Tuffaste epifyten

Från Lassse.

18/12 -22

Det finns flera epifyta orkidéer som kan tåla nedåt nollstrecket under viloperioden, t o m någon enstaka minusgrad. Men vilken kan vara den allra tuffaste? Vilken art ligger närmast tillhands att klara en övervintring utomhus i vårt land? Några förslag?

Nyckelord: Härdighet, Kallväxande

18/12 -22

Jag har hört att en samling Dendrobium moniliforme som växer i prefektur Miyagi i Japan skall var dom nordligaste epifyterna i världen. Så Dendrobium moniliforme är mitt bidrag, nog inte riktigt rekomenderat i sverige dock ?

18/12 -22

Atlas har nog en god kandidat. Jag har hört att Australiska Dendrobium är extremt tåliga, finns en höglandsart som regelbundet får snö på vintern, Dendrobium falcorostrum.

21/12 -22

Tack, låter som ett par utmärkta förslag. En annan liten tuffing lär vara amerikanska Epidendrum conopseum. Sen klarar väl många arter som Dendrobium nobile, Coelogyne cristata, Laelia anceps, Dendrobium kingianum och Neofinetia falcata lättare frost, i alla fall under torrare förhållanden, men skulle nog inte överleva så länge i min Rhododendron där till höger i bild. Ett annat släkte jag har funderat på är Pleione, där t ex P. humilis bör klara några minus.
Vore ju lite häftigt att i alla fall EN gång få en epifyt att övervintra i vårt klimat. Och även om jag inte riktigt tror på det kommer jag nog testa nån gång. Jag gissar att det avgörande problemet egentligen inte är temperaturen, utan våra ofta fuktiga höstar och vintrar tillsammans med kylan. Så ett väldigt skyddat läge lär vara en absolut förutsättning.

22/12 -22

Kan meddela att jag provat, eller rättare sagt glömde en delning av en Coelogyne cristata ute på landet, det gick inte vidare.

26/12 -22

Nej det är nog en utmaning som heter duga, Kanske ämnet för en ny tävling för Orkidéprats mer våghalsiga medlemmar (efter "Projekt Cattleya" för ett antal år sen - vem vann den förresten)?
Själv glömde jag för några vintrar sedan en hel låda med Neofinetia falcata, varav en del rätt dyrbara varianter, utomhus i några minusgrader under några timmar, och de tog mycket stryk även om de flesta inte dog.

26/12 -22

Ett tufft släkte är sophronitis, klara minusgrader upp till 45 pluss

29/12 -22

Men hur menar du oled, minusgrader upp till 45 plus??? Du får förklara lite bättre

29/12 -22

Ser nu att det kan missuppfattas, Sophronitis klara upp till plus omkring 45 grader och om luften är torr kan de nog klara lite minus också

För att svara på frågor och skriva kommentarer, Logga In eller Bli Medlem Nu.

Annat av Lassse:   Frågor · Dagbok · Bilder · Önskningar · Butik