Har nu fått slänga ett antal plantor, de flesta småttingar som jag köpt/bytt till mig under våren.
Vissa har fått röta i skotten, andra har blivit av med rötterna... ytterligare en del för att de var för små för att klara sig, för tidigt urflaskade, eller för små delningar...
Fan vad jag älskar sånt här.
Nyckelord: död, röta, svarta dagar
Stackare! Vissa stunder undrar man vad man håller på med men glädjen blir ju stor när det kommer en massa knoppar.
Själv beställde jag en hel del ifrån tradera innan men det mesta som kom hem var skit så det har jag slutat med.
Jag tycker synd om dig hoppas att du hittar något nytt och fint som du kan ta hand om.
MIssöden drabbar nog oss alla ibland. Vi får nog trösta oss med att orkidéodlarna också ska leva...
Näää fy så trist och ledsamt Härkbajs, rent av. Hoppas de riktigt stora kärlekarna ändå har klarat sig!
Inte roligt. Vilka plantor var det och hur många? Går de att ersätta eller var de svåra att få tag på.
Duktigt surt ja, helt klart.
Har en del annat som hänger på sköra trådar...
De som skickades ut idag var en Brassia Rex, en Phalaenopsis Brother sara gold och så vidare, två bulbophyllum, en vandahybrid, en cattleyahybrid, samtliga flaskplantor som tagits ur lite för tidigt, eller fått nåt problem, t ex röta.
Därutöver var det några delningar som antingen varit för små, eller också fått problem, cirrhopetalum, bulbophyllum, paphiopedilum, brassia, och nån oncidium, samt en Tolumnia och en dendrobium i fullvuxet format.
Det enda som kändes riktigt surt var Tolumnian, för den var inte helt gratis... dom andra var egentligen skit samma.
Det var många, men alla var små, så det gör inte så mycket.
Behöver ändå röja massvis med plats för kommande inköp, det är ju snart utställning. Får sälja av lite grejer också...
Ja, man ska var försiktig då man tar ut plantorna från en flask, av vad jag förstår ska de ömsa rötter efter utagningen från flaskan och ska behandlas mycket varsamt de första månaderna.
Jo, det sägs så...
Nu hade dom här visserligen faktiskt några rötter när jag fick dom, men jag tror fortfarande dom skulle fått mumma till sig ordentligt innan dom skickades nånstans... Majoriteten har ju överlevt utan problem, några växer tillochmed... Jag räknade ju med att vissa skulle avlida... och se på fan, dom minsta dog ju...
Flaskorkidéer har jag försökt driva i vitmossa och LECA. Bäst verkar det vara att öppna flaskan och ta ut de små orkidéerna i handen och vända ner dem på en stor kruka LECA. Dela plantorna genom att centimeterföra dem utåt och fyll över gelen med LECA. Sätt krukan i en tunn plastpåse. Dimspraya morgon och middag. Morgonbladgödsla efter en vecka ett par gånger i veckan. Dutta några droppar regnvatten över gelen och rötterna lika ofta. Efter en månad dutta några droppar 50 ppmN Blomstra (1 ml/liter regnvatten) och fortsätt dimspraya. När de växt till dela plantorna och LECA och sätt dem i var sin kruka och fortsätt dimspraya. Häll av bottenvattnet och göd blomkrukor med det. Fortsätt samma gödning och när de är decimeterstora kragodla dem som på min Sida & Profil.
Nu var det som sagt så att jag köpte urflaskade småplantor, som varit urflaskade någon eller några månader.
Att flaska ur plantor verkar ta alldeles för mycket tid, plats, och utrustning i förhållande till hur många av dom som skulle överleva i min vård...
Och kragodling ger jag nog inte mycket för heller... Visst, det är säkert jättepraktiskt med SH, jag håller tillochmed på att testa det på en planta.
Men jag får nog säga att det är något av det fulaste jag nånsin sett i orkideväg. Ska man sen blanda in folie och annat, vari ligger charmen med odlingen?
Det får nog vara värt att några plantor dör, hellre än att alla plantor förlorar sin charm...
Nä, jag tror jag håller mig till stora, fungerande exemplar i fortsättningen... De har åt minstone en tendens att överleva.
Kul att du provar något nytt!
Spegelfilmsfolie, metalliserad filmfolie av ett chipspakets insida, kan man kragklippa och det speglar blomma, blad, betraktarna och själva ljuset. Karisman kan säkert charma dig själv när du ser dina plantor trivas och blomma.
Tja, jag ser ju så klart de praktiska delarna med SH, speciellt som jag har närmare 120 orkideer och ett antal andra växter...
Men fortfarande, det är totalt avcharmande med lecakulor. Att blanda in gamla chipspåsar händer bara INTE...
Plantorna mår säkert skitbra, men jag har hellre "vanligt" mående plantor än jättevälmående plantor som är fula.
Tror vi har lämnat ämnet lite, men min slutsats är iallafall att kragodling totalt saknar karisma, det förstör ju all form av naturlighet med plantorna, och jag är inte det minsta intresserad av att övergå till det.
Hydro kan jag tåla, men någon folie tror jag inte på, hur fina plantorna än blir.
Troll. Håller helt med dig. Min erfarenhet är att det är mycket mer ekonomiskt att köpa vuxna plantor men någon gång kan det vara spännande att följa de små liven. Leca för småplantor är jag mycket tveksam till. Jag har använt vitmossa eller små barkbitar med lite vitmossa. Nackdelen med Leca är vad jag förstått risken för saltkoncentration. Kragar, chipspaket etc vill jag helst inte prata om.
Klart det rä skoj med småttingar, och framför allt, det känns bättre (mindre dåligt, kanske), om man råkar ha ihjäl nån liten sak för 80 pengar, än nån fullvuxen sak för 300... det är ju ett praktiskt sätt att testa lite om man klarar av dom.
Leca över huvud taget är rätt trist. Det blir ingen större risk för koncentration av salter och sånt om man sköljer igenom krukan lite då och då, och byter vattnet i "tanken" rätt ofta...
Nä, bark ska det vara. Eller monterat.
Jag har oxå 2 småttingar som svävar mellan liv och död just nu!! Trist.. men som du säger, 80 spänn är ju inte hela världen.. även om det så klart är supertrist!!
Filmen minskar saltanrikningen som också låg konstantgödsling gör för 50 ppmN (1ml Blomstra/liter regnvatten). Kragöppningens inställningsmöjlighet gör metoden mera gererell och rotoptimal för olika arters luftfuktighet i naturliga habitat. Koncentration sker i alla media om inte regn eller dusch löser upp saltet några gånger om året vid genomspolning.
Ska man inte skölja bort all befintlig gel innan man planterar? Det har jag alltid gjort. Jag brukar sätta mina småplantor i vitmossa+perlit.
Jag har inte din erfarenhet av vitmossa+perlit. Jag har bättre resultat med LECA utan att skölja bort gel på en gång utan mycket sakta som jag beskrivit ovan i jämförelse med att skölja bort gel och plantera i decimeterhög vitmossa i ett par tre centimeter konstant vattennäring, 60 ppm totalt, med fiberväv över mossan i skugga mot södervägg inomhus men med österfönter.
De flesta odlare rekommenderar att skölja bort all gel innan plantering. När jag handlat flaskor i Thailand har de alltid betonat detta. Även andra odlare i Europa säger samma sak.
En fundering - det borde vara hög risk att få dem kontaminerade när gelen är kvar.
Japp, bort med all gel -- gelen är ju en näringsgel och är älskad av bakterier och svampar. Så fri tillgång till gelen kommer ge tillväxt av otrevligheter.
Beror det inte också på vilka plantor man har då man planerar flaskodlade plantor. En del vill ju ha ständig fukt runt rötterna och andra vill ha snabbare uttorkning mellan täta vattningar? Jag har i alla fall fått det rådet att skölja av all agar-agar, och det kommer från en mycket erfaren odlare. Föresten det var inte ett råd, det var en uppmaning. Och jag vill inte förlora en enda planta. Vad jag ska göra med 5-6 Dendrobium tuananhii, (antagligen kan det bli fler). Jag tänker följa frösåddarens råd. D. tuananhii är en ganska nyfunnen art.
Orkidéer är tröga och därför tror jag att har man ett par veckor på sig att låta gelen rinna av och ner i LECA medan man duttar några regndroppar över rötterna. Bakterier och svampar har jag ännu inte sett till trots att plantorna med skål står i en plastpåse på fönsterbrädan. Skålen tömmer jag ur efter ett par veckor eller om vattennivån är en tumbredd högt.
Ja du Tor, alla blir saliga på sin tro, men jag fortsätter nog på det sätt jag alltid har gjort, det har funkat bra hittills.
Kul att det gått så bra för Dig och att Du hittat lösningen. Jag är en mera orolig typ som söker det optimala som nybörjare och tycker om att pröva något nytt, om det nu finns nyheter överhuvudtaget i orkidévärldens mångfald? Det är kul att jämföra olika odlingsmetoder och se skillnader speciellt om ens tro bekräftas och utvecklingen kan fortsätta.
Jag får väl tvätta händerna innan jag vänder flaskorkidéerna och gelen.
För att svara på frågor och skriva kommentarer, Logga In eller Bli Medlem Nu.
Annat av En person som inte är medlem längre: Frågor · Dagbok · Bilder · Önskningar · Butik
Härlig kommers mellan oss medlemmar. Några av alla varor:
Var söndag och onsdag är det auktion, om vi medlemmar vill. Alla kan lägga upp objekt. Läs mer.
Auktionsklockan var 06:49:54 när sidan laddades.
Det finns just nu inga aktuella auktioner.
Beställ orkidéer tillsammans med andra OrkidéPrat-medlemmar.
Det finns inga aktuella sambeställningar just nu.
Alla medlemmar kan lägga till evenemang i kalendern. Läs mer.
Det finns just nu inga evenemang inskrivna för de närmaste dagarna.
Alla aktuella & framtida evenemang
Prata orkidéer med OrkidéPrats medlemmar, i 'verkligheten'.
Vi pratar inte bara. Här är exempel på saker vi gör tillsammans:
Projekt Paphiorangis. A.k.a. "The Fantastic Paphiorangis Project Of 2009". Vi odlar Aerangis och Paphiopedilum och derar med oss av våra erfaranheter.
Projekt Ulla. Cypripedium-odling i grupp.
Projekt Flaskbarn. Från små, små fröplantor till blommande orkidéer.
Projekt Cattleya. Vi odlar Cattleyor tillsammans, men var för sig. Vem får första blomningen?
Svenska Orkidésällskapet (SOS) verkar för att främja orkidéintresset i Sverige samt för att skydda alla orkidéer.
Bli medlem och få tidningen ORKIDÉER 6 gånger per år. Kontakta Malin som är medlemsansvarig:
Solstråle här på OrkidéPrat,
skicka e-post,
besök orkidesallskapet.se
Cattleya-kurs
Mikael Gustafsson bjuder in oss alla att ta del av hans stora kunskap om släktet Cattleya och dess odling.
Hela kursen i PDF för nedladdning / utskrift (2MB)
Moment 1: Välkomna till Cattleya-kursen
Moment 4: labiata, jenmanii, lueddemanniana
Moment 6: percivaliana, schroederae
Moment 8: warneri, warszewiczii var Sanderiana, bowringiana, skinneri
Du får använda vissa texter och bilder på OrkidéPrat fritt.
Ansvarig utgivare: Björn Johansson, www.neovita.com/orkideer
Info om neovita, policy kring sekretess och cookies, kontaktmöjligheter