verkar det ju vara nu... i natt kanske jag måste ta in "Cee-Cee" (Coel. cristata) för första gången sedan i våras. Pleiones blad har gulnat och faller väl snart av så det blir dax för tork och vila.
Behövde muntra upp mig lite igår, så jag tog en sväng till en bra blomsteraffär i Lidköping. Där brukar de då och då ha orkidéer som brukar vara av god kvalité, om än aningen dyra. Hittade en "paff" hybrid i gräddvanilj och lime som såg ut som en Deperle korsad tillbaka med primulinum igen, tyckte jag. Dialog:
Jag: hej, jag undrar om ni har någon mer information om den här paphiopedilum-orkidén? Jag är nyfiken på vad den har för "föräldrar" och om korsningen har något namn?
Expediten: det där är en orkidé som heter guckusko.
Jag : njaae jag tror nog inte det, en paphiopedilum är det, men jag tänkte att ni kanske hade mer info från odlare eller leverantör?
Ex: en "cameleon orkidé" kan det oxå vara, vänta ska jag titta lite...(går till kontoret och läser i en pärm, kommer tillbaka och strålar som en sol ) ...nä, det är en paphiopedilum, förstår du!
Jag (inser det dödfödda i läget och att hon faktiskt gör det bästa hon kan): åh, så bra då, de brukar trivas hos mig...jag tar den, tack!
Endera dan ska den fotograferas, gräddsmulan, och det ska även Knoppen med stort K, den jag väntat på hela hösten och som nu har "kepsskärmen" nästan helt uppe:-)
Nyckelord: Coelogyne cristata, Paphiopedilum, Pleione formosa
Hej på dig så här på nattkröken
Temperaturen i Uppsala är 7 grader just nu. SMHI utlovar 6 grader inatt och en liten ökning av natttemperaturentills på söndag. Jag låter mina C. Cristata stå ute på vinst och förlust någon tid till. Förhoppningsvis kan jag ha dom ute någon vecka till innan jag har tid att "höstförvara" dem på mina föräldrars landställe.
/Magnus
Tycker jag känner igen dialogen, kan föreställa mig den i ljud och bild.
Haha, den var rolig. Förvånad att hon inte föreslog "Cambria" också
Det måste var väldigt tråkig att mötta en personal som kan inte sin sortiment! I dagens läge att kunna ett namn och kort skötsel på Phalaenopsis, Paphiopedilum, "Cambria" (usch, tycker inte om detta ord) och Dendrobium är ett måste. Miltoniopsis börjar också tillhöra dem "vanliga" orkidéer i blomsterbutik, men den är så ofta fel märkt att jag få gåshud, när jag tänker på det. Eller slå man upp direkt namn på växter som har kommit, vilka känner man inte till sedan tidigare.
Men det finns också såna händelsen, från andra sidan av disken. Häromdagen kommer in i butiken en dam som känns strålande säker på det som hon tänker att fråga om.
... Kan du ge mig skötselråd för min Guckusko! Fråga hon.
Jag:.. hmmm, eeee, njaaaa.... Eeeee du säker att du har en guckusko på din fönsterbredda?
Efter en kort samtal med damen har det kommit fram att vi pratar om en "vanlig" Paphiopedilum! ( verkar som en mest förvirrande släkte......)
Man kan nog inte begära att det ska finnas orkidéexperter i vanliga blomsteraffärer, de har ju hundratals andra sorter att hålla reda på oxå.Man får bli desto mer positivt överraskad om man råkar på en Men det vore roligt och bra om leverantörer skickade med lite mer info om det de levererar ut. Med dagens lätthet till info över internet skulle de t.ex. kunna ha koder för sina leveranser och så kunde kunskapstörstiga kunder enkelt gå in och leta mer själva. "Sändning 0610 innehöll tre paph.hybrider, nämligen A,B och C". Vore väl inte så svårt eller arbetskrävande?
Tänkte på detta med "guckusko", och det kanske är så enkelt att man förväxlar det med venussko....skor hit och tofflor dit, allt kanske hamnar i samma sökspår i hjärnan
jag tycker det borde leverantörerna sköta mycket bättre,
affärerna vill ju ha nöjda kunder,eller?
Lawrenceanum, Maudiae, Pinocio, Specirian, Deperle, och en "Namnlös" sådan - en mycket vacker planta i vinrött och i glänsande brunt samt med ett diskret grönt blad där bakom "skon", som dessutom är lika symetriskt dekorretat som den vinröda ?kronan? ovanför den tilldragande och omnämnda ?skon?. Bladen är spetsiga och marmorerade. Dess spädblad har en vinröd undersida. ( Är det någon som vågar sig på ett namnförslag till min oäkting?... Visst ska jag skicka en bild...)
Jag däremot tycker att dom som jobbar i blomster- och andra affärer bör veta vad dom säljer. Tänk er att gå i en järnaffär och fråga efter en såg och expeditören kommer med en kofot... Visst bör man ha koll på det man jobbar med!
(Och kunna märka varorna från leverantören riktigt. Tänk bara om det hadde gällt mat.
Skönt at f.eks. Kamila finns i blomsteraffär.
håller med att det är väldigt dåliga kunskaper i blomsteraffärer. Detta är visserligen inte samma nivå, men tänk er en läkare som inte kan hålla ordning på om det var armen eller benet man hade ont i?
Isilme: Sånt händer ju och det är ju faktiskt ännu värre. En kompis till mig hade brutit vänster ben, men när sköterskan kom in sa hon att de skulle röntga höger ben. Min kompis protesterade och sa att det faktiskt var vänster ben han brutit, då sa sköterskan, nej, det är höger ben som är brutet. Det tog några omgångar innan hon hämtade en läkare som kunde konstatera att min kompis hade rätt och att det var vänster ben som skulle röntgas. Den första läkaren hade ju skrivit fel i journalen.
ÅÅÅÅÅ Hjälp!!! Jag känner igen mig! Men visst bör man fordra att evpediter i blomsterhandel ska veta vad det är för blomster som de beställer. Det är samma "okunskap", eller ovana att få reda på plantornas namn, vad gäller kaktusar, suckulenter, senseviera mm. Det är min erfarenhet, Saluttern....
.
Orkidéer, succulenter, kaktusar - alla de tillhör väldig stora familjer och förstås kan det vara svårt att kunna både släktnamn ( typ: Crassula, Dendrobium) samt artnamn ( typ: ovata, maculata, spectabile), om man inte är samlare, som vi, eller om dem är inte ganska vanliga exemplarer i sin familj. I mina ögon att kunna släktnamn är ett måste. t.ex att Miltoniopsis det är inte Miltonia och Aloe är inte Agave resten är upp till var och en.
För att svara på frågor och skriva kommentarer, Logga In eller Bli Medlem Nu.
Härlig kommers mellan oss medlemmar. Några av alla varor:
Var söndag och onsdag är det auktion, om vi medlemmar vill. Alla kan lägga upp objekt. Läs mer.
Auktionsklockan var 16:56:07 när sidan laddades.
Det finns just nu inga aktuella auktioner.
Beställ orkidéer tillsammans med andra OrkidéPrat-medlemmar.
Det finns inga aktuella sambeställningar just nu.
Alla medlemmar kan lägga till evenemang i kalendern. Läs mer.
Det finns just nu inga evenemang inskrivna för de närmaste dagarna.
Alla aktuella & framtida evenemang
Prata orkidéer med OrkidéPrats medlemmar, i 'verkligheten'.
Vi pratar inte bara. Här är exempel på saker vi gör tillsammans:
Projekt Paphiorangis. A.k.a. "The Fantastic Paphiorangis Project Of 2009". Vi odlar Aerangis och Paphiopedilum och derar med oss av våra erfaranheter.
Projekt Ulla. Cypripedium-odling i grupp.
Projekt Flaskbarn. Från små, små fröplantor till blommande orkidéer.
Projekt Cattleya. Vi odlar Cattleyor tillsammans, men var för sig. Vem får första blomningen?
Svenska Orkidésällskapet (SOS) verkar för att främja orkidéintresset i Sverige samt för att skydda alla orkidéer.
Bli medlem och få tidningen ORKIDÉER 6 gånger per år. Kontakta Malin som är medlemsansvarig:
Solstråle här på OrkidéPrat,
skicka e-post,
besök orkidesallskapet.se
Cattleya-kurs
Mikael Gustafsson bjuder in oss alla att ta del av hans stora kunskap om släktet Cattleya och dess odling.
Hela kursen i PDF för nedladdning / utskrift (2MB)
Moment 1: Välkomna till Cattleya-kursen
Moment 4: labiata, jenmanii, lueddemanniana
Moment 6: percivaliana, schroederae
Moment 8: warneri, warszewiczii var Sanderiana, bowringiana, skinneri
Du får använda vissa texter och bilder på OrkidéPrat fritt.
Ansvarig utgivare: Björn Johansson, www.neovita.com/orkideer
Info om neovita, policy kring sekretess och cookies, kontaktmöjligheter