Råd / Släkten, arter och hybrider / Brassocattleya /
Skriv början av artikeln om Brassocattleya BinosaInlägg med Brassocattleya Binosa som nyckelord.
Nyckelord: Brassocattleya Binosa, blommande, Cycnoches ventricosum, Brassavola cucullata x flagellaris, Liparis condylobulbon
Jag gillar Brassavola och Binosa som har ingen dålig blomning i år !
Den där översta var inte min bag riktigt, men resten var magnifika. Schnyggt jobbat!
Ska väl påpeka att alla är rätt så nyköpta, så jag tar ingen som helst cred för blomningarna. Men synd och skam att inte lägga upp fina bilder, så...
Får hoppas allt blommar lika fint i min skötsel.
Håller med Mattias
1. Brassavola
2. Binosa/Cycnoches
Nyinköp eller ej, strålande skönheter!
Riktiga läckerbitar du har där.Jag har en liiiiten Binosa med en blomma.Hoppas den växer till sig och blir lika fin som din.
Anette
Fina saker, med guldvinnaren längst ner
Här hemma står också ett par Cycnoches i knopp nu.
Vem gillar inte hösten?
Grattis!
Binosan är klart min favorit. Min har tyvärr blommat över. (men den lovade att återkomma)
Cycnochesen är störtläcker. Luktar mysko dock. Starkt som tusan, nåt sötsliskigt med en touch av senap och liljekonvalj. Högeligen intressant.
Återstår att se om jag kan få den i blom på egen hand nästa år.
Cycnoches har jag tittat snett på länge, för jag tycker de har så häftiga blommor! Hoppas du lyckas med den, Troll!
Åh så mycket fint, Troll! Jag gillar Liparisen oxå, det var sån schwung och rörelse i bilden! Hur är det med doft på den?
Vilka snyggingar! Jag gillar de alla fyra, de har charm var och en på sitt lilla vis.
/Helen
Den där Cynoches måste högt upp på min önskelista,den är jättes´nygg !
Oups ,jag glömde ju säga att det var en himla massa inköp Du gjort Niklas ! Grattis
Monika
Liparisen är, iaf vad det verkar, doftlös.
Cycnoches ventricosum är så vitt jag förstått, nära nog identisk med C. chlorochilon, och ytterligare en. Det som skiljer är blomstorleken, där ventricosum är mellanstorleken, och chlorochilon den största.
Catasetinae är en fascinerande grupp.
Monika: jo, många inköp blev det... råkade väl bränna sisådär 1500 pengar... men jag "behövde" det.
Säkert Niklas,Du mår säkert bra av skaffa lite nya orkisar,om jag förstår det rätt så har Du väl "hållit igen " ett tag nu ?Då är det ju ett lyft att köpa nya blommande som man blir glad av !Lycka till
Monika
Jo, det har la blitt så.
Behöver mest göra mig av med en del "skräp" nu....
Annette Jones och Calypso har hunnit presentera sina och äntligen är det dags för min, då har den slagit ut med två knoppar i år - tredje knopp förlorat i oväder. Ändå bra i jämförelse med förra året - då har den blommat med bara en blomma. Tycker om färgsättning på den jätte mycket - därför är den fortfarande kvar hos mig (andra året) och jag lyckades inte än tröttna på den. Trots att den inte doftar något
Nyckelord: Brassocattleya Binosa
Jag förstår att du inte kunnat göra dig av med den, den är helt förtjusande!
Jättesnygg !
Härlig! Min har preis blommat över! Snyft
Håller med om att den har en superläcker färg. Vilken tur att den fick stanna.
Den är ju superläcker.Jag köpte en av Marita Åkesson på VSOS möte i tisdags utan att veta hur den såg ut.Den har en knopp. Hur odlar ni era?
Anette
Grovt bark och söderläge hos mig med en sommar utevistelse.
Hej då har min Bc binosa börjat skicka ut rötter ca 1 cm vad jag kan se : ) har en fråga dock det e så att i den korgen den hänger i så tårkar den ur ganska fort jag skull nog kunna "dränka" den oftare för att den inte skall hänga snustorr (som den blir på ca 4 till 5 dagar ) nu dränker jag den var 7 dag och sprutar vatten en till två gånger om
dagen skall jag fortsätta med det jag gör eller ska jag dränka den en dag effter den e torr ?
alltså ca var 5 dag?
Mvh Fredrik
Nyckelord: Brassocattleya, Brassocattleya Binosa
Hej Ruffe!
Du får nog anpassa vattningen efter årstid, temperatur osv. Kanske torkar den fortare nu när solen värmer mera. När den är torr så vattna.
Mvh/Kristina
Hej, Brassocattleya tåla att tork ut ganska bra, man får göra avväganden. Jag har skött min som en Cattleya, med torr perioder. Den vill ha mycket ljus, men jag tror inte den behöver samma torrperiod som Cattleyan. Den torkar ut snabbt men tål det, men den kanske inte blommar förän den får mera vatten. Därför kan man skippa torrperioden om man har tillräckligt med ljus. Brassocattleyan kan blomma året runt.
okej tack för svaren ska göra ett övervägande: ) men när jag kollade närmare pågrund av att en fin vit med gröntopp rot över en natt hadde dött!!! så bestämde jag mig för att rota lite i komposten och gissa vad jag hittade! några försniglade knaprare ! ghaaa grrrr : ( snigel epedemi !!!! 3dje plantan som har detta nu! : ( orkar snart inte med dom : ( presis när man får upp hoppet så tar dom det i från en : ( så nu har jag kokat hela komposten med ampel och allt !
och puttsat binosan dom hadde knaprat på allt utan 2 st små rötter ! : ( och laggt kaffe pulver på den för jag har inga kaffetabletter som dom tydligen inte tycker om hoppas det funkar oxå
snyfftlga hällsningar Fredrik
Hej alla!
Jag (vi) har en Bc Binosa och den har dom senaste veckorna börjat att se mer skrumpen ut
Jag vattnade den kanske för mycket, e inte säker på det. Jag vattnar den var 7 dag och jag har planterat om den i en träampel nu så den torkar ut lite snabbare och har det mer luftigt + den står ljust.
Jag är helt enkelt osäker på hur jag ska sköta om den så e det någon som har ett bra recept på hur man ska sköta om den, hälst en årsredovisning plan "typ" och en lite akut "skötning" hade vart jätte bra!
Hoppas nån kan svara ganska fort oxå innan man gör för fel:( Jag har hört att man ska sköta den ungefär som en Cattleya men det säger mig inte mycket tyvär....
Mvh Fredrik
Nyckelord: Brassocattleya, Brassocattleya Binosa
Ruffe!
Hur såg rötterna ut när du planterade om den? Kanske den skulle behöva en vitmossekur.
Hej tack för snappt svar
Nja rötterna kunde sett bättre ut helt klart men jag har planterat den i säkert 60 procent vitmossa 40 procent bark så den borde klara sig på det tycker jag. Eller kanske man kan lägga ner hela plantan med korg o allt i en påse med vitmossa? Om man kan det vart ska man placera påsen i så fall och hur länge skall den ha denna sovsäck? Ska man knyta påsen oxå?
Jag hade för ett par år sedan en Cattleya som jag tröttnade på pågrund av att den fick lätt rötröta så jag slutade nästan att vattna den (vattna den väldigt sällan) kunde lätt gå 3-4 veckor, i bland ännu längre, mellan vattningarna och resultatet blev att den började skuta ett par skott och rötterna växte så det knakade. Kunde detta vara en idé att pröva på Bc Binosan?
Mvh Fredrik
Ruffe!
Jag tycker att du ska ha den i en transparant kruka, med vitmossa och grov bark. Så kan du hålla koll på när den är torr och vattna den då. Risken kan vara att den fått för mycket vatten eftersom rötterna blivit dåliga.
Det där med var 7:e dag låter inte bra. Vattna när det behövs istället.
Lycka till!
Hej!
Mina erfarenheter:
Hoppas rötterna var på väg att växa när du omplanterade. Det lyckas bäst då. Nu är det rätt årstid i alla fall. Skulle inte plantera om nu igjen om du nyss gjort det. En sovsäck (av brödpåse somk andas) låter bra för att behålla luftfuktigheten runt plantan om du odlar på fönstret. I en träkorg tror jag en får vattna Cat. ganska ofta när dom växer. Du får passa på att dom nya skotten som kommer nu på våren kan växa fram ordentligt och får ordentligt med rötter. Och att plantan sitter fast ordentligt och inte vinglar! Undervärme är bra för rotning. Ljus men inte solstek. Försiktig med vattning tills rötterna klart börjar växa.
Jag har några Cat. i plastkrukor, men föredrar egtligen terracottakrukor med god dränering (har kommit på att grus är bra) för det andas och är stabilare för stora växter.
Annars lägger jag några stenar på botten av plastkrukorna för att hålla balansen.
Har inte någon Cat. i korg, men några andra. Det borde vara lätt att märka om en korg har torkat ut mellan vattningarna.
Hos mig har stora Cat. med dåliga rötter fällt några gamla blad innan rötterna hinner växa ut. Det brukar gå bra, men ta tid.
Lycka till!
såå då e man entligen hemma effter en dag på jobbet Okej jätte tack ninalina och helena W ! så den skall alltså torka ut helt innan vattningarna? ska man vänta en dag från det att man tycker sig veta att den e helt torr eller skall man vattna den direckt? jag kan med ganska goda marginaler räkna ut när den har torkat nu med hjälp av att den väger i princip igenting när den e helt torr och ganska mycket när den e nyblöt och den e stabil i sitt boende oxå ,hur e det med dushningarna flera gånger om dagen eller bara en gång per dag eller några få i veckan? skulle nog kunna säga att det e ganska torra förhollanden för den yust nu,vissa veckor kan den torka upp helt på 3 dagar o andra veckor kan det ta 7dagar det beror lite på hur varmt det e om ventilerna e uppna osv som ni förstår. om jag setter en påse med vitmossa på den så tar jag några hål i påsen då alltså?
Mvh Fredrik
Hej Ruffe!
Här kommer en adress till en bra sida om både cattleyor och laelia och hybrider.
http://biphome.spray.se/j.j/ORKIDEER.htm
Lycka till!
Tack ska läsa lusen av mig nu !
Mvh Fredrik
såå då har jag läst kan bara säga hmmmmm om jag fattar rätt så borde den vara i en vilo period nu den har yu 5 mindre utvexter och jag tror att det e nya bulber och om det e det så skall den ha sin viloperiod nu om man ska gå effter cattleya teorin och då skall jag inte vattna den över huvudtaget förren jag ser att den kuter nya rötter (vilket skulle kunna ta 2 till3 månader!?) hur jag nu skall se det hmmm
jag skickade dessutom ett mail fyllt med frågor till han som skrev artickeln (eller hur man stavar det) och får hoppas att han har tid och lust att svara känner dock ett lite vemod om hur jag ska göra funderar på att göra en kompromiss med mig själv och det skulle betyda att jag slänger en påse med massa vitmossa runt ampeln med ventilations hål i och bara fuktar vitmossan i påsen lite då och då och hoppas på svar från han vad tror ni om det?
Mvh Fredrik
Härlig kommers mellan oss medlemmar. Några av alla varor:
Var söndag och onsdag är det auktion, om vi medlemmar vill. Alla kan lägga upp objekt. Läs mer.
Auktionsklockan var 02:03:54 när sidan laddades.
Det finns just nu inga aktuella auktioner.
Beställ orkidéer tillsammans med andra OrkidéPrat-medlemmar.
Det finns inga aktuella sambeställningar just nu.
Alla medlemmar kan lägga till evenemang i kalendern. Läs mer.
Det finns just nu inga evenemang inskrivna för de närmaste dagarna.
Alla aktuella & framtida evenemang
Prata orkidéer med OrkidéPrats medlemmar, i 'verkligheten'.
Vi pratar inte bara. Här är exempel på saker vi gör tillsammans:
Projekt Paphiorangis. A.k.a. "The Fantastic Paphiorangis Project Of 2009". Vi odlar Aerangis och Paphiopedilum och derar med oss av våra erfaranheter.
Projekt Ulla. Cypripedium-odling i grupp.
Projekt Flaskbarn. Från små, små fröplantor till blommande orkidéer.
Projekt Cattleya. Vi odlar Cattleyor tillsammans, men var för sig. Vem får första blomningen?
Svenska Orkidésällskapet (SOS) verkar för att främja orkidéintresset i Sverige samt för att skydda alla orkidéer.
Bli medlem och få tidningen ORKIDÉER 6 gånger per år. Kontakta Malin som är medlemsansvarig:
Solstråle här på OrkidéPrat,
skicka e-post,
besök orkidesallskapet.se
Cattleya-kurs
Mikael Gustafsson bjuder in oss alla att ta del av hans stora kunskap om släktet Cattleya och dess odling.
Hela kursen i PDF för nedladdning / utskrift (2MB)
Moment 1: Välkomna till Cattleya-kursen
Moment 4: labiata, jenmanii, lueddemanniana
Moment 6: percivaliana, schroederae
Moment 8: warneri, warszewiczii var Sanderiana, bowringiana, skinneri
Du får använda vissa texter och bilder på OrkidéPrat fritt.
Ansvarig utgivare: Björn Johansson, www.neovita.com/orkideer
Info om neovita, policy kring sekretess och cookies, kontaktmöjligheter