Vilka mått bör man hålla sig mellan en en massa very nice orkidéer och en/två halogenspottar á la IRC? Har precis byggt ihop en väldigt enkel hållare för att kunna ha två spottar hängande i mitt fönster (förstår inte varför det inte existerar sådana redan på marknaden...) Men innan jag kapar kabel vill jag ju veta att spottarna hamnar på bra avstånd.
Någon som vet?
//Åsa
Hej Åsa!
På kartongen på min Osram IRC anordning med 3 35 W spottar istället för 4 á 20 W spottar står det att minsta avstång till omgivande föremål ska vara minimum 20 cm (jag antar att det har att göra med värmeutvecklingen...för att minska brandrisken). Jag har för mig att Anders på Orchidéehuset sa att det räcker med 80 cm avstånd till plantorna. Vilket avstånd en specifik planta ska ha beror ju på hur mycket ljus den vill ha, vilket varierar. Jag har t.ex. "Hjärtan på tråd" (nej, det är inte orkidéer men ändå) närmast lamporna med då från 20 cm ifrån och sedan på kanske 30 cm en Rhynchostylis gigantea 'red', Papilionanthe teres, Dendrobium shiraishii och en Cattleya skinnerii har kanske 40-50 cm till närmaste spot och den står på en östlig fönsterbräda. Min Phragmipedium Sorcerer's Apprentice har kanske 35-45 cm till närmsta spot.
Du kanske kan vänta med att kapa kabeln tills du har provat dig fram?
/Mvh I
Tack! Jag tänkte sätta spottarna på två olika avstånd, en högre upp och en längre ner mot plantorna, på så sätt borde jag kunna ha ljus älskande under den "låga", de som vill ha mer men inte lika mycket mittemellan och de med lite mindre ljuskrav ytterligare under den "höga".
Anledningen till att jag ville veta avstånd är att jag tänkte skarva ihop sladdarna till de båda lamporna så jag inte behöver ha två sladdar som går ner till vägguttaget utan bara en... Får fundera lite tror jag...
//Åsa
Smidiga armaturer! Vad kostade dem och vilken watt styrka är det?
De är uppbyggda av varsin lamphållare, sladd och transformator... Dock klantade jag mig en aning och kopplade det hela på en för svag transformator. Troligen har en säkring el liknande gått i den för den funkar inte ens när den har svalnat... Kopplade ju ihop båda lamporna på samma å tänkte mig inte för att den bara fixade 20W... * pinsamt * Ska fixa en som tål upp till 70W istället, vilket ju ger möjlighet att koppla in ytterligare en spot till om jag vill det... (har ögonen satta på en transformator på Claes Ohlsson för typ 98:-, måste bara kolla hur den ska kopplas invändigt)
Det som jag använt (även om transformatorn bidde fel, kopplar man bara en lampa dock så funkar det):
Lamphållare 5-delar 32-5601 á 29:-
Transformator 32-8014 79:-
10 m sladd 49-191 39:-
Förgreningsbox för fönsterlampor etc 22-3984 25:-
Allt detta har jag köpt på Claes Ohlsson, sen beställde jag två IRC spotar från Fractronics på nätet... á 59:- plus frakt.
Så bygger man bara en spot så blir det material kostnadtotalt 150:- + 60 :- för spoten... Ok tycker jag, då det inte verkar finnas någon fönsterbelysning tillgänglig på marknaden för denna typ av halogenlampa. Återkommer i transformatorfrågan så fort jag hunnit förbi Classe å kikat! (Funkar den så hamnar man på en slutsumma på 225:- för bygget av två hållare plus 120:- för IRC spotarna)
Det lös fint så länge det varade i alla fall! =p
//Åsa
Jag har nu bara hologen skenor i fönstren, det ser till och med snyggt ut. Jag tro det stod på beskrivningen 45-70 cm från växterna, men jag vet inte ändå hur man räknar, om det är räknat från krukkanten eller överst från bladen, jag har i alla fall räknat 70 cm från krukkanten, så blev det något mitt emellan. Egentligen behöver jag inte mera ljus eftersom jag har syd-öst läge, så de får en hel del sol sommor under det ljusare halv-året.
Hmm, Det verkar vara billigare och framför allt enklare med en SANSA skena från IKEA. Och då får man plats med 3 lampor.
Fast jag undrar om jag inte kan koppla in en lite starkare transformator. Som kan hantera fler och starkare lampor.
Fast... så många svaga lampor är kanske inte sådär jättebra. Ok, dom är smidiga och snygga men man får ju flera gånger mer och bättre ljus med en metallhalogen av samma styrka.
Jag hade gärna satt en SANSA eller liknande, men det betyder borra i taket och efter smällen jag fick när jag flyttade ut ur förra lägenheten på besiktningen gör jag inte gärna en sådan sak. Detta har inte krävt några borrhål som de kan debitera mig på, därav denna lösning...
Nu attans! Var på Classe idag å köpte en ny transformator. Bidde lite dyrare än vad jag först tänkt då det visade sig att man max fick ha 2m sekundärklabel på den transformator jag pratade om här ovan. Nu bidde det en där jag får ha 6m sekundärkabel istället, bidde lite dyrare men den funkar ju! Måste säga att det blir väldigt fint ljus i fönstret så här på eftermiddagen/kvällen...
Far min ska titta på den första transformatorn å se om han kan fixa den, i så fall bygger jag antagligen ihop en fönsterspot till sovrummet oxå, har ju i princip allt jag behöver för det.
//Åsa
Man bör ju tänka på det naturliga ljuset så man inte över estimerarljusbehovet. Mina Cattleyor har klarat det ljus den fått av mig och Cattleyor har stora ljusbehov, jag har redan blomskidor på Cattleyor som ska blomma till våren.
För att svara på frågor och skriva kommentarer, Logga In eller Bli Medlem Nu.
Härlig kommers mellan oss medlemmar. Några av alla varor:
Var söndag och onsdag är det auktion, om vi medlemmar vill. Alla kan lägga upp objekt. Läs mer.
Auktionsklockan var 02:50:34 när sidan laddades.
Det finns just nu inga aktuella auktioner.
Beställ orkidéer tillsammans med andra OrkidéPrat-medlemmar.
Det finns inga aktuella sambeställningar just nu.
Alla medlemmar kan lägga till evenemang i kalendern. Läs mer.
Det finns just nu inga evenemang inskrivna för de närmaste dagarna.
Alla aktuella & framtida evenemang
Prata orkidéer med OrkidéPrats medlemmar, i 'verkligheten'.
Vi pratar inte bara. Här är exempel på saker vi gör tillsammans:
Projekt Paphiorangis. A.k.a. "The Fantastic Paphiorangis Project Of 2009". Vi odlar Aerangis och Paphiopedilum och derar med oss av våra erfaranheter.
Projekt Ulla. Cypripedium-odling i grupp.
Projekt Flaskbarn. Från små, små fröplantor till blommande orkidéer.
Projekt Cattleya. Vi odlar Cattleyor tillsammans, men var för sig. Vem får första blomningen?
Svenska Orkidésällskapet (SOS) verkar för att främja orkidéintresset i Sverige samt för att skydda alla orkidéer.
Bli medlem och få tidningen ORKIDÉER 6 gånger per år. Kontakta Malin som är medlemsansvarig:
Solstråle här på OrkidéPrat,
skicka e-post,
besök orkidesallskapet.se
Cattleya-kurs
Mikael Gustafsson bjuder in oss alla att ta del av hans stora kunskap om släktet Cattleya och dess odling.
Hela kursen i PDF för nedladdning / utskrift (2MB)
Moment 1: Välkomna till Cattleya-kursen
Moment 4: labiata, jenmanii, lueddemanniana
Moment 6: percivaliana, schroederae
Moment 8: warneri, warszewiczii var Sanderiana, bowringiana, skinneri
Du får använda vissa texter och bilder på OrkidéPrat fritt.
Ansvarig utgivare: Björn Johansson, www.neovita.com/orkideer
Info om neovita, policy kring sekretess och cookies, kontaktmöjligheter