Skriv början av artikeln om Moment 9. Cattleyakursen

Nyckelord: Moment 9. Cattleyakursen

Inlägg med Moment 9. Cattleyakursen som nyckelord.

Skadedjur bland Cattleyor
Carttleya är ett släkte som tål ganska tuffa tag, tycker jag, släktet består av oftast kraftigt byggda plantor med hårda blad och bulber som tål ganska mycket sol, torka och fysisk åverkan. Känsliga delar är rötterna och då speciellt rotspetsarna som lätt går av, samt nya skott och knoppar som är spröda och de är därmed ömtåliga.

De hårda delarna på växten är inte speciellt attraktiva för den gröna bladlusen, som söker sig till skotten. Ullus och sköldlus kan dock angripa hela växten, även under substratets yta, varför man vid sådant angrepp måste vattna växten med bekämpningsmedel. Spinn och falskt spinn har inte angripit mina Cattleyor även om jag haft angrepp på andra plantor runt dem vid något tillfälle. Min erfarenhet är att Cattleyor inte är särskilt attraktiva för de sist nämnda skadegörarna. Sniglar och snäckor är ett annat gissel som kan skada rötter, nya skott och knoppar. De bekämpas med gift. Ett alternativt sätt är att plocka dem, vilket går extra bra efter vattning sent på kvällen när det varit mörkt en stund, de är då framme och kan lätt plockas. Ett gissel som jag aldrig råkat ut för är kackerlackor, de lär vara väldigt förtjusta i Cattleyarötter.

Bättre än att bota sjukdomar eller bekämpa skadedjur hos plantor är att förebygga, helt enkelt se till att hålla odlingsbetingelserna bra, se till att skadedjur inte kan komma in i odlingen och sprida sig, samt se till att sjukdomar inte kan ta sig in i och sprida sig ibland dina plantor.

Svamp och bakterier
Dessa skadegörare trivs väl under fuktiga förhållanden med dålig luftväxling och ofta låg temperatur. Om plantan är fuktiga i samband dålig luftväxling och låg temperatur så uppstår svartröta genom att svampsporer börjar tillväxa och skadar plantan. Om detta händer så skär av den skadade delen, plus ett par extra cm med en flammad kniv (och behandla eventuellt med svamphämmande medel). Glöm inte att rätta till odlingsbetingelserna. Denna svartröta kan utvecka sig i bulberna och är dödande för plantan, det är speciellt C. dowiana som är känslig mot denna. Cattleya dowiana skall därför hållas nästan helt torr under vilan, speciellt när det är lite svalare. Även bakterier kan spridas till snittytor och skadad vävnad, detta yttrar sig som en förruttnelse. Skär av angripna delar.

Virus
Detta är mitt absoluta hatobjekt. Virus räknas inte som levande organismer, ändå är de synnerligen dödliga. Viruset är en proteinkapsel som bara innehåller arvsanlag, när den kommer ikontakt med en värd så hakar den fast och injekterar sina arvsanlag som tar över cellen och ser till att cellen bara producerar nya viruspartiklar tills cellen dör. Flera olika virussorter angriper orkidéer och även släktet Cattleya. Den vanligaste är Cymbidium Mosaik virus (CyMV) som yttrar sig som mörka streck i Cattleya blommorna och ofta (men inte alltid) som klorotiska streck (ojämna streck med olika gröna nyanser) i bladen, ibland även svarta igenomgående fläckar på bladen. Det andra vanliga viruset är Odontoglossum Ringspot Virus (ORSV), vilken inte ger några symptom i bladen men väl i blommorna som får konstiga färgbrytningar och fläckar som avviker i färg. Sannolikt kan betydligt fler virussorter drabba Cattleyor.

Virus går inte att bota och plantan måste förstöras, bäst är att bränna plantan eller lägga den i en tät plastpåse och slänga den i hushållssoporna. Virus sprids främst med redskap som exempelvis en kniv som inte har flammats, där virus kan finnas i intorkad växtsaft och vara aktiva i flera år! Använd inte heller begagnade blompinnar eller krukor. Om man vill återanvända plastkrukor så måste de behandlas med klorin el dyl. Lerkrukor kan ställas i ugnen och hettas upp till 200ºC. Använder ni naglarna som mekaniska verktyg så sluta med detta och tvätta gärna händerna mellan att ni arbetar med olika plantor och som sagt flamma kniven ni beskär plantan med. Själv sköljer jag igenom plantorna och låter dom inte stå i gemensamt vatten. Jag vet inte hur känsliga Cattleyor är för virusöverföring via vattnet, men jag har läst hur man i ett experiment spred virus mellan Phalaenopsisplantor på så sätt. Jag har även läst att virus inte sprids med den gröna bladlusen, men att Cikador och Stritar sprider virus i naturen.

Att kritiskt granska sina plantor är en stor fördel och förutom nämnda symptom så kan allmänt svaga plantor väcka misstanke. Håll hygienen på hög nivå och inför gärna någon typ av karantän (till exempel ett fönster) där man har extrakoll på nyanlända plantor de första månaderna.

Härmed tackar jag för mig vad det gäller denna kurs och hoppas att ni blivit mer nyfikna på detta härliga släkte Cattleya.
mvh
Mikael

Några hemsidor med orkidevirus information och bilder.
http://www.aos.org/AM/Template.cfm?Secti...

http://plantpath.ifas.ufl.edu/pdc/Inclus...

http://www.users.on.net/~gmcorbin/BOS/vi...

Nyckelord: Moment 9. Cattleyakursen, sjukdomar., virus, svamp

8/3 -09

TACK Mikael ! !!!
Vilket arbete du har lagt ner på en mycket givande `Cattleyakurs´.
Den har gett mig många `aha-upplevelser´och med all den information om Cattleyaodling, som jag nu bär med mig i ryggsäcken, kommer jag absolut att öka på antalet Cattleyor. Kanske till och med någon ren art
Moment nr 9 fick mig att inse att jag inte har, som jag tidigare trott, skött det här med krukhygienen riktigt.
Jag har diskat använda krukor före återanvändning, antingen med bara vatten, ibland med diskmedel och vatten, men aldrig med klorin.
Björn , om Carrleya-kursens olika moment i högerkolumnen kommer att försvinna därifrån i framtiden vore det jättebra om alla momenten kunde samlas under ett Nyckelord "Cattleyakursen"
Ett nyckelord som jag tror kommer att anlitas ofta

8/3 -09

Tack Mikael för allt jobb du har lagt ner. Det har varit en jättetrevlig tråd att följa.

9/3 -09

Tackar för allt jobb Du lagt ner på kursen, mycket nyttig info, och snygga
bilder.
Gunsan OrkidéMormor, gör som jag, lägg in alla delar av kursen i Office,
då har Du det kvar oavsett. Lägg in alla bilderna också, då har Du lite att
referera till hur blommorna ser ut om Du som jag börjar välja ut plantor
för inköp.
Jag har redan köpt en Cattleya gaskelliana var. coerulea, eftersom den
växer och blommar på lämplig årstid i ljushänseende.

Underbart Mikael!! Tack för ditt fantastiska arbete. Nu kommer vi att få se massor av blomstrande cattleyor!!

9/3 -09

Mikael!
En stor eloge för ditt arbete med kursen.
Själv har jag inte haft möjlighet att ägna alltför mycken tid under kursens gång, men jag tar den med mej in i framtiden. Det är ett gediget arbete och jag är glad för din insats, känner att jag behöver ett antal månader på mej för att studera den intensivare.
Hursomhelst, jag är också övertygad om att många glada Cattleya odlare når framgång tack vare dej!
Du är värd många x-tra stjärnor i kanten, t ex gratis Guldmedlemskap, eller hur?

9/3 -09

Hej,
jag tackar för visat intresse och tycker det har varit roligt att sprida kunskap och utbyta erfarenheter av Cattleyaodling! Jag har växande knoppar på C. skinnerii och C. gaskelliana nu, så förhoppningsvis dyker de upp på forumet om några veckor.
mvh
Mikael

9/3 -09

Jättetack Mikael! Jag har lärt mig mycket.

9/3 -09

Mikael, stort tack för denna härliga kurs! Vi är många som med stort intresse sett fram emot att läsa de olika delmomenten.

9/3 -09

Vill liksom övriga passa på att tacka för det jättejobb du lagt ner med att sprida dina fantastiska kunskaper i ämnet.

9/3 -09

Tack för en jättebra kurs. Väldigt intressant och läraktigt!

9/3 -09

Tack för alla kunskaper du delat med dej av .
Mycket intressant och bra skrivet, Mikael.

9/3 -09

Fantastiskt lärorikt, tack för allt jobb du lagt ner på det här! Få se vad jag kan våga mig på så småningom!

9/3 -09

Tack så mycket Mikael! Jag har sparat hela kursen som favoritprat och har nu flera av de arter du pratade om på min önskelista!!

9/3 -09

Jag kan bara instämma med övriga.STORT TACK!! Har som Karma också lagt in kursen på favoritprat.

9/3 -09

Stor eloge för denna kurs och allt arbete bakom att sammanställa den! Trots att jag inte har någon Cattleya än så har jag följt kursen med intresse och stor behållning

9/3 -09

Jag kan bara instämma med övriga talare!

9/3 -09

Verkligt intressant att läsa, du har lagt ner mycket jobb! Blir riktigt sugen på att handla Cattleya nu!

Tack, Mikael! Jag har sparat som Word-dokument eftersom mitt minne är så kort...

12/3 -09

Tack, jag blir så glad av att läsa att intresset varit stort för detta härliga släkte. Om någon har en undran vad det gäller detta släkte så skicka mig ett pm. Är i Tandådalen denna vecka och åker skidor, idag kom brorsan med sin portabla dator så jag kan åter komma in på Neovita, gott.
mvh
Mikael

15/3 -09

Tack Mikael, för mycket intressant och lärorik läsning. Jag har gjort som Doris, sparat hela din kurs i Word, så att jag snabbt kan uppdatera mitt minne

Mikael tack för den mycket trevliga läsning hur man sköter Cattleyor hoppas den ger inspiration till många nya Cattleya vänner

30/3 -09

Tack för en bra kurs, det är bara att inse att det där med krukhygien har nog inte varit min grej, får ta och bättra mig. Jag har bara diskat de krukor jag ska återanvända med lite vatten och diskmedel. Även blompinnar har återanvänt på detta sätt. Ja alltid lär man sig något nytt. Tack!!

Ge din åsikt