Råd / Släkten, arter och hybrider / Psychopsis /
Skriv början av artikeln om Psychopsis PapilioInlägg med Psychopsis Papilio som nyckelord.
En pålitlig blommaskin från N Sydamerika. Köpte den av Hans Christiansen, Orchidergartneriet 1983. Odlar den numera i varmskåpet, men den funkar även bra i vardagsrumsfönster.
Mvh
Mikael
Nyckelord: Psychopsis papilio
Sååå cool!
Grattis till en snygg 31+, för den hade väl några år på nacken när den kom till dig! Jag förstår inte hur du lyckas behålla dina plantor så länge, för om jag minns rätt, så har du visat andra här på OP i ungefär samma ålder! Jag kan svara själv på min fråga och det är förstås att du är en skicklig odlare och jag är full av beundran!
Tack!
Jo jag har några gamla trotjänare. Äldst är min Paphiopedilum Lathamnianum som jag köpte i november 1978. Även min C. percivaliana är 31 + !
Mvh
Mikael
Långt innan jag började med orkideer, så tyckte jag om denna fjärilsorkide. Jag fastnade för petalerna som så vackert skruvade på sig...
Ja så går det när man handlar först och tänker sen. Fick se en O papilio var alba på Ebay, oh, en vit papilio!! den måste jag ha! Slängde in ett högt bud, efteråt kom jag på att den är nog inte det minsta vit. Naturligtvis vann jag o sitter nu här med en gul/creme, jag som egentligen inte gillar gula. Har en Pot Free Spirit, den är som en påsklilja så den får bo här, men det fick räcka tyckte jag. Men som sagt så går det när man inte tänker sig för.
Nyckelord: Psychopsis Papilio
Går bra att skänka den till mig vilken dag som helst , tycker att den är jättefin!! Men jag förstår hur det känns när det inte blir som man hade tänkt sig .
Ja så blir det ibland...men, du kan alltid trösta dig med att du köp något som har ett värde och som du kan sälja om du vill.
Vi gör alltid våra misstag, men försök njuta av den, för den är så himla fin! Jag säger som Xara, dvs den kan få flytta till mig också!
Jag tycker ju att formen på blomman är jättefin och visar den sig att vara en duktig blommare så ska den få en bra plats här hemma.
Jag tycker att det där är en trevlig art eller hybrid ...jag vet inte vilket. Jag har en sådan som inte är alba och den bor i mitt väst fönster precis bredvid en öppen balkong dörr. Det tog ett tag för den att anpassa sig hemma hos mig men sedan dess har den blommat fyra gånger bara i år, och den är på våg att blomma igen, och har börjat att göra en sidostängel eller vad det heter. Jag tycker att den är den orkidé som jag har lyckats bäst med, Om du har fått tag i en bra planta, så är det säkert en duktig blommare. Lycka till med din nya vän
Jag blev så frestad av dina bilder, så att jag precis har köpt en likadan, orkidé som din på e-bay.
Grattis till den nya, Hyltran från Veglemyren!! Kul att kunna inspirera någon. Det var den här bilden som jag tänkte lägga upp sist men tog fel.
Helläcker med sin "frisyr" ! ! Finns fortfarande hem till den i Västerås om du inte vill ha den. Jag tror den blir kvar hos dig, för nu har den flera supportrar och då tror jag att du gillar den lite mer!
Nu när jag har en P. dayanum i blom har jag test något nytt (för mig i alla fall). Kolla in resultatet på:
Nyckelord: Paphiopedilum dayanum, Psychopsis papilio
WOW - det var tjusigt!
Wow, läckert!
Snyggt!
Läckert!
Mvh
Mikael
Coolt!
Tjusigt värre
Håller med övriga, läckert gjort!
Det var ett trevligt och nytt sätt att visa upp sin blomma på.
F-n också, du hann före mig. Det är bara att gratulera. Vilket program använder du?
Wow!
När vill du bli befriad från denna skönhet då?
Snyggt!
Rubriken är kanske inte helt korrekt, det är ju inte 3D, mer som 360 grader.
@Motvalls Gubbe: Det är faktiskt bara en plugin till javascript motorn JQuery.
Det finns lite exempel på http://jquery.vostrel.cz/reel Dock var det lite klurande innan jag kom på hur jag skulle göra, men det var ändå fotograferandet som tog mest tid, runt en timme för att få 60 bra bilder. Du kan gärna kolla hur jag har gjort annars hjälper jag gärna till, vill se flera framöver Har själv en Psychopsis papilio som jag räknar med att den slår ut under helgen som blir nästa försöksobjekt.
@Mutanten: Inte skiljer man sig från sin stjärna
Jag pysslar själv med lite av det du har gjort. Dock gör jag det en aning svårt för mig genom att först tillverka alla bilder som staplade makrobilder. Det är verkligen ett hästjobb, inte minst måste datorn jobba för högtryck i många, många timmar när jag kör stackningsprogrammet (jag använder ett gratisprogram som heter CombineZP).
Resultatet blir visserligen imponerande men kräver på tok för mycket arbete. En rigg som kunde göra det mesta av fotograferandet automatiskt vore inte så dumt att ha.
Fast enstaka "stackade" bilder kommer jag förstås att lägga ut här på forumet framöver. En hyfsad närbild med skärpa över hela blomman tar bara ett par timmar att tillverka. Jag börjar nog med nornan, Calypso bulbosa, som kommer att blomma om en vecka eller så.
häfftigt.
Här kommer psychopsisen jag lovade
Galleriet där jag kommer lägga upp 360-fotona finns här
Jag har haft mina P. papilio och P. sanderae i två år nu och det känns som om det är dags att plantera om dem.
Jag har läst att de känsliga för att vara fuktiga länge utan vill torka upp snabbt efter vattning så jag funderar på om det skulle passa med Epiweb. Någon som testat detta?
Nyckelord: Psychopsis sanderae, Psychopsis papilio
Min papilio växer i mossa och blommar just nu
Fem av mina Psychopsisplantor ( Mariposa var. alba, Kalihi, Kalihi alba, Butterfly respektive papilio) växer i ganska grov barkkompost och min Psyc. Mendenhall x stacyii är barkmonterad m. litet vitmossa. Mariposan har numera 3 stänglar, som ständigt blommar eller bär knoppar!! Då plantan inköptes i aug. 2009 fanns bara 1 stängel, som har givit ca. 1 ny blomma var 4 -6 v. och dessutom har plantan fått ytterligare 2 stänglar med ca. 1 års mellanrum! Plantan står fortfarande i samma kruka och kompost som vid köptillfället.
Kalihi-plantan har fått 2 stänglar, som blommar på liknande sätt som Mariposan, men inte lika ofta. Den barkmonterade har bara blommat 1 gång och den har dålig tillväxt och borde däför omplanteras, men är tyvärr "fastvuxen" på barken.. De 3 övr. är inte blomstora ännu.
Epiweb har jag inga goda erfarenheter av ( plantrötter har vuxit sig igenom / fastnat i Epiweben) vad gäller andra orkidéer, varför jag slutat använda detta som odlingsmedium. Mina Psychopsisplantor ( alla är hybrider utom papilio) verkar trivas gott i sin barkkompost och därför kommer jag att fortsätta odla i detta.
M.v.h. L8
Hoppar nog över epiweb denna gång
@L8:
Låter som du har bra på psychopsisar. Hur sköter du dem i övrigt?
Citat:
"Epiweb har jag inga goda erfarenheter av ( plantrötter har vuxit sig igenom / fastnat i Epiweben) vad gäller andra orkidéer, varför jag slutat använda detta som odlingsmedium."
Nu är jag visserligen part i målet eftersom det är ett material jag utvecklat.
Men jag undrar lite vad som gör att det är negativt att rötter växer igenom materialet? Det är lite det som är tanken med det. Och att rötter växer fast tillhör orkiderötters naturliga egenskaper. Det gör de även på andra substrat som bark, kork osv.
Mvh / Micke
Jag planterade om min från mossa till ren bark eftersom jag märkt att bladen verkar torra. Ja den blommade för ngr veckor sedan i mossan men läste så ovanstående inlägg om att den vill torka upp snabbt, tänkte att set kanske var mossan som håller fuktan länge kunde vara orsak till att bladen inte är fina. Har en knopp som jag hoppas skall utveckla sig men den är bara 1 cm stor. Får väl se vad som händer.
Hoppas jag har något att tillägga. Jag har idag gått igenom den info jag samlat på mig under åren. Det jag nu skriver om är Psychopsis papilio, de andra har något avvikande behov från denna, men de är alla varmväxande. Jag har fått för mig av vad jag läst att en balanserad näring används som oftas, men eftersom den kan blomma nästan konstant kan ges en näring med lägre nitrogen och högre i fosfor, kanske då på hösten för att den ska blomma bättre och tillåta ny tillväxt att mogna före vintern. Vattning ja, den kan ges mindre vatten under januari till och med april. Då ska den torka ut men bara under kortare perioder. Om man kan hålla den lite svalare på natten är den en fördel under viloperioden. Under växt perioden ska den torka ut något, men vattnas ofta, upp till varannan dag om det är mycket varmt. Planteringsmaterialet får aldrig bli surt.
Nu blommar Psychopsis papilio, Cattleya forbesii och C. labiata.
Cattleya labiata kommer från östra Brasilien under ekvatorn, blomman är 15 cm bred och doftar sött. Cattleya forbesii kommer från sydöstra Brasilien, blomman är 10 cm bred och doftar svagt.
De odlas i österfönster med extraljus på vintern.
Nyckelord: Psychopsis papilio, Cattleya forbesii, Cattleya labiata.
Vackra blommor och fina närbilder!
Vilken underbar blomning Grattis
Håller med de övriga, mycket vackra blommor, kan nästan föreställa
mig doften också.
Vilka godbitar!
Ett härligt fönster!! underbart!! Grattis
Wow, ett gäng puddingar
Tack!
Hoppas komma tillbaka med fler cattleyor snart.
Mvh
Mikael
Vackert Mikael, grattis.
Grattis till ALLA "Go´bitarna"! Speciellt din fina Ps. papilio, tilltalar mig extra mycket! Odlar du den i Epiweb?? Min egen "pytteplanta " växer i barkkompost ( litet större bitar) och jag tycker, att både bark och rötter torkar ut väldigt snabbt. Hur ofta vattnar du din planta?
Sedan några veckor blommar min P. papilio och kommer att producera blommor fram till december. Vacker men doftlös.
Arten kommer från Trinidad och övriga NV Sydamerika. Den är epifytisk och lever på ca 1000 möh. Jag odlar den i Ö fönster med extraljus, men skyddar den mot starkt solljus. Vattnar den när den börjar kännas torr och göder när den växer. Blomstänglarna producerar blommor under flera års tid, så klipp inte av dem. Plantan köpte jag av Hans Christianssen, Orchide gartneriet 1983.
mvh
Mikael
Nyckelord: Psychopsis papilio
Den ser ut som en stor insekt av något slag, vilket förmodligen är syftet,
men vacker.
Mycket vacker gör skäl för namnet, grattis.
Grattis ... vad klar i färg och skarpa markeingar den hadde, väldigt fin !
Tog det lång tid till blomma, från att du först upptäckte stängeln ?
Jag har en liten stängel på min Papilo var.alba, men det går sakta ... sedan har jag en Psychopsis mendenhall och den har stått hela vintern utan att det hänt något, så får se nu vad vårsolen kan få den till ....
Men jag kan mycket väl förstå att ni är nöjda med detta resultatet .....
Snygg insekt Mikael
Nu vet jag varför den har en så lång stängel... för det högsta berget på Trinidad är bara 940 möh, och skall de befinnna sig på 1000 möh så behövs en riktigt lång stängel
Snygg fjäril
Eje
... min favoritorkidé sedan många många år. Och lär nog förbli så. Bara det att den ska likna en fjäril är så finurligt. Och det bästa är att det är två stänglar som behagar blomma samtidigt. Bara det /J
Nu blommar det allt hos Familjen Gustafsson i Jönköping, och inga dåliga blommor heller
Tänk Jeanette, du ska få njuta av sådana här tjusiga `fjärilar´till långt fram i December
Mikael, den måste gilla din omsorg skarpt.
Grattis till att du lyckats bevara den i 25 år
Ja Ewert den får sträcka på sig ordentligt, hi hi. Enligt vad jag har läst så är 1000m ett riktvärde och den växer i storleksordningen ett par till tre hundra meter lägre och högre. Detta varierar även inom utbredningsområdet.
Visst har blomman skarpa kontraster, jag är så nöjd med den.
Vad det gäller blomstänglarnas tillväxt så har jag inga noteringar om detta, men vill minnas att de inte växte speciellt långsamt, det är bara att vänta och se.
mvh
Mikael
Förstår detta ... jösses, det missade jag att ni haft den i 25 år ...imponerad !
De är verkligen uppseendeväckande och speciella, förstår att det snabbt blir en storfavorit! Milda makter, ni firar alltså Silverbröllop med denna orkidé i år! Man bugar, niger och gratulerar vördsamt - eller modernare uttryckt: respect, man!
Denna dam har haft sina år då hon inte blommat och hon har varit uträknad, men som tur är fick hon nya krafter och hon låter hälsa att hon är inte äldst bland orkidéerna det ska visst finnas en som blir 30 i november.
En förståndig dam, Jeanette.
Hon har tagit igen sig mellan varven, för att kunna behålla sin skönhet ända in i ålderdomen
30-årig födelsedag .......ja då ska vi se.........om jag ska få fira någon av mina orkidéers 30-årsdag, lär det nog bli på
`hemmet ´.
Det vore kul att veta vem som har den äldsta orkidén här på OP.
Kanske är det Fam. Gustafsson
Äntlige har den börjat slå ut! Jag har väntat hur långe som helt, och idag när jag vattnade såg jag att där det förut bara varit en stor knopp var en fantastisk blomma.
Nyckelord: Psychopsis papilio, Psychopsis
Grattis till den vackra blomman! Suck, jag har väntat 3 år på att min ska blomma och jag har inte en tillstrymmelse till knopp:-(
Grattis,
sköt den väl så blir det en riktig blomningsmaskin, som man aldrig tröttnar på. Mitt ex blommar med 3 blommor nu och blommar med korta uppehåll i stort sätt året runt.
mvh
Mikael Gustafsson
P. papillio är en riktig blommaskin. Blommar nästan konstant den ljusa halvan av året.
Mikael
Nyckelord: Psychopsis papilio, Psychopsis
Suck...jag har haft min i 3 år och har aldrig fått den å blomma:-(
Vad har du för kompost i din? Hur vattnar du?
Najs! Har du nån bild på själva plantan?
Och hur sköter du den ungefär?
Ååh, vilka fina orkidéer du visar!
Jeg har bestilt denne og venter spent. Så flott den er.
Hvordan steller du den?
Jo jag ska ta en bild av plantan, men det kan ta några dagar eftersom jag lånar digitalkameran av min broder.
Plantan har jag ägt sedan 1983 och har delat den några gånger, men någon snabbväxare är den inte. Jag odlar den i Greenmix (Stenull & perlit) den växer i ett österfönster, får extraljus på vintern och skyddas mot brännande sol (sommar), vattnar när den börjar bli torr och göder måttligt vid tilväxt.
MG
Hur gör du när du delar den? På min kommer det två nya stänglar och den gammla har blommat oavbrutit i ett år nu.
Jeg har også tenkt å sette den i Greenmix, er du fornøyd med GM over tid? Er det greit f.eks. på vinteren når planten gjerne vil ha en hvileperiode (det får den jo ikke i GM)? Kommer det flere blomster på samme stengel?
Jeg spør og jeg spør..........:)
Inga problem med GM på vintern jag vattnar den bara inte så ofta. Jo det kommer flera blommor efter varandra på en stängel i flera år.
Mikael G
Härlig kommers mellan oss medlemmar. Några av alla varor:
Var söndag och onsdag är det auktion, om vi medlemmar vill. Alla kan lägga upp objekt. Läs mer.
Auktionsklockan var 17:57:03 när sidan laddades.
Det finns just nu inga aktuella auktioner.
Beställ orkidéer tillsammans med andra OrkidéPrat-medlemmar.
Det finns inga aktuella sambeställningar just nu.
Alla medlemmar kan lägga till evenemang i kalendern. Läs mer.
Det finns just nu inga evenemang inskrivna för de närmaste dagarna.
Alla aktuella & framtida evenemang
Prata orkidéer med OrkidéPrats medlemmar, i 'verkligheten'.
Vi pratar inte bara. Här är exempel på saker vi gör tillsammans:
Projekt Paphiorangis. A.k.a. "The Fantastic Paphiorangis Project Of 2009". Vi odlar Aerangis och Paphiopedilum och derar med oss av våra erfaranheter.
Projekt Ulla. Cypripedium-odling i grupp.
Projekt Flaskbarn. Från små, små fröplantor till blommande orkidéer.
Projekt Cattleya. Vi odlar Cattleyor tillsammans, men var för sig. Vem får första blomningen?
Svenska Orkidésällskapet (SOS) verkar för att främja orkidéintresset i Sverige samt för att skydda alla orkidéer.
Bli medlem och få tidningen ORKIDÉER 6 gånger per år. Kontakta Malin som är medlemsansvarig:
Solstråle här på OrkidéPrat,
skicka e-post,
besök orkidesallskapet.se
Cattleya-kurs
Mikael Gustafsson bjuder in oss alla att ta del av hans stora kunskap om släktet Cattleya och dess odling.
Hela kursen i PDF för nedladdning / utskrift (2MB)
Moment 1: Välkomna till Cattleya-kursen
Moment 4: labiata, jenmanii, lueddemanniana
Moment 6: percivaliana, schroederae
Moment 8: warneri, warszewiczii var Sanderiana, bowringiana, skinneri
Du får använda vissa texter och bilder på OrkidéPrat fritt.
Ansvarig utgivare: Björn Johansson, www.neovita.com/orkideer
Info om neovita, policy kring sekretess och cookies, kontaktmöjligheter