I Rappnes fyndhörna fann jag nyligen ett gigantiskt (ca 50 cm hög och 60 cm bred) exemplar av hybriden angraecum Veitchii (angraecum eburneum x angraecum sesquipedale). Jag har aldrig odlat någon planta av detta släkte, så jag vore väldigt tacksam för tips och råd rörande odlingen. Plantan har nyligen blommat med tre stora stänglar med väldoftande blommor. Den är planterad i bark och plastkrukan är ca 14 cm i diameter. Det vore roligt att få den att trivas.
Nyckelord: Angraecum Veitchii
Jag har A. sesquipedale och saxat ut tidigare inlägg: Den står ovan en stor bytta så vatten kan rinna rakt igenom, det gör att jag vattnar/sprutar vatten med flaska morgon och kväll. Jag har en fläkt som ser till att luftombyte sker och att det fläktar på den. Den står i söderfönster men så att den endast får 1tim direkt solljus men mycket ljus resten av dagen plus att den har en egen 15w lysrörslampa året om 13-14 timmar. Mycket svag gödning var fjortonde dag mars till oktober, det flitiga vattnandet kompenserar hoppas jag . Planterar inte om den utan har flyttat vidare till större krukor så intakt som möjligt och använder de grövsta bitarna i 50liters säck med pinjebark, 3-6 cm stora, att fylla ut nya utrymmet i krukan som bör räcka för flera års tillväxt helst då de ogillar flytt.
Jag glömde att skriva att jag har läst alla relevanta trådar.
Dick: Använder du plast- eller terrakottakrukor till denna art? Hur undviker du vätska i bladvecken när du sprejar plantan? Löser din fläkt problemet med röta i bladvecken? Vilken temperatur är optimal? Ursäkta alla frågor, men plantan är så fin att jag vill göra mitt yttersta för att få den att trivas.
Denna står i plastkruka. Den får alltid vatten i bladvecken då jag sprutar mer än sprejar, jag har inte haft röta men den vill gärna tappa något nedre blad om vintern men det beror nog inte på vattningen, fläkten ser till att det inte blir stående och själva bladen har ett tjockt vaxlager så inte mycket blir kvar. Jag skulle säga att man ska ha den varmt året runt, de kommer ju från Madagaskar från områden med stor nederbörd och relativt hög värme, i de beskrivningar jag läst ses de oftast i relativt öppna lägen, så att blåst/luftcirkulation gillas definitivt.
Dick: Hjärtligt tack för all information!
Med risk för att bli kallad härmapa så var jag också och hälsade på Rappne för första gången idag och fick med mig ett exemplar av denna gigantiska version av angraecum Veitchii till halva priset. Helt sjukt stor märkte jag när jag kom hem och fick lite perspektiv och ska försöka placera den nånstans. Nu måste jag även börja läsa på om denna fantastiska planta.
Vilken fantastisk trädgårdshandel, cattleyor, masdevallior och massa olika orkidéearter till bra priser!
Grattis! Priset var närmast sensationellt för så välvuxna plantor. Det finns all anledning att hålla koll på Rappnes om man befinner sig i Stockholmsområdet.
Ja priset var verkligen sensationellt! Råkade få med mig 2 cattleyor och en onicidium också
Ja, det brukar bli några extra plantorna när man ändå är där. De har en trevlig restaurang också. Omgivningarna går inte heller av för hackor. Kort sagt, ett jättefint utflyktsmål för den växtintresserade.
Kan man få en vägbeskrivning? Hemsida kanske de har också?
Visst. Hemsidan finns på följande adress:
http://rappne.nu
Handelsträdgården ligger vid Ulriksdals slott, närmare bestämt i slottsträdgården. För att komma dit kan man antingen välja avfarten Järva Krog eller Kista/Silverdal på E4:an. Därefter kan man ta sikte på Polishögskolan eller Ulriksdals begravningsplats som ligger i närheten.
Det är inget ställe som man bara råkar hamna vid, knappa in på gpsen Slottsträdgården Ulriksdal, Slottsträdgårdsvägen 8, 170 79 Solna, så bör du inte hamna fel Restaurangen så himla fin och det var mycket trevligt att gå omkring bland deras odlingar!
För att svara på frågor och skriva kommentarer, Logga In eller Bli Medlem Nu.
Härlig kommers mellan oss medlemmar. Några av alla varor:
Var söndag och onsdag är det auktion, om vi medlemmar vill. Alla kan lägga upp objekt. Läs mer.
Auktionsklockan var 06:58:27 när sidan laddades.
Det finns just nu inga aktuella auktioner.
Beställ orkidéer tillsammans med andra OrkidéPrat-medlemmar.
Det finns inga aktuella sambeställningar just nu.
Alla medlemmar kan lägga till evenemang i kalendern. Läs mer.
Det finns just nu inga evenemang inskrivna för de närmaste dagarna.
Alla aktuella & framtida evenemang
Prata orkidéer med OrkidéPrats medlemmar, i 'verkligheten'.
Vi pratar inte bara. Här är exempel på saker vi gör tillsammans:
Projekt Paphiorangis. A.k.a. "The Fantastic Paphiorangis Project Of 2009". Vi odlar Aerangis och Paphiopedilum och derar med oss av våra erfaranheter.
Projekt Ulla. Cypripedium-odling i grupp.
Projekt Flaskbarn. Från små, små fröplantor till blommande orkidéer.
Projekt Cattleya. Vi odlar Cattleyor tillsammans, men var för sig. Vem får första blomningen?
Svenska Orkidésällskapet (SOS) verkar för att främja orkidéintresset i Sverige samt för att skydda alla orkidéer.
Bli medlem och få tidningen ORKIDÉER 6 gånger per år. Kontakta Malin som är medlemsansvarig:
Solstråle här på OrkidéPrat,
skicka e-post,
besök orkidesallskapet.se
Cattleya-kurs
Mikael Gustafsson bjuder in oss alla att ta del av hans stora kunskap om släktet Cattleya och dess odling.
Hela kursen i PDF för nedladdning / utskrift (2MB)
Moment 1: Välkomna till Cattleya-kursen
Moment 4: labiata, jenmanii, lueddemanniana
Moment 6: percivaliana, schroederae
Moment 8: warneri, warszewiczii var Sanderiana, bowringiana, skinneri
Du får använda vissa texter och bilder på OrkidéPrat fritt.
Ansvarig utgivare: Björn Johansson, www.neovita.com/orkideer
Info om neovita, policy kring sekretess och cookies, kontaktmöjligheter