Drottningsko är det svenska namnet på detta art. Och visst passar det namnet. Denna art är förmodligen den mest vidspridda i odling av hela släktet. Och inte undra på det, med sin underbara blomma i vitt och rosa, och med sin bäbislika blomform. Bäbislik kan man dock inte kalla plantan, vilken faktiskt...
Inlägg med cypripedium reginae som nyckelord.
Har odlat denna nordamerikanska art i 12 år på balkongen och det har fungerat bra.
Mvh
Mikael
Nyckelord: Cypripedium reginae
En vacker art som lätt självsår sig på friland. Tyvärr kom mördarsniglarna å tog rubbet , så nu blir de krukodling trots trädgård. Har du fått någon självsådd i krukan?
Se Xaras inlägg.
Hej Göran,
nej ingen C. reginae självsådd men där är en självsådd Spirantes cernua chads ford alternativt Dactylorhisa sp!
Mvh
Mikael
Du får verkligen till de, att odla i krukor. För min del så är de hittills ingen succé, men skam den som ger sig.
❤️
Göran: Jag odlar i grovt substrat och vattnar rikligt, oftast lite vatten på fatet. Vissa som Cyp. regiane funkar i plastkruka, men generellt är lerkrukor att föredra.
Mvh
Mikael
Står dina cypripedium alltså i vanliga plastkrukor på balkong hela året? Eller är balkongen inglasad så att dom inte har full vinterköld?
Jag har mina i plastkrukor med en diameter på 0,5 meter och dessa är fyllda med grovt substrat. Skall se om jag kan få tag på stora oglaserade lerkrukor, så att jag kan flytta över dem dit när de e dax för omplantering. Har inget fat under idag, ty rädd för de blir för blött när man har plastkrukor. Tack för dina tips Mikael Gustafsson . Är öppen för att prova på olika lösningar för att de ska fungera, så tar tacksamt emot idéer från de som lyckas.
Tänk vad mkt. lättare de var när man kunde ha dem på friland.......hade då ruggar med 2-300 blommor. Sedan kom mördarsniglarna å skövlade allt .
Oj oj rackarns sniglar! Jag odlar C. reginae i palstkrukor, mest för att. de stått i dessa i många år. Andra som C. calceolus, C. formosanum och C. macranthos står i lerkruka. Ja de står på balkongen nästan hela året. De har vatten på fatet hela den vegetativa säsongen, resten av året hålls de fuktiga, men inte med vatten på faten. Från oktober står de i klappboxar och när kylan sätter in täcker jag krukorna i klappboxarna med en plastsopsäck i var klappbox. Sedan ställer jag klappboxarna staplade tillsammans och täcker med några trasmattor. Om vintern är mild så ställer jag C. macranthos i en frys som är inställd på noll till någon minusgrad eftersom jag fått för mig att denna art kräver ett par månader av riktig kyla för att övervintra på ett bra sätt. Om vintern blir kall med många minusgrader under lång tid tex senvintern 2018, så ställer jag C. formosanum i denna frys eftersom jag inte vågar kyla denna så hårt.
Mvh
Mikael
Spjuttan, nej balkongen är inte inglasad, denna är rejält köldtålig.
Mvh
Mikael
Odlar sedan 2007 två plantor på balkongen och den ena slår alltid ut sina blommor en vecka efter den första plantan.
Nyckelord: Cypripedium reginae
Finfin blomning
Härliga blommor
Blommar ca 2 v efter Ulla Silkens.
Nyckelord: Cypripedium reginae
En mkt. trevlig art att ha att göra med.......snyggt . Hur gör du för att slippa mördarsnigelattacker?
Har inte haft problem med dem på 2a året nu. De torkade bort förra sommaren. Hittat EN hittills i år. Glädjen är nog tyvärr bara temporär. Håll gräset kort, inga marktäckande växter alls eller möjligen på långt avstånd och inspektera varje kväll.
En härlig art!
Mvh
Mikael
Snygg
För några år sedan testade jag och gick riktigt bra tills min son hade fest och slängde glödade kol just där, hur f.. kan man komma på att slänga på en blomster rabatt?
Sägs det kostar ca 1 mille att ha barn från 0 till 18 men då har man inte räknat in drullebarn och misslyckad uppfostran
Haha..
Då får jag gratulera stulun, även till att du bara hittat en snigel. Här kan jag inte hålla koll på antalet längre, som har dödats. Jag slutade räkna för ett tag sedan, då jag hade passerat 200 . Mitt trädgårdsland ligger i träda, för allt som planteras äts upp t.o.m. jordgubbsplantorna är uppätna. Det enda som får vara ifred (än så länge) är hallonen. Har nu grävt upp de lilla som fanns kvar av Ulla Silkens och macranthum å krukat dem. Inte lika snyggt/trevligt, men vad gör man?
Vattnar du mycket eller bor du vid sumpmarkerna runt Helge å?
Här har varit torrt en längre period därav snigelfritt.
Här har de kommit lite skurar då å då, så de har varit fuktigt i markytan en längre tid nu. Detta har gynnat mördarsniglarna, så de är många å stora å feta. Jag bor ca 400 meter från kävlingeån, så den inverkar troligen inte. Bönderna klagar på att de är för torrt, så säden gulnar på fältet mellan mig och ån.
Blommar ca 10 dagar efter Cypr. Ulla Silkens. Det gör säsongen lite längre - tack för det!!
Nyckelord: Cypripedium reginae
Gud vad tjusiga
Så vacker!
Härlig!
Mvh
Mikael
Så stor och vacker "tuva" 👍.
Hur länge har du haft den.
Det är egentligen 2plantor från början, ett misstag jag inte ångrar
Har nog haft den i 5-6 år nu.
Blomman verkar mer hållbar än på Ulla Silkens.
Kommer några dagar efter Cypr. Ulla Silkens
Nyckelord: Cypripedium reginae
Jättefin planta.Hur odlar du den? Jag är nybörjare på Cypr.
Hej Thomas,
Jag odlar den i en rabatt med . barrskogsjord åt det lätt sura hållet, mycket väldränerat och halvskuggigt. Lite kogödsel och barrskogsförna som dressing varje år + lite grus. Kanske svårt att hitta barrskogsjord där du finns!?! Undvik kalk. Kanske går med torv hos dig men väl uppblandat med grus då
Helvetenskapsvacker
Drottninglikt vacker
Hej Sture
Tack för info. Jag har ett skikt av leca i botten ca 10 cm. Vi har så tung jord. Annars mest torv och lite jord och grus. Borde nog blandat i mer grus . Har också lite kalk och gödsel i. Fungerar kanske eftersom torven är så sur. Vi får se om dom överlever till nästa sommar. Åtminstone har dom blommat en gång.
Jag tänkte att du hade tillräckligt med naturlig kalk men förhoppningsvis går det ändå men jag tror inte du behöver öka på den givan, Leca är bra. Själv använder jag grus som jag har gratis här.
Lycka till med Cypr.-odlingen. Du har inte prövat guckusko? Den borde gå utmärkt i skånejorden!!
Fining!! Jag har gett upp om min reginae nu (inget på två år). Parviflorum kommer iaf upp, men har inte blommat hos mig ännu (år 3).
Härlig!
Mvh
Mikael
Xara Synd att den inte vill vara med. Inte ens blad? Har ni kalkhaltig jord i Strängnäs?
Hos mig på granitgrund och barrskog växer de nästan som 'ogräs'. Jag gödslar rätt friskt också förstås. Det viktigaste är nog dräneringen - att det inte blir vått under vintern. Jag tycker du ska pröva en gång till och förbereda rabatten väl innan du planterar så är jobbet gjort för lång tid framöver. På senhösten lägger jag över lite ris från nerklippta perenner, inget märkvärdigt alls och det är allt + dressa och gödsla lite på våren som med allt annat.
Tack Mikael
Blommar för fullt nu i den skuggiga rabatten.
Nyckelord: Cypripedium reginae
Ack! Det där är ju nästan för vackert!
Jag fick mig själv en Cyp reginae idag! Så spänd för nästa år!:D
Härligt med skuggigblommande skönheter
Underbar rabatt... grattis!!
En härlig syn!
Mvh
Mikael
Två plantor blommar i krukor på balkongen. Har krukodlat dessa sedan 2008 och de blommar troget var år, förutsatt att man göder under tillväxt. Har även ett trädgårdsodlat exemplar som knoppas i Eksjö (Småländska höglandet). Sen blomning i år efter denna kalla försommar.
Arten kommer från NAmerika.
Mvh
Mikael
Nyckelord: Cypripedium reginae
Såå fina!!
Underbar
Väldigt fin!:D
Tack! De står nu på en balkong med het eftermiddagssol, så jag tar in plantorna under eftermiddagen (under dessa närmast tropiska dagar). Besväret torde betala sig med några dagar längre blomning.
Mvh
Mikael
Nu när alla visar fantastiska irl-bilder från vildmarken, måste jag bidra med en jag med: så här går det för mina båda första Cypar inhandlade på Nordiska Trädgårdar i våras (Orchidehuset). Nu behöver jag en blodtransfusion efter att ha trotsat de sörmländska kvällsmyggen för att låta er njuta av detta storslagna foto .
Nyckelord: cypripedium parviflorum, cypripedium reginae
Haha, jag tror du överlever!! Köp Mygga och smörj in dig med till nästa orkidéexkursion i trädgården! Själv är jag biten av jordloppor, efter gårdagens arbete i rabatterna, och det kliar också jäkligt mycket!
Jordloppor?? Låter ruskigt! Men vad gör man inte... Fast jag får erkänna att tropiska orkisar nog är mer i min smak, om det nu ska vara förenat med livsfara (nåja) att besöka orkisträdgården. (Plockar fram 'Orkidéer värda besväret' och läser i SOFFAN. Medan jag för övrigt njuter av andra blomman på min första Phrag, en besseae, som ju passar väl ihop med kvällslektyren!).
Båda har vaknat och är på G . Mina första trädgårdsorkisar!
Nyckelord: cypripedium reginae, cypripedium parviflorum
Grattis! Vad spännande det ska bli
Härliga tider och va´ kul att pröva något nytt! Själv är jag såååå sugen på att ta upp mina gamla pelargoner från vinterförvaringen, men det kanske är för tidigt! Skuggtemperatur i Västerås är nu 21,2 grader, så det är lätt att bli frestad.
Så härligt att se att du provat på Cypripedium!
Roligt. förstår det är trångt i fönsterkarm så du nu måste ut i trädgård
Nu har guckuskon slagit ut också! Inte en perfekt bild men ändå.
Nyckelord: cypripedium reginae
Grattis!!
Grattis, på dessa är även bladen vackra
Min guckusko har fått en knopp!!! Den fick nog stå lite för varmt. Inköpt på nordiska trädgårdar i år på orchidehuset.
Nyckelord: cypripedium reginae
Vårtecken
Nyckelord: Cypripedium reginae
Arten kommer från N USA och S Kanada. Jag har en tredjedel bark i komposten eftersom denna art gillar en mer näringsrik kompost. Jag odlar arten i kruka såväl som på friland, båda sätten går bra.
Mvh
Mikael
Nyckelord: Cypripedium reginae
Underbar samling du har där Mikael!
Mycket tjusig!! Kul att se att nån samlar på sig tempererade orkidéer.
Kjempefine!
Vilka godingar!
Väldigt tjusiga C. reginae Har sedan 2010 ett par sådana, dock har dom inte blommat. Med dina foto vet jag vad jag kan se fram mot.
En kjempefin gjeng og flotte farger, grattis.
Vilket charmigt litet gäng som poserar där!
Ja visst är de härliga! Det är en fröjd att ta med sig Espresson ut på balkongen och njuta!
Mvh
Mikael
Antal: Slutsåld. Pris: 295 kr per styck. Frakt: 89 kr per paket.
Denna art är förmodligen den mest vidspridda i odling av hela släktet. Och inte undra på det, med sin underbara blomma i vitt och rosa, och med sin bäbislika blomform. Bäbislik kan man dock inte kalla plantan, vilken faktiskt kan bli upp mot en meter hög. Det vanligaste är dock 30-50 cm.
Plantorna är planterade i 11 cm kruka och har blommat eller kan blomma nästa säsong. De börjar levereras i september och är sedan tillgängliga så länge det är säkert att skicka dem. Plantorna packas av Peter Göttfert och fakturan ställs ut av Orchidéhuset.
Nyckelord: Cypripedium reginae
Karl-Otto köpte 2 styck.
Myrthel köpte 1 styck.
thriller köpte 1 styck.
Härlig kommers mellan oss medlemmar. Några av alla varor:
Var söndag och onsdag är det auktion, om vi medlemmar vill. Alla kan lägga upp objekt. Läs mer.
Auktionsklockan var 18:08:47 när sidan laddades.
Det finns just nu inga aktuella auktioner.
Beställ orkidéer tillsammans med andra OrkidéPrat-medlemmar.
Det finns inga aktuella sambeställningar just nu.
Alla medlemmar kan lägga till evenemang i kalendern. Läs mer.
Det finns just nu inga evenemang inskrivna för de närmaste dagarna.
Alla aktuella & framtida evenemang
Prata orkidéer med OrkidéPrats medlemmar, i 'verkligheten'.
Vi pratar inte bara. Här är exempel på saker vi gör tillsammans:
Projekt Paphiorangis. A.k.a. "The Fantastic Paphiorangis Project Of 2009". Vi odlar Aerangis och Paphiopedilum och derar med oss av våra erfaranheter.
Projekt Ulla. Cypripedium-odling i grupp.
Projekt Flaskbarn. Från små, små fröplantor till blommande orkidéer.
Projekt Cattleya. Vi odlar Cattleyor tillsammans, men var för sig. Vem får första blomningen?
Svenska Orkidésällskapet (SOS) verkar för att främja orkidéintresset i Sverige samt för att skydda alla orkidéer.
Bli medlem och få tidningen ORKIDÉER 6 gånger per år. Kontakta Malin som är medlemsansvarig:
Solstråle här på OrkidéPrat,
skicka e-post,
besök orkidesallskapet.se
Cattleya-kurs
Mikael Gustafsson bjuder in oss alla att ta del av hans stora kunskap om släktet Cattleya och dess odling.
Hela kursen i PDF för nedladdning / utskrift (2MB)
Moment 1: Välkomna till Cattleya-kursen
Moment 4: labiata, jenmanii, lueddemanniana
Moment 6: percivaliana, schroederae
Moment 8: warneri, warszewiczii var Sanderiana, bowringiana, skinneri
Du får använda vissa texter och bilder på OrkidéPrat fritt.
Ansvarig utgivare: Björn Johansson, www.neovita.com/orkideer
Info om neovita, policy kring sekretess och cookies, kontaktmöjligheter