Råd / Släkten, arter och hybrider / Phragmipedium /

Skriv början av artikeln om Phragmipedium besseae köpa

Nyckelord: Phragmipedium besseae köpa

Inlägg med Phragmipedium besseae köpa som nyckelord.

Jag är på jakt efter en röd blommande Phragmipedium besseae till en person som fyller 60 i mitten av december.

Var får man tag på en sådan planta? Jag bor i Stockholmsområdet.

Nyckelord: Phragmipedium besseae köpa

14/10 -09

Maria - det är nog inte det lättaste. Har sällan sett nån blommande till salu. Blommande vorde vara rätt kostsamma.

14/10 -09

OK - då vet jag. Tror ni att jag som är nybörjare vågar mig på att köpa en planta i en 5 cm kruka?

Jag hittade denna affär när jag googlade, har mejlat o frågat dem om de har blommande P. besseae.

Någon som har handlat därifrån?

http://www.orkidespecialisten.com/

14/10 -09

Jag är säker på att den affären inte säljer P. besseae. Köp från Orkidéhuset när de har sin utställning vid Fjärilshuset. Den öppnar i helgen. De har med hela sitt sortiment dit, och om rean även gäller där så får du en P. besseae i en 9 cm kruka för 140 kr vilket är ett fynd! Jag köpte en sådan av dem i våras, haft den i vitmossa med fotvatten hela året och den var växt fantastiskt bra.

14/10 -09

Håller med. Jag gav 280 för min och den har också växt bra.

14/10 -09

Hej! Visst har vi besseae med oss till Fjärilshuset. Men önskar du en i blom så har jag några stycken hemma. De kostar 580:-.
Vi har också några besseae flava men de är ordinariepris på 400:- fina plantor som är blombara inom något år. Peter

14/10 -09

Peter jag förstog nästan - har nån blommande så är det du. Jag tror nog min blommar inom ett år, men den som lever får se.

14/10 -09

Underbart Peter Som 60-årspresent så köper jag gärna en röd i blom

Jag kontaktar dig för närmare info.

Jag hade ingen aning om att det är försäljning i samband med utställningen. Toppen

14/10 -09

Appropå P. besseae, min planta har fått ganska långsmala blad jämfört med andra besseae jag sett, ca 25-30 cm långa och 3.5 cm breda. Har stått i ett fönster åt NO i sommar, och bladen har medelgrön färg, absolut inte ljusgröna. Har den stått för skuggigt? Kanske påverkar blomningen?

Merwic, du har alltså tagit ut den ur det substrat den kom levererad i och satt den i spahgnum? Gör alla detta med sina nya plantor ? Jag har nu haft 4 av 6 små plantor dö för mig, först Vanda cristata som jag hade i Epiweb substrat, sedan har calossum dött för mig, nu är Delnatii på väg att dö, en Bolleantes som också håller på att dö. även en adaglossum som dött. Samtliga av dem senaste har jag haft planterade i det fina substratet som Orchidehuset saluför. Substratet är superbra, men jag är rädd att min vattning tar kål på dem. Jag har en Paphiopedilu Lowii i blomstor storlek också som jag är rädd att kommer gå samma väg. den har dock inte visat någon tendens till det ännu. Jag såg ikväll att det nedersta bladet börjar mörkna i bladvecket så kanske även denna är på väg att dö. Vad gör jag för fel, eller vad missar jag som gör att jag har ihjäl så många plantor?

14/10 -09

Det var egentligen inget fel med substratet på min P besseae, men jag ville ha en annan typ och det var vår när jag köpte plantan så det var rätt tid att omplantera. Jag byter inte substrat mer än absolut nödvändigt.

Angående dina plantor så är det svårt att säga, speciellt eftersom jag är nybörjare på Paphar. Men callosum och delenatii kom från Röllke, eller hur? Många därifrån verkade ju ha sådär rotsystem, och småplantor är ju alltid lite svårare. Jag köpte också callosum och delenatii, och eftersom det var inom paphiorangis-projektet så prövade jag ett substrat som liknade det som "Super-Paph-Mattias" använder. Min delenatii växer så sakta men går år rätt håll. Min callosum däremot får nya blad, men mindre, vilket gör att bladrosetten "krymper". Vi får se om jag klarar den.

Har du kollat ditt vatten - är det kanske för kalkrikt? Göder du för mycket - paphar kan efter det lilla jag vet vara känsliga när det gäller det. Jag ger en mycket svag gödning vid varje vattning, men sköljer ur noggrant ca en gång var 6:e vecka. När det gäller de andra som dött så är oftast problemet att man övervattnar snarare än att man är för snål. Speciellt för orkidéer med bulber. Också att vatten blir stående i bladveck, vilket kan undvikas genom att vattna försiktigt, ha luftväxling och inte vattna sent på kvällen.

14/10 -09

sway ; kan det vara så att substratet inte hinner torka upp tillräckligt innan du vattnar igen, helt enkelt att du vattnar ihjäl dom ?!

Merwic: Där har vi det! Jag vattnar samtliga av mina blommor 1 gång i veckan om dem inte verkar behöva vatten då så skippar jag vattningen i en vecka till. Jag vattnar alla mina blommor i en blomlåda som jag har vatten och "Orkidé näring" i enligt dosering på flaskan. Jag fyller upp det när allt vatten börjar ta slut, men jag byter inte vattner i den förrän om det ser dåligt ut eller är för lite. Jag har ALLTID haft näring, och när jag tittar på substratet på mina plantor så ser man ju att det har bildats saltkristaller på det vilket betyder att det är näring..... Men alla mina Phallar klarar det, och även min Paph. hybrid (amerikansk) . Jag har haft en fiolsofi att vattnet som är rumstempererat är bättre. Nu får ni inte skratta åt mitt uppenbara idiotiska sätt att vattna på. Hur skall jag ändra på detta nu för att vända på det?

15/10 -09

Ängsvädd: Tänk på attd et är ett par månader till mitten av december -- mycket kan hända med plantans blommor fram till dess!

15/10 -09

sway307, Du får göra som jag gjorde i början, jag använde en kompost
som det i princip var omöjligt att övervattna i, kollade ALLTID att inget vatten
fanns kvar någonstans på bladytorna, hade alltid en bordsfläkt igång flera
timmar efter vattningen för att vara helt säker på att plantornas blad torkade
upp ordentligt. Jag undvek att ha t.ex. bladen på Phallarna i kontakt med
kompostytan.
När det bildas kristaller på kompostytan är det alldeles för mycket gödning,
då ska Du spola igenom komposten grundligt, för mycket gödning bränner
sönder rotsystemet, rötterna dör helt enkelt.

15/10 -09

Jens att vattna paphar är lite "tricky".

Först bör du ha dränering längst ner i krukan t.ex frigolit, grövre barkbitar eller epiweb. Blir det sunkigt och tätt i botten så ruttnar rötterna.
Du har definitivt gött för mycket. Jag ger paphar ca 0,7 ml/l Blomstra och göder varje gång när de växer och nu på vintern varannan gång.
En del paphar måste jag vattna var 4 dag andra var 10 dag.

Jag har alltid mossa runt plantans bas. När nya skott kommer vattnar jag när mossan börjar kännas lite halvtorr. När de inte växer vattnar jag de översta ca 2 cm av substratet känns torrt.

Så här vattnar jag - spolar igenom med ljummet kranvatten. Vattnar sedan med eller utan gödning.

15/10 -09

Tack Björn, jag har ställt frågor om det till orchidehuset, men det bästa är väl antagligen att vänta med inköpet tills födelsedagen är nära förestående.

Jag har iaf fått svar på frågan om man kan veta att en liten planta av Phragmipedium besseae verkligen har röda blommor - det har den tydligen - kul då ska jag köpa en liten planta till mig själv

Det finns en hybrid som heter Phragmipedium Living Fire - den är också röd - men jag ska kolla om den är rent röd, utan anstrykning av orange eller rosa. Födelsedagsbarnet har nämligen rent röd som favoritfärg. Någon som vet något om detta?

Någon som vet hur länge en P. besseae blommar?

15/10 -09

Maria

Living Fire är en korsning "Sorcerer's Apprentice x besseae" - den finns i många färgtoner beroende på klonen.

15/10 -09

tack, då vet jag.

P. besseae ser rent röd ut på bilden - den kommer min kompis att älska

Undrar hur länge den blommar?

Berrak och Letherneck: Så vad tror ni om mitt försök att rädda min delnatii då? Jag har planterat den i endast löstpackad spaghnum i en liten kruka och ställt in den i den svala delen av mitt varmskåp med hög luftfuktighet.
ängsvädd: förlåt att jag lånar din tråd till detta...

15/10 -09

Ingen fara sway 307 - så länge jag får svar på mina frågor - och det får jag ju - hoppas du får svar på dina också!

15/10 -09

sway307, jag är personligen inte så förtjust i en kompost bestående
av enbart mossa, jag skulle nog ha använt fin bark, 4-6 mm, och perlite,
som håller fukt lagom länge men inte blir så "tät" som mossan kan bli efter
ett tag. Temp 22-26 grader, RH ca. 55-65% och en bra fläkt som får
gå hela tiden så bladen hålls torra för att undvika röta.
Det brukar funka på alla mina plantor, (jag har ju ingen Phap), som har
haft dåliga rötter när jag fått dem.

15/10 -09

sway: "Rädda" delenatiin? Exakt vad är det för fel på den? Om du har snudd på vattnat ihjäl den är det bara ha tålamod tills den satt nya rötter och börjar växa igen. Vattna så som alla goda råden du har fått ovan - håll den jämnt fuktig men inte blöt! Jag tycker det är lätt att övervattna mossa (blir lätt plaskblött), speciellt i skåp där RH är så hög. Men var försiktig bara och ha bra med luftcirkulation så går det säkert vägen.Det kan dock ta lååång tid innan den svarar ... Om den inte har några friska rötter kvar just nu kan det ju hjälpa att erbjuda lite extra RH (skåp), bara det inte blir för varmt där inne. Men när den väl har hämtat sig behöver du nog inte ha den kvar i skåpet. Jag har ingen renodlad delenatii, men flera olika primärhybrider med delenatii och de stor trivs alla på fönsterbrädan. Lycka till!

PS! Apropå din vattnignsmetod... Varför sparar du gödningsvattnet?? Är det så lyckat att låta vatten med gödning stå längre perioder? Blir det inte dåligt då? Kom igen OPs kemister, hur ligger det till?

15/10 -09

valkyrie66, man kan ha gödningsvatten stå ca. 1 vecka utan problem,
men doppa alla plantor i samma vatten är att bjuda in allsköns kryp
att sprida sig till alla plantor. Jag har gjort det misstaget, och gör inte
om det.:-)
Den gödning som säljs i flytande form är ju en blandning av vatten och
gödning i mer koncentrerad form, och håller sig ju ganska länge.

15/10 -09

Meriwik: "Min callosum däremot får nya blad, men mindre, vilket gör att bladrosetten "krymper". "

Så gör pygmea när den laddar upp för blommning. Om den orkar är en annan sak.

15/10 -09

Berrak: Min callosum är fortfarande lika liten som när vi fick dem från Röllke. Skulle plantan mot alla odds försöka gå i blom så är det nog det sista den gör.

Merwic och Berrak : Och min Röllke callosum har gått till dem sälla jaktmarkerna.... mina orkideeer är utbrända! Med tanke på det ni skrev innan om gödningen

15/10 -09

sway307, att rötterna är dåliga betyder inte att plantan med all säkerhet
är förlorad, ofta brukar det gå att rädda dem, speciellt sådana som gärna
sätter nya skott. Det allra viktigaste när rötterna är dåliga, är att se till att
plantan inte förlorar mer vätska än den eventuellt kan suga upp, det betyder
att man höjer luftfuktigheten runt plantan varigenom mindre vätska försvinner via
avdunstning från bladen. Du kan köpa något som heter Super Drive från
denna: http://www.wexthuset.com/default.asp?sp_...
medlet fungerar hyggligt för att stimulera plantan att bilda nya rötter.

Ge ditt svar