Råd / Släkten, arter och hybrider / Dendrobium /
Detta är en liten rolig orkidé som inte är speciellt vanlig i handeln eller i odling. De få plantor som funnits i handeln har oftast kommit från numera vilande Åkerös orkidéer i Västervik, som odlade en hel del av dessa underbara små varelser. Blommorna är lila-vita, från en till några centimeter i...
Inlägg med Dendrobium kingianum som nyckelord.
Dendrobium kingianum 'Linda' x 'Sue', väldoft från Australien.
Nyckelord: Dendrobium kingianum
Jag har börjat nyttja potentialen av vårt uterum, där vi har värmeslingor som håller temperaturen över ca 8 grader på vintern. Har bl.a. övervintrat Cymbidium, Dendrobium och Coelogyne och har belönats med bra blomningar. Så nu får jag ta upp kampen över ytan, min fästmön har ett intresse för medelhavsväxter som tenderar att vara STORA....
Cymbidiumen köptes på Bauhaus förra året. Jag tyckte om den gula färgen.
Coelogynen kommer från Börje för några år sedan. Börjar fylla ampeln så smått.
Dendrobium kingianum, skall enligt säljaren vara en kompaktare form men jag vet inte.
Sen Dendrobium x delicatum som är en naturlig hybrid mellan de närbesläktade arterna Dendrobium kingianum och Dendrobium tarberi. Doftar underbart, lite som hyacint!
Nyckelord: Coelogyne cristata, Dendrobium x delicatum, Dendrobium kingianum
Vilka grandiosa blomningar hemma hos dig. Hur hög är din Cymbodium från krukan och högsta blomman/bladet? Ren och fin färg. Vet du var du köpt den?
Det var fina blomningar fin färg på Cymbidium och Coelogyne har massor med blommor
Börje: Angående Cymbidium. Jag skall mäta plantan i helgen. Den är köpt på Bauhaus förra våren, så en vanlig standard hybrid.
Härlig blomning Grattis!
Mvh
Mikael
Nyckelord: Dendrobium kingianum
En gammal favoritart från östra Australien. Detta är en semialba-variant. Doftande, hållbara blommor på en planta som tål det mesta.
Nyckelord: Dendrobium kingianum
En fantastiskt anspråkslös orkidé. Jag har en planta, huvudarten, och den är inte ens planterad utan ligger som ett vildvuxet nystan. Sporadiskt får den en skvätt vatten och den växer och blommar.
Hur får jag den att blomma?
En av mina favoriter!
Stulun - Den behöver en period med lite kallare temperaturer för att blomma, ställ ut den på sommaren och låt den utsättas för temperaturer ner till ca 5 C innan du tar in den.
Stulun, jag kan bara instämma med Martina. Lite höstkyla gör underverk för blomningen.
Jag har haft den i 10-15 år, aldrig blommat efter 1a året. Jag har den så kallt det går, 2-5° hela hösten. Står fortfarande på inglasningen, ser ingen tendens till knoppsättning. När är det lämpligt att jag tar in den? Kan det vara att vissa kloner är kinkigare än andra?
Har samma problem med D. Delicatum.
stulun, det är absolut skillnad mellan kloner. Jag har också en klon (av mina ca 15) som aldrig blommat. Den skickade en stängel en gång som stannade på halva vägen. Man kan ju testa med att ge mer ljus under höst/vinter, det är möjilgt att det kan trigga om inte temperaturfallet gör det.
Förvisso inte D.kingianum, men för ca 10 år sedan köpte jag en flaska med 5st Phalaenopsis amabilis. Jag behöll 2st som står i samma kruka, den ena blommar ca 3 ggr oftare och med fler blommor jämfört med den andra.
Mvh
Mikael
Tack för relevant info. Får pröva med att öka på ljuset!
Den ljusa variant av arten som ibland går under namnet silcockii.
Nyckelord: Dendrobium kingianum, Dendrobium kingianum var. silcockii
Härlig! Ger du den vila/kyla för att stimulera knoppsättning?
Mvh
Mikael
De står utomhus så länge det inte är frostrisk, sedan in på fönsterbänk där jag har ca 15 grader nattetid och 20 dagtid. Hålls något torrare från nu ungefär och fram till våren. En väldigt lättodlad art som tål kyla (-2 brukar det sägas) men inte måste ha särskilt kallt för att blomma.
Den här lilla australiensaren blommar just nu och sprider sin väldoft över jul- och nyårshelgerna. En favorit sedan många år.
Gott Nytt År alla OPare!
Nyckelord: Dendrobium kingianum
Gott Nytt År! Vackra blommor
Mycket vacker
Underbar! Gott Nytt År!!
Gott Nytt År alla
Antal: Slutsåld. Pris: 30 kr per styck. Frakt: Ingår.
6 stycken fina Keikis utav Dendrobium kingianum. Säljes tillsammans.
De skickas barrotade med lite spaghnum om fötterna
Frakt: 40kr
Nyckelord: Dendrobium kingianum
gvkrist köpte 1 styck.
Det var fin fina dendrobium som anlände, stora och väl växta både D. kingianum och Berry Oda.
B.o var dock lite av en mardröm. Det tog två timmar(bojstavligt talat!) att få bort allt gammalt substrat, eftersom rotsystemet var så välväxt. Inget och klaga på men jag förstår varför Lasse sålde den;) haha
Och mina minisar är helt underbara att se på!:)
Kommer bättre bilder någon dag.
Nu vill jag ha kaffe!
Nyckelord: Dendrobium kingianum, Dendrobium moniliforme, Dendrobium Berry Oda
Vilka fina plantor. Grattis. Barry odan är super fin. Har en som blommat nu doftar fantastiskt.
Tackar!:D var även en hel hög med keikis på kingianum, så nu får jag också agera orkidé dealer, när de växt på sig! Haha
Grattis
Vilken fest! Grattis
Verkligen! Jag är mer än nöjd:D
Dessa underbara dendrobium. Har flera stycken.
Dendrobium... De infiltrerar sakta men säkert min samling också. Lömska orkisar.
truls ja, underbara är bara förnamnet!
mutanten haha ja, lömska. De liksom bara råkar finnas där en dag! Älskar när de är sådana buskiga dendrobium!:)
Kul, vad fina!!
Tack!:D
Henrik.L.A: Det är vad som hänt här hemma. Hux-flux så hade två Dendrobium smugit in i samlingen. Det är himla tur att de flesta arter jag är intresserad av är kallväxande eller för stora. så det lär inte bli så många fler. Om inte det upptäcks en minivariant av spectabile då, då måste jag nog offra mig.
Vilka köp! Grattis!
Tackar!
MiniLilacia köpte 1 styck.
Dendrobium kingianum kallas ibland thelychiton kingianum.
Nyckelord: dendrobium, dendrobium kingianum, thelychiton kingianum
Hittat plantan!
Doftar fantastiskt fint.
Nyckelord: Dendrobium kingianum
Wow vilken snygg equestris alba! Var har du köpt den? Den ser lite småprickig ut på läppen, med orange/brunprickig callus? Är det en ren alba eller är det blixten som luras?
Eller hur!! Älskar den. Inköpt av hlwa här i forumet. Den har en svagt lavendel-lila ton på läppen och de svagaste av prickar längst bak i svalget. Man kan även ana små små fräknar på de bakre bladen, men jag kan inte avgöra färg på prickarna riktigt. Den har bara ett bladpar än så länge, men väldigt pigga och glada rötter, så jag väntar mig stora ting av denna lilla mini-phal.
Blomtjuven, jag var in och tittade på dina equestris-variant-foton och den största skillnaden motför dessa som min uppvisar är att den saknar allt som kan kallas en gul prick i svalget. En svag shade av creme kanske under stark belysning, som mest.
Åhh...det låter annorlunda!! kommande keiki reserverar du till mig va?
Skulle gärna se någon mer bild på den i mer naturligt ljus, dagsljus
Det här är en skitstor planta som växer som ogräs, men den har bara gett små sporadiska blomningar... tills i år. Räknade till närmare 200 blommor just nu.
Frugan står inte ut med doften utan tycker den är FÖR påträngande runt lunchtid på dagarna
Nyckelord: Dendrobium kingianum
Tjoff...200! Mäktigt
Varför blev det så många blommor just i år, jämfört med andra år?
Vet faktiskt inte. Kan inte säga att jag gjort något annorlunda.
Grattis
hoppas den håller nya stilen i fortsättningen!
Och om den doftar något i stil med Berry Oda så förstår jag din fru HELT OCH FULLT
Grattis till en fantastisk blomning!
Oj blommar din nu men Grattis till vacker blomning. Min blommade i somras brukar även blomma på vintern men jag har inte tagit in den än
Oj, Imponerande! Hur gammal är plantan? "en som väntar"
Den har nog några år på nacken. Gissar på att jag haft den 7 år kanske, och den var blomstor redan när jag köpte den.
vacker!
Grattis! Mycket tjusig
Härlig blomning!
Mvh
Mikael
Jag hittade exemplar på en amerikansk sida, där det visade sig att man var tvungen att beställa en viss summa för att få köpa från utlandet. Så, finns denna skönhet lite mer tillgänglig än på andra sidan Atlanten?
Nyckelord: Dendrobium kingianum
Dendrobium kingianum är faktiskt ganska vanlig. Det är säkert fler som kan dela med sig av sina.
Men tyvärr är väl blomninssäsongen över för de allra flesta. Den är kallväxande och bör odlas utomhus sommar och frampå hösten och sen kommer stänglarna framåt vintern.
Den brukar finnas hos medlemmarna här, men det är inte högsäsong än. Behöver bli lite varmare först.
Jasså, vad roligt! Den jag önskar mig är den lila versionen, men finns sorten lite här och där bland medlemmarna löser det sig säkert efter hand. Tack för hjälpen.
Jag har ett helt kompani som ska utflaskas nu till våren. De sitter nu i stora flaskor och har nästan fyllt flaskorna så det är stora plantor som kommer ut!
Jaha, då lägger jag ditt namn på minnet så kanske både du och jag blir glada. Vad innebär det att de sitter i flaskor? Är det som ett miniväxthus när man odlar dem i början, eller?
hej har precis planterat 50 keikis ikrukor du får gärna köpa
Lojsan, det är plantor som jag har dragit upp från frö. Orkidéfrön kan som bekant inte sås på vanligt sätt utan sterilt på näringsgelé och det är på näringsgelén som mina växer nu.
Jag undrar hur höga Dendrobium kingianum blir? Kan de vara olika höga beroende på sort?
Jag har i ett fönster där jag bor sett en Dendrobium som är ganska lågväxt men kan inte avgöra vad det är för sort men den liknar en kingianum.
Nyckelord: Dendrobium kingianum
Det är en liten art men kan som du säger variera en del mellan olika former/kloner, jag skulle tro att dom flesta håller sig mellan ca 5-15 cm. Sen finns det en vanligt förekommande hybrid som är ganska lik kingianum och som heter D. Berry, den innehåller 50% kingianum och brukar vara något kraftigare i växten.
Arten kan bli upp till 50 - 60 cm hög men det finns också kompakta som Lassse skriver och allt där emellan. Jag har både lågväxande och lite högre.
Hej
Min D. kingianum, som du vill köpa några keikis från, är nu i full utvuxet skick (ser ut som en stor "häxkvast") och har ca 25-30 cm långa pseudobulber. Den kommer ifrån en kollega i australien där arten finns som endem i Queensland. Men det finns otroligt många varianter på arten både i storlek som i blomfärg. En populär orkidee i australien där man har mer än 300 olika kloner registerade! Vissa odlar bara olika formerna av denna art!
Antal: Slutsåld. Pris: 39 kr per styck. Frakt: 36 kr per paket.
Keikis av min stora Dendrobium kingianum (se bilder på moderplantan och blommor bland mina bilder). Säljer keikis i buntar om tre till hugade (dvs 3 keikis för 39kr totalt). Skickar med odlingsbeskrivning hur jag odlar plantan (med mer info från nätet om arten) till köparna.
Nyckelord: Dendrobium kingianum
En person som inte är medlem längre köpte 1 styck.
En person som inte är medlem längre köpte 1 styck.
csilla75 köpte 1 styck.
Elisabet köpte 1 styck.
Freddie08 köpte 1 styck.
Violacea köpte 1 styck.
eko-mandis köpte 1 styck.
Keikisarna mår bra . Nu kommer det nya skott
Fint - när ljuset blir svagare framåt slutet på november kan du nog ge dom svalare och mer sällan vatten för att starta igen i mitten på feb - början av mars. men börjar det skjt upp knoppar (kan mycket väl göra det kan du sätta dom under mer ljus och mer vattning. Jag har min planta på mitt uterum i ca 8-15C tills jag ser knoppstänglar, efter blomning inomhus så får den stå på uterummet igen tills våren.
Jag har inget uterum men jag försöker ha lite kallare för dom plantorna som behöver lägre temperatur . Tack för tipsen !
Härlig kommers mellan oss medlemmar. Några av alla varor:
Var söndag och onsdag är det auktion, om vi medlemmar vill. Alla kan lägga upp objekt. Läs mer.
Auktionsklockan var 18:23:06 när sidan laddades.
Det finns just nu inga aktuella auktioner.
Beställ orkidéer tillsammans med andra OrkidéPrat-medlemmar.
Det finns inga aktuella sambeställningar just nu.
Alla medlemmar kan lägga till evenemang i kalendern. Läs mer.
Det finns just nu inga evenemang inskrivna för de närmaste dagarna.
Alla aktuella & framtida evenemang
Prata orkidéer med OrkidéPrats medlemmar, i 'verkligheten'.
Vi pratar inte bara. Här är exempel på saker vi gör tillsammans:
Projekt Paphiorangis. A.k.a. "The Fantastic Paphiorangis Project Of 2009". Vi odlar Aerangis och Paphiopedilum och derar med oss av våra erfaranheter.
Projekt Ulla. Cypripedium-odling i grupp.
Projekt Flaskbarn. Från små, små fröplantor till blommande orkidéer.
Projekt Cattleya. Vi odlar Cattleyor tillsammans, men var för sig. Vem får första blomningen?
Svenska Orkidésällskapet (SOS) verkar för att främja orkidéintresset i Sverige samt för att skydda alla orkidéer.
Bli medlem och få tidningen ORKIDÉER 6 gånger per år. Kontakta Malin som är medlemsansvarig:
Solstråle här på OrkidéPrat,
skicka e-post,
besök orkidesallskapet.se
Cattleya-kurs
Mikael Gustafsson bjuder in oss alla att ta del av hans stora kunskap om släktet Cattleya och dess odling.
Hela kursen i PDF för nedladdning / utskrift (2MB)
Moment 1: Välkomna till Cattleya-kursen
Moment 4: labiata, jenmanii, lueddemanniana
Moment 6: percivaliana, schroederae
Moment 8: warneri, warszewiczii var Sanderiana, bowringiana, skinneri
Du får använda vissa texter och bilder på OrkidéPrat fritt.
Ansvarig utgivare: Björn Johansson, www.neovita.com/orkideer
Info om neovita, policy kring sekretess och cookies, kontaktmöjligheter