Sur, Åsa är jättesur! Har precis konstaterat att jag har en praktinfekterad nobile hybrid som huserar trips i alla levnadsstadier. Någon med ruggigt bra kur mot dessa elaka kryp? Vill försöka rädda det som står på fönsterbrädan i vardagsrummet om jag kan... Mest hybriderna som bor där visserligen men ändå...
Funkar provado? Eller ska det vara såpa? Eller rapsoleblandning som jag oxå läst? Vad har ni testat och vad har funkat för er??? Eller ska jag hiva skiten direkt?
//Åsa
Fy för den, jag vet precis hur du känner det, Åsa. Jag slängde min fina, blommande hibiskus tidigare i veckan pga spinnangrepp. Har visserligen bara en phal i det fönstret men nu får den stå kvar i karantän. Det enda jag hade hemma bekämpningsväg var ros1 och skulle ändå inte ta spinn, då hibiskusen fick ut. Har länge varit förskonad från ohyra så jag vet inte riktigt vad man ska använda, som är bättre mot miljö och växter än ros1 (den flaskan är duktigt gammal). Jag hade duschat plantan ordentligt i väntan på bra råd, Åsa. Lycka till!
Det verkar som provado Pluss funkade för mig, fick Trips på 2 kingianum och en epidendrium för ett par månader sen, Sprayade med parrafin oljebaserat medel.Fick sen ett tips om att använda provado PLUSS. Har inte sett att det skulle vara kvar några djur efter den kuren, plantorna har börjat frächa till sig igen. Fick även tips om att först duscha med ljummet vatten ,håll plantan upp o ner, för sprayen är kall och kyler ner plantan annars, spraya när den är ny-duschad.fuktig. Efter två sprayer med 4-5dagars mellanrum med provado Pluss fick dom parrafinoljan(Skadekryp Effekt) ett par ggr med en veckas mellanrum. Isolera plantorna från de friska under behandlingen. De plantor som stod närmast de sjuka, och som såg friska ut fick bara parafinolja, ifall de hade djur, de har inget fått sen iallafall. Har även provat rapsoljebaserat mot mögel o svamp och det verkar funka bra.
Jag har blandat till såpspritlösning (1 L vatten, 1 dl T-röd, 2 dl grön såpa) och sprayat/torkat av mina plantor med. Det verkar fungera. Tyvärr inte mot sniglar dock (
Ett hett tips är att ta bort alla blad som de har "ätit" på. Det är så att de små rackarna lägger ägg i bladen. Omöjliga att se med ögat. De har ungefär en cykel på 3-4 veckor, sen är de fullvuxna och lägger nya ägg. Därimellan är de också i ett larvstadie. Då kan man se en lite, liten ljus larv med två svarta prickar på. Kanske solglasögon? Allt är sant, utan kanske det sista... Lycka till och ge inte upp.
Hittade denna tråd när jag sökte på trips, och undrar: fungerade din blandning fortsatt bra, plopp?
Säluttern, de är ganska lätta att bli av med, de dör av de flesta oljebaserade
medel, jag har mest använt Pyretal som innehåller en oljeemulsion. Och
eftersom även såpa är en form av olja borde det fungera lika bra.
Ki, såpsprit funkar bra mot det mesta men det som jag haft störst problem med, sniglar och spinn, bryr sig inte skvatt om såpsprit... Rena om mun och fötter har de glatt partajat vidare... Sniglarna har jag lyckats bli av med genom att sila vattnet mellan varje planta och spinnet har jag bekämpat med Provado+.
"Plopp" Kanske ren sprit eller såpa var för sig skulle fungera .... själv så har jag aldrig förstått varför man har de båda ihop, för mig känns det som de tar bort varandras effekter !
Såpavatten (eller oljor) är till som jag ser det, för att ta bort ytspänningen på ohyran. Så det inte blir några luftfickor på deras kropp, där de då kan hämta syre och överleva .... så som det skulle blivit med rent vatten !
Men med spriten dödar man ohyran med själva vätskan, men den är samtidigt rengörande och då samtidigt tar då bort såpvattnet effekt !
Bara tankar som jag har levt efter ......
Vad e det för sorts sprit man isf ska använda?
Blomtjuven, t-sprit sägs det, men som Ewert säger, det går nog bra
med bara såpvatten, det är ju ett gammalt knep mot ohyra, dessutom
mer skonsamt mot plantan, all sprit är ju egentligen lösningsmedel
som löser upp fett, såpan är ju i grunden fett som genom en kemisk
process gjort om till såpa.
Jaha, så var det dags för trips på orkidéerna! De fanns för ett tag sen på några orkidéer i tvättrummet som sonika åkte ut, hann inte annat. Men nu upptäckte jag dem i köket också, bland annat på min fina Dendrobium White Surprise från Sofiero. Jag som varit så nöjd med alla blomster i sommar...
Letherneck, om jag börjar med såpvatten enligt tråden här, är det en liter vatten och två dl såpa i så fall? Dvs samma som i plopps blandning med även T-röd? För enligt Ewert (hej Ewert, var är du?) så borde spriten och såpan nästan motverka varandra, så jag tänkte skippa T-röd t.v.
Ingegerd15, jag vet inte om det behövs så mycket såpa till 1 liter vatten, men
Du kan lägga till lite vanlig matolja (Rapsolja) för att kväva tripsen.
Det man vill uppnå är att lösa upp ytspänningen med såpan för att få vatten och
olja att bli en emultion, när Du sprayar lösningen på krypen så fastnar oljan på
dem och de kvävs. Det är visserligen effektivare att använda Pyretal, men det medlet
innehåller giftiga ämnen och bör väl bara tas till i nödfall.
Mitt recept är: 1½ dl. T-röd, 1 dl. såpa och 7½ dl. vatten.
Jag hade två sorters ohyra i mitt skåp för ett tag sedan och jag är ganska säker på att ena var trips och det andra falskt spinn. Tripsen var långsmala och hade vingar och skuttar iväg snabbt. Bladen fick silvriga fläckar. Jag sprayade med både Fruktträd effekt och Ros Effekt. (jag köpte Ros för att det stod att den tar trips, deras ägg och larver. ) Jag har inte sett något sedan dess. Båda dessa innehåller ju olja som man säkert kan blanda till själv.
Lycka till!
Tack för alla tips! Det som gör mig lite förbryllad är att jag inte sett några fläckar på bladen så som det beskrivs att det kan bli. Det jag ser är små svarta kryp som kommatecken, som inte rör sig så snabbt alls. För flera år sedan, och för drygt en månad sedan, såg jag tydliga tvärränder på mitten av liknande kryp, men det gör jag inte nu.
Kan det vara något annat än trips? Två orkidéer där jag sett dessa kryp har börjat få vissnade blommor, på Dendr. ser de vissnade blommorna väldigt randiga ut i strukturen. Den vissnar nerifrån, medan en Phal.hybrid vissnar uppifrån, det brukar de ju inte göra, eller?
Jag skickade ett blad till en expert för identifiering när jag först inte fick bort det. Det var till en firma som säljer rovdjur som äter upp skadedjuren. Har inte namnet just nu. Men sedan hittade jag fruktträd effekt och behövde inte köpa några rovdjur.
För att svara på frågor och skriva kommentarer, Logga In eller Bli Medlem Nu.
Härlig kommers mellan oss medlemmar. Några av alla varor:
Var söndag och onsdag är det auktion, om vi medlemmar vill. Alla kan lägga upp objekt. Läs mer.
Auktionsklockan var 18:32:00 när sidan laddades.
Det finns just nu inga aktuella auktioner.
Beställ orkidéer tillsammans med andra OrkidéPrat-medlemmar.
Det finns inga aktuella sambeställningar just nu.
Alla medlemmar kan lägga till evenemang i kalendern. Läs mer.
Det finns just nu inga evenemang inskrivna för de närmaste dagarna.
Alla aktuella & framtida evenemang
Prata orkidéer med OrkidéPrats medlemmar, i 'verkligheten'.
Vi pratar inte bara. Här är exempel på saker vi gör tillsammans:
Projekt Paphiorangis. A.k.a. "The Fantastic Paphiorangis Project Of 2009". Vi odlar Aerangis och Paphiopedilum och derar med oss av våra erfaranheter.
Projekt Ulla. Cypripedium-odling i grupp.
Projekt Flaskbarn. Från små, små fröplantor till blommande orkidéer.
Projekt Cattleya. Vi odlar Cattleyor tillsammans, men var för sig. Vem får första blomningen?
Svenska Orkidésällskapet (SOS) verkar för att främja orkidéintresset i Sverige samt för att skydda alla orkidéer.
Bli medlem och få tidningen ORKIDÉER 6 gånger per år. Kontakta Malin som är medlemsansvarig:
Solstråle här på OrkidéPrat,
skicka e-post,
besök orkidesallskapet.se
Cattleya-kurs
Mikael Gustafsson bjuder in oss alla att ta del av hans stora kunskap om släktet Cattleya och dess odling.
Hela kursen i PDF för nedladdning / utskrift (2MB)
Moment 1: Välkomna till Cattleya-kursen
Moment 4: labiata, jenmanii, lueddemanniana
Moment 6: percivaliana, schroederae
Moment 8: warneri, warszewiczii var Sanderiana, bowringiana, skinneri
Du får använda vissa texter och bilder på OrkidéPrat fritt.
Ansvarig utgivare: Björn Johansson, www.neovita.com/orkideer
Info om neovita, policy kring sekretess och cookies, kontaktmöjligheter