Varför varför och pter VARFÖR får man ALLTID en svacka vid denna tid och över vintern, jag kan ju inte skylla på att jag inte har några i blom. Har ju Phal hiroglyphica i blom, likaså Zygopetalum rhein baby blue, och Paph sukhakulii. Knopp på vinicolor, och Minimark samt appeltoniaum.... Trots det så är det en hopplös svacka just nu, vattningen känns som en börda hellre än en njutning, och jag ser knappt plantorna förrän det är dags att vattna. Är det bara jag som får så här på vintern?
Nyckelord: vinter
Typiskt fall av vinterdepression, du behöver ljusterapi - spendera mer tid under extrabelysningen! Att få svackor i en hobby är nog bara naturligt. Det passar väl bra att du får din nu när plantorna kanske inte behöver så mycket skötsel.
Det är ju så sant, men riktigt djupt i denna svacka är jag inte ännu förra året gick det ju så långt att jag inte ens kollade in här på OP.
Kanske därför min C. Speciosa blommade om i våras
Känner igen detta syndrom. Snacka om att jag har misskött mina dyra älsklingar. Borde få ett ordentligt straff för det. Men nu är jag på G igen, kanske beroende på att flera har fått knoppar. Fattar inte hur det har hänt ?
Välbekant tillstånd, och fruktansvärt tråkigt. Men orkidebelysningen hjälper till tycker jag. Så sätt dig i närheten och `lapa´ ljus!!! ; )
aj då lider mig dig.kanske du kan få tips av t e x en läkare?
Själv har jag min svacka på somrarna... det är ju nu det roliga börjar
Ja men visst är det så Mattias! I sommras var det jättekul tyckte jag, men inga plantor blommade hände inget kände det som och ohyra och elände, nu när jag slipper det mesta av det och faktiskt har några knoppar och faktiskt omblommare också så ycker man att det är nu höjdpunkten borde vara men icke. Lika förra vintern hade en Bulbophyllum förra vintern som blommade, jag fotade den inte ens och vet inte vilken det var heller... jag noterade att den hade delvis blommat över vid en "tvångsmässig" vattning. DET ÄR ILLA
Sådär kan det nog kännas för oss alla emellanåt. Själv sålde jag av hela min samling för några år sedan eftersom enbart ordet "orkidé" blev ett skällsord. Men mitt intresse blommade upp igen efter en välbehövlig paus och nu är jag ute på banan igen. Nu inte sagt att du ska göra en lika drastisk åtgärd! Kanske är det bara en form av "orkidé-vinter-depression" som du drabbats av? Mitt råd är att bara acceptera läget och inte lägga in alltför mycket analyser i det du känner. Ligg lågt ett tag och avvakta våren - förhoppningsvis kommer passionen tillbaka då när hela världen får nytt liv!
Samma här. Inget sug efter nya plantor och vattningen känns bara jobbig. Synd att jag har skåp, borde vattna 2 ggr per dag... Men lusten kommer nog tillbaka hoppas jag
Acceptera att allt inte kan kännas tipp topp och att det inte behöver betyda att passionen dött ut. Intensiva intressen ger och tär och man behöver allt som oftast en "semester" ifrån kärlek som stundtals glöder.
//Daniel
Drabbas man ofta av vintersvacka kan det kanske vara en tanke att satsa mer på vintersovande orkisar, d v s såna som går i total vila och fäller bladen och i princip inte behöver skötas alls. Några exempel är Catasetum, Cycnoches, Thunia, Pleione, Habenaria och även vissa Dendrobium, Lycaste och Calanthe. Odlar man dessa behöver man knappast titta åt vattenkannan på hela vintern.
Jag har Cypripedium, Dactylorhiza och Gymnadenia i kylskåpet just nu. De kräver ingen tillsyn alls under fem månader, men både Cypripedium och Gymnadenia kan ändå överraska med att visa upp tillökning när de kommer ut i värmen igen.
För att svara på frågor och skriva kommentarer, Logga In eller Bli Medlem Nu.
Annat av En person som inte är medlem längre: Frågor · Dagbok · Bilder · Önskningar · Butik
Härlig kommers mellan oss medlemmar. Några av alla varor:
Var söndag och onsdag är det auktion, om vi medlemmar vill. Alla kan lägga upp objekt. Läs mer.
Auktionsklockan var 07:23:16 när sidan laddades.
Det finns just nu inga aktuella auktioner.
Beställ orkidéer tillsammans med andra OrkidéPrat-medlemmar.
Det finns inga aktuella sambeställningar just nu.
Alla medlemmar kan lägga till evenemang i kalendern. Läs mer.
Det finns just nu inga evenemang inskrivna för de närmaste dagarna.
Alla aktuella & framtida evenemang
Prata orkidéer med OrkidéPrats medlemmar, i 'verkligheten'.
Vi pratar inte bara. Här är exempel på saker vi gör tillsammans:
Projekt Paphiorangis. A.k.a. "The Fantastic Paphiorangis Project Of 2009". Vi odlar Aerangis och Paphiopedilum och derar med oss av våra erfaranheter.
Projekt Ulla. Cypripedium-odling i grupp.
Projekt Flaskbarn. Från små, små fröplantor till blommande orkidéer.
Projekt Cattleya. Vi odlar Cattleyor tillsammans, men var för sig. Vem får första blomningen?
Svenska Orkidésällskapet (SOS) verkar för att främja orkidéintresset i Sverige samt för att skydda alla orkidéer.
Bli medlem och få tidningen ORKIDÉER 6 gånger per år. Kontakta Malin som är medlemsansvarig:
Solstråle här på OrkidéPrat,
skicka e-post,
besök orkidesallskapet.se
Cattleya-kurs
Mikael Gustafsson bjuder in oss alla att ta del av hans stora kunskap om släktet Cattleya och dess odling.
Hela kursen i PDF för nedladdning / utskrift (2MB)
Moment 1: Välkomna till Cattleya-kursen
Moment 4: labiata, jenmanii, lueddemanniana
Moment 6: percivaliana, schroederae
Moment 8: warneri, warszewiczii var Sanderiana, bowringiana, skinneri
Du får använda vissa texter och bilder på OrkidéPrat fritt.
Ansvarig utgivare: Björn Johansson, www.neovita.com/orkideer
Info om neovita, policy kring sekretess och cookies, kontaktmöjligheter