Odlingsmedium Phalenopsis

12/7 -10

Jag undrar vad och hur ni har era Phallar.
Har ni grov bark med en rejäl klump sphagnum runt rötterna?
Har ni endast grov bark?
Har ni fin bark?
Epiweb?
Leca?

Hur odlar ni era Phallar!?

Jag har svårt för spahgnum paketen runt rötterna då min erfarenhet efter mina vattnings intervaller visat att rotröta är otroligt lätt vid denna kombo. Jag överväger att övergå till endast grov bark.

Nyckelord: Phalaenopsis, Plantering, odlingsmedium

12/7 -10

Jag har mina phallar främst monterade i skåpet, det är det överlägset bästa för mig, jag har en tendens att över- eller undervattna. Några sitter i epiweb men jag håller på att konvertera fler och fler till monterade.

De som står på fönsterkarmen står i grov bark eller S/H, vitmossa eller epiweb skulle bli alldelse för torrt för mina

12/7 -10

S/H ?

12/7 -10

Numera har jag mina Phallar i en hemmablandning av mediumstora bitar bark och en del vitmossa.
Men allt är välblandat och aldrig mossa runt rötterna.

12/7 -10

Alla står i medelstora barkbitar. För de som gillar extra fuktighet har jag lagt ett tunt lager mossa överst, dock inte ända in till rotstocken.

12/7 -10

Jag odlar de lite olika beroende på om det är en "vanlig" hybrid eller en art. Även arterna har lite olika krav.

"Vanliga" hybrider (stora blommor på långa stänglar) har jag mossa runt rötterna och medelstor bark runt om. Detta har fungerat bra i många år men å andra sidan vattnar jag dem inte jätteofta.

12/7 -10

Jag odlar de flesta av mina Phallar (hybrider) i stora glas med vatten (stora ölglas) och lite näring. (hydroponisk odling). De älskar att stå med rötterna i blöt. De som odlas på detta sätt har en tendens att blomma betydligt oftare än de som står i bark eller monterade. Iaf hos mig. Detta ses av många som okonventionell metod, men så länge hela rötterna är i vattnet så bildar de i regel inte röta. Har haft de flesta av mina phallar i glas i snart 2 år utan problem.

12/7 -10

Roligt att höra Langered har du några foton på hur det ser ut?

Vad tycker ni om orkide komposten som går att köpa på ICA ? Jag har handlat den förrut och den har fungerat utmärkt men jag har brukat få "sila" den för att den blir för fin tycker jag

12/7 -10

Jag skall lägga upp foton så fort jag kommer hem ifrån jobbet, dvs vid 7 tiden.

12/7 -10

Mina Phal, bellina odlar jag i enbart sphagnum, alla övriga arter/hybrider i medelgrov bark
och lite sphagnum inblandad.

12/7 -10

S/H = semihydro. I mitt fall planterade i lecakulor med en liten vattenreservoir längst ner i krukan så de alltis har tillgång till vatten. Dock säger en del att det inte är så bra då det samlas näringsämnen i lecakulorna men det har funkat för mig so far, jag sköljer lecakulorna ordentligt i duschen ganska ofta. Jag har även 2 cattleyahybrider i S/H och de trivs väldigt bra

12/7 -10

Löst packad spangum med enstaka barkbitar.

12/7 -10

De flesta rena Phal arter har jag i varmskåpet och de står endast i EpiWeb substrat i nätkrukor av plast. Mina "vanliga(re)" hybrider och intermedära arter odlar jag i fönstret i samma nätkrukor (= bra luft cirkulation) men i medelstor pinjebark (som Plantagen säljer). De som vill ha det lite fuktigare blandar jag i lite vulkansten och perilit, men ingen vitmossa till mina Phallar alls.

12/7 -10

Mossa, mossa, mossa som ej får torka ut - funkar alldeles ypperligt för mig som odlar på fönsterbänkar

12/7 -10

Som du ser finns det inget recept eller "magic bullet" för vilket medium som är bäst... Man får helt enkelt utgå från mediumets egenskaper i kombination med sina odlingsförhållanden plus vattningsrutin när man väljer substrat. Sedan får man prova sig fram och justera där efter... en hel del orkidéodling handlar om känsla, något man utvecklar mer och mer ju längre man håller på.

12/7 -10

Så fint och klokt sammanfattat Karma

12/7 -10

Jag ber att få instämma i Kamilas båda inlägg

12/7 -10

Jag glömde skriva om mina arter... dessa odlas i nästan bara mossa som hålls fuktig.

Håller helt med att man måste lära känna mediumets egenskaper (och även ens egna - om man är en glömsk vattnare eller om man är en som gärna vill ge en liten skvätt fall i fall...)

För att svara på frågor och skriva kommentarer, Logga In eller Bli Medlem Nu.