8/11: Funderingar över plantering

8/11 -17

Funderar över hur jag ska plantera mina nyköpta orkidéer. Tänkte försöka blanda till en egen substratblandning på saker jag hittar i skogen, bark, kottar, barr, vitmossa, lövmull. Funderar hur viktigt det är att sterilisera också, gillar ju när det pågår en levande process i substratet.

Brassavola tuberculata
http://www.neovita.com/orkideer/no.cgi?g...

Luftig korg och luftig substratblandning. Extra sparsam vattning när den ej är i tillväxt.

Cattleya intermedia
Luftig kruka med medelluftig substratbladning.

Encyclia tampensis
Växer i naturen på barken på stora ekar i Florida.

Luftig korg och luftig substratblandning.

Recept från Jörgen J:
"ca 6 delar fin bark, 2 delar vitmossa, 1 del vermeculit, 1 del perlite och en näve halvförmultnade löv eller vissna tallbarr. Sen kryddar jag blandningen med lite finkrossad kol, en nypa benmjöl. Tycker man att den blir för luftig så man måste vattna allt för ofta så kan man öka på andelen vitmossa eller löv. Vitmossan klipper jag upp i ca 2cm långa bitar."

Nyckelord: Brassavola tuberculata, Cattleya intermedia, Encyclia tampensis

8/11 -17

Alltid en kul sysselsättning att använda material från skogen. För mig har alltid vitmossa dominerat, den har bra egenskaper framförallt för rumsodling, men jag har även använt grenar, bark och stenar i olika konstellationer. Alla tre nämnda arterna men framförallt Brassavola och Encyclia passar bra att montera, eller odla i korg eller liten/låg behållare då de gillar snabb uttorkning.

8/11 -17

Kolla att du inte får med dig små sniglar eller snäckor om du tar substrat direkt från naturen och inte avser att sterilisera på något vis, de älskar orkidéer nästan lika mycket som jag

8/11 -17

Tack för tipsen Lasse och dick! Blir kul att se vad orkidéerna ska tycka om sin nya substratblandning.

Trodde jag behövde vara försiktig med vitmossa för brassvola och encyclia så att det inte blev för blött för dem, så det var bra att veta att det räcker med korg.

9/11 -17

Det funkar alltid med vitmossa, men självklart får man anpassa mängden och vattningen. Jag odlar i stort sett alla mina plantor, utom de monterade, i låga skålar snarare än krukor och då blir det luftigt för rötterna även med enbart mossa. Annat som funkar bra med mossa är små korgar och små krukor, gärna lerkrukor.

Angående ohyra: De enda skadedjur av betydelse man kan få in från den svenska naturen är som dick nämner just små sniglar och snäckor. De trivs dock inget vidare i vitmossa och jag har aldrig haft problem med dem, därför har jag heller inte behandlat materialet. Men är man orolig kan man sänka ned materialet en stund i 40-45-gradigt vatten så dör alla småkryp. Samtidigt som mossan överlever.

10/11 -17

Låter jättebra Lasse, tack!

Har plockat hem lite vitmossa och grejer nu, väntar spänt på leveransen så ska ni få se dem planterade snart

För att svara på frågor och skriva kommentarer, Logga In eller Bli Medlem Nu.

Annat av ViktorS:   Frågor · Dagbok · Bilder · Önskningar · Butik