Inlägg med dåliga rötter som nyckelord.
Idag kikade jag till min minis (bild finns i galleriet). Den har inte haft några blommor på ett tag och ett blad har sedan länge börjat sladdra... För lite vatten har jag tänkt då och vattnat mer. Men idag tog jag upp den ur krukan och upptäckte till min stora besvikelse att alla rötter utom en var helt.... ja vad ska man säga de hängde i slamsor.... helt ruttna gula.... Men som sagt var en rot hel fortfarande och två av tre blad ser fortfarande fina ut.
Jag visste inte vad jag skulle göra... men bestämde mig sedan för att ånga en av seckatörerna och klippa bort alla dåliga rötter. Sen fick den hoppa ner i krukan igen med endast vitmossa istället för blandad orkidékompost/vitmossa.
Den står nu i akvariet tillsammans med vaniljerna som står för rotning....
Jag hoppas att jag gjort rätt och att den lilla kommer att klara sig.... Det är inte lätt att vara nybörjare alla gånger :P
Nyckelord: vitmossa, dåliga rötter
Ibland får man inte så roliga överraskningar...! Hoppas att det kommer att gå bra! Ibland gör man lite misstag men man lär sig med tiden. Är också nybörjare och får grått hår ibland..
Känns skönt att veta att man inte är ensam...
Nej du är inte ensam..! Och alla är nybörjare någon gång..!
Här görs också misstag och plantor dör, nu senast en Howeara mini primi
Det var tråkigt att höra, Ingela. Får hoppas att inte min "minis" går samma öde till mötes bara... O_o
Uppdatering: Min Lilla minis har klarat sig fint - den har skjutit ut nya rötter och har sedan ett tag tillbaka fått flytta ut i köksfönstret med de andra. Kikade till den för en vecka sedan och om jag inte tar helt fel kunde jag ana början till en stängel
en annan av phalaenopsisarna (den vita enstänglade med råsa läpp) trodde jag oxå sköt ut en ny stängel - men det visade sig vara en rot. Jag trode att det var en stängel eftersom den sköt ut den från den gamla stängeln som jag klippt av långt ned... Det är komiskt ibland hur tokigt det kan bli - så dum man kan vara
Keikin frodas på den rosa-lila phallanopsisen också. Det ser just nu ut som att den skickar ut en stängel fast den borde skicka ut en rot. Men med tanke på hur fel jag tog på phalaenopsisen nämd ovan så kanske det ändå är en rot. Det återstår att se helt enkelt.
Hej och grattis till räddningsinsatsen Visst känns det extra roligt när sånt går bra. Hur har det gått för dina vaniljsticklingar? Mina växer men väldigt långsamt, jag har nog svårt att erbjuda tillräckligt med fuktig luft, men de strävar på.
Jag kan nog inte ge något riktigt entydigt svar på hur det går för vanillerna. Då de alla tre fick stå i väldigt stora krukor från början ställde jag samtliga på golvet i vardagsrummet. Vanilla planifolia Variegata skickade då upp början på ett nytt skott och såg ut att trivas riktigt bra. Men för några månader sedan var katterna på sådant bushumör och rev ner endel papper på den Jag ställde då upp den och Vanilla pompona i varsit hörn i köksfönstret. Där kommer jag lättast ihåg att vatta och spraya. Vanilla planifolia Variegata skickade då upp ett nytt blad högst upp på sticklingen och det såg lovande ut - nu har jag antagligen ställt till det för det bladet också för det började se "svampigt" ut. Jag bestämde mig då för att låta det vila från vatten (har jag lärt mig mitt mistag än tro?) men nu ser det istället torkat ut - jag hoppas den inte ger upp hoppet på mig utan bestämmer sig för att komma igen.
Vad det gäller de andra två; Vanilla pompona och Vanilla imperialis så ser de ut att leva fortfarande men mer än så går inte att se.... min lilla Vanilla pompona har dock brytit sin enda rot för några månader sedan så den har åter fått hoppa ner i vitmossa - men den ser inge glad ut nå. Den ser ungefär ut som ett russin efter skaftet. Så medan den har fått komma ner på golvet där jag har bättre uppsikt över den (det är trångt i fönstret) så har Vanilla imperialis fått ta dess plats i fönstret.
Vi längtar alla 4 tills det blir varmare ute och sommar så de kan få komma ut på balkongen - kanske tar de bättre fart på livskraften då.
Lägenheten liknar mest en djungel. Orkidéer överallt. Folk har börjat lämna över sina gamla dassiga orkidéer till mig. Alla har överlevt än så länge, men jag måste nog erkänna att jag inte är någon stjärna på att fixa till dåliga plantor.
Tre plantor har hängiga och skrynkliga blad, men rötterna börjar ta sig.
En planta (jättestor) har haft ett enormt bra rotsystem, men har de senaste veckorna bara blivit sämre och sämre och i förrgår började de understa bladen gulna. Ingen fara - trodde jag - tills ett av de övre bladen börjat gulna... Vad ska jag göra?
Nyckelord: skrynkliga blad, dåliga rötter, Gula blad
Du har nog vattnat för mycket, låt den torka ut någon vecka, alternativt plantera om den
i torr kompost så Du kan kolla rötternas kondition. Vattna inte, utan spraya den på bladen
flera gånger om dagen, eventuellt med svag näring, men kom ihåg att suga upp vattnet i
bladrosetten med hushållspapper eller liknande. Gör så till den får nya rötter, om det är
det som är problemet.
Den kanske klarar sig, men det kommer att ta ganska lång tid innan nya blad växer ut.
Härlig kommers mellan oss medlemmar. Några av alla varor:
Var söndag och onsdag är det auktion, om vi medlemmar vill. Alla kan lägga upp objekt. Läs mer.
Auktionsklockan var 05:25:49 när sidan laddades.
Det finns just nu inga aktuella auktioner.
Beställ orkidéer tillsammans med andra OrkidéPrat-medlemmar.
Det finns inga aktuella sambeställningar just nu.
Alla medlemmar kan lägga till evenemang i kalendern. Läs mer.
Det finns just nu inga evenemang inskrivna för de närmaste dagarna.
Alla aktuella & framtida evenemang
Prata orkidéer med OrkidéPrats medlemmar, i 'verkligheten'.
Vi pratar inte bara. Här är exempel på saker vi gör tillsammans:
Projekt Paphiorangis. A.k.a. "The Fantastic Paphiorangis Project Of 2009". Vi odlar Aerangis och Paphiopedilum och derar med oss av våra erfaranheter.
Projekt Ulla. Cypripedium-odling i grupp.
Projekt Flaskbarn. Från små, små fröplantor till blommande orkidéer.
Projekt Cattleya. Vi odlar Cattleyor tillsammans, men var för sig. Vem får första blomningen?
Svenska Orkidésällskapet (SOS) verkar för att främja orkidéintresset i Sverige samt för att skydda alla orkidéer.
Bli medlem och få tidningen ORKIDÉER 6 gånger per år. Kontakta Malin som är medlemsansvarig:
Solstråle här på OrkidéPrat,
skicka e-post,
besök orkidesallskapet.se
Cattleya-kurs
Mikael Gustafsson bjuder in oss alla att ta del av hans stora kunskap om släktet Cattleya och dess odling.
Hela kursen i PDF för nedladdning / utskrift (2MB)
Moment 1: Välkomna till Cattleya-kursen
Moment 4: labiata, jenmanii, lueddemanniana
Moment 6: percivaliana, schroederae
Moment 8: warneri, warszewiczii var Sanderiana, bowringiana, skinneri
Du får använda vissa texter och bilder på OrkidéPrat fritt.
Ansvarig utgivare: Björn Johansson, www.neovita.com/orkideer
Info om neovita, policy kring sekretess och cookies, kontaktmöjligheter