Såg Dusk Mickes Nano viv för ett par år sedan o har sedan dess varit sugen på att försöka bygga ett själv. Har provat lite olika varianter, men detta är den bästa hittills - Och mest lik originalet - tyvärr. Det är roligare att hitta egna lösningar.
Den nuvarande projektet började i somras med att jag upptäckte att K-Rauta har både tegelrör o Macrolon-plast. Sen fastnade jag lite.
Det kvarstående problemet var att hitta nåt i glas till ett "lock" el besöka en glasmästare o beställa en cikulär glasskiva.
Men för ett par veckor sedan sprang jag av en slump på ett kakfat glas som passa bra till att ha som lock.
Kanske är Macrolon-plast tillräckligt värmebeständing för att man ska kunna lägga halogenlampor direkt på, men beslöt att använda glas.
Har några problem smärre problem dock, det första är att tegelröret läcker lite för bra, det bildas ett hav nertill. Förhoppningsvis blir röret lite tätare med tiden. Det andra är att mitt kakfat till lock är lite litet, så jag kan inte placera lamporna runt kanten som Micke på Dusk har gjort, vilket gör att för mig blirdet mest ljus på insidan av röret. Jag har just nu en 20W halogen från Osram, den ska lysa som en vanlig 35W. Nån energisnål variant.
Funderar också på att såga av röret 1-2 dm, det är lite onödigt högt.
Totalkostnaden för material är ungefär 150kr för tegelröret och Macrolon-plasten och ungefär 150kr för belysning. Fläkten o nätadaptern som jag använder är gammalt skrot.
Det har tagit ganska många timmar att få allt på plats, så om man inte är road av att leta delar o bygga så är Dusks nano viv definitivt prisvärt.
Nyckelord: nanoskåp, odlingsskåp
Hur byggde du din Tommy?
Hej
Jag hade lite macrolon hemma som jag klippte till. Skar sen till en glasskiva till botten och siliconade fast röret.
Till toppen använde jag en tjockare marolon som jag skar ut ett hål i mitten för lampan, 23w biolight (Narvatronic).
Köpte två tysta fläktar av Micke p Dusk som sveper runt luften, en i toppen och en i botten.
So far so good!!
/Tommy
Tack för det Tommy (och Jonas). Kanske jag provar och bygger en jag med. Sparar till ett stort svep skåp från Dusk, men detta kan jag ju leka med lite innan det blir dax.
Tommy, var det knepigt att få till den runda glasskivan i botten?
Hej Jonas
Nä inte alls!
Jag utnytjade en kompis som är glasmästare.
Man måste nog vetat hur man ska göra för att det ska funka bra.
/Tommy
En sådan från Dusk skulle jag mycket gärna inneha. Det verkar som om jag inte har så mycket tid över att jag skulle kunna bygga en själv. Dessutom tror jag inte att jag är så händig som ni andra
Tommy/Jonas: tycker ni att det räcker att ha en lampa i mitten? Skuggar inte röret det mesta ljuset då? De som kommer från Dusk har ju 3 små spottar runt om... är det mest för utseendet tro?
Hej
Jo det är sant men dessa lampor gör nog varken till eller från för växternas tillväxt.
Man kan nog inte ha dessa som primärbelysning utan skåpet måste nog stå vid ett fönster.
/Tommy
Hmm... precis som jag misstänkte då. Synd. Får nog klura på hur man löser belysningen på en bra sätt då innan jag bygger... jag har ju begränsat med fönsterutrymme.
Val: När jag stoppade in röret så upptäckte jag att det inte var speciellt smart att sätta lampan i mitten, då ljuset blir dåligt på sidorna.
Dusks Nano viv har 3st 20W halogen o jag skulle gissa att det räcker som primärbelysning. Men som alltid beroende vad du ska odla.
I mitt andra skåp som är 60cm högt har jag 2 st 24 W Osram Dulux L lysrör o det verkar räcka utan problem. Dock så är rummet ganska ljust, även längst in i rummet där skåpen står.
När det gäller min nanoviv kopia har jag inte rikigt bestämmt mig om jag ska prova med det som det är med ljus el inte. Funderar på att skaffa en likadan lampa till o sätta bägge långt åt varsin sida.
Ett alternativ är att sätta tegelröret emot kanten längst in, jag kommer iaf inte odla på den sidan som är emot väggen.
Jag började fundera i samma bana du gjorde Jonas - att man kanske skall ställa röret längre bak och fokusera mer på framsidan, eller typ 2/3 delar av röret. Då skulle ju två lampor räcka... jag tänkte sätte en (eller två) narvatronic bio light lågenergi lampor i mitt - nu försöker jag hitta någon som säljer passande reflektorer. Vet någon om någon åerförsäljare till dessa??
Jag hade tänkt försöka odla varmväxande phallar, typ bellina, i mitt eftersom jag kan tänka mig att man kan få ganska bra luftfuktighet och värme i en sådan här liten, i allafall med två lamppor på. Samt valde phallar eftersom det inte kommer att bli super starkt ljus med dessa lågenergi lamporna då min får stå rätt mörkt inne i rummet. Men bellina kanske växer sig för stor? Vad tror ni?
Tips på andra fina mini/småvuxna orkideer (och småvuxna phallar) med/låg ljuskrävande är välkommet.
Hej Val
Du kan köpa direkt från Narva, det gjorde jag.
Dom har fina reflektorer.
http://www.narvascand.se/
/Tommy
Jag har ingen phal. Bellina själv, men dom jag har sett har varit i mindre "ica-phal" storlek. K-Rautas minsta Macrolon-plastskivor är 120×60cm så en fullvuxen phal bellina borde få plats.
Till mitt rör använde jag 90×60cm stor skiva.
Jag har inte bestämt mig vad jag ska ha för några i mitt nanoviv, men en mindre delning av min Mediocalcar decoratum blir det iaf. Få se sen vad som kommer med hem ifrån Göteborg. Finns ju risk att nåt i det vanliga skåpet blir förvisat till röret pga utrymmesbrist.
Hej Val
Om du ska ha Phalaenopsis bellina i skåpet så får du nog göra det rätt så stort.
Denna art kan bli riktigt stor.
/Tommy
Tack så mycket för det! Jag får nog vänta med min dröm att odla Bellina tills jag har råd att köpa mitt efterlängtade svep skåp från Dusk.... jag får satsa på lite minis till nanoskåpet istället, även om jag hade tänkt köpa den större macrolon skivan. Jag har ju lite mini flaskbarn som kan flytta in snart kanske. Annars får jag väl shoppa lite i Göteborg till helgen. ...och Tommy, jag kontaktade narva och de skall skicka reflektorer. Tack för tipset.
Om någon har en favorithemsida som belyser mini-orkidéer vore det kul att starta en ny tråd om det kanske?
Du kan gå in på Google bok sökning på http://books.google.se/ och skriva in "miniature orchids" så hittar du lite böcker i ämnet.
Här är förhandsgranskning på en av dom.
http://books.google.se/books?id=SyPIo5rc...
Vi, NSO, har en bok i vårt bibliotek som är rikting bra, jag ska koll vilken det är till dig.
Tack för tipset Tommy. Jag listade också ut att om man bara skriver in 'miniature' i sökfältet på orchidspecies.com så får man upp en jätte bra lista där också.
Val: http://www.andysorchids.com/ har en bra sökfuntion för mini-orkideer. När det gäller böcker har jag en bok om hur man bygger regnskogsterrarium som innehåller en stor avdelning om lämpliga orkideer till terrarium.
Den finns dock enbart på tyska o heter: "Bromelien, Orchideen und Farne im Tropenterrarium" av Benjamin & Wolfgang Schwarz. En bok som jag inte tycker är speciellt bra är "Miniature orchids" av Steven a. Frowine.
Den har det svårt att hålla sig till ämnet, bla är enbart 4 bulbo + en bulbo hybrid med o att den tar med en massa större orkideer bla Paphilopedlum Pinocchio (min har 20-30cm stora blad) sen är den lite ytlig, inga tips
om hur man kan få dom att blomma. Dock så har den ett par bra register längst bak där orkideerna är sorterade under hur svåra dom är att odla, när dom blommar, ljuskrav, lucktar mm.
Tack för det Jonas. Skall kolla där. Jag var på K-Rauta idag och shoppade allt jag behöver för att bygga, men de hade inte några lerrör (terracotta rör). Var köpte ni era
Hej Val
Du kan få ett av mig. Kan nog få piali att ta med ett rör till dig. Hon ska hämta plantor här hos mig för transport till Göteborg på lördag.
Annars hittar man på gamla bondgårdar där dom tidigare användest till drenering.
MVH
Tommy
Hej,
Kul projekt. Har också varit sugen på att försöka bygga något liknande efter ha sett Dusks nanovivarium. En fråga ang. K-rautas plast. Har den något speciellt namn? Har kollat deras hemsida men hittar inget när jag söker på makrolon/lexan, bara plexiglas glasklar GOP 3mm, men jag gissar att det inte är denna som menas här.
mvh,
Christer
Hej Christer! Dom kallar det för "plan pvc", direktlänk: http://k-rauta.se/bygg_9429.htm Lycka till!
Vad rar du är Tommy (och Piali)!! Jag tar jätte gärna emot ett rör på lördag. Jag kommer ju vara i cafeet på utställningen vid 12:00, men skickar även ett PM till Pilali med mitt cell nummer. Tusen tack!!
Kanon! Tack Jonas.
mvh,
Christer
Christerb: Jag köpte 1,5mm av plan pvc materialet till själva 'tuben' av nanoskåpet, sedan köpte jag en 3mm skiva som jag skall försöka sköra ut en rund botten skiva samt lock. Jag tänkte täta med vattentät badrums silikon... Om någon vet hur jag bäst skall skära fina runda bitar ur detta materialet välkomnar jag definitivt råd. Just nu är planen att använda en skarp mattkniv och massa tålamod...
Hej Val
Om du har en sticksåg med en fin klinga så är nog detta det lättaste.
Hade du tänkt silicona fast röret på plastskvan??
Jag tror inte att detta fungerar då siliconet inte fäster på plexiglas/macrolon/rinyl då dessa produkter innehåller olja.
Det var varje fall så för ett par år sedan. Så kolla om siliconet fäster på dessa material. Det är silicon för akvarier och dyligt som du bör använda.
/Tommy
Jag hade tänkt skära ut ett botten lock av plast till röret och silikona fast det så att vattnet inte läcker ut, men så att jag fortfarande kan ta ur röret när jag jobbar med det. Ja, och akvarium silikon blev det tillslut, tack för rådet Tommy. Skulle ha varit trist att få göra om det två gånger... hmmm skall kanske starta en blogg om detta projektet.
Men kan man få siliconet tätt på plast så att det inte läcker???
En av anledningarna til att man inte bygger akvarium med plast delar är ju detta.
kan man få siliconet tätt på plast ... Jag har ingen som helst aning... Men jag lovar att berätta hur det går!
Jag väntar med spänning på detta mysteriums upplösning
Val: Jag vet inte om min limning är boven eller inte, men jag har konstant en lite pöl nedanför röret. Dusks nanoviv har ju bara
en liten kant, så hans rör läcker nog precis lagom. Men jag skulle rekommendera att du tar höjd för att röret läcker lite för mycket.
Istället för att ha plexiglas som botten, så kanske du kan ta en kakelplatta? Plexiglas rekommenderas inte till odlingsskåp eftersom
plexiglas tar upp vatten o sväller. Kanske funkar det som botten, men.. Hmm.. Läcker kakelplattor?
Kakelplattor läcker inte, de är glacerade på ena sidan vilket gör att inte vatten kan tränga igenom. Blir den blöt på baksidan så tar den upp fukt, vilket lera gör men går inte igenom tack vare glaceringen.
Status efter ett par veckor i drift:
* Drar 2L i veckan (2 påfyllningar)
* Fatet måste tömmas 1 gång i veckan (0.5-1L)
* Luftfuktigheten är tillräckligt hög för att det ska bli imma till o från
* Möggel? Ja, tyvärr lite grann. Misstänker att en 12V 7 cm fläkt körandes på 5.5v är för lite.
* Mossa? Nä, men lite mörka alger på ett par ställen.
* Röret är blött längst ner o fuktigt högt upp.
Jag funderar på att byta nätagg till nåt som ger mer än 5.5V o ev fläkt.
Just nu bor 3 st bulbo delningar (alla okända), en avbruten gren Barbosella cucullata o en lite ledsen Oncidium eurycline.
Tömmer du ut vattnet på fatet? Det låter som om det är lite dålig cirkulation.
Ja, jag tror också det är för dålig luftcirkulation. Nej, tvärt om, jag måste hälla av vatten ifrån fatet innan det svämmar över.
Ojdå... vad mycket vatten din "dricker".... hur tätade du botten? Läcker fogen eller kommer det ur själva röret?
Jag har ju i och för sig bara kört min i en vecka nu men mitt rör fyller jag bara ca varannan dag med ungefär 1 dl. Jag kan se små pärlor av vatten på röret, men det läcker inte märkvärt. Jag har till och med varit lite orolig att det inte utger tillräckligt med fukt för de plantor som är monterade på det så jag har sprayat dem eller fuktat mossan varannan dag. Fatet i botten med leca har jag fyllt på en gång - inget behov av att tömma. Jag kör en 80mm fläkt 7,5V, men kan höja till 12V om det behövs. Jag har fläkten rätt långt upp men vinklad neråt typ 45 grader och jag kan se bladen röra sig i "vinden" på mina bulbos i krukan på botten. Prova att ändra vinkeln på din kanske så att du utnyttjar fläkten till max. Ingen mögel eller algier ännu i alla fall. Alla plantor verkar må fint. RH ligger mellan 75 och 85% och temp 24-25 dag, 20-21 natt.
Skall jag vara oroligt att mitt rör är för tätt?? Jag har ju läst att folk bara vatttnar genom att fylla röret. Skulle inte räcka för mig.
Jag vet inte om limningen läcker el inte. Limma först med kontaktlim o tätade sedan med ett lim-spackel. Kanske inte opitmalt lim-val, så kanske läcker.
Ja, kanske ändra vinkeln på fläkten räcker. Ska prova. Bra ide.
Val: om ditt rör är gammalt kan det ju vara så att porerna i teglet har fyllts upp med kalk o annat. Mitt rör är helt nytt o jag använder bara osmos-vatten så är inte så förvånad över att ditt rör läcker mindre.
Äntligen har jag fått tag i en glasskiva till taket! Betalade bara 50 kr för den
Lysande Jonas!! Var hittade du den? Hur tycker du att spottarna funkar? Eller får skåpet naturligt ljus med?
Så här ser mitt Nano vivarium ut idag. Har ökat belysningen till 2×10W + 35W. Det måste vara tre lampor om belysningen ska bli acceptabel på sidorna av röret. Som ni ser är det mindre mossa/alger nu, men det är för att jag var tvungen att tvätta röret - jogurt o mossblandning luktar för mycket!
Invånare idag:
Barbosella cucullata
Bulbophyllum spec från Borneo
Bulbophyllum spec från ?
Dendrobium cyanocentrum
Dendrobium sulcatum
Nanodes porpax
Mediocalcar decoratum
D sulcatum är ifrån en ny öppnad flaska som jag köpte av Roelke i Hässleholm. Dom hade börjat ruttna, så var tvungen att ta ut dom. Eftersom jag inte kommer vara hemma alla dagar de närmsta 3 månaderna, så fick dom sitta på röret, på vinst o förlust. Flaskbarnet D. cyanocentrum blev betydligt gladare när det flyttades ifrån vitmossan till röret, så tänkte att kanske går det bra med D sulcatum också.
Vilka så raringar!! Vad bra att de trivs på röret. Du kan ju prova med bara mossa o vatten i mixern och smeta på det? Det var nog yogurten som luktade så illa. Hoppas den återstående D. cyanocentrum klarar sig, jag planerar att flytta in någon av mina i skåpet också snart. De växer så att det knakar nu.
Vad fint det är, och kommer att bli när det får växa till sig lite mera. Kalla mig gärna okunnig nu, men varför har man yogurt och mossa i hop? Och vilken yoggi ska man ha till det det är tänkt till?
Val, Tropikhuset, http://www.tropikhuset.se/, i Malmö skar ut cirkeln åt mig. Dom bygger även terrarium o odlingsskåp. Det fungerar bra med spottarna, men i retroperspektiv så skulle jag ha tagit 3st 20W Osram. Dom två på 10W är nåt noname märke o dom lyser lite åt alla håll o den på 25W (Osram low energy variant som ska lysa som en på 35W) är i starkaste lagret. Min N. porpax har rådnat lite. Eventuellt skulle 3st 10W gå bra också, fast då skulle jag ha kapat av röret cirka 10cm.
Nano skåpet står kanske fyra meter ifrån ett par stora söderfönster med fri utsikt o brevid mitt vanliga skåp, så lite ljus ifrån sidor kommer.
Lars, yogurt o mossa är tydligen nån bra blandning för att få mossaväxt på terrakotta - utomhus. Jag missade detaljen med utomhus.
För att svara på frågor och skriva kommentarer, Logga In eller Bli Medlem Nu.
Härlig kommers mellan oss medlemmar. Några av alla varor:
Var söndag och onsdag är det auktion, om vi medlemmar vill. Alla kan lägga upp objekt. Läs mer.
Auktionsklockan var 10:22:25 när sidan laddades.
Det finns just nu inga aktuella auktioner.
Beställ orkidéer tillsammans med andra OrkidéPrat-medlemmar.
Det finns inga aktuella sambeställningar just nu.
Alla medlemmar kan lägga till evenemang i kalendern. Läs mer.
Det finns just nu inga evenemang inskrivna för de närmaste dagarna.
Alla aktuella & framtida evenemang
Prata orkidéer med OrkidéPrats medlemmar, i 'verkligheten'.
Vi pratar inte bara. Här är exempel på saker vi gör tillsammans:
Projekt Paphiorangis. A.k.a. "The Fantastic Paphiorangis Project Of 2009". Vi odlar Aerangis och Paphiopedilum och derar med oss av våra erfaranheter.
Projekt Ulla. Cypripedium-odling i grupp.
Projekt Flaskbarn. Från små, små fröplantor till blommande orkidéer.
Projekt Cattleya. Vi odlar Cattleyor tillsammans, men var för sig. Vem får första blomningen?
Svenska Orkidésällskapet (SOS) verkar för att främja orkidéintresset i Sverige samt för att skydda alla orkidéer.
Bli medlem och få tidningen ORKIDÉER 6 gånger per år. Kontakta Malin som är medlemsansvarig:
Solstråle här på OrkidéPrat,
skicka e-post,
besök orkidesallskapet.se
Cattleya-kurs
Mikael Gustafsson bjuder in oss alla att ta del av hans stora kunskap om släktet Cattleya och dess odling.
Hela kursen i PDF för nedladdning / utskrift (2MB)
Moment 1: Välkomna till Cattleya-kursen
Moment 4: labiata, jenmanii, lueddemanniana
Moment 6: percivaliana, schroederae
Moment 8: warneri, warszewiczii var Sanderiana, bowringiana, skinneri
Du får använda vissa texter och bilder på OrkidéPrat fritt.
Ansvarig utgivare: Björn Johansson, www.neovita.com/orkideer
Info om neovita, policy kring sekretess och cookies, kontaktmöjligheter