Inlägg med Phalaneopsis blad som nyckelord.
Någon som kan berätta skillnaden på bladen mellan P mannii och P corningiana? Dessa två har helt olika krav på vatten, den ena vill ha mycket vatten till jul den andra ska vattnas mera sparsamt i december.
Nyckelord: Phalaneopsis blad
Ingen som vet?
kan du förklara närmare? Hur menar du angående vattningen? Förstår inte alls... Vart har du läst detta? Jag tror inte det finns nån specifik vattningsregel för just december månad...:) Däremot att man har mer koll på vintern, då det pga mörkret o kylan som kommer in utifrån, är lättare att döda rötterna genom att det blir för blött i krukan..
Klart det finns skillnader på bladen, men inte jättestora. Jag har en mannii black och den har små nålsticksstora mörka prickar på bladen och de är något ljusare o dimmigare i färgen än corningiana, som har blankare, bredare blad med mer kraftig grön färg...
Bladen på de två plantorna jag har är ganska olika. Den en har smalare blad, och de växer ganska lågt på bålroten och bladen är gräsgröna. Bladen på den andra är bredare och färgen är ljusare. Jag har odlings rekommendation på plantorna, månad för månad men jag har namnbrickor på dem men namnen har bleknat så det inte går att läsa. De var båda fröplanor.
Vill inte köra över dig, men Phalaenopsis är himla bra att själv berätta när de vill ha vatten - genom att studera deras färg på rötterna . Ang namnlapparna så hade jag nog sonika väntat tills någon blommar...
Cecilia, ja visst har du rätt om rötterna, problemet är att den ena är planterad i en svart kruka Så jag får lov att vattna den ena berode på om rötterna är vita eller gröna, den andra får jag hålla koll på bladen, och som du säger vänta till de blommar.
Om du inte har möjlighet att plantera om den i en "vanlig" genomskinlig kruka - vilket ju är det bästa för både rötterna och plantan - så kan du ju känna på krukans vikt och på så sätt avgöra när det är dags för vattning. Om du vill vara supernoga kan du kanske väga den direkt efter vattning för att få en jämförelsevikt?
Men riktigt, jag omplanterade den från sin svart kruka, den hade gröna fina rötter, så det är antagligen den som är mannii och jag kommer att vattna därefter, den vill stå ganska torrt den här årstiden och behöver inte vattnas så fort den blir torr bara den får den fukt den behöver, ca 76% - och bara 4 mm regn per dag - så den ska ha en vinter vila. Phal corningiana vill däremot 323 mm per dag så jag får vattna så snart den blir någorlunda torr.
Evalu: Jag är lite förbryllad över det du skriver om mannii (har inte nån corningiana just nu). Jag vattnar min som alla andra Phalaenopsis, dvs när rötterna börjar bli gråa och den blommar i princip hela tiden. Just nu har den två nya stänglar med stora knoppar
Det regnar ju mindre på vintern där den växer men det är ändå en fuktig miljö. Så om man går efter rotfärgen som Mia blir det ändå bra.
corningiana ska vara lite svår av vad jag har hört. Visst kan de blomma ändå, men jag odlar några av mina arter individuellt. Grattis Mia, hoppas vi får ett fint foto snart. Mina Phal hybrider vattnar jag naturligtvis efter den generella regeln och de har just blommat färdigt och får nya blomstänglar Jag ville veta om någon visste skillnaden på bladen mellan de två, inte hur man vattnar. Men tydligen är det ingen som vet. Jag lovar att fota dem de de blommar.
Ja då har jag identifierar Phal. mannii. Det är den med avlånga blad, den har små rödbruna fläckar längst ner utmed bladen. Ja kanske den kommer att blomma också. Längst ner under bladen ser jag något litet grönt växande
Härlig kommers mellan oss medlemmar. Några av alla varor:
Var söndag och onsdag är det auktion, om vi medlemmar vill. Alla kan lägga upp objekt. Läs mer.
Auktionsklockan var 05:20:24 när sidan laddades.
Det finns just nu inga aktuella auktioner.
Beställ orkidéer tillsammans med andra OrkidéPrat-medlemmar.
Det finns inga aktuella sambeställningar just nu.
Alla medlemmar kan lägga till evenemang i kalendern. Läs mer.
Det finns just nu inga evenemang inskrivna för de närmaste dagarna.
Alla aktuella & framtida evenemang
Prata orkidéer med OrkidéPrats medlemmar, i 'verkligheten'.
Vi pratar inte bara. Här är exempel på saker vi gör tillsammans:
Projekt Paphiorangis. A.k.a. "The Fantastic Paphiorangis Project Of 2009". Vi odlar Aerangis och Paphiopedilum och derar med oss av våra erfaranheter.
Projekt Ulla. Cypripedium-odling i grupp.
Projekt Flaskbarn. Från små, små fröplantor till blommande orkidéer.
Projekt Cattleya. Vi odlar Cattleyor tillsammans, men var för sig. Vem får första blomningen?
Svenska Orkidésällskapet (SOS) verkar för att främja orkidéintresset i Sverige samt för att skydda alla orkidéer.
Bli medlem och få tidningen ORKIDÉER 6 gånger per år. Kontakta Malin som är medlemsansvarig:
Solstråle här på OrkidéPrat,
skicka e-post,
besök orkidesallskapet.se
Cattleya-kurs
Mikael Gustafsson bjuder in oss alla att ta del av hans stora kunskap om släktet Cattleya och dess odling.
Hela kursen i PDF för nedladdning / utskrift (2MB)
Moment 1: Välkomna till Cattleya-kursen
Moment 4: labiata, jenmanii, lueddemanniana
Moment 6: percivaliana, schroederae
Moment 8: warneri, warszewiczii var Sanderiana, bowringiana, skinneri
Du får använda vissa texter och bilder på OrkidéPrat fritt.
Ansvarig utgivare: Björn Johansson, www.neovita.com/orkideer
Info om neovita, policy kring sekretess och cookies, kontaktmöjligheter