Phragmipedium longifolium

12/12 -13

Kan jag få lite tips på hur man sköter en Phragmipedium longifolium? Är det en bra nybörjarorkidé eller ska jag vänta tills jag har blivit mer erfaren?

Nyckelord: Phragmipedium longifolium

12/12 -13

Generellt kan man ofta säga att hybrider är lättare att odla än rena arter

12/12 -13

Funkar P. longifolium x caudatum eller P. longifolium x wallisii?

12/12 -13

Jag har ingen erfarenhet av dessa. En som är lätt är Phrag Memoria Dick Clemens (stavning?)

13/12 -13

Phragmipedium är enligt min uppfattning väldigt lättskötta och speciellt hybrider av dem. Måste hållas fuktiga hela tiden och kan odlas stående i vatten, beroende på vad man använder för substrat. Vad man ska använda för substrat och odlingsteknik är en debatterad fråga.
Jag odlar mina Phrag'ar i LECA ståendes i vatten vilket fungerar bra för mig. Men det finns vissa som inte alls tycker att man ska använda LECA som substrat.
Jag odlar dock inte någon av hybriderna du nämnt ovan, men hybrider med caudatum and wallisii vill ha det torrare än andra arter och hybrider. Men bortsätt från det så tror jag inte de ska vara svårare än andra Phragmipedium.

13/12 -13

Jag har bara erfarenhet (och ingen lång sådan) av primärhybrider, däribland Phrag. Sedenii som ju har longifolium bakom sig. Jag har gjort lika med alla mina Phraggar, dvs. ställt dem på fat med småsten i botten och hällt vatten på fatet (lite surare vatten). De jag planterat om står i en blandning av pinjebark, mossa och kokosstrån, men Sedenii står kvar i sin "gamla bark". Det jag har för mig att jag läst om Phraggar är att de inte är förtjusta i kalk, så de har inte följt med till Gotland, utan vattnas av orkidévakten med vatten från egen brunn, det har verkat funka bra så.

13/12 -13

Har två Phraggar, Sedenii och besseae. Jag tillhör dom som inte gillar leca pga att det troligen var det som tog död på många av mina orkidéer för ett antal år sedan. Det samlas salter och dylikt i leca och det tog kål på dem. Jag har mina planterade i bark. Krukan står i en ytterkruka som i sin tur har några cm vatten i. Det har funkat utmärkt.

13/12 -13

Är verkligen ingen Phraggexpert, har bara två olika sorter, varav båda är hybrider. Min ena har dock longfolium i stamtavlan (primärhybrid mellan pearcei och longfolium) och jag har fått för mig att just longfolium inte ska vara så jättesvår.

De ska stå blött (fat med vatten som redan nämnts), vattnet bör vara antingen regnvatten eller RO-vatten, då de är känsliga för salter. De föredrar något svalare temperaturer (om jag tolkat infon rätt, och med svalare så menar jag typ rumstemperatur, om någon annan vet bättre, så rätta mig gärna) och vill ha mer ljus än Phalaenopsis. Här har du en länk till en bra sida om både Paphar och Phraggar: Longfolium

Det som gör att jag inte vill ha en longfolium är att de blir så himla stora! Monsterphraggar är vad de är!

15/12 -13

Kan man vattna med destillerat vatten?

15/12 -13

Destilerat vatten med rätt tillsatts av gödning är mycket bra. Det finns de som säger, inget kalk, kalcium till Phragar..men så anser jag inte man generellt kan säga om alla. Min Phrag Memoria Dick Clemens får vanlig kranvatten. Har en DH på ca 5 och kalcium står för ca 3. Fungera utmärkt.
Läs gärna på: https://www.orchidweb.com/phragmipediumc... där det tydligt står även för longifolium att man skall slå i ca 15% (beror så klart på hårdhet med avseende speciellt gällande kalcium) vanligt kravatten för att tillföra kalcium i distvatten. Självklart kan man tillföra kalcium på annat och mer kontrollerat sätt.

För att svara på frågor och skriva kommentarer, Logga In eller Bli Medlem Nu.

Annat av Lärkan:   Frågor · Dagbok · Bilder · Önskningar · Butik