Hittade en mycket intressant sida. Ingen presentation behövs väl utan läs och förundras. Säger emot alla principer man har fått om orkidéer.
http://www.nhm.org/guana/tz-webpg/plantc...
Nyckelord: hydrokultur
Hej Gtgoon.
Intresserad av hydrokultur har jag testat länken två dagar i följd, men jag kommer bara till en sida som heter adress.nu. Är det flera som har samma problem.? Annars undrar jag varför jag kommer till den sidan hela tiden!
Prova denna i stället. Rätt länk
Tack Bob, det blev genast mycket bättre, t om alldeles perfekt!
Visst, jag tror hydrokultur funkar med de flesta växter, det kanske passar vissa människor. Själv tycker jag bara att det är jobbigt. Allt ska ju ockå vara snyggt, kärlen ska var rena, vattnet måste allt vara fräsched osv. Det blir som ingen "style", det ser bara modernt ut. Vissa kanske tycker det är praktiskt, jag tycker inte det.
Jag måste väl säga att det är värt att testa åtminstone, det roar mej.
Jag vet inte hur pass mycket algtillväxt det blir av andra sorter än Phalaenopsis för det lär inte bli någon som helst beläggning i deras krukor. (Enligt vissa orkidéodlare). Jag tror Ralf Efraimsson skrev så i sin bok.
Det måtte kanske också bli mindre skadedjur och mera fritt från skadegörare som följer med komposten ibland. En tanke bara!
En annan aspekt är väl att leca är billigare att köpa än orkidéjord. Det verkar ju också vara lättare att hålla rätt fuktighet om det nu inte bara är som jag inbillar mig
Jasg tror inte du inbillar dig, men jag tro att det inte bara algbildningen man ska oroa sig för. Vatten kan ju också stagnera. Orkisar gillar ju också frisk luft till sina rötter. jag tror att jag antagligen skulle behöva kolla växterna varje dag. Det har jag inte tid med.
Jag odlar i S/H leca just för att jag inte har tid att titta till orkidéerna varje dag.
Den friska luften får du säkert ner mer i leca än i kompost, förutsatt att du inte bara har stora barkbitar i komposten och odlar utan krage som stänger till. Alger har aldrig varit ett problem, det är bara ett estetiskt problem och orkidéerna verkar inte må dåligt av dem. Sedan kan jag hålla med om att det inte är så snyggt med hydrokrukorna - men du kan ju faktiskt ha ytterkrukor även till dem. Beträffande vatten som stagnerar så ska du ju även i barkkompost skölja igenom krukorna med jämna intervall - så där ser jag ingen skillnad.
Bra Carina du understödjer min hypotes om att luft måste komma till bättre i lecan. Som du beskriver det hela hade jag också uppfattat det. Måste vara lättare att överblicka både tillväxt och rotsystem och dessutom tidsbesparande. Jag tycker också det verkar enklare att inte behöva gå igenom krukorna varje dag
Jag har provat några Phal i hydro, arter och hybrider. Jag har sköljt ur krukorna med jämna mellanrum och försökt ha bra kvalitét på vattnet.
Min erfarenhet är att rötterna växer ordentligt rakt ner i vattnet under en tid i början men sen slutar de nästan att växa helt. Där har i och för sig växt lite alger. Jag har planterat om i leca igen och där fanns knappt några dåliga rötter att klippa bort.
Plantorna verkar ändå må bra och får fina blad och blommar som de ska.
Kan detta bero på att plantorna tycker att de har tillräckligt med rötter för att klara sig? Eller kan det bero det på något annat?
Ja, rötterna verkar grövre och effektivare och plantorna verkar ha färre luftrötter. Hur länge håller ni dem i en tunn plastpåse efter omplanteringen?
Den enkelt inställbara kragen är till för att tillfredställa alla orkidéer, som trivs bättre i högre luftfuktighet som terresta. En öppen krage är ungefär som utan krage för de få "torrare" orkidéerna.
Jag har mätt vattengenomströmningen i flera olika vanliga media och teoretiskt beräknat relativa luftgenomsläppligheter. Maila mig så så kan jag returnera mätning och beräkning.
Vilka räknar du som torrare orkideer, Tor?
Tor, av vilken anledning ska man hålla dem i en plastpåse efter omplantering?
Personligen tycker jag inte det är några problem med luftrötter så länge plantan har gott om "medierötter". Har den allmänt dåliga rötter vill man kanske att luftrötterna ska ner i krukan...?
Det enda som är synd är när man råkar stöta till en fin rotspets så den går av.
När det gäller luftfuktigheten så vill jag gärna kunna erbjuda fukt för hela plantan, inte bara rötterna och en krage stänger ju till så att fukten får svårare för att avdunsta uppåt och nå bladen?
Jag håller med - sätter aldrig plastpåsar på mina.
Vissa plantor producerar massor med luftrötter andra inte - ser det inte som nåt problem. Plantan trivs ju oftast jättebra när den producerar nya rötter.
Luftrötter och kompoströtter har olika färg, luftrötterna har mera röda pigment, medan komposdtrötterna är mer gröna som nyvattnade.
Moderatorn pratar:
Jag har tagit bort en handfull kommentarer från denna tråd då tråden höll på att gå mot person-påhopp, vilket såklart inte är ok (det är till och med olagligt).
Vad gäller odlingsmetoder så är det väldigt viktigt att vara kritisk mot metoder som är nya för en själv. Prova aldrig en ny metod i stor skala, utan prova metoden med en eller kanske två plantor. När de plantorna visat sig trivas i ett år så kan du gå vidare med fler plantor. Ett år kan verka länge, men orkidéer är ofta sega och tål dåliga förhållanden under lång tid utan att dö.
I samma anda som vi alla tar hand om varanadra här på OrkidéPrat är det också viktigt att vi tar hand om våra orkidéer. Utsätt dom inte för något som inte du skulle vilja bli utsatt för. (Oj, vilken konstig paralell det blev där)
Hej Björn!!
Tack vare alla underbara medlemmar och framför allt med dig Björn, som Moderator i spetsen, är OrkidéPrat en underbart trevlig och lärorik sida.
Samtidigt vill jag önska er alla en SKÖÖÖÖN SOMMAR. En sommar, som gör att vi ( och våra orkidéer) kan samla på oss x-tra energitillskott inför kommande höst och vinter.
Kram till er från mig
Gunsan
För att svara på frågor och skriva kommentarer, Logga In eller Bli Medlem Nu.
Härlig kommers mellan oss medlemmar. Några av alla varor:
Var söndag och onsdag är det auktion, om vi medlemmar vill. Alla kan lägga upp objekt. Läs mer.
Auktionsklockan var 01:46:00 när sidan laddades.
Det finns just nu inga aktuella auktioner.
Beställ orkidéer tillsammans med andra OrkidéPrat-medlemmar.
Det finns inga aktuella sambeställningar just nu.
Alla medlemmar kan lägga till evenemang i kalendern. Läs mer.
Det finns just nu inga evenemang inskrivna för de närmaste dagarna.
Alla aktuella & framtida evenemang
Prata orkidéer med OrkidéPrats medlemmar, i 'verkligheten'.
Vi pratar inte bara. Här är exempel på saker vi gör tillsammans:
Projekt Paphiorangis. A.k.a. "The Fantastic Paphiorangis Project Of 2009". Vi odlar Aerangis och Paphiopedilum och derar med oss av våra erfaranheter.
Projekt Ulla. Cypripedium-odling i grupp.
Projekt Flaskbarn. Från små, små fröplantor till blommande orkidéer.
Projekt Cattleya. Vi odlar Cattleyor tillsammans, men var för sig. Vem får första blomningen?
Svenska Orkidésällskapet (SOS) verkar för att främja orkidéintresset i Sverige samt för att skydda alla orkidéer.
Bli medlem och få tidningen ORKIDÉER 6 gånger per år. Kontakta Malin som är medlemsansvarig:
Solstråle här på OrkidéPrat,
skicka e-post,
besök orkidesallskapet.se
Cattleya-kurs
Mikael Gustafsson bjuder in oss alla att ta del av hans stora kunskap om släktet Cattleya och dess odling.
Hela kursen i PDF för nedladdning / utskrift (2MB)
Moment 1: Välkomna till Cattleya-kursen
Moment 4: labiata, jenmanii, lueddemanniana
Moment 6: percivaliana, schroederae
Moment 8: warneri, warszewiczii var Sanderiana, bowringiana, skinneri
Du får använda vissa texter och bilder på OrkidéPrat fritt.
Ansvarig utgivare: Björn Johansson, www.neovita.com/orkideer
Info om neovita, policy kring sekretess och cookies, kontaktmöjligheter