Idag en otursdag, först välte jag ner en orkidé, sen såg jag att en Paph-hybrid hade fått en stängel, ja wow, men att den också hade vita små tussar på knoppen. Måste väl vara ullöss, antar jag. När jag tittar närmare så ser jag flera tussar och en vit stor tuss alldeles vid fästet av plantan och ner i komposten. Men inga kryp alls. Det här fanns inte för 10 dagar sen när jag vattnade.(Inser nu att jag måste inspektera oftare!)
Lönar det att att behandla med Provadospray? Har läst på här på forumet vad som står skrivet.
Antar att jag måste behandla alla i samma fönster, en annan Paph intill ser lite ledsen ut på blomman, men inga vita tussar. Behöver jag behandla de som står i ett fönster 2 meter bort också, tror ni?
Nyckelord: Paphiopedilum, Provado, Ullöss
Är del ullöss så är det enligt min erfarenhet bättre med "Provadodrinken" än med sprayen. Efter att ha doppat plantorna en gång i veckan i 6 veckor i drinken så försvann de och kom inte tillbaka. Men i år när jag fick ullöss på en planta och provade bara sprayen så kom de tillbaka tyvärr.
Tack Martina, hur gjorde du när du sprayade? Här på OP har någon föreslagit att man sprayar ner i en plastkasse och knyter till sen över natten, har jag för mig.
Jag har ingen erfarenhet av ullöss själv (tack o lov), men jag ville tipsa om att du kan söka under nyckelorden så hittar du en hel del info om detta redan. Vattnar du verkligen bara dina paphar var 10e dag! När mina är i tillväxt och blommar vattnar jag dem ca 2 ggr/veckan.... De gillar ju inte att torka ut helt mellan varven... men det kan ju bero lite på hur du odlar så klart. Trivs de och blommar för dig så gör du naturligtvis rätt.
Tack Valkyrie! Jag försöker vattna mina Paphar varje söndag, men har varit bortrest en del nu så det blev långt emellan den här gången. Har nog varit rädd att övervattna också, känner mig säkrare med Phallarna.
Jag har redan läst flera inlägg här på OP, det är därför jag undrar lite, har fått intrycket att de som hittat ullöss ser dem på plantan. Så när jag hittade denna vita tuss nästan nere i komposten då undrade jag om det kanske gått för långt för att det skulle löna sig att behandla.
Jag plockade ut den på balkongen och sprayade järnet... Inte det bästa sättet säkert men men. Jag skulle nog rekommendera att du sprayar i en påse som de andra skrivit om du väljer sprayen.
Men jag rekommenderar "Provadodrinken" istället. Det var den som fick bort ullössen från mina plantor förra hösten. Tack gode gud så upptäckte jag ullössen på den här plantan innan de hunnit sprida sig (vad jag kan se, håller utkik) så jag kunde isolera den. Ska själv börja med provadodrinken åt den. Det är synd på ett sätt för det tar så hårt på plantorna. Vitmossan tvärdog och alla nya skott på plantorna slutade växa direkt. De mådde inte särksilt bra. Men vill du ha kvar de i det långa loppet så är det värt det! Det kommer nya skott nästa år!
Jag såg också ett vitt "ludd" lite här och var på plantorna. Sen lyckades jag se några rejält stora, vita "gråsuggor" också. Det är de stora lössen. An vågon anledning gick de sönder när jag petade på dem. uuuuhhh
Tack Martina. Undrar om sprayen skonar plantan mer än drinken? Det här är en okänd Paph-hybrid som jag köpt onamnad, bara för att se om jag kunde få den i blom. Knoppen är stor nu, men den får väl offras antar jag.
Jag upplever att sprayen är snällare mot plantan än vad drinken är... Men är det ullöss så skulle jag ha valt drinken. För mig försvann inte lössen med bara sprayen.
Lycka till!
För att svara på frågor och skriva kommentarer, Logga In eller Bli Medlem Nu.
Annat av Ingegerd15: Frågor · Dagbok · Bilder · Önskningar · Butik
Härlig kommers mellan oss medlemmar. Några av alla varor:
Var söndag och onsdag är det auktion, om vi medlemmar vill. Alla kan lägga upp objekt. Läs mer.
Auktionsklockan var 18:10:05 när sidan laddades.
Det finns just nu inga aktuella auktioner.
Beställ orkidéer tillsammans med andra OrkidéPrat-medlemmar.
Det finns inga aktuella sambeställningar just nu.
Alla medlemmar kan lägga till evenemang i kalendern. Läs mer.
Det finns just nu inga evenemang inskrivna för de närmaste dagarna.
Alla aktuella & framtida evenemang
Prata orkidéer med OrkidéPrats medlemmar, i 'verkligheten'.
Vi pratar inte bara. Här är exempel på saker vi gör tillsammans:
Projekt Paphiorangis. A.k.a. "The Fantastic Paphiorangis Project Of 2009". Vi odlar Aerangis och Paphiopedilum och derar med oss av våra erfaranheter.
Projekt Ulla. Cypripedium-odling i grupp.
Projekt Flaskbarn. Från små, små fröplantor till blommande orkidéer.
Projekt Cattleya. Vi odlar Cattleyor tillsammans, men var för sig. Vem får första blomningen?
Svenska Orkidésällskapet (SOS) verkar för att främja orkidéintresset i Sverige samt för att skydda alla orkidéer.
Bli medlem och få tidningen ORKIDÉER 6 gånger per år. Kontakta Malin som är medlemsansvarig:
Solstråle här på OrkidéPrat,
skicka e-post,
besök orkidesallskapet.se
Cattleya-kurs
Mikael Gustafsson bjuder in oss alla att ta del av hans stora kunskap om släktet Cattleya och dess odling.
Hela kursen i PDF för nedladdning / utskrift (2MB)
Moment 1: Välkomna till Cattleya-kursen
Moment 4: labiata, jenmanii, lueddemanniana
Moment 6: percivaliana, schroederae
Moment 8: warneri, warszewiczii var Sanderiana, bowringiana, skinneri
Du får använda vissa texter och bilder på OrkidéPrat fritt.
Ansvarig utgivare: Björn Johansson, www.neovita.com/orkideer
Info om neovita, policy kring sekretess och cookies, kontaktmöjligheter