vulkansten

6/2 -09

Hur har det gåt för er med att använda vulkansten?

Nyckelord: Vulkansten

6/2 -09

På det stora hela så har min bekantskap med materialet varit mycket positiv.

6/2 -09

Jag har också börjat använda vulkansten, men inte enbart. Den verkar ge bra effekter, tror jag, men då jag använt den så kort tid kan jag inte gör en utvärdering.

6/2 -09

Jag har också skaffat vulkansten, men än så länge är påsen oöppnad. Tänkte byta ut leca-kulorna i mina S/H odlingar till vulkansten istället. Vad tror ni om det?

6/2 -09

Jag har planterat några plantor i vulkansten för ca 2 månader sedan.
Alla verkar trivas bra än så länge.

7/2 -09

Jag har funderat på samma sak Felixan... är det någon som redan har gjort leca v. vulkansten test? Jag antar att vulkansten suger upp och håller mer vatten än leca medan leca är luftigare. Jag har funderat på om arter som gillar att torka ur lite mellan vattningarna skulle trivas bättre i leca medans arter som vill ha jämnare fuktighet skulle trivas bättre i vulkansten? Vad tror ni med mer erfarenhet av s/h?

7/2 -09

Jag har nu odlat i vulkanstenen i ca 1 år. Har fungerat utmärkt på de flesta Paphar och Phrag. men då bör man sålla bort det finast partiklarna. Där kan annars bildas ogenomträngliga cementliknande klumpar i substratet.

Själv använder jag Ikeas durkslag i plåt för att sålla stenen. Innan jag började med detta hade jag en del problem med plantor som fått för mycket finpartiklar och dålig rotutveckling, till och med ruttna rötter på någon. Utan dessa finpartiklar håller lavan både vatten och luft, risken för övervattning är då obefintlig.

Hos mej har lava fungerat bäst till de paphar som naturligt växer i ett tunt förnalager på berg, medan de som växer i ett djupare förnalager, typ callosum, dess hybrider och närbesläktade arter inte trivs så bra i ren lava. Dessa har jag börjat plantera om i bark/kokos/mossblandning. Men framöver ska jag prova att blanda in lava i deras kompost. Orsaken till att jag tror att Maudieae hybrider och andra inte trivs så bra i ren lava är att de nya rosetterna i höre grad än vanligt bildat rotanlag ovan komposten, även om de vuxit och blommar mycket bra. Har till och med lyckats ta död på en ungplanta av Paph. acmodontum i lava, men har senare läst på att dessa gärna vill ha en hög andel mossa i komposten.

Dendrochilum, Brassocattleya och Epidendrum har alla fungerat bra i lavan, även om jag kanske tror mer på en lava blandning för de 2 sistnämnda, men det har jag inte hunnit prova.

Jag skulle inte försöka odla Phallar i ren lava, deras rötter är i grövsta laget, för att framgångsrikt borra sig fram mellan kornen på den lava vi kan köpa i butikerna. Man får inte glömma att lava är ett betydligt tyngre material än de vi vanligen använder.

Kanske ska tillägga att jag odlar i krukor med hål i botten och vattner i huvudsak genom doppning i vattenbalja. jag har därför inte haft några problem med synlig uppbyggnad av salter i lavan.

Lavan har varit ett utmärkt hjälpmedel för att rädda nästan rotlösa Paphar jag räddat. De har planterats lite djupare i lavan och sedan fått stå med vatten på fatet, detta är möjligt eftersom lavan aldrig kan bli så blöt och kompakt att den inte håller luft.

Detta var lite om mina erfarenheter.

12/2 -09

Tack för ditt utförliga svar Flora!
.
En fråga till om s/h odlingsmedium... hur gör man rent leca eller vulkansten så att man kan använda materialet igen vid omplantering? Går det att få bort mineraluppbyggnader mm. eller måste man slänga och köpa nytt?

13/2 -09

jag sköljer min i mycket vatten och det har funkat för mig

För att svara på frågor och skriva kommentarer, Logga In eller Bli Medlem Nu.

Annat av pake:   Frågor · Dagbok · Bilder · Önskningar · Butik