Det är hög tid att jag sväljer min stolthet när det gäller laelior...
För två år sedan såg jag dem på bild, och blev förälskad. Med tiden har jag köpt på mig ett antal varianter, men det är tydligt att jag inte klarar av att sköta dem på rätt sätt.
Under dessa år har jag aldrig fått en laelia i blom. Jag har ännu så länge inte dödat så värst många. Hittills är det bara en purpurata som har gått bort till följd av svartröta (tror jag). Jag har även tagit död på en halv anceps (också med hjälp av svartröta), men andra halvan lever vidare.
Just denna anceps är mitt senaste bekymmer. Den var stor när jag köpte den. Den hade börjat växa åt två håll, vilket betydde att jag behövde en mycket stor kruka för att få rum med alla rötter. Jag tog en svart plastkruka med en diameter på 40 cm och fyllde den med pinjebark. Under sommaren stod plantan ute och växte bra med nya skott på båda sidor. På ena sidan kom också en stängel, men den torkade in i september. Det bekymrade mig inte så mycket eftersom jag redan hade sett att det var en annan stängel på gång.
I oktober märkte jag dock att halva plantan började tappa blad och, ja, i princip ruttna. Jag vet inte vad det var, men jag såg att skotten började bli svarta nerifrån så jag har antagit att det var svartröta. För att förhindra att hela plantan skulle dö skar jag bort den drabbade sidan. Kvar blev 5 fina skott varav ett hade en växande stängel.
Eftersom jag fick för mig att mina tidigare problem har bottnat i att jag har odlat dem i ett alltför vattenhållande medium (när plantorna har varit inne har jag vattnat dem en gång i veckan), så planterade jag den återstående delen av min anceps i en blandning av pinjebark och lecakulor. Jag tänkte att detta borde vara en mix som torkar ut fort. Än så länge växer plantan, men nu har stängeln torkat igen.
Jag gissar att jag borde ha ett mindre vattenhållande medium, och vattna oftare, men behöver jag något mer? Plantorna står under ljusrör 10 timmar om dygnet. Anceps står i ett fönster där det kan bli som minst 10 grader plus på natten. Purpurata står i lägenheten. De får som minst 18 grader på natten.
Jag ska lägga till att jag är mest fundersam om anceps och purpurata. Jag har också några små bergslaelior, som aldrig har blommat, men det bekymrar mig inte så mycket. De är fina som de är.
Om ni har några tips är jag er evigt tacksam!
Nyckelord: Laelia
Då du nämner L purpurata och L anceps, tar vi först och konstaterar att ingen av dem är något blötdjur, dvs är relativt toleranta mot torka. L purpurata är från Brazil och vill gärna ha lite torr vintervila, mycket ljus men direkt solljus inget krav för blomning, kan ha utomhus sommartid men inte i solen då och när temperaturen medger. L anceps från Mexico och ännu mer toleranta mot torka och även kyla, behöver mycket ljus och klarar med tillvänjning sol under sommaren ute, men inget krav för blomning. Ergo mera ljus och inte fullt så blött, samt om möjligt plocka ut de grövsta bitarna +3cm samt använd bara dem och spola bort böset från barken vid omplantering, så bör iaf någon av dem komma igång
Kan tillägga att de inte vantrivs när de tagit sig ur krukan och likt Laeila lobata kan L purpurata blomma rikligare... Jag har även någon L anceps monterad på bark.
Tack dick!
På din beskrivning låter det som om deras utevistelse har varit idealisk. De har fått sol några timmar på morgonen, och därefter skugga. Och med den sommaren vi har haft så har de fått klara sig själva, och gjort det med den äran. Här i Falun har det varit sjukt bra med mycket värme och lagom mycket regn. (Jag vattnade uteplantorna 3-4 gånger under hela sommaren!)
Annars är det väl lite/stor bark och mycket vattning som gäller, om jag förstår dig rätt.
Stort tack!
Inte mycket vattning, grov bark som är genomsläpplig samt torkar upp snabbt och är luftig. Kolla på nätet, det finns mängder med uppslag, använd ordet culture + din laelia art. Håller du dem blöta/fuktiga hela tiden kommer rötan
En sak till, de gillar hög luftfuktighet och luft i rörelse. L anceps har dessutom en blomställning och blomknoppar som producerar ett ämne som är extremt klibbigt, klibbigare ju torrare du har dem och dessa bör duschas rejält eller sköljas av frekvent, samt torka upp snabbt för att inte allt ska "limmas ihop", det hände mig några gånger i början och kan se ut som de torkar in. När blommorna slagit ut på L anceps slutar jag helt med att anbringa vatten på blommorna.
Gillar de så stora krukor? 40cm då blir det ju mycket fukt på viloperioden..
Stort tack dick! Hög luftfuktighet och rörelse på luften var nyheter för mig. Det ska ordnas!
Blomtjuven: Ja, det blev nog lite för mycket bark och fukt i den krukan... :P
För att svara på frågor och skriva kommentarer, Logga In eller Bli Medlem Nu.
Härlig kommers mellan oss medlemmar. Några av alla varor:
Var söndag och onsdag är det auktion, om vi medlemmar vill. Alla kan lägga upp objekt. Läs mer.
Auktionsklockan var 23:54:58 när sidan laddades.
Det finns just nu inga aktuella auktioner.
Beställ orkidéer tillsammans med andra OrkidéPrat-medlemmar.
Det finns inga aktuella sambeställningar just nu.
Alla medlemmar kan lägga till evenemang i kalendern. Läs mer.
Det finns just nu inga evenemang inskrivna för de närmaste dagarna.
Alla aktuella & framtida evenemang
Prata orkidéer med OrkidéPrats medlemmar, i 'verkligheten'.
Vi pratar inte bara. Här är exempel på saker vi gör tillsammans:
Projekt Paphiorangis. A.k.a. "The Fantastic Paphiorangis Project Of 2009". Vi odlar Aerangis och Paphiopedilum och derar med oss av våra erfaranheter.
Projekt Ulla. Cypripedium-odling i grupp.
Projekt Flaskbarn. Från små, små fröplantor till blommande orkidéer.
Projekt Cattleya. Vi odlar Cattleyor tillsammans, men var för sig. Vem får första blomningen?
Svenska Orkidésällskapet (SOS) verkar för att främja orkidéintresset i Sverige samt för att skydda alla orkidéer.
Bli medlem och få tidningen ORKIDÉER 6 gånger per år. Kontakta Malin som är medlemsansvarig:
Solstråle här på OrkidéPrat,
skicka e-post,
besök orkidesallskapet.se
Cattleya-kurs
Mikael Gustafsson bjuder in oss alla att ta del av hans stora kunskap om släktet Cattleya och dess odling.
Hela kursen i PDF för nedladdning / utskrift (2MB)
Moment 1: Välkomna till Cattleya-kursen
Moment 4: labiata, jenmanii, lueddemanniana
Moment 6: percivaliana, schroederae
Moment 8: warneri, warszewiczii var Sanderiana, bowringiana, skinneri
Du får använda vissa texter och bilder på OrkidéPrat fritt.
Ansvarig utgivare: Björn Johansson, www.neovita.com/orkideer
Info om neovita, policy kring sekretess och cookies, kontaktmöjligheter