulor.
Till Phalaenopsis så är den grova blandningen bra. Se på min hemsida hur jag rekommenderar omplantering för Phalaenopsis. Lycka till

1/2 -11

Jag kan såklart bara tala för det jag testat samt erfarit. Och det var inte länge sedan jag själv stod helt frågandes i denna jungel av orkidetillbehör. Var rätt förvirrad....tills jag förstod att olika metoder el substrat som det nu handlar om funkar olika under olika omständligheter som temperatur, fuktighet i luften etc.
Grövre barkblandning är ett stabilt substrat som har flera fördelar.
Personligen är jag dragen att experimentera och prova olika metoder. Satte tex. en inte allt för välmående Phalaenopsis-hybrid i glaskruka med enbart lecakulor, plantan reagerade mkt positivt och började växa och må bättre inom en vecka.
Den glaskrukan står på ett fat med stenar och vatten så kulorna hålls fuktiga. Plantan kan stå i veckor utan vatten och inte må synbart sämre.

Har bara en planta som odlas på det sättet, i övrigt har lecakulor enbart använts i mindre mängd som fyllnads-substrat i kombination med mossa och/eller bark.

För plantor med skadat eller knappt existerande rotsystem använder jag oftast en 50/50 blandning av vitmossa/sphagnum och grov bark.
Har provat blandningar med mossa, småsten och grov bark som flera phal-hybrider trivs jättebra i.

Vill man spela med säkra kort, eller om man helt enkelt föredrar barken goda egenskaper och praktiska delar....så är mitt råd att odla i bra barkblandning.
Personligen har jag alltid lecakulor eller stenar i botten på krukan så risken minskar att rötter står i vatten.

Kan berätta att jag även odlar phal-hybrider på grov vinranka, där rötter antingen hänger delvis fritt eller så är dem helt inlindade i moss-paket. Ef en aklimatiseringsperiod anpassade dem sig och klämde fram nya rötter. Dem tycks verkligen trivas, men vattningen behöver ske oftare då mossa torkar ut snabbt. Sprayduschning älskar dem, jag har "lyxen" att kunna spraya många ggr under dagen, spec nu vintertid då luftfuktigheten inte är så hög.

Tror nog att dina plantor kommer torka ut snabbare om du omplanterar dem, är inte ovanligt man finner gammal mossa el skumgummi i köpta plantor (beroende vart dem kommer ifrån)
som är så dränkt med väta att rötterna ruttnar och har svårt att torka. Så jag ompl. omgående när jag köper plantor, med undantag för ev blomning.
Det går att dividera länge om substrat, och det som funkar hos mig kanske inte funkar alls hos ngn annan. Kort och gott, bark är en mkt bra bas

Lycka till!

1/2 -11

hej! härligt då kanske jag har grejerna snart
Peter jag har tittat på din sida och det verkar ju väldigt bra och enkelt att plantera så, men kände att jag bara blev mer osäker ju mer jag läste runt på internet. men jag ska testa så fort jag får hem mossan har en eller två plantor som blommat klart.
Bra poäng där med Lecakulorna, hade inte tänkt på att de samlar på sig massa skit med tiden!

Leca kulorna köpte jag från början hem för att testa SH, hittade en passande kruka idag. vi får se hur det går! men jag ska bara testa med en...

men lägga dem i botten av ytterkrukan kan ju också vara en bra sak som du säger Li, eller jag antar att det var så du menade?
det där med vinrankan verkar ju ashäftigt, har funderat på en grej jag med. har ju ett ganska stort akvarium (540l)
där man skulle kunna hänga dem en bit över vattenytan så att de får lite stänk av bubblorna ifrån pumpen. och sen höjja ljusrampen så att den även lyser på orkideerna, jag har ju redan växtrör i

Jo hoppas verkligen att omplanteringen löser problemet, vissa av mina orkideer verkar ha riktigt tätt substrat!

tack för svaren! nu ska jag sova!

Ge ditt svar

Jag har planterat ett gäng plantor i S/H, de har fått stå torra första tiden för att låta ev trasiga rötter och så läka.

Nu igår fyllde jag på vatten i reservoiren och så men funderar på en sak: på alla kort man ser på detta forum är lecakulorna överst och i hela krukan vad man kan se fuktiga och fina men i mina krukor ser jag ingen fukt alls, de är kruttorra så långt jag kan se ner i krukan.

Funkar det inte för mig eller gör ni nåt mer än bara fyller på i reservoiren??

Nyckelord: leca, semi-hydro

10/5 -09

Första gången måste du vattna igenom uppifrån så att allt blir blött! Efter det kan du fylla på i reservoiren men glöm inte att skölja igenom krukorna minst en gång per månad.

10/5 -09

Aha! Det är sen efter man har gjort det som det funkar alltså "av sig själv" sas... Tack för svar

Ge ditt svar

Som sagt, hjälp!!

Planterade om min jättefina friska Cattleya i semihydro förra helgen och kollade till den idag. Rötterna såg lite ledsna ut genom krukan så jag tog upp den - ALLA nya rotspetsar som jag var såå försiktig med 7 dagar tidigare svarta och ruttna Vad tusan ska jag göra??! Troligen har det varit för vått i krukan antar jag, jag såg dock till att rötterna inte nådde vattenreservoiren när jag planterade. Hur ska jag rädda den lilla, hjälp??!! Ska jag sätta henne i semihydro igen eller vad ska jag göra??

Nyckelord: semihydro, leca, rötter, cattleya

1/5 -09

Ingen större fara, rotspetsarna är känsliga och kan bli skadade hur försiktigt
man än är vid omplantering. Låt den vara ett tag, och var lite försiktig med vattningen,
så kommer nya rötter efter några veckor.
Jag har sett samma sak på mina Cattleyor när jag varit oförsiktig vid omplanteringen
av dem, men hittills har ingen av dem dött.

1/5 -09

OK, tack!!! Jag klippte bort allt ruttet och satte henne i bark istället, nu står hon i skåpet med lite lagom fukt och värme. Hoppas du har rätt

Ge ditt svar
Nattlig kreativitet. Från Gloxinia.

Jag upptäckte vid vattningen att den här orkidén såg supersunkig ut. Det var det jag köpte nyligen från Bauhaus som var full i alger, nu hade de flesta rötterna ruttnat

Jag klippte helt sonika av blomstänglarna och de ruttna rötterna, dränkte den i kanel och...och...blev kreativ. Inte så bra eftersom jag ska upp tidigt men det här blev resultatet hur som helst.

Det är lecakulor i botten och sen vitmossa som jag odlat på balkongen hela sommaren (mossan gillar att fästa på leca har jag märkt). På lecan la jag först drivvedsbiten och sen mossan så att den ska kunna rota sig i lecan och förhoppningsvis växa uppåt. Sen överst Phalaenopsisen som kronan på verket. Den är inte surrad eller nåt utan ligger i en klyka på träbiten. Bilden är helt kass men batterierna tog slut i kameran så...ja..vad ska man göra

Nu ska jag äta glass med müsli som nattmellis och sen sova. Imorgon väntar Dalarna och min kusins bröllop vilket ska bli kul såklart. Trevlig helg på er!

Nyckelord: vitmossa, Phalaenopsis, leca, montering

8/8 -08

Underbar nattlig kreativitet... Mycke smakfullt... Du har öga för de där extra Trevlig helg du oxå o sov så gott när du ska

8/8 -08

Fyndigt och fungerar säkert bra, men inte hade Du behövt klippa blomstänglarna,
den hade klarat sig ändå med de rötter som finns kvar.

8/8 -08

Bark, mossa och naturmaterial är alltid vackert! Hoppas den trivs när den fått det så fint och skjuter nya, starka stänglar och rediga rötter fort
Bra tips det där med att lägga mossa på leca, det ska jag prova.

8/8 -08


SNYGGT och kreativt

10/8 -08

Tack för kommentarerna!

letherneck, jag tror jag fick lite panik där mitt i natten och impulsklippte Blomstänglarna står i en vas nu, får se om de håller sig ett tag.

Vi får se hur det går. Kom hem idag och den har klarat sig fint över helgen i alla fall.

Flott arrangement, det såg riktig stilfullt ut!

Prata om bilden

Har några bulber alt delningar på g från köp jag gjort på ebay. De bör dyka upp nu i veckan. Problemet är att jag varken har några orkidékrukor hemma eller kompost. Krukorna löser jag med vanliga genomskinliga plastburkar som varit potatissallad eller senap i. Gör hål i botten med en glödgad spik. Komposten tänkte jag ersätta med vanliga välbadade lecakulor (för att få rätt PH) o tänkte svepa in rötterna med blöt/fuktig spaghnum.

Tror ni att det kommer att funka? Har ingen större lust att sätta mig i bilen o åka in till Blomsterlandet i Kalmar just nu. Akut nödlösning alltså.

Ha en fortsatt skön o solig sommar!

Nyckelord: sphagnum, leca

14/7 -08

Ingen som vet om man som nödlösning kan ersätta orkidékomposten med lecakulor???

14/7 -08

Ett substrat av lecakulor bara, elelr lekaculor med vitmossa kan man säkerligen ha som permanent hemvist för epifytiska orkider. Jag skulle dock inte vira om räöttrna med vitmosan, utan fördela den bland lecakuorna, kanske en tredjedel vitmossa och 2 tredjedelar leca..

14/7 -08

Björn... så det fungerar alltså bra att ersätta orkidékomposten med lecakular modell större!? Det där med för mycket vitmossa har jag också hört inte ska vara lyckat... blir det för fuktigt/kompakt för rötterna måntro?

Laddade upp lite nya bilder med © för att ersätta de gamla... men det verkar ha bli dubbelt... ???

TACK!

Ge ditt svar

18/6 -08

leca

ska alla sorters orkidéer ha lecakuler i ytterkrukan men vatten i?

Nyckelord: leca

18/6 -08

någon som vet?

18/6 -08

jag tror de flesta vill ha det så!
Alla mina står på leca iaf..

Ge ditt svar

hört man ska ha leca och vatten i ytterkrukerna till sina orkidéer, hur mycket lecakulor och hur mycket vatten skall jag ha i ytterkrukan? hoppas ni svarar mig fort då jag ska ner och köpa leca nu.

Nyckelord: leca

16/6 -08

Beror på hur mycket vatten du tänker ha i. Vattnet ska inte stå över leca-kulorna. Börja med 1 påse och testa dig fram.

16/6 -08

jag kan ju inte ha i en hel påse i en liten ytterkruka. så hur mycket lecakulor ska jag då ha?

16/6 -08

Felixan menar säkert att du skulle köpa en påse och sedan prova dig fram ... för det är ingen mer än du själv som kommer veta hur mycket det kommer att gå åt !
PS ... ser nu att det var nog lite överflödigt inlägg från mig

16/6 -08

Ewert - tack! Jag var otydlig i mitt svar Gå nu och köp 1 påse lecakulor och lägg i 1-2 cm i botten på krukorna och fyll på med vatten i samma höjd som kulorna och se hur fort det avdunstar. Är det torrt efter 1 vecka t ex gör ett högre lager

16/6 -08

det blev inga leca idag, dom var tillfälligt slut, men varför ska man ha leca i botten? måste man ha det?

16/6 -08

Man måste inte, men det är bra eftersom det höjer luftfuktigheten kring plantan när vattnet i botten avdunstar, och hög luftfuktighet gillar orkidéerna. Ett alternativ är att ha en låda eller en bricka med vatten och leca (eller tegelstenar!) som man ställer krukorna på.

16/6 -08

Det behöver ju nödvändighetsvis inte vara leca, det fungerar med lite grövre,
8-10 mm naturgrus också, detta är dessutom lite snyggare och lättare att
hålla rent.

16/6 -08

Ni får förlåta min tygellösa fantasi, och åh vad jag önskar jag kunde serieteckna... för jag ser stackars boxer kämpa med att försöka klämma ner en hel påse torra lecakulor i en liten ytterkruka och hälla på vatten... de små samarbetsovilliga kulorna flyter genast upp över kanten och ut över hela rummet, ungefär som ett bubbelbad med för mycket skum... sedan halkar man runt på dessa lecakulor i månader eftersom de har en förmåga att rulla in under kylskåp och annat när man letar efter dem, och komma fram när man minst anar det

16/6 -08

Din sk tygellösa fantasi har roat oss många gånger Säluttern! Fortsätt för allt i världen med den!!

16/6 -08

Säluttern : Humor behövs...fortsätt med de´ !

16/6 -08

Säluttern Dina kommentarer förlänger livet på oss alla efter ett gott skratt

17/6 -08

säluttern, den va kul den och ja varför får jag inte försöka få ner en hel på leca i en liten ytterkruka? du är den första här som fått mig skratta, fortsätt gärna med det.

17/6 -08

Säluttern : du är för rolig du, jag fick verkligen en bild på näthinnan nu som inte vill försvinna, dessutom sitter jag här och fnissar för mig själv... Du förgyller vår tillvaro!

17/6 -08

Säluttern--> det var kul

17/6 -08

Skönt att dela skratt, tack för att ni gör det

Ge ditt svar
Nya rötter kikar fram, men varför fläckar på "skalet"?. Från Gloxinia.

Efter brutal delning och månader med dåliga rötter verkar det ljusna bland lecakulorna. Denna Cattleya gillar semi-hydro verkar det som.

Är det någon som vet varför bulbernas "skal" är fläckigt i beige och mörkbrunt? Bladen har börjat få mörkbruna fläckar också på vissa av delningarna. Jag kan inget om sånt och skulle gärna ta emot lite tips och råd.

Nyckelord: leca, semi-hydro, rötter, Cattleya

9/6 -08

Skalen blir brunaktiga när de torkar, det är normalt, bladen däremot ska
inte ha några bruna fläckar, men kan ju vara brännmärken av för mycket sol.
Med ett foto på bladen kan det kanske vara lättare att avgöra vad det är.

Prata om bilden

Fick en jättestor Cattleya av en vän. Efter nåt halvår inspekterade jag rötterna (ja jag borde ha gjort det innan...) och alla utom 4 var helt ruttna. Jag klippte bort allt dött och delade upp den i mindre delar med sekatör. Testade tre olika sätt att få nya rötter. Vitmossa var inte alls bra, den delen som fick det bildade inga nya rötter alls. Avdunstande vatten och daglig dusch lyckades inte heller. Däremot semi-hydro! Nya rötter började bildas efter ett tag och lyckan var gjort. Nu står alla delningar i leca.

Nyckelord: delning, semi-hydro, leca, ruttna rötter, rotbildning, vitmossa, Cattleya

9/6 -08

Gratulerar, och alla odlingssätt är bra när det fungerar, nu är det bara att
vänta på att den blommar.

24/7 -08

Tänkte uppdatera med att säga att det inte gick så bra till slut. Jag fick för mig att alla delningar var sjuka/hade ohyra och slängde alltihop. Trist när det bildades rötter och allt.

24/7 -08

Det var ju tråkigt med ett sådant slut. Men visst fick du en bra erfarenhet på vägen? (Och vi andra också för den delen...) Bättre lycka nästa gång!

Ge ditt svar
Mini-phalaenopsis som jag köpte för 15 spänn. Från Gloxinia.

Jag hittade ett ställe som sålde minisar för 15 spänn. Inte i jättegott skick, men inte katastrof heller (tror jag). Kan inte så mycket att jag kan avgöra sånt. Lekte lite med montering och detta är ett av tre experiment. Denna hänger i en ampel i köksfönstret och lapar (lite för mycket?) sol. Har den i en plastbehållare med leca som står i vatten. Innerkrukan har lufthål på sidorna för att möjliggöra god ventilation. Tar gärna emot tips och råd!

Nyckelord: leca, Phalaenopsis, ampel, semi-hydro, miniatyr

9/6 -08

jag tycker den ser frisk och fin ut och jag är oxå nybörjare på dessa blommor.

9/6 -08

Så, var hittade du dom små till slut nu då? 15 spänn är ju värt en chansning! Behöver också lite små.. måste ju ha ett par på jobbet tex..

9/6 -08

Jag håller med boxer, plantan ser grön och fin ut, rötterna likaså. Phallar i
leca har jag inte provat, men det funkar nog det också.

9/6 -08

Jag hittade dem i en budgetblomsteraffär i Jakobsbergs Centrum, tror den heter Marios eller nåt sånt. De stod på en av hyllorna där de regelbundet säljer plantor av allt möjligt för 5 spänn och uppåt. Tack för era kommentarer!

Prata om bilden

5/1 -08

5/1: Leca

Från Pantertant.

Har idag följt goda råd från OrkidéPrat och ställt min Oncidium på ett fat med lecakulor och vatten. Hoppas den gillar det och inte krullar bladen åt mig Gav några phallar lite leca så kommer dom högre upp i ytterkrukorna. Till sist hängde jag upp två phallar utan stängelstöd i amplar. Sedan tog orkisorken slut.

Nyckelord: Leca

Ge din åsikt

13/8 -07

Odla i leca

Undrar vilka släkten som trivs i leca?
Gör jag rätt som har mina phalar i glas "kruka" flydd med lecakulor och ca fyra cm i botten med svag näringslösning fyller på när allt är avdunstat...?

Nyckelord: Leca

Funkar det så är det rätt!
Själv är jag nybörjare med leca och tänker lite i banorna friskt vågat hälften vunnet.
Ser man att det börjar barka åt h..vete får man väl backa tillbaka till bark å mossa.

Hej,
Jag odlar allt utom Paphiopedilum i leca. Phalaenopsisarna trivs utmärkt! Allt annat också – än så länge. Men jag odlar i speciella genomsynliga plastkrukor som jag har köpt av dusk. /Titta ”här":http://www.dusk.se/ - under Tropic och Hydro./ I glaskruka blir för varmt för rötterna, har jag läst.
/Lina

Ge ditt svar

Hej,
Jag har varit så oförnuftig att jag också har skaffat mig en Masdevallia och en Dendrobium Kingianim? Forumets bilder på dessa plantor rörde mig, verkligen! Så nu har jag dem och de kommer att blomma så småningom, ser det ut som? Hur ska vi ha det på vintern det förstår jag inte än? Jag har bara en, för tillfället, svallare lägenhet - ja, detta sedan Uppsalahem bättrade på värmen i vårt kvarter.
Men min fråga är:
°Går det att S/H odla Masdevallia och Dendrobium Kingianum, dvs. att odla i leca?
Jätte tack för svar och extra tips. / Lina

Nyckelord: Dendrobium, Leca, Masdevallia

2/4 -07

ja - jag har haft dem i Leca i flera år

Tack för svaret, Carina! Nu sätter jag igång...

För att inte duscha varje dag de planterade i leca orkidéerna , får man täcka över lecan - runt om plantorna - med en remsa plastfolio? Jag menar: efter att man har fyllt på med vatten.

2/4 -07

Jag har aldrig gjort så - rötterna behöver ju även luft.

Tack Carina. Nu vet jag också varför.

Ge ditt svar