Jaha, då har jag lyckats orda stamröta för första gången i mitt liv (vet inte om det heter så på svenska - stem rot heter det på engelska i alla fall) och självklart ska det vara en av de nya fina P. equestrisarna också.
Jag har häckat mycket på ett annat orkidéforum. vilket är varför jag inte varit så aktiv här. Det var tack vare en av medlemmarna där som jag grävde upp aurean ur papperskorgen och inledde operation "rädda keiki".
Jag högg bort så mycket jag kunde av de angripna delarna, behandlade sårytorna med ett bakteriedödande, sårbehandlingsmedel, desivon (hade ingen väteperoxid hemma så jag chansade, har jag otur så dödar kemikalierna i desivonet keikin), för att sedan behandla dessa ytor med kanel. Sedan planterade jag om den i en mindre kruka och nu står den i karantän.
Moderplantan är dödsdömd då rötan nått själva kärnan av stammen, men sidoskottet går kanske att rädda.
Anledningen till varför jag slängde plantan och drabbades av allmän panik igår var för att jag fruktade att den drabbats av "Black Rot" (Pythium eller Phytophthora - osäker på stavningen) som tydligen är väldigt smittsamt, allmänt dödligt för orkidéer och svårt att göra något åt.
Jag får se hur detta kommer att utveckla sig, om keikin kommer att dö eller ej. Känner mig inte som världens mest lyckade orkidéägare just nu.
Nyckelord: Röta, Phalaenopsis equestris aurea
Ajaj, inte kul! Hoppas du lyckas rädda keikin iallafall, den ser stor och fin ut. Får du den att överleva så har du en fin planta där sen.
Keikin klarar sig om rötan inte sprider sig neråt, det är därför viktigt att skära
av "stammen" så lågnt ner att det bara är frisk vävnad kvar.
Jag hoppas jag lyckades stoppa rötan i tid, det lär märkas. Jag karvade i stammen för glatta livet för att få bort all röta men om jag lyckades eller ej återstår att se. Moderplantan var ju himla stor och fin den med så keikin har bra gener helt uppenbart. Jag kommer kontrollera den dagligen för att se om rötan sprider sig nedåt då jag tror att den är stoppad uppåt (det var ju trots allt där det var lättast att skära). Bara att hålla tummarna!
Vad synd på en ny planta! Hoppas det löser sig!
Verkligen jättetråkigt att höra!! Hade givetvis inte sålt den om jag befarat något sånt här! Som jag berättade för dig, så märkte jag när jag fick hem den från en känd tysk odlare, att den stått för blött och jag planterade därför snabbt om den i ren kompost och höll denna åt det torra hållet. -Men tydligen var chanserna redan körda, trots att jag tyckte att den repat sig bra under de 3 månader som den bodde hos mig... Självklart får du tillbaka pengarna för aurean om du så önskar!
... En liten ljusglimt är iallafall att de andra två nopsisarna som du köpte av mig mår som de ska
Cecilia K. Jag vet ju att du hade fått den att börja repa sig under den tiden du hade den och jag vet även att du inte sålt den om du sett några tecken på detta. Det kan ju vara så att det här inte hänt om den varit kvar hos dig, det vet vi ju inte. Därför känns det extra trist att den drabbades av detta när du kämpat så med den. Det kan vara något som utlösts av flytten, eller så kanske den t.o.m. blivit smittad av någon av mina här eller så kan jag ha vattnat den för mycket. Jag vill inte ha pengarna tillbaka eftersom det inte går att säga varför den drabbades av stamröta. Låt oss hålla tummarna för att keikin klarar sig istället.
Oja, inga mjuka blad där inte! Särskilt P. schillerianan trivdes att få bli planterad, skulle nog om jag ville kunna använda bladen till att tälja saker med - så fasta är de! Samma gäller rosean. Visserligen har blommorna vissnat (hade inte räknat med något annat, är glad att jag fick njuta av dem ett tag) men bladen är fina och spänstiga och rötterna ser bra ut.
För att svara på frågor och skriva kommentarer, Logga In eller Bli Medlem Nu.
Härlig kommers mellan oss medlemmar. Några av alla varor:
Var söndag och onsdag är det auktion, om vi medlemmar vill. Alla kan lägga upp objekt. Läs mer.
Auktionsklockan var 06:44:05 när sidan laddades.
Det finns just nu inga aktuella auktioner.
Beställ orkidéer tillsammans med andra OrkidéPrat-medlemmar.
Det finns inga aktuella sambeställningar just nu.
Alla medlemmar kan lägga till evenemang i kalendern. Läs mer.
Det finns just nu inga evenemang inskrivna för de närmaste dagarna.
Alla aktuella & framtida evenemang
Prata orkidéer med OrkidéPrats medlemmar, i 'verkligheten'.
Vi pratar inte bara. Här är exempel på saker vi gör tillsammans:
Projekt Paphiorangis. A.k.a. "The Fantastic Paphiorangis Project Of 2009". Vi odlar Aerangis och Paphiopedilum och derar med oss av våra erfaranheter.
Projekt Ulla. Cypripedium-odling i grupp.
Projekt Flaskbarn. Från små, små fröplantor till blommande orkidéer.
Projekt Cattleya. Vi odlar Cattleyor tillsammans, men var för sig. Vem får första blomningen?
Svenska Orkidésällskapet (SOS) verkar för att främja orkidéintresset i Sverige samt för att skydda alla orkidéer.
Bli medlem och få tidningen ORKIDÉER 6 gånger per år. Kontakta Malin som är medlemsansvarig:
Solstråle här på OrkidéPrat,
skicka e-post,
besök orkidesallskapet.se
Cattleya-kurs
Mikael Gustafsson bjuder in oss alla att ta del av hans stora kunskap om släktet Cattleya och dess odling.
Hela kursen i PDF för nedladdning / utskrift (2MB)
Moment 1: Välkomna till Cattleya-kursen
Moment 4: labiata, jenmanii, lueddemanniana
Moment 6: percivaliana, schroederae
Moment 8: warneri, warszewiczii var Sanderiana, bowringiana, skinneri
Du får använda vissa texter och bilder på OrkidéPrat fritt.
Ansvarig utgivare: Björn Johansson, www.neovita.com/orkideer
Info om neovita, policy kring sekretess och cookies, kontaktmöjligheter