Råd / Släkten, arter och hybrider / Coelogyne /
De gnistrande vita blommorna, vilka dessutom är stora och doftar himmelskt, är mycket uppiggande under tidigare vårdagar. På den i övrigt vita läppen finns fyra gula kölar, vilka accentuerar och drar pollinerare till sig. Inte sämre blir saken av att plantorna snabbt blir mycket stora. Variatéer av Coelogyne cristata var. alba Variaté helt utan gult...
Inlägg med Coelogyne cristata som nyckelord.
Sen blomning i år, kanske beroende på en extra kall övervintring med lite frostkänning. Art från bl a norra Indien och Himalaya.
Nyckelord: Coelogyne cristata
Läckert, vilka blomningar Jag har knopp i min Chysis limminghei igen, den är så trevlig o blommar flera ggr per år, så verkligen tack för den Lassse
Tack, och så kul att höra om dina framgångar med Chysisen, den verkar stortrivas hos dig.
Överväldigande
Underbar!
Maffig blombänk!
Bästa blomningen hittills. Har fyllt ampeln nu, vilket nog bidrar. Kommer från Börje för några år sedan.
Hänger ute i skyddat läge sommatid fram till oktober, övrig tid i frostfritt uterum i söderläge som håller 6-13 grader. Mycket vatten och gödning vid tillväxt. Sparsamt övrig tid.
Nyckelord: Coelogyne cristata
Praktfull! Tyvärr är mitt uterum inte frostfritt annars hade jag satsat på några växter som behöver det. Har en frostvakt, men den är för liten för hela utrymmet.
Mäktigt! En favorit som jag aldrig tröttnar på.
Nu blommar Snödrottningen, en gammal favorit från norra Indien och Himalaya.
Nyckelord: Coelogyne cristata
Snyggt! Min blommar också, håller med om att det är en favorit.
Ja det är verkligen snödrottningstider nu. Jag har flera plantor och kloner, den på bilden är av en mer "vildvuxen" typ med långa avstånd mellan bulberna. Blommorna är dock rätt lika mellan klonerna, förutom att just denna doftar starkare än den vanliga kompakta typen.
Hejsan
Jag har en fråga. Jag har köpt en Coelogyne cristata som jag inte har någon aning om hur den ska skötas. Jag har en hel del andra orkidéer men har inte ägt någon som har bulber, När den kom så var den enormt skrynklig. Jag läste att dom absolut inte ska ha något vatten över vintern men det kändes fel så jag har vattnat den en gång och jag har duschat den varje dag. Jag tycker att bulberna har svällt något. Jag funderar på att hänga den i en ampel i mitt söderfönster, Jag vet att den vill ha kallt men jag har alltid fönstret lite öppet så det drar lite kallt därifrån. Sen om solen lyser så kan jag dra ner persiennen, Jag undrar om den ser ok ut , kommer det att komma fler bulber? Jag är helt grön på denna orkidé. Någon som kan ge mig tips ?
Nyckelord: Coelogyne cristata
Hej Ann-Chatrine, Kul att du prövar en Snödrottning. Det du läst om att den inte ska ha något vatten under vintern är TOTALFEL, Det svenska namnet beskriver väl vad den vill ha för odlingsbetingelser. Svalt/kallt speciellt under vintern och så svalt som möjligt under sommaren/tillväxtperioden. Under vintern är den ständigt omgiven av mycket fuktig luft, dis och dimma, över lag ett blött klimat och som om inte detta vore nog så händer det att det snöar på den, (som smälter bort så snart solen tittar fram. Regelrätt regn är ovanligare.
Hos oss ska den odlas svalt och vattnas året runt men lite sparsammare under vintern. Detta med drag på växter inkl. orchidéer är jag tveksam till. Det är skillnad på luftrörelse och drag.
På sommaren kan du hänga den på balkongen men skydda den från direkt sol.
Lycka till.
Tack för ditt svar Bolebo. Den står än så länge på min högtalare. Men ska nog hänga upp den i nordfönstret för där inne är det lite svalare och duscha den då och då ska även få lite snö när den väl faller. Hur tycker du bulberna ser ut?
Jag köpte den så här.
Ett litet förtydligande: Den behöver inte snö på sig för att trivas, det var enbeskrivning av klimatet där den växer. Under sommarhalvåret får den mycket regn. Det är också viktigt med bra dränering så inte vattnet blir stående.
Ok ,toppen. Tack för dina svar.
Nu var de längesedan jag försökte mig på en cristata, men skam den som ger sig . Har ju flera olika arter som växer å blommar, så varför inte cristatan. Ska tillverka en större nätbur, som skydd mot nyfikna kajor, som rotar runt i krukorna. Kommande lämpliga period att hänga ut orkidéer, så ska bl.a. cristatan ut, så kanske även jag kan lyckas med den. Ska följa det bolebo säger, för han har erfarenheten å är mkt. duktig odlare - bra beskrivning han ger här i tråden!
Ja gör det. Dom är enormt vackra om man lyckas med dom. Detta är min första, men ska försöka få den att överleva. Nu hänger den i ett norrfönster , har stängt av elementet vid det fönstret. Det är vilofönstret för mina Phalaenopsis annars. Har 7 st där nu men tittade igår och såg att alla har nya stänglar. Men dom får vara kvar i det fönstret till sommaren. Jag bor i lägenhet (3:a ) så jag har inte så jätte mycket plats för alla mina växter.
Hej hoppas få några råd om min snödrottning.Bulberna är så skrynkliga,sitter ute i trädet så den får skugga men har den fått för mycket vatten.Den är ca 6 år,tacksam för svar. Ingela i Borlänge
Nyckelord: Coelogyne cristata
Det är svårt att säga utan mer info. Är den i plast- eller lerkruka? Nyplanterad? Är den i tillväxt? Min egen snödrotttning får ofta vatten, och den hänger ute. Men då odlar jag den i en låg och bred lerkruka som främjar luftväxlingen. Då går det nästan inte att övervattna när den är i tillväxt
Äldre bulber hos snödrottningen blir lätt skrynkliga och det är helt normalt. Innehållet i bulberna är så att säga till för att användas. Men är även nyaste bulberna, de som växte fram i fjol, väldigt skrynkliga kan det finnas ett problem. Vid den här tiden på året ska plantan vara i full tillväxt med växande skott och då kan den, precis som sägs ovan, knappast få för mycket vatten. Förutsett att materialet är luftigt förstås. En grov barkkompost t ex kan å andra sidan lätt bli för torr och i så fall kan det vara klokt att tillsätta en näve vitmossa (sphagnum) vid nästa omplantering.
Jag har börjat nyttja potentialen av vårt uterum, där vi har värmeslingor som håller temperaturen över ca 8 grader på vintern. Har bl.a. övervintrat Cymbidium, Dendrobium och Coelogyne och har belönats med bra blomningar. Så nu får jag ta upp kampen över ytan, min fästmön har ett intresse för medelhavsväxter som tenderar att vara STORA....
Cymbidiumen köptes på Bauhaus förra året. Jag tyckte om den gula färgen.
Coelogynen kommer från Börje för några år sedan. Börjar fylla ampeln så smått.
Dendrobium kingianum, skall enligt säljaren vara en kompaktare form men jag vet inte.
Sen Dendrobium x delicatum som är en naturlig hybrid mellan de närbesläktade arterna Dendrobium kingianum och Dendrobium tarberi. Doftar underbart, lite som hyacint!
Nyckelord: Coelogyne cristata, Dendrobium kingianum, Dendrobium x delicatum
Vilka grandiosa blomningar hemma hos dig. Hur hög är din Cymbodium från krukan och högsta blomman/bladet? Ren och fin färg. Vet du var du köpt den?
Det var fina blomningar fin färg på Cymbidium och Coelogyne har massor med blommor
Börje: Angående Cymbidium. Jag skall mäta plantan i helgen. Den är köpt på Bauhaus förra våren, så en vanlig standard hybrid.
Härlig blomning Grattis!
Mvh
Mikael
Nyckelord: Coelogyne cristata
Blommar varje år lika fint, väl värd sitt namn, Snödrottningen.
Nyckelord: Coelogyne cristata
Kan inte få nog av alla snödrottningar så här års, superfin
Ja. de är ena riktiga läckerbitar. Härligt med den massiva blomningen som blir belöningen efter flera års skötsel och omsorg.
Tjusigt!
Snygg men funkar inte i min värme.
Underbar Grattis!
Mvh
Mikael
Supervacker Grattis
Nu är det säsong för snödrottningen. Passande att de blommar nu mitt i vintern med mycket snö även här i Älmhult.
Denna har fått komma upp ifrån växthuset till vårt uterum som har lite värme. Här kan vi se den ifrån vårt vardagsrum.
Jag har ganska många i växthuset. På grund av cristatans växtsätt blir det nya plantor när de måste omplanteras. Den här behåller sin form väl trots att det är en tämligen omfångsrik planta.
En del har problem med att få cristata att blomma och blommar den så blir det inte så många blommor. Det finns en åsikt om att den ska stå torrt under vintern vilket får till följd att bulberna skrumpnar och har inte kraft kvar för en proper blomning. Jag anser att de inte får torkas ut, de ska alltid ha vatten och lite näring även på vintern under den s.k viloperioden. Dock kan man minska på vattenmängden och hur ofta man vattnar. Lite svalare temperaturer är gynnsamt.
Nyckelord: Coelogyne cristata
Kanoncristata. Hade en likadan för ca 15 år sedan, från Karge om jag minns rätt, via Väla
Wow vad vacker, en riktig blomkaskad
Härligt, för mig innebär att när snödrottningen blommar så börjar orkidé säsongen. Mina är på väg och om några veckor så.
Magnifik
Ja, kan bara säga WOW helt underbart exemplar du har där, så vackert
Otroligt vacker!
Svartsjuk blir man... så imponerande vackert.
Fantastisk cristata!! Grattis. Jag ska följa ditt råd och ge min planta en skvätt lite oftare.
Den gör verkligen rätt för sitt svenska namn, Snödrottning. Kanonfin odling.
Vacker!!
Helt underbar, grattis!
Mvh
Mikael
Ja den arten går inte att tröttna på - härlig blomning!
Ljuvlig cristata!
WOW
Wow
Det var en massa vackra blommor på den Grattis!
Helt fantastisk!!!
Tjusigt! Bra odlat.
Grattis!
Mvh
Mikael
En uppdatering, nästan alla blommor är utslagna
[Det här togs bort av Björn då det inte handlade om orkidéer eller liknande hobbysar. Om du har frågor, skicka ett mail till bjorn@neovita.com eller ett PM här på OrkidéPrat.]
Nyckelord: Coelogyne cristata
Gammal kärlek som aldrig rostar. Art från bl a Himalaya.
Nyckelord: Coelogyne cristata
Får man vara avundsjuk? Skötselråd? Hade en sådan ett tag i ampel, men den hade bestämt sig för att inte trivas hemma hos mig.
Den passar ju bra i ampel, eftersom den växer snabbt och blomstänglarna har en tendens att hänga lite. Skötseln bygger på skillnader mellan sommar och vinter; sommartid jämn fuktighet och halvskuggigt läge, gärna utomhus på balkong eller i trädgård, vintertid svalare och torrare.
cristata är fina
Finfin cristata
Bra jobbat, grattis!
Mvh
Mikael
Vad kan man tro om detta? Blivande frökapsel på cristatan?
Nyckelord: Coelogyne cristata, Frö
Härlig kommers mellan oss medlemmar. Några av alla varor:
Var söndag och onsdag är det auktion, om vi medlemmar vill. Alla kan lägga upp objekt. Läs mer.
Auktionsklockan var 23:36:32 när sidan laddades.
Det finns just nu inga aktuella auktioner.
Beställ orkidéer tillsammans med andra OrkidéPrat-medlemmar.
Det finns inga aktuella sambeställningar just nu.
Alla medlemmar kan lägga till evenemang i kalendern. Läs mer.
Det finns just nu inga evenemang inskrivna för de närmaste dagarna.
Alla aktuella & framtida evenemang
Prata orkidéer med OrkidéPrats medlemmar, i 'verkligheten'.
Vi pratar inte bara. Här är exempel på saker vi gör tillsammans:
Projekt Paphiorangis. A.k.a. "The Fantastic Paphiorangis Project Of 2009". Vi odlar Aerangis och Paphiopedilum och derar med oss av våra erfaranheter.
Projekt Ulla. Cypripedium-odling i grupp.
Projekt Flaskbarn. Från små, små fröplantor till blommande orkidéer.
Projekt Cattleya. Vi odlar Cattleyor tillsammans, men var för sig. Vem får första blomningen?
Svenska Orkidésällskapet (SOS) verkar för att främja orkidéintresset i Sverige samt för att skydda alla orkidéer.
Bli medlem och få tidningen ORKIDÉER 6 gånger per år. Kontakta Malin som är medlemsansvarig:
Solstråle här på OrkidéPrat,
skicka e-post,
besök orkidesallskapet.se
Cattleya-kurs
Mikael Gustafsson bjuder in oss alla att ta del av hans stora kunskap om släktet Cattleya och dess odling.
Hela kursen i PDF för nedladdning / utskrift (2MB)
Moment 1: Välkomna till Cattleya-kursen
Moment 4: labiata, jenmanii, lueddemanniana
Moment 6: percivaliana, schroederae
Moment 8: warneri, warszewiczii var Sanderiana, bowringiana, skinneri
Du får använda vissa texter och bilder på OrkidéPrat fritt.
Ansvarig utgivare: Björn Johansson, www.neovita.com/orkideer
Info om neovita, policy kring sekretess och cookies, kontaktmöjligheter