Råd / Släkten, arter och hybrider / Phragmipedium /

Skriv början av artikeln om Phragmipedium Carol Kanzer

Nyckelord: Phragmipedium Carol Kanzer

Inlägg med Phragmipedium Carol Kanzer som nyckelord.

Från jona.

Jag har utvecklat en smal, fin o smidig lampa i teak med 220 volts halogen. Den kommer snart att sättas i en liten första produktion.

Det finns fortfarande möjlighet till justeringar och därför tar jag gärna emot era åsikter. Lampan är utformad för att enkelt hängas upp i fönster på en skena och är justerbar i höjd o sidoläge. Lamperna ger ett fint ljus och fungerar utmärkt som tilläggsbelysning. Bild kommer senare.

Så nu till frågan. Vilka funktioner skulle ni vilja ha på tilläggsbelysningen i fönstret??

PS!
Är ni intresserad kan ni göra en obindande intresseanmälan, för upplagan kommer att bli rätt liten.

Bild: Phragmipedium Carol Kanzer

Nyckelord: Phragmipedium Carol Kanzer, lampa, belysning

Vad räknar Du med att den kommer att kosta ?
Storlek?
Monika

9/7 -07

Jag är också intresserad av prisuppgift och naturligtvis bild. Låter suveränt med att den är justerbar. Vilken spridning på ljuset kommer den att få??

9/7 -07

Priset kommer att ligga någonstans mellan 450-650 kr. Lite osäkert än. Den kan fås i 3×35w eller 3×50w.

Måtten är ca 40×8 x 3 cm. så den är liten o smidig.

9/7 -07

Vad är det för lampor - jag hade för mig att 12 V halogen är bäst - Decostar IRC mm.
Kan vara av intresse för mig - vill dock se bild först.

9/7 -07

Odlingsområdet är ca 25×50 cm för 35w och ca 30×60 för 50w. Vilket är omring en halv fönsterbräda.

9/7 -07

Berrak, jag har gjort Omfattande tester på olika tilläggsbelysningar och jag har inte sett någon markant skillnad på blommorna med olika sorters hallogen. Jag har även jämfört hallogen med olika lysrör. Även där har jag inte funnit någon mätbar skillnad planterna mellan olika ljuskällor.

Alla mina testplanter med tilläggsbelysning, oavsett sort, har kommit bra ur vintervilan med fin tillväxt. Detta avsett ljuskälla. (Är det någon som har andra iaktagelser ang tilläggsbelysning på fönsterbräda). Därimot är det en markant skillnad på de planter som inte fått någon extra belysning. Dom är inte lika glada.

Jag är klart intresserad !
Monika

9/7 -07

Även jag anmäler mitt intresse men jag skulle vilja se den på bild först innan jag bestämmer mig slutgiltigt.

9/7 -07

Kul, såklart ska bilder visas innan man kan bestämma sig.

9/7 -07

Kul, såklart ska bilder visas innan man kan bestämma sig.

Jona - Hur har dina omfattande tester gått till? Hur lång tid talar vi om? Vad jag vet så har direktverkande hallogen låg verkningsgrad. Mao mycket värme, lite ljus.
En 220 volts 50 W hallogen ger 950 cd, jämfört med en 12 volts 50 W IRC hallogen ger 2850 cd.
Jag skulle vilj föreslå att du använder den senare ljuskällan när du bygger dina lampor. För att sträva efter att vara miljövänlig och använda så effektiva ljuskällor som vi kan.
Linda

9/7 -07

Tjena Linda!
Nu tryckte du på startknappen.
Under hela förra vintern så hade jag mina fönster fulla med armaturer o sladdar. jag hade samma orkideer i fönsterna som jag hade vintern före, då jag ¨bara¨ provade hallogen på en del av plantorna.

Jo, hallogen avger en hel del värme och man måste vara försiktig å se till att man får ett bra avstånd planterna. det är lätt att bränna dom. (översidan på handen är ett bra intrument att mäta värmestråliningen, och man har ju alltid med sig det) :p Samtidigt vill man ju inte späda ut ljuset med för mycket avstånd.
Ser man ur ett större perspektiv så användes lamporna under vår kalla vinter när vi ändå använder energi till att värma upp våra hem. Ser man i ett mindre klimatperspektiv så är det min upplevelse att luften inte blir speciellt mycket torrare av värmekällorna, utan snarare stärker microklimatet som blir i ett fönster. (detta hör jag gärna andras åikter o iaktagelser om).

I de andra fönstret hade jag denna vinter en lampa med två lysrör, ett flora och ett dagljus. Fönstrerna är i snarlika i ljusläge. Hallogen har provats i båda fönstrerna olika vintrar med likvärt resultat. hallogen och lysrören provades under samma vinter med likvärdigt resultat. Från 10w till 150 w hallogenlampor provades i samma fönster (såklart på olika höjd) med likvärdigt resultat.
Ur detta tycker jag mig kunna läsa att det är i stort sett hugget som stucket om jag använde hallogen eller lysröret som tilläggsbelysning.

Utöver detta har har provat olika lysrör och kombinationer mellan dessa i annars totalt mörker. kombinationen av flora/dagsljus stod sig bra i testet. Drog upp bla timjan o basilika fån frö. Den stod sig tom bra när jag jämförde med flora/dagljus och kallvit (som ljusflödet en hel del).
Annat intressant jag kom fram till var att det går utmärkt att driva upp frön med endast ett rör varmvit och att ljusrör produserar en jhel del värme dom med. dom har bara flyttat värmeutvecklingen från ljusröret till en tung metallklump. Jag har även kommit fram till att min 400w HSP slår allt annat jag provat med hästlängder.

Jag har ingen erfarenhet av att odla med vanlig hallogen i rent mörker. har du någon kunskap om det? därimot verkar det gå alldeles utmärkt att odla i mörker med den 4000Kelvin bilstrålkastarlampan jag har riggat. (vanlig hallogen ligger runt 3000-3300 kelvin).

Den stora anledningen att jag valt att använda hallogen är att det är i min mening det absolut trevligaste ljuset för ögat, av d lampor det går att odla med. och min lampan är utformad för att vara i de utrymmen även den övriga familjen ska befinna sig.

9/7 -07

Jag skulle helt klart föreslå IRC då det är ett starkt varumärke inom orkidéodlarkretsar.

9/7 -07

IRC är ju väl beprövatsom Björn säger. Enda skillnaden är att en transformator behövs.
Transformatorn kan befinna sig utanför armaturen. Har ett bra färgspectrum för växter. Ger inte mycket värme.
Den har också ett mycket bra ljus för ögat. Första gången jag såg 12 volt halogen i växtsammanhang var hos
Tom Ericsson under min kaktusperiod sådär för en ca 12 år sedan.

Hej!

Jag har 6 st halogenspottar (IRC) i mitt skåp, på vardera 35w. Tycker att det har fungerat väldigt bra. Dessutom så använder jag samma lampor som tillskott på vintern.
Håller med om att det har ett mycket varmare och trevligare sken åxo.

9/7 -07

Är det ngn som sett en skillnad med ¨vanlig¨ halogen och ICR som tilläggbelysning. står dom i fönstret så får dom ju fullt spektrum av solljuset. lamporna, är ju bara lite extra, gosig energi.
Det är i alla fall min konklusion utifrån mina erfarenheter (och mitt trosystem. för odling är ju en sorts religion i vad man tror fungerar bäst). Eller vad säger ni?

Hej Jona!

Jag är inte specialist på det där med ljus, men vintertid här uppe i Norrland så har vi inte många soltimmar/dygn. IRC lamporna är ju tillverkade för att passa som växtbelysning och ger mera ljus samtidigt som de avger mindre värme än vanliga halogenlampor.

9/7 -07

Jag undrar om inte de flesta väljer att lägga pengarna på mer antal armaturer då de blir så pass mycket billigare än ett 12volts transformatorsystem blir.
Dessutom tror jag att om inte så lång framtid har vi ett betydligt större utbud på 230v halogenlampor.

Eller??

9/7 -07

Jag har även tänkt att erbjuda lampan med en ljussensor, så den automatiskt slår på när planterna behöver extraljus. Men med en sån funktion kommer priset att ta ett skutt.
Skulle det vara av intresse att betala 300 kr extra för en sådan funktion, om det dessutom gav en extra strömkontakt med samma på/av slag som lampan? (kan tex användas till en till lampa).

9/7 -07

Oavsett vilken belysning det än gäller så är det väl ändå självklart att man väljer det mest energieffektiva alternativet. Främsta fördelen med IRC är att man får mer ljus för samma strömförbrukning som vanliga halogener.

9/7 -07

Hej ninalina,
Huvaligen, Jag vill verkligen inte tillbaka till dom mörka norrlandsvintrarna.

Jag är helt med på hur ni anser ICR är bra. Jag ska snarast sätta upp ett test för detta o jämnföra ICR med vanlig. Min religion säger dock att skillnaden inte kommer att bli så stor. Så det ska bli intressant att se vad vetenskapen (eller i alla fall livet) kommer att utvisa. skrattat

9/7 -07

Hej Gtgoon,
Gör man en livscykelanalys (den totala påverkan en produkt eller tjänst har på miljön) så tror jag att 12voltssystemet är en betydligt större bov. Räknar man bara på transporten transformatorn gör från låglöneländerna så tror jag boven visar sig. tar man dessutom tillverkning och återvinning av en stor plastochmetall klump så.. När dessutom Du måste betala för den så...

Ge ditt svar