Kan man få en Dendrobium Nobile att må bra i en vanlig lägenhet? Jag är rädd för att luftfuktigheten är för låg. Bladen faller snabbt av. Sätter jag på en upp och nervänd cylindervas blir luftfuktigheten hög men den cirkulerer ej (Jag ställer kruka och cylindervas på ett stort fat och häller på vatten så att orkidéen står tillsluten). Den står ljust men ej i direkt sol.
Nyckelord: Dendrobium, Dendrobium Nobile
Visst kan du odla denna orkide o många andra orkideer i en lägenhet. Så lycka till!
UTAN fuktskåp, dimmaskin, eller i ditt fall upp-och-ned-vänd cylindervas (växten behöver ju syre också. Det kanske hade varit idealiskt med en liknande vas-form med en massa små hål i, så att luft kan blåsa igenom medans en hög luftfuktighet fortfarande vidhålls), så är det väldigt svårt att få upp luftfuktigheten. Särskilt för en hög planta. Jag tycker inte vattenfat utspridda på fönsterbänken verkar hjälpa nämnvärt. Jag kämpar för närvarande med en Epidendrum pseudoepidendrum, som har höga stammar. Mycket sphagnum mossa ovanpå komposten, som man ofta sprejar, samt att placera många andra växter tätt omkring plantan, verkar vara de bästa sätten att få upp luftfuktigheten.
För mycket sprejande direkt på bladen är inte heller något bra sätt, då utvecklas svarta fläckar på bladen (cellerna dränks).
Jag har odlat mycket Dendrobiumarter och de trivs i söder/västerfönster dock skyddade mot direkt solljus genom att jag har vinklad persienn. Vattna igenom plantan en gång i veckan t ex söndagar, ställ den på köksbänken tills vattnet runnit igenom och varannan vecka ge orkidénäring efteråt. Lycka till!
"För mycket sprejande direkt på bladen är inte heller något bra sätt, då utvecklas svarta fläckar på bladen (cellerna dränks)."
Om man sprejar väldigt lätt på hand, och håller flaskan en bra bit ifrån, bildas det endast små droppar på bladen. Det blir nästan som en dimmaskin.
Japp jag har odlat Den Nobilehybrider i många år utan luftfuktare, vattenfat etc. Enligt min erfarenhet så bryr de sig inte om att luftfuktigheten blir låg så länge de får tillräckligt med vatten via rötterna. Så på vintern när luftfuktigheten faller så låter jag den aldrig bli helt kruttorr i krukan utan försöker vattna innan vitmossan blir helt krispig.
Jag ställer ut mina på sommaren och sedan låter jag dem stå ute tills temperaturen börjar krypa ner mot ca 7-10C och ställer in dem i ett kallt men ljust fönster under vintern. Har du ingen kall farstu eller liknande så kan du ställa den på en blombräda där du har ett fönster lite på glänt för att få det lite kyligare under vintern. Jag har mina i köksfönstret där jag knäppt av elementet under och har ena fönstret lite öppet och en LED-ramp ovanför för extraljus under den mörka tiden.
Jag odlar Vanda coerulea stående i ganska bred glasskål och en "fogger" blåser kalldimma på plantan 4×15 minuter per dygn.
Mvh
Mikael
Jag odlar Vanda coerulea stående i ganska bred glasskål och en "fogger" blåser kalldimma på plantan 4×15 minuter per dygn.
Mvh
Mikael
För att svara på frågor och skriva kommentarer, Logga In eller Bli Medlem Nu.
Härlig kommers mellan oss medlemmar. Några av alla varor:
Var söndag och onsdag är det auktion, om vi medlemmar vill. Alla kan lägga upp objekt. Läs mer.
Auktionsklockan var 00:17:01 när sidan laddades.
Det finns just nu inga aktuella auktioner.
Beställ orkidéer tillsammans med andra OrkidéPrat-medlemmar.
Det finns inga aktuella sambeställningar just nu.
Alla medlemmar kan lägga till evenemang i kalendern. Läs mer.
Det finns just nu inga evenemang inskrivna för de närmaste dagarna.
Alla aktuella & framtida evenemang
Prata orkidéer med OrkidéPrats medlemmar, i 'verkligheten'.
Vi pratar inte bara. Här är exempel på saker vi gör tillsammans:
Projekt Paphiorangis. A.k.a. "The Fantastic Paphiorangis Project Of 2009". Vi odlar Aerangis och Paphiopedilum och derar med oss av våra erfaranheter.
Projekt Ulla. Cypripedium-odling i grupp.
Projekt Flaskbarn. Från små, små fröplantor till blommande orkidéer.
Projekt Cattleya. Vi odlar Cattleyor tillsammans, men var för sig. Vem får första blomningen?
Svenska Orkidésällskapet (SOS) verkar för att främja orkidéintresset i Sverige samt för att skydda alla orkidéer.
Bli medlem och få tidningen ORKIDÉER 6 gånger per år. Kontakta Malin som är medlemsansvarig:
Solstråle här på OrkidéPrat,
skicka e-post,
besök orkidesallskapet.se
Cattleya-kurs
Mikael Gustafsson bjuder in oss alla att ta del av hans stora kunskap om släktet Cattleya och dess odling.
Hela kursen i PDF för nedladdning / utskrift (2MB)
Moment 1: Välkomna till Cattleya-kursen
Moment 4: labiata, jenmanii, lueddemanniana
Moment 6: percivaliana, schroederae
Moment 8: warneri, warszewiczii var Sanderiana, bowringiana, skinneri
Du får använda vissa texter och bilder på OrkidéPrat fritt.
Ansvarig utgivare: Björn Johansson, www.neovita.com/orkideer
Info om neovita, policy kring sekretess och cookies, kontaktmöjligheter