Inlägg med Spansk mossa som nyckelord.
Inte en orkidé men många har ju spansk mossa ihop med dina orkidéer.
Den här hittade jag på en reptilaffär i början av månaden i en enda boll dom ja fick reda ut men den va ju nästan på köpet bara 20 kr extra när ja köpte ett par jättetusenfotingar, så ska ju inte klaga.
Igår såg ja att en pytteliten blomma höll på att öppna sig så antar att den trivs i skåpet. Den har mängder frökapslar sen tidigare o har tagit frö från de som öppnat sig tänkte testa att så dem sen men det ska tydligen ta en väldans tid innnan de växer till sig då.
I bakgrunden står föresten en väldigt förvirrad Fredclarkeara After Dark 'SVO Black Pearl' FCC/AOS den har inte förstått det där med vila typ tappade bladen på den gamla som de ska, men bara nån månad eller så efter kom nästa bulb dessutom har den fått nått på basen av förra bulben som möjligtvis skulle kunna vara början till en stängel men jag är inte helt säker om den är blommstor än i vågar inte hoppas alltför mycket på nått än, har ökat nått enormt i storlek på bulber varje omgång iallafall. Verkar föredra svag näring i osmosvattnet annars blir rötterna brända direkt även när de växt till sig (o jösses vad de växer är inte så van vid den typen av orkidé) jag trodde de skulle ha rätt mycket näring för att de behövde det för att växa som de gör.
Nyckelord: Tillandsia usneoides, Spansk mossa
Oj vad söt! Gissar att den är doftlös?
Tänkte köpa mig några doftande tillandsia.
Den luktar mycket för o va så liten kände trotts att jag är täppt
Tror jag ska ha lite spansk mossa i skåpet
har köpt mig en bit Tillandsia mossa den är lite mörk vad betyder det är den dålig hur monterar man den sen vill jag köpa orkideer
Nyckelord: Spansk mossa
Jag förmodar att det är den vanliga Tillandsia usnioides du menar. Den hänger du upp på en ljus plats på en lina eller en krok/spik och duschar lite då och då. Behövs ingen avancerad montering. De lever i stort sett av luftens fukt. Du ser dem överallt på tv från tropiska/subtropiska områden som "ogräs" på träd, ledningar etc. Hos mig hänger många i växthuset. Dekorativt och trevligt. De får ytterst sällan någon näring
Har med skaffat spansk mossa nyligen vad jag sett/läst på nätet är det viktigt att de hänger åt rätt håll så vattnet kan rinna av och inte orsaka röta. De kunde tydligen va känsliga mot metall så man skulle binda ihop med nått som va plastat, ja tog strapps för säkerhets skull men vet inte om det är sant eller bara en myt, det växer ju typ på vadsomhellst o är ett ogräs där det växer naturligt.
Blir det grönt när du vattnar så lever det, en del av mitt är som torra trådar men med levande bitar på, så antar att de liksom andra luftplantor har en viss livstid men förökar sig genom att bilda sidoplantor.
Hej - Måste bara visa upp en ovanlig blomma (i alla fall för mig). Jag var och såg över mina orkideer som hänger i mitt uterum för att se om nya bulber har börjat komma fram (trots det dåliga vädret ...) och det hade det. Men det var då jag såg något smått "skräp" i min Spanska mossa (Tillandsia usneoides) som hänger bredvid. Vid närmare titt så var det blommor, massor men pyttesmå (ca 2 mm långa, OK det är ju vissa orkideeodlare här som bara tittar på blommor i förstoringsglas, men normalt inte jag). Var tvungen att ta några bilder och visa här även om det inte är orkideer! De doftar också trots sin lilla storlek!
Nyckelord: Spansk mossa, Tillandsia usneoides
De var söta, det ser ut att komma massor på de små lila fläckarna i trasslet..?
Annika: Visst det ser ut att vara knopp överallt. Det är ju en Bromeliaceae (ananasväxt) men gör bara enkla blommor, ingen blomställning. Istället är det ju fullt med som sagt vad, mycket små blommor med en fin parfymdoft!
Hej! Jag har precis köpt en Macodes petola planta och jag undrar vad ni andra har för erfarenheter av att odla den?
Jag tänkte odla den i mitt skåp.
Jag kan även tipsa om att dom har den finaste spanska mossa jag hittills sett på Weibulls där jag även köpte min Macodes.
Den är ovanligt kraftig och vissa har sagt att den måste vara en annan typ än den vanliga, men det finns väl bara en sorts spansk mossa eller är det någon som vet om det finns fler?
Häls Helena
Nyckelord: Spansk Mossa, Macodes, Macodes petola
Hej Plumeria.
Jag har inte så väldigt stor erfarenhet av Macodes. En liten planta har jag haft och har fortfarande. Jag hade den utomhus i somras, men det måste jag säga att den inte alls trivdes med, den var ynkligare när den kom in än när jag ställde ut den.
Den är jordlevande och gillar fin barkkompost med mycket vitmossa i, har jag läst mig till. Dessutom vill den inte ha för mycket och starkt ljus, kanske beroende på att den är jordlevande (terrest) och då i sin naturliga miljö får en hel del skugga från träden.
Min mådde bäst med vanlig rumstemperatur och värms lite genom element luften som strömmade upp under den. Jag har min andra juvel-orkidé Ludisia så också och den trivs alldeles förträffligt.
Alltså fuktig kompost, men en och annan uttorkning mellan varven tål den och inte för mycket ljus. Lycka till!
Vad gäller skåp vet jag inte, kanhända gillar den värme om du har det men jag tror ändå inte på för nära ljuset.
Vad är Spansk mossa för något? Är det samma sak som Sphagnum (vitmossa)?
Vilken tur att jag blottade min totala okunskap om Spansk mossa. Hade jag inte gjort det så hade jag ju inte fått se den fantastiska trädbilden. Tack, Mia!
Spansk mossa är Tillandsia usneoides, den finns i åtminstone i tre varieteter normalform, major och minor, som jag nyss lärde mig av Micke och Troll. Den är ingen av världens 14 000 bladmossor inklusive skogvitmossa, Sphagnum palustre, bland 750 svenska bladmossor.
Ordet Tillandsia använder jag till 300-års-minne av Linné. En av hans lärjungar överlevde ett skeppsbrott och bytte då efternamn i tacksamhet för livet och fick ge namn till släktet Tillandsia, som minne av "till landz" dvs. Elias Erica Tillander, som bytte till Tillandz. Det var alltså inte Clas Alströmer, Andreas Dahl, Peter Forsskål, Pehr Kalm, Pehr Osbeck, Daniel Solander, Anders Sparrman, Carl Peter Thunberg, Olof Torén, Wigström, Holmstöm, Holming eller Pihl.
Nej, det är alltså ingen egentlig mossa, det är en bromelia.
Eller är den nåt eget?
Eftersom den ingår i släktet tillandsia borde det väl vara en bromelia?
Jag tror att det er en annanas släkting
Jo, både Tillandsia och Ananas är släkten inom Bromelia-familjen Bromeliaceae, tillsammans med Billbergia, Vriesea, Guzmania m fl, de flesta epifyter som ofta växer tillsammans med bl a orkidéer.
Jag klistrar bara in vad jag skrivit på min hemsida om just denna rara orkidé.
"M. petola har ett krypande växtsätt som gör att den går utmärkt att odla i ampel. När den har vuxit sig för lång och ranglig så beskärs den för att hållas mer kompakt. Bladen kan lätt brännas, så placera plantan så att bladen inte får stark sol på sig. Den vill ha mycket svag näring och en hög luftfuktighet utan att duschas. Vattendroppar kan orsaka skador på bladen. Vattningen skall vara jämn under sommaren men den bör torka upp lätt mellan vattningarna under vinterhalvåret. Plantan planteras i en fin orkidékompost med mycket Sphagnum i. Den kan vara svår att få att överleva, men mycket givande om den kan få en varm, fuktigt plats i skugga."
Ja,
Precis som andra här på tråden, tror jag inte att Macodes passar bra för odling i skåp. Fukt kan förstöra dess blad.
Tack, förresten, för den utförliga informationen om spansk mossa!
Och angående Tillandsia, alltså: min ville inte länge vara med och detta sedan jag blötlade den i OrkidéPrat. Fast jag tror att det beror på att jag ställde därefter ”tilandsia -kompositionen” på en mycket ljusare plats än den som den hade levt på i många år förut…
Den hade aldrig blommat hemma hos mig, så det är jätte roligt att se din i blom, John…
Hälsningar/ Lina
Härlig kommers mellan oss medlemmar. Några av alla varor:
Var söndag och onsdag är det auktion, om vi medlemmar vill. Alla kan lägga upp objekt. Läs mer.
Auktionsklockan var 01:55:30 när sidan laddades.
Det finns just nu inga aktuella auktioner.
Beställ orkidéer tillsammans med andra OrkidéPrat-medlemmar.
Det finns inga aktuella sambeställningar just nu.
Alla medlemmar kan lägga till evenemang i kalendern. Läs mer.
Det finns just nu inga evenemang inskrivna för de närmaste dagarna.
Alla aktuella & framtida evenemang
Prata orkidéer med OrkidéPrats medlemmar, i 'verkligheten'.
Vi pratar inte bara. Här är exempel på saker vi gör tillsammans:
Projekt Paphiorangis. A.k.a. "The Fantastic Paphiorangis Project Of 2009". Vi odlar Aerangis och Paphiopedilum och derar med oss av våra erfaranheter.
Projekt Ulla. Cypripedium-odling i grupp.
Projekt Flaskbarn. Från små, små fröplantor till blommande orkidéer.
Projekt Cattleya. Vi odlar Cattleyor tillsammans, men var för sig. Vem får första blomningen?
Svenska Orkidésällskapet (SOS) verkar för att främja orkidéintresset i Sverige samt för att skydda alla orkidéer.
Bli medlem och få tidningen ORKIDÉER 6 gånger per år. Kontakta Malin som är medlemsansvarig:
Solstråle här på OrkidéPrat,
skicka e-post,
besök orkidesallskapet.se
Cattleya-kurs
Mikael Gustafsson bjuder in oss alla att ta del av hans stora kunskap om släktet Cattleya och dess odling.
Hela kursen i PDF för nedladdning / utskrift (2MB)
Moment 1: Välkomna till Cattleya-kursen
Moment 4: labiata, jenmanii, lueddemanniana
Moment 6: percivaliana, schroederae
Moment 8: warneri, warszewiczii var Sanderiana, bowringiana, skinneri
Du får använda vissa texter och bilder på OrkidéPrat fritt.
Ansvarig utgivare: Björn Johansson, www.neovita.com/orkideer
Info om neovita, policy kring sekretess och cookies, kontaktmöjligheter