Lepanthes telipogoniflora

Lepanthes telipogoniflora. Från Peder.

1/12 -21

Nära taget och ännu närmare!

Nyckelord: Lepanthes

1/12 -21

Från Peder.
Från Peder.

 

2/12 -21

Fantastiska bilder!

4/12 -21

Tack Mikael Gustafsson! När man kommer riktigt riktigt nära upptäcker man oftast en underbar värld. I detta fall så är det som en underbar skulptur i denna orkidé, Lepanthes telipogoniflora. Detta är mitt stora intresse då jag är en "greenhorn" på allt vad orkidéer heter men lär mig lite var dag!

4/12 -21

Fina bilder och kul med lite macro foto, ett av min andra passioner är just foto, skulle gärna höra lite om din setup för att ta dessa bilder, macro objektiv, belysning etc?

4/12 -21

Oj då! Det blir mycket text men vi kan börja med det grundläggande. Kamera är inte det viktigaste som många tror och ofta får jag frågan vad just jag har för fabrikat. Objektivet är viktigt men på intet sätt avgörande såvida man inte ska fota i en stark förstoring, typ 5x eller mer. Man kan gott börja sin makrofoto karriär med ett normalobjektiv som man vänder bakochfram med hjälp av en omkopplingsring som har kamerans bajonett eller skruvanslutning i ena änden och en step-ring som passar objektivets filtergänga. Vill man ta flera steg upp så är ett dedikerat makroobjektiv det bästa som via adapter eller har standard fattning till kameran. Det är mycket viktigt att använda manuell inställning då autofokussystemet jagar fram och tillbaka i kameran. Man lägger skärpan där man vill ha den och bländar ner så att skärpedjupet räcker, det minskar drastiskt med förstoringsgraden och en större bländaröppning. Ljusets betydelse är A & O för en bra bild och bästa ljus som jag anser är inkommande från sidan och inte mitt på objektet. Med sidoljus får man fram en spänning i bilden mellan skuggpartier och högdagrar som skapar ett levande och inte ett platt ljus. Ljuset måste "silas" d.v.s. diffuseras genom en vit yta som en oval youghurtburk där man skär ut för blixten och i stället för lock sätter man dit ett tunt plastmaterial som används för att skydda prylar som packas i paket. Ett mjukare ljus undviker hårda skuggor och ger en mer behaglig bild att betrakta.Vill man sedan gå vidare så är "stacking" det enda rätta sättet där skärpan ställs i början av det objektivet ser och sedan flyttas skärpepunkten fram med 1mm i taget, mer eller mindre för att till slut nå den bortre änden som ska vara skarp på bild. Detta kräver ett speciellt stackingprogram typ Zeren eller annat. Alla exponeringar läggs sedan ihop till en bild med ett oöverträffat skärpedjup. Orsaken är att vid större förstoring kan objektiv med mellanstor eller mindre bländaröppning ge "diffraktion" som gör bilden för mjuk med dålig kontrast och skärpa. Det var mycket på en gång men börja med det enklare sätten om du inte redan har viss erfarenhet och räkna med en längre inlärningssträcka men kul är det och dessutom dokumenterar man sina objekt för en själv och andra. Lycka till!

4/12 -21

Tack för utförlig beskrivning Peder, fanns en hel del att lära sig där

För att svara på frågor och skriva kommentarer, Logga In eller Bli Medlem Nu.

Annat av Peder:   Frågor · Dagbok · Bilder · Önskningar · Butik