Undrar vilken sammansättning i näringstillskotet är lämpligast när man bara duschar rötter?
De flesta näringslösningar man kan köpa har procentuellt högt innehåll av kväve... och kväve sprayat direkt på rötter bränner ju dessa.
Alltså är det näring med lågt kväve innehåll som rekommenderas? Vilket då?
För övrigt så skulle jag vilja efterfråga en mera utförlig guide över de olika näringslösningar.
Nyckelord: näring
Som bekant är det variation hur orkideer lever... vissa i skogar, vissa på bergsslutningar, vissa på marken, vissa har pseudobulber, andra har bara luftrötter, vissa tar näring genom bladen, andra genom rötter o vissa samlar ämnen i pseudobuler, vidare lever vissa i symbios med myror, o.s.v...
Förrutom frågan i huvudinlägget, är min bifråga: vad är lämpligaste sammansättning av N, P, K, Mg med mera, för respektive grupp. Någon som vet?
I övre listen på OP under Odling etc finns mycket att läsa om näring, ett ständigt återkommande ämne på OP. Här kan man botanisera bland gamla inlägg och få många tips/synpunkter på detta med näring i alla möjliga former.
http://www.neovita.com/orkideer/no.cgi?g...
Jag har läst alla dessa inlägg med tillhörande svar... men dessa besvarar inte min fråga som gäller korrelation mellan de olika kemiska ämnen.
Jag har googlat på olika språk o jag har youtubat.... men all jag hittar är mer av almän karaktär.
Må så hända att inbördes proportioner inte har så stor betydelse, dock vill jag gärna fördjupa mig mer inom området.
Själv gödslar jag extremt lite då mycket redan finns kranvattnet och odlar mest epifyter utan stora behov av dylikt, men nu ville du förkovra dig och vad jag vet använder de som kör revers osmos tex Akernes och MSU, om den senare kan du läsa en fyllig artikel på följande länk som 5 PDF där deras rön presenteras
http://myorchidcare.com/orchid-fertilize...
Tack Dick... den sida har jag lyckats googla mig till. Bra info, även om man drunknar i mindre nödiga detaljer... skulle önska mera koppling mot de enskillda arter. Har även läst Jordbruksverkets artikel om kemi i gödsel o hur olika över-/under doser visar sig... mycket nyttig o intressant... frågan är om man kan föra över denna vetenskap på orkideer.
Jag hade hoppats att hitta sammansättning om olika orkidee-arters näringsbehov under årets alla faser. Men jag är kanske onödig vetgirig....
Tack Annika o Dick iaf...
Detta med gödning är en djungel och alla påstår att deras är bäst. Jag använder Akerne och MAY bara för att bolebo med 40 års erfarenhet säger att det är bra.
Om det är rena arter föreslår jag att du studerar akademiska biotopstudier, då får du ett första hum om de egentligen får "gödning" alls. Pga det normalt mycket ringa behovet av gödning hos epifytiska orkidéer har nog inte några större insatser gjorts akademiskt, möjligen vid de havsnära och då troligen om Na tålighet. Det jag skrev om är ju till för att återställa ett någorlunda vatten då RO plockar bort det mesta. Vad sedan växtförädling hålls med är ju ofta hemligheter som de lever av
Tackar er mina gurus här...
Till något enklare fråga... alltså första fråga i mitt huvudinlägg... vilken sammansättning när det gäller N-tålighet rekommenderar ni till Ascocentrum miniatum som har fritt hängande rötter och vattnas genom duschandet? Det gäller nog Vanda-släktet också med frilagda luftrötter...
Tommy här på OP är expert på odling av Vanda, får se om han kan skriva något annars skicka honom PM
MSU skall det stå i inlägg nr 6
Det fanns en gång i tiden en artikel om näringstyper i Trädgårdsamatören av en forskare vid SLU, tyvärr har sidan försvunnit i min dator men det finns en annan medlem på OP som har hänvisat till den tidigare, hoppas att hen kan upprepa sidan så jag kan ladda ner den igen.
Oled: Nästa höst i Oktober har jag 50-års jubileum som hängiven amatörodlare av orkidéer.
bolebo, jag tror du menar den här artikeln, skriven av Tom Ericsson, docent vid SLU.
http://rhododendron.se/Godsling%201997.p...
Tack Annika... läste artikeln och tyckte om.
Tack Annika, nu har jag dels sparat den i datorn men även skrivit ut den. Jag tycker det är en lysande artikel och ger svar på frågor kring gödning/gödsling. Skälet till att jag använder Akernes (MSU) är att det är billigt och jag slipper släpa hem en massa vatten från butiken.
Åkaj då 50 år då då
bolebo: Vad är en amatörodlare och vad är en proffsodlare. De som jobbar med orkidé på botaniska trädgårdar? Hm...där har jag mest sett sånt som jag skulle vilja kalla amatörer. Handlare? Förhoppningsvis har de så bra omsättning på sina plantor att de inte hinner bli "eländiga" så kvar har vi dom som driver upp orkidé och säljer vidare, jo de är proffsodlare. Kan säga såhär bolebo, mycket mer givande och mycket finare att besöka ditt växthus än de botaniska jag har varit på i Sverige (har dock inte varit på alla). Med detta blir jag osäker på om jag skall kalla dig proffsodlare eller amatörodlare.
Det var snällt sagt Oled. Tyvärr måste jag hålla med dig om de Botaniska trädgårdarna vad gäller tropiska orkidéer. Där jag var nyligen, i Leiden, är inget undantag. Väldigt många intressanta arter men endast ett par Bulbophyllom i blom. Jag har alltid något i blom för att glädja ögat. Däremot hade jag ett väldigt intressant samtal med växthuschefen ang. Dendr cuthbertsonii. Det får jag återkomma till en annan gång.
När man läser den långa artikeln om gödning http://rhododendron.se/Godsling%201997.p... så verkar det nästan som att orkideerna skulle kunna klara sig med enbart Mälarvatten från vattenkranen här i Stockholm.
Jag använde Rain Mix på min ganska stora Cattleya intermedia hybrid några vattningar och tycker nästan att den plötsligt växte på sig väldigt mycket. För mycket?
För att svara på frågor och skriva kommentarer, Logga In eller Bli Medlem Nu.
Härlig kommers mellan oss medlemmar. Några av alla varor:
Var söndag och onsdag är det auktion, om vi medlemmar vill. Alla kan lägga upp objekt. Läs mer.
Auktionsklockan var 22:39:41 när sidan laddades.
Det finns just nu inga aktuella auktioner.
Beställ orkidéer tillsammans med andra OrkidéPrat-medlemmar.
Det finns inga aktuella sambeställningar just nu.
Alla medlemmar kan lägga till evenemang i kalendern. Läs mer.
Det finns just nu inga evenemang inskrivna för de närmaste dagarna.
Alla aktuella & framtida evenemang
Prata orkidéer med OrkidéPrats medlemmar, i 'verkligheten'.
Vi pratar inte bara. Här är exempel på saker vi gör tillsammans:
Projekt Paphiorangis. A.k.a. "The Fantastic Paphiorangis Project Of 2009". Vi odlar Aerangis och Paphiopedilum och derar med oss av våra erfaranheter.
Projekt Ulla. Cypripedium-odling i grupp.
Projekt Flaskbarn. Från små, små fröplantor till blommande orkidéer.
Projekt Cattleya. Vi odlar Cattleyor tillsammans, men var för sig. Vem får första blomningen?
Svenska Orkidésällskapet (SOS) verkar för att främja orkidéintresset i Sverige samt för att skydda alla orkidéer.
Bli medlem och få tidningen ORKIDÉER 6 gånger per år. Kontakta Malin som är medlemsansvarig:
Solstråle här på OrkidéPrat,
skicka e-post,
besök orkidesallskapet.se
Cattleya-kurs
Mikael Gustafsson bjuder in oss alla att ta del av hans stora kunskap om släktet Cattleya och dess odling.
Hela kursen i PDF för nedladdning / utskrift (2MB)
Moment 1: Välkomna till Cattleya-kursen
Moment 4: labiata, jenmanii, lueddemanniana
Moment 6: percivaliana, schroederae
Moment 8: warneri, warszewiczii var Sanderiana, bowringiana, skinneri
Du får använda vissa texter och bilder på OrkidéPrat fritt.
Ansvarig utgivare: Björn Johansson, www.neovita.com/orkideer
Info om neovita, policy kring sekretess och cookies, kontaktmöjligheter