Björn. OJ OJ OJ !
Vilket sortiment på tropiska orkidéer som nu finns i butiken. Jag har en diger önskelista här nu, men det lär inte bli lätt att sortera bort några orkidéer från den. Men jag lovar att jag, mycke snart, gör ett nytt besök i OrkidéPrat-Butiken.
Nyckelord: Rittershausen, odlingsskåp
Tack Gunsan. Det jag tycker är extra kul är att plantorna är riktigt fina. De komemr ju från familjen Rittershausen vilka är kända för sin odlingskunskap. Jag läste nyligen att Sara Rittershausen nu gjort sin far Brian sällskap som ledamot i RHS Orchid Committee, den grupp som anordnar orkidéutställningar i RHS regi samt bedömer plantor för RHS-utnämningar.
Eftersom jag idag har fått böckerna DRÖMMEN OM EVIG SKÖNHET av Wilma och Brian Rittershausen och Orkidéer / Expertens bästa råd & tips av Brian och Sara Ritterhausen känns det, lite så där x-tra mysigt, att plantorna kommer från familjen Ritterhausen.
Men hu då, vad jag måste ha avslöjat mitt intresse för orkidéer. För några dagar sedan fick jag ett vattenfall, med plats för foggern, som jag tidigare köpt till odlingsskåpet och i dag en annan maffig dimbildare, som även den av givaren, var tänkt för skåpet. Måste ju få plats med orkidéer också där inne, och det lär väl bli för mycke fukt även om det fanns plats. Den kommer säkerligen fylla sin funktion bredvid ett av fönstren där det också finns orkidéer.
Vad tror du Björn? Eftersom skåpet är dubbelt så högt som det är brett och djupt, och foggern är placerad på botten och armaturen ligger på skåpet, var bör jag placera, den fläkt som jag ännu försöker få tag på? Ibland tänker jag att den bör placeras bredvid dimbildaren så att dimman sprids högre upp och eftersom temperaturen ligger strax under 18 grader i mitten av skåpet, att den bör placeras högre så att värmen cirkulerar längre ner.
Belysningen är tänd mellan 7.00-24.00. Är det tillräckligt, för även där orkidéer växer, i sin naturliga miljö, är det väl skillnad mellan dag och natt och i så fall bör även foggern vara dag och nattinställd?
Sara och brian är riktiga hejare på att skriva vackra orkidéböcker.
Kul förresten att ditt utrustningsförråd växer!
Vad gäller fogger i fönster finns det en risk att det blir för fuktigt tror jag. Dimman kan ju falla neråt och om en halvliter i timmen gör det kan det till slut bli plaskigt på fönsterbrädan. Dessutom plaskade min fogger ganska mycket -- skvätte vatten både hitår och ditåt, speciellt när vattnet var på väg att ta slut.
Jag skulle placera fläkten så den blåser dimman uppåt. Temperaturen kommer snarare vara för hög i skåpet än för låg, så om du kan blåsa bort en del av värmen är det bara bra. Att ha fläkten vid botten kan också, precis som du säger, öka luftfuktigheten i hela skåpet.
Foggern kan du mycket väl ha avstängd på natten. Till och med på kvällen. Ha den på främst på morgonen och fram till eftermiddagen. Då hinner skåpet torka upp före natten kommer. Foggern jag hade drog så mycket vatten så enlitersskålen den satt i var i alla fall slut på en timme...
Vad gäller längden på lampornas tändningstid så har jag hört att man (i vissa fall?) kan kompensera ljusintensitet genom att öka längden exponering. Försök därför leta upp uppgifter om hur mycket ljus dina plantor behöver och försök sedan reda ut hur många timmar det betyder med din armatur.
Eller bara observera plantorna och se hur de reagerar på ljuset de får. Observation är ju generellt bästa sättet att odla orkidéer.
Vad skönt att höra att din fogger betedde sig så också. Jag trodde det var fel på min som slukade sådana mängder vatten.
Bra med råden du givit mig. Nu har jag "lite mer kött på benen" vad det gäller ljus och fuktighet och jag skall utöva detektivarbete angående ljuset.
För att svara på frågor och skriva kommentarer, Logga In eller Bli Medlem Nu.
Annat av Gunsan OrkidéMormor: Frågor · Dagbok · Bilder · Önskningar · Butik
Härlig kommers mellan oss medlemmar. Några av alla varor:
Var söndag och onsdag är det auktion, om vi medlemmar vill. Alla kan lägga upp objekt. Läs mer.
Auktionsklockan var 05:54:43 när sidan laddades.
Det finns just nu inga aktuella auktioner.
Beställ orkidéer tillsammans med andra OrkidéPrat-medlemmar.
Det finns inga aktuella sambeställningar just nu.
Alla medlemmar kan lägga till evenemang i kalendern. Läs mer.
Det finns just nu inga evenemang inskrivna för de närmaste dagarna.
Alla aktuella & framtida evenemang
Prata orkidéer med OrkidéPrats medlemmar, i 'verkligheten'.
Vi pratar inte bara. Här är exempel på saker vi gör tillsammans:
Projekt Paphiorangis. A.k.a. "The Fantastic Paphiorangis Project Of 2009". Vi odlar Aerangis och Paphiopedilum och derar med oss av våra erfaranheter.
Projekt Ulla. Cypripedium-odling i grupp.
Projekt Flaskbarn. Från små, små fröplantor till blommande orkidéer.
Projekt Cattleya. Vi odlar Cattleyor tillsammans, men var för sig. Vem får första blomningen?
Svenska Orkidésällskapet (SOS) verkar för att främja orkidéintresset i Sverige samt för att skydda alla orkidéer.
Bli medlem och få tidningen ORKIDÉER 6 gånger per år. Kontakta Malin som är medlemsansvarig:
Solstråle här på OrkidéPrat,
skicka e-post,
besök orkidesallskapet.se
Cattleya-kurs
Mikael Gustafsson bjuder in oss alla att ta del av hans stora kunskap om släktet Cattleya och dess odling.
Hela kursen i PDF för nedladdning / utskrift (2MB)
Moment 1: Välkomna till Cattleya-kursen
Moment 4: labiata, jenmanii, lueddemanniana
Moment 6: percivaliana, schroederae
Moment 8: warneri, warszewiczii var Sanderiana, bowringiana, skinneri
Du får använda vissa texter och bilder på OrkidéPrat fritt.
Ansvarig utgivare: Björn Johansson, www.neovita.com/orkideer
Info om neovita, policy kring sekretess och cookies, kontaktmöjligheter