Inlägg med dendrobium nobilehybrid som nyckelord.
Hej
Måste visa några av de senaste blommorna samt ställa en fråga. Titta på bilden av min D. nobile hybrid (en tacksam jätteblommare), men nu i försomras så gjorde den bulber som bara var blomknoppar och sedan kom en "riktig" bulb upp vid sidan, blommorna var som vanligt. bara lågt i plantan! Har något sett något som detta tidigare och vad kan det bero på?
Min Promenea blommade för första gången med fyra blomställningar och på en var det två blommor (men den orkade tydligen inte med det utan den dubbla blommen vissnade direkt efter de slagit ut), de andra höll längre, det är fortfarande en ute efter drygt 3 veckor!
Också för först gången slog min Thunia ut med tre knoppar i toppen - wow! Tack Lasse, det var ett fint skott som nu vuxit sig stor efter 2 år!
Perfekt orkideeväder nu varmt och fuktigt ute (alla är ute nu i olika skugglägen) - själv trivs jag också när det blivit varm och gott!
Nyckelord: Promenea, Thunia, Dendrobium nobilehybrid
Tjusiga!
Har du dina Promenea ute också? Under tak?
Jag frågade när jag köpte min om den gick att ha ute men fick till svar att den absolut inte ska få vatten på sig uppifrån utan endast vattnas på fat.
Den står ute nu, men när den hade alla blommor utslagna så hade jag den under tak så dessa inte fick fläckar pga regn. Nu står den också lite i skydd från den värsta nederbörden, men i sin naturliga miljö tror jag knappast att de vattnas på fat, viktigt är i sådana fall att det är luftrörelse så att vatten ej blir stående i bladvecken.
Nä det är nog ingen som vattnar på fat ute
Kanske ska våga hänga ut min när den blommat klart
Vackert - grattis!
Vackra exemplar alla, men Thunian tar priset...
Nu har det börjat blomma rejält.
I skåpet blommar min Haraella retrocalla med sin andra blomma och en tredje knopp är på gång.
Sen har jag en totalt okänd planta i skåpet som jag köpte på ett tegelrör på orkideutställningen på blomsterhallen i Trollhättan i januari 2009. Plantan har nu iallafall satt en stängel ocj jag väntar ivrigt på att se vad det blir för fint utav knopparna.
I fönstrena blommar Doritaenopsis aida, Paphiopedilum pinoccio, Dendrobium nobile Hybrid, dendrobium, Odontioda, Dendrobium polar fire & 4st phalaenopsis hybrider.
Sen har jag en Oncidium och en Ionocidium popcorn Haruri med knoppar på gång.
Nyckelord: Haraella retocalla, Doritaenopsis aida, Dendrobium nobilehybrid
Vad roligt när det är så många plantor i blom och på gång. Många av mina har blommat nu över, det är några som är på G.
Grattis Det var en härlig blandning!
Kul med mycket i blom!
Tack, ja det är kul
Grattis till all blomsterprakt, även det som är på G!!
Visst är det litet "lycka", när ens orkidéer tackar för omvårdnanden med vacker blomstring, ett bevis på att skötseln varit minst OK!
Nyckelord: Dendrobium nobilehybrid
Visst kan man ha orkidéer utanför dörren också, åtminstone Nobilehybrider. Blomningen blev lite senare i år, c:a en månad, p.g.a. den långa vintern. I den här krukan finns 4 plantor, varav 2 st med "röda ögon" den ena dock lite blekare röd. Den höga plantan längst bak är en gul som blommade i våras så den verkar inte vara på hugget just nu.
Nyckelord: Dendrobium nobilehybrid
En sån kan jag tänka mig att ha utanför min dörr också
Har 2st dendrobium nobile hybrider, som jag vanligtvis brukar ha ute under sommaren och sedan brukar de blomma framåt sensommaren / hösten. Båda blommade i höstas och har stått avskillt från de andra orkideerna sedan nov då jag hittade ullöss på på dom. Dom fick då povadodrink och ny kompost. När jag skulle vattna idag såg jag till min stora förvåning att jag har 5knoppar på gång på den ena. hur kan de komma sig?? måste de inte ha veckor med kallare (utomhus)grader för att sätta knopp?? visst har det vait en kall vinter men vi har ett ganska välisolerat hus och inte haft kallare än 17,5grader under vinter (ligger runt 21 på dagen) kan den skillnaden verkligen gjort sitt? Är det bara för att det är en hybrid?? (den har ju inte betett sig så tidigare)
Fundersam....
Nyckelord: dendrobium nobilehybrid, knoppar utan utevistelse
Hybriderna behöver inte så stor temperatursänkning för att knoppas. Jag sätter ut mina på gården, skuggigt, när temperaturen är c.a 16-18 grader dagtid. Skillnaden mellan dag/natt räcker för att de ska blomma, mina brukar blomma på sommaren. Det är ljus och temperatur som avgör om de vill blomma.
Okey, tack Doris
ÄÄÄntligen har den slagit ut idag 17/2-10. Min vita vackra Dendrobuim Nobile Hybrid som inte blommat sedan flytten till hus i aug-07. Det var riktigt nära att den höll på att bli såld för någon vecka sedan, ända tills jag hittade blomknoppar och gav den en ny chans.
Så glad jag blev när den slog ut, för jag trodde den var lila (mindes fel) men den är ljuvligt kritvit med mörklila läpp.
Nyckelord: Dendrobium nobilehybrid
Bild på blommorna är något vi älskar här !
Du ser, man ska aldrig ge upp, tålamod är a och o när man odlar orkidèer.
Själv har jag väntat 4 år på att min Coelogyne cristata var. alba ska behaga blomma.
Just nu tror jag det är blomrekord för denna planta som givit mig sååååå mycket glädje, så mycket nya kunskaper och så många nya vänner
Nyckelord: Dendrobium Nobilehybrid
Läckert Berith
Jag hade också en liknande jättehybrid för många år sedan. Minns inte varför den avecklades.
Grattis till den jättefina blomningen
Skjønner godt du fallt for denne Berith, grattis med kjempeblomstring. Den er bare sååå skjønn med rosa i det hvite.
Min står også med knopper men den blir ikke så mange som på din.
Oj!! Den är ju fantastisk!! Jag förstår att du blev frälst!
Jättevacker! Vilken kanonblomning!
Å så vacker! Grattis, inte konstigt som sagt att du föll! I vilken-vilka temperaturer odlar du den?
En läcker planta. Grattis till praktful blomning.
Tack så mycket
Ja den har verkligen givit mig mycket (inte minst småplantor).
Ingegerd - Den får stå ute från senvår till senhöst med massor av vatten och näring. Sedan står den vilande i ett svalt rum under vintern (ner till ca 11-12 grader).
Tidigare år har den satt knopp frampå sensommaren och oftast börjat sin blomning när den kommit inomhus. Men i år är den tidig och ymnig!
Förstår till fullo att den var omedelbart beroendeframkallande - borde ha varningstext i stora bokstäver Och nu ger den dig en så makalös blomning så att alla lyckohormoner i kroppen går i spinn och beroendet håller sig på stadig nivå Det är liksom när det plingar, lyser och skramlar till i en spel-bandit och det far enkronor över hela nejden, allt är uträknat för att hålla en fast och vilja ha mer Vilken underbar jackpot, *Berith!
Tack sälis
Just precis så känns det
Hej har en liten fråga ang mina dendrobium nobile hybrider. Jag brukar ha dessa ute på sommaren, och brukar vanligtvis plocka in dem i oktober då de brukar ha små/mellan knoppar på gång som brukar växa till sig och blomma då de kommer in i värmen.
I år är det annorlunda de har redan nu fått stora knoppar, detta beror säkert på att jag tog ut dem som vanligt i mitten av maj, men i år var det ju en del kallare nätter bort emot 2-4grader nattetid. har jag kastat om mina plantors rythm nu eller vad har jag ställt till med???
Men åter till frågan. hur gör jag nu till hösten de behöver ju vanligtvis lite kallare om nätterna för att sätta knopp vilket de redan har nu. Ska dom tas in tillsammans me de andra orkideerna i typ september eller vad tror ni. eller andra förslag??.
Det är två st dendrobium nobile hybrider, denna på bilden har störst knoppar, (visserligen en del små oxå,) och den andra ligger inte långt efter.
Vill ju inte gärna göra fel och missa blomningen
Nyckelord: Dendrobium nobilehybrid, Knoppar, Utevistelse
En av mina gjorde likadant för någon månad sedan, jag tog in den under
blommningen, och har ställt ut den igen nu när blommorna hade vissnat.
Enligt japanska odlare så kan nobilehybrider blomma när som helst under
året, bara man ger dem de nödvändiga kyliga perioderna när bulberna mognat.
T.ex:
Lågtempraturbehandling för att initiera knoppsättning:
Natt temp under 14 grader i 25 dagar eller mer, minst 1 timme per natt.
Om Du alltså börjar i augusti med behandlingen bör de blomma i slutet på november,
förutsatt att de nya bulberna har mognat.
Tack letherneck
Ja då blommar båda mina dendrobium nobile hybrider för fullt. (De som vanligtvis inte ens ska ha kommit in från sin utevistelse än, om man ska jämföra med tidigare år )
Riktigt snygga blommor, speciellt den vita,och de doftar väl gott också.
Jag gillar den till vänster!
Jag har mina ute hela sommaren och de blommar så fint där varje sommar. Det brukar bli lite blommor även under vintern men inte lika rikligt som på sommaren.
Ja letherneck de doftar riktigt gott speciellt den vita. Jag kan inte riktigt bestämma vilken jag tycker bäst om, den vita doftar som sagt väldigt gott och har fina blommor, medans den lila har svagare doft men har en underbar färg.
Doris jasså du låter dem blomma ute, jag har mina på balkongen på sommaren och där vistas jag inte så mycket eftersom jag har stor trädgård som vi brukar sitta i. Därför känns det som om jag går miste om blomningen om jag har de kvar på balkongen. Så dem fick åka in när blomningen var på G så jag kan njuta av blomningen varje dag.
Yppzi - Blomningen håller sig mycket längre om plantan får stå svalt
Tack Berith det visste jag inte, men svalt då hamnar den nere på nedervåningen eller ute på balkongen igen och då missar jag ju mina skönheter. Nja de får allt stå kvar i köket så jag kan se dom (ofta) och så får jag ta smällen att de blommar över lite snabbare.
Har du inte någon skuggig plats i trädgården då? Helst i närheten av sittplatsen naturligtvis!
Jovisst har jag det, men har varit lite skeptisk till att ha dem i trädgården är rädd att div små djur går på mina blommor (även stora oxå fördendelen), de kalasar då och då på mina blommor i trädgården. (och då menar jag inte mina katter eller hunden ) Därför har jag orkideerna på balkongen på sommaren för dit kommer dem i regel inte . Men djuren div harar rådjur och en och annan snigel ger sig kanske inte på orkideer eller vad säger ni som har era ute i trädgården på sommaren??? Är det risk fritt att ställa dem där??
Yppzi, har Du harar och rådjur som besöker din trädgård skulle då inte jag
ha mina orkideer där, de skulle säkert kalasa på dem. Vi har rätt mycket rådjur
här där jag bor, och de har en infernalisk förmåga att käka upp allt vad blommor
de kan komma åt, spciellt blommande rosor tycks falla dem i smaken.
Tack letherneck då får mina orkideer fortsätta att stå ute på balkongen under sommaren.
Ja dessa rådjur jag tror dem äter plantor efter prisklass
Nyckelord: Knoppar, Dendrobium nobilehybrid
Min vita fina Dendrobium nobile hybrid.
Nyckelord: Dendrobium nobilehybrid
Min vita fina Dendrobium nobile hybrid.
Nyckelord: Dendrobium nobilehybrid
Visst är de fina, jag köpte en häromdagen hoppas dock den överlever.
Min är dock röd inuti.
Den här har jag haft i flera år. Köpte den för 99:- på Blomsterlandet i Luleå. Den har alltid varit fin, men i år har den slagit alla sina gamla rekord. Det som gjort hela skillnaden är att jag inte "curlat" med den som tidigare år, skyddat den för regn och sånt. Nej, i år fick den stå ute hela sommaren utan tak trots att regnet har öst ner ibland flera dagar i sträck. Krukan har nog aldrig hunnit torka upp. Och se där, det var just så raringen ville ha det! Resultatet är att krukan är knökfull med nya skott, att bladen är större än de någonsin varit, och att bulberna vuxit sig långa. Knopparna som nu håller på att slå ut har aldrig varit fetare, och vilka jätteblommor den visar upp! Så nu vet jag hur de vill ha det under somrarna. Men efter blomningen får den en mera torr period och sval period när rötterna uttrycker att det är dags för det.
Nyckelord: Dendrobium nobilehybrid
Den var ett vacket exemplar, och jag håller med dig att de trivs betydligt
bättre ute i regn och rusk.
Hmm, alltså har jag varit alldeles för snäll med min. Den har stått skyddat inne i kuvösen hela sommaren. Då får den stå utanför nästa sommar.
Observera att det är en nobilie-hybrid det här. Jag vet inte hur en ren nobile vill ha det.
Det är en hybrid jag har...
Underbar blomning, Grattis!
mvh
Mikael
Monica Ett Jättestort Grattis direkt från hjärtat!!!!
Har försökt fått tag på en sån Nobile, alltså en hybrid Nobile!! men tyvärr inte lyckats Om nån läser detta hör av er till Chiran!
Mycket tjusig, grattis till odlingen
jag har en nobile hybrid som doftar syren, men min är långt ifån sådär kraftig, men har heller inte haft den så länge, så vem vet om något år, kanske min blir likadan, skall hålla den varm nästa år för att se om jag då får kelki på den, om jag får det och någon är intresserad, så skicka ett pm när ni läser att jag har kelki till bortskänk. doftar din?
Ja den doftar gott och mycket! Den här har aldrig producerat någon keiki. Verkar inte så programmerad att göra det som några av mina andra Dendrobium.
letherneck skrev till mig att om jag har den stående varmt hela året runt så prudoserar den kelki istället för blommor, har han fel då?
Vackert Monica! Har du gödslat den något under sommarn,eller har den fått klara sig helt själv?
Eftersom den här aldrig gjort någon keikis så tycker jag att det verkar som att min är en korsning som inte är vidare benägen att göra det. De som arbetar med att ta fram korsningar kanske har haft det som sitt mål. Min följer inte heller den gamla föreställningen, och som jag har följt tidigare år, som säger att man inte ska vattna, eller åtminstone vara ytterligt återhållsam med det under knoppbildningen. Ute i det ständiga regnet fick ju min en helt motsatt behandling! Så det när det gäller korsningar så skulle jag tro att man får testa sig fram helt enkelt.
Boxer; man kan föröka sin dendrobium på andra sätt än med keikisar t e x genom att plantera delar av en gammal bulb. Jag har inte testat själv. Men jag vet att om man vill att en planta ska bli kraftig så är inte keikiproduktion så lyckat eftersom det tar väldigt mycket kraft och energi från den.
Monica vet du hur man gör då, för att få den kraftigare?
eller vet du kanske någon länk till hur man gör?
Hej milinla!
Ja jag har gödslat den med Orchid Focus några få gånger under sommaren. Skulle kanske gjort det oftare, men det har känts tokigt att plutta på ännu mer vätska när den redan varit dyngsur.
Boxer, ja i mitt fall så blev den rejält kraftig av att få vara ute i regn och rusk på norrsidan under sommaren! Under hösten och vintern så går ämnesomsättningen ner och så värst mycket tillväxt brukar det inte bli då.
Monica då skall man kanske vattna den rejält under sommaren då för att få en kraftigare dendrobium??
Det är nog utevistelsen och regnvattnet som den njutit av som varit lyckat för den här! Andra år har jag haft den ute under tak och vattnat med kranvatten.
är det skillnad på kranvatten och regnvatten? min står på inglasad balkong.
Kranvatten har ju tillsatser som ska få ner/upp surheten på vattnet,
mest för att minimera utfällningar och skona rörledningar. Regnvatten
ska ju vara "rent" vilket är en sanning med vissa förbehåll, beroende
på rådande utsläpp av föroreningar.
Men generellt är nog regnvatten att föredra.
vad använder ni opare, regn eller kranvatten till era orkieer?
Jag använder kranvatten. Men jag ska skaffa en vattentunna att samla regnvatten i, så att de som måste vara under tak och inne ska få regnvatten under vår/sommar/höst.
det har jag oxå funderat på, men vad är fördelen med regnvatten istället för kranvatten?
Monica, ett stort grattis och tack för tips till nästa sommar.
Alla har ju inte möjlighet att samla regnvatten och då måste ju kranvattnet duga.
Monica, hur tänker du förvara den i vinter, ljus, temperatur?
Ja, Nyfiken, vinterförvaringen blir inte som förra året, den är ju för stor nu för att stå i på fönsterbrädet under Nebula Hobby där jag brukat ha den. Där gick tempen ner till 17 grader under de kallaste nätterna. Jag måste hitta en plats där den dels står under bra ljus, dels får ha det lite svalt. Kanske blir det under min nya MH-lampa med öppet fönster ch fläkten på dygnet runt.
En sån underbar blomning, Monica! Tänk att den trivs ute ända uppe i Umeå, det är ju rätt fantastiskt. Stort grattis till den rika blomningen!
Tack för alla glada tillrop! Jag har gjort en lärdom denna sommar, men nya frågor dyker ständigt upp. Om jag sätter den under min 400 MH-lampa, fattar den ändå att det är höst och vinter och dags för nedtrappning i metabolismen?? Eller ska belysningen vara på färre timmar?
Om du har en sån överdådig blomning nu så skulle jag låta den stå svalt för att blommorna ska hålla sig längre
Dendrobium nobile-typen vill ju ha så mycket ljus den kan få även på vintern,
men tempen måste förstås hållas nere. Men det där "NO WATERING from mid
November until February" vet jag inte om det är helt nödvändigt, lite fukt måste
den nog ha ibland.
Mer info här
Tog in denna full med småknoppar och en bulb med stora knoppar som strax slog ut i värmen inne. Så en tjuvstart på den blomning som jag förväntat mig att få se först om några veckor/månader?
Nyckelord: Dendrobium nobilehybrid
Härlig kommers mellan oss medlemmar. Några av alla varor:
Var söndag och onsdag är det auktion, om vi medlemmar vill. Alla kan lägga upp objekt. Läs mer.
Auktionsklockan var 05:16:09 när sidan laddades.
Det finns just nu inga aktuella auktioner.
Beställ orkidéer tillsammans med andra OrkidéPrat-medlemmar.
Det finns inga aktuella sambeställningar just nu.
Alla medlemmar kan lägga till evenemang i kalendern. Läs mer.
Det finns just nu inga evenemang inskrivna för de närmaste dagarna.
Alla aktuella & framtida evenemang
Prata orkidéer med OrkidéPrats medlemmar, i 'verkligheten'.
Vi pratar inte bara. Här är exempel på saker vi gör tillsammans:
Projekt Paphiorangis. A.k.a. "The Fantastic Paphiorangis Project Of 2009". Vi odlar Aerangis och Paphiopedilum och derar med oss av våra erfaranheter.
Projekt Ulla. Cypripedium-odling i grupp.
Projekt Flaskbarn. Från små, små fröplantor till blommande orkidéer.
Projekt Cattleya. Vi odlar Cattleyor tillsammans, men var för sig. Vem får första blomningen?
Svenska Orkidésällskapet (SOS) verkar för att främja orkidéintresset i Sverige samt för att skydda alla orkidéer.
Bli medlem och få tidningen ORKIDÉER 6 gånger per år. Kontakta Malin som är medlemsansvarig:
Solstråle här på OrkidéPrat,
skicka e-post,
besök orkidesallskapet.se
Cattleya-kurs
Mikael Gustafsson bjuder in oss alla att ta del av hans stora kunskap om släktet Cattleya och dess odling.
Hela kursen i PDF för nedladdning / utskrift (2MB)
Moment 1: Välkomna till Cattleya-kursen
Moment 4: labiata, jenmanii, lueddemanniana
Moment 6: percivaliana, schroederae
Moment 8: warneri, warszewiczii var Sanderiana, bowringiana, skinneri
Du får använda vissa texter och bilder på OrkidéPrat fritt.
Ansvarig utgivare: Björn Johansson, www.neovita.com/orkideer
Info om neovita, policy kring sekretess och cookies, kontaktmöjligheter