Detta är hon. Trevlig då hon blommar med vackra trinda bulber. Men bladen är ingen fröjd flr ögat . Bruna runda fläckar ett par mm i diam., men även mindre. Jag ökade vattningen och trodde det berodde på det, men nej. Det har inte smittat. Kan det vara för hårt vatten? Eller är det Björnmossan?
Nyckelord: Odontoglossum Violetta von Holm, fula bruna fläckar
Är det ingen som kan säga något om de fula bladen?
Inget förutom att jag har samma syptom på min Burrageara, virus kanske?
Hum, jag vet inte om det. Då skulle ju Beallara Peggy Ruth som står alldeles intill också ha samma prickar men icke sa Nicke. Kanske rötterna vill ha mera luft och så får man vattna den oftare. Den här envisa saken har jag inte sett tillstymmelsen till ny bulb, men den har nyss slutat blomma så kanske den kommer. Den blommade i flera månader men blommorna blev gråare och gråare för varje månad som gick. Jag kanske borde testa något med den, jag hade trott det skulle bli bättre vid omplanteringen, men jag tror det blev värre.
Hej!
Jag vet inte om jag är så mycket till hjälp, men jag har två plantor av samma sort, som också har några bruna fläckar/ringar på bladen. Det är tillockmed så att det torkat hål genom bladet i fläcken. Kan det vara att den "modellen" har känsliga blad?
Ja de har ju mycket tunna blad, men jag börjar tycka den ser anskrämlig ut. Ibland har jag lust att slänga den. Den har sådana behov som jag inte kan ge den. Kanske svalare nätter är lösningen, men nu då vi går mot varmare tider blir det svårt. Det kanske är något för någon med växthus, där den kan övervintre på sådar 10-15 grader, möjligen.
Jo, den har tunna blad jämfört med andra. Men jag tror inte den ska vara så svår att sköta. Min köpte jag för 3-4 månader sen, nästan helt överblommad. Delade på två och omplanterade eftersom den var ganska stor. Sen har den stått i fönstret på en bricka med fuktiga lekakulor. De mår prima och växer. Fläckarna var där redan när jag köpte den, så jag kan inte säga vad det beror på. Kanske för torr luft? Eller för mycket sol?
Jag vet inte om det är någondera. Jag har haft min över ett år. Jag har fuktmätare och har därför kunna hålla ganska hög luftfuktighet, det har ju varit svårt att se ut genom fönstren i vintras och inte har den fått så mycket sol heller utan bara stödbelysning. Min blommade för andra gången i vintras ändå.
Du kanske har haft otur och råkat få en med trasig DNA-stege.
Jag får väl återkomma om ett år och avlägger rapport om mitt exemplar. Kanske mina också blir risiga i bladen. Lycka till!
Hej
En kompis köpte en likadan planta för flera år sedan på orkidehuset och fick då reda på att klonen är drabbad av ett virus. Viruset var dock ej dödligt. Kanske är det som gör sig påminnt.
Kan detta viruset sprida sig till andra plantor?
Orchidéhuset-Anders säger i alla fall att det inte gör det men att man ändå ska rengöra t ex saxar när man klippt i dem.
Ja, inte smittar den jag har och inte heller är det några hål i bladen. Den blommar ju på vintern, kanske den inte får tillräckligt med ljus ändå?
Jag var på bibblo häromdagen och bläddrade lite i naturböcker ifrån malaysia och borneo. Hittade många bilder på vilda orkidéer, som de blommar i naturen, i träden. Där var inte många blad som var felfria där inte. Vi har nog lite för stora krav på våra växter. "våga vara ful" är en ny slogan som mina orkidéer ropar ut här på fönsterbrädan.
För att svara på frågor och skriva kommentarer, Logga In eller Bli Medlem Nu.
Härlig kommers mellan oss medlemmar. Några av alla varor:
Var söndag och onsdag är det auktion, om vi medlemmar vill. Alla kan lägga upp objekt. Läs mer.
Auktionsklockan var 18:57:14 när sidan laddades.
Det finns just nu inga aktuella auktioner.
Beställ orkidéer tillsammans med andra OrkidéPrat-medlemmar.
Det finns inga aktuella sambeställningar just nu.
Alla medlemmar kan lägga till evenemang i kalendern. Läs mer.
Det finns just nu inga evenemang inskrivna för de närmaste dagarna.
Alla aktuella & framtida evenemang
Prata orkidéer med OrkidéPrats medlemmar, i 'verkligheten'.
Vi pratar inte bara. Här är exempel på saker vi gör tillsammans:
Projekt Paphiorangis. A.k.a. "The Fantastic Paphiorangis Project Of 2009". Vi odlar Aerangis och Paphiopedilum och derar med oss av våra erfaranheter.
Projekt Ulla. Cypripedium-odling i grupp.
Projekt Flaskbarn. Från små, små fröplantor till blommande orkidéer.
Projekt Cattleya. Vi odlar Cattleyor tillsammans, men var för sig. Vem får första blomningen?
Svenska Orkidésällskapet (SOS) verkar för att främja orkidéintresset i Sverige samt för att skydda alla orkidéer.
Bli medlem och få tidningen ORKIDÉER 6 gånger per år. Kontakta Malin som är medlemsansvarig:
Solstråle här på OrkidéPrat,
skicka e-post,
besök orkidesallskapet.se
Cattleya-kurs
Mikael Gustafsson bjuder in oss alla att ta del av hans stora kunskap om släktet Cattleya och dess odling.
Hela kursen i PDF för nedladdning / utskrift (2MB)
Moment 1: Välkomna till Cattleya-kursen
Moment 4: labiata, jenmanii, lueddemanniana
Moment 6: percivaliana, schroederae
Moment 8: warneri, warszewiczii var Sanderiana, bowringiana, skinneri
Du får använda vissa texter och bilder på OrkidéPrat fritt.
Ansvarig utgivare: Björn Johansson, www.neovita.com/orkideer
Info om neovita, policy kring sekretess och cookies, kontaktmöjligheter