Så var det dags igen, jag har upptäckt ny ohyra på mina Phrag. Grande som jag bara haft runt en månad!
Det börjar kännas hopplöst, man har bara samlat orkidéer 3-4 månader men har ändå hunnit med ullöss, hoppstjärtar och sniglar... Men dessa vet jag inte alls vad de är för några, känner någon igen dem? När jag ruskat till dem verkar de försvara sig, de böjer upp stjärtarna som små skorpioner..
Jag vattnade mina Phrag. igår och ser dem idag, undrar om de krupit fram på grund utav vattningen? Orkidéerna står enbart i mossa, och den större av dem i bark och mossa.
Vad kan det vara jag har? Och hur behandlar man bäst Phraggarna nu?! De har sett hängiga ut sedan jag fick dem och har inte repat sig heller, med lite slokande blad..
En tilläggsfråga rör hoppstjärtarna, som jag inte lyckats få bort med omplantering, hur behandlar man lättast bort dem? Läste t.ex. om att man kunde vattna med lite diskmedel i vattnet?
Tacksam för alla inlägg!
Nyckelord: Hoppstjärtar, Ohyra, Phrag. Grande
Vet inte vad det är men de där var riktigt läskiga!!! Blääää.... jag använder alltid Pyretal mot ohyra!
Skulle ju kunna vara den trips-sorten du länkar till. Men det kanske även är någon ofarlig insekt du fått med in via vitmossan. Varifrån har du köpt plantan? Ser inte ut att vara av den bästa kvalitén.
sommarbo: jag brukar i vanliga fall vara snabb med spray och provadopinnar så fort något främmande kryper runt bland mina plantor, men det har visat sig att jag kanske varit för snabb vid vissa tillfällen. Så för stunden står dessa på bestraffning i diskhon, innan jag vet hur jag ska gå vidare... Men det kryper i huden efter man petat bland dem!
Merwic: jag har ingen erfarenhet alls av trips och kan inte se det silverliknande på bladen det står om på nätet, men det var väldigt likt på bilden. Beter sig trips som små skorpioner och rullar upp stjärten tro?
Plantorna köpte jag på nätet i Sverige på slutspurtsrea i december, och de var lite ihopknölade och uttorkade när de kom. Första dagen repade sig bladen lite, men tyvärr har de inte blivit mer livskraftiga än så här. Jag har förvisso ingen erfarenhet av Phrag, men jag har gjort som nätet tipsar hobby-entusiaster om...
Hur långa är krypen?
Nu har jag mätt otäckingarna med måttband! De verkar vara 2-3 millimeter, men de sitter med upprullad stjärt allesammans, så det är ungefärligt...
Ok, låter som lite för långt för att vara trips tycker jag, men visst påminner de om dem på länken...
Vems rea?
Blomtjuven: Vad kan det vara annars tro?
Och om det är trips, ligger man illa till då? Hur kan man bli av med dem?
Jag har ingen stor samling men jag tycker nog jag haft nog med bekämpningserfarenhet, vore inte kul att behöva gå ett varv till...
Dagobell: du får mail!
hmm vet inte vad det kan vara men bilden gör att de ser grövre ut än de är antagligen, ser ju ut som skalbaggar nästan :P
trips behandlas med valfritt medel. tex provado som har en lite längre effekt. de trips som angriper plantan i en eventuell 2:a omgång, dör oxå även om plantan ej är nybehandlad, iaf min erfarenhet.
Ja,, bilden är en ganska extrem inzoomning, de är ju pyttesmå egentligen, men de ger ett väldigt tåligt och robust intryck...
Plantorna svämmar nästan över av dem nu, även om de verkar glömt sig igen när de inte är nyvattnade. Så nu känner jag att jag måste prova något, de kan ju inte stå utan ljus i diskhon i det här skicket länge till ändå.
Jag har både provadospray och pinnar kvar, så det kan jag prova, men sprayen har nog nästan tagit slut...
Då kanske även pinnarna kan passa, om de sveps med i en andra omgång?
Om man ska omplantera Phrag, vad bör jag då sätta dem i? Jag har både mosse, grövre bark och mer "skräpig" bark hemma, men inte så många nya krukor kanske... Vad rekommenderas?
Kan det vara äggläggningsrör som syns på bakkroppen?
Slänga kanske e det bästa alternativet, plantornas skick är ju inte det bästa ändå för att klara ett eventuellt skadedjursangrepp...
Motvalls Gubbe: jag är så grön man nu kan bli på dessa, men om man ska tro att det är trips det rör sig om så tror jag mycket väl att det kan vara för äggläggning! Vilket skulle betyda att äggen läggs i bladen om jag förstått det hela rätt? Och den prognosen känns ju dyster...
Blomtjuven: jag är benägen att hålla med, men om man tänker att man inte har något att förlora för plantorna ändå tycks dömda kan man ju experimentera lite. Så jag sökte på trips här på forumet och fann liknande beskrivningar, så idag drog jag på mig arbetshandskarna!
Först sprayades bladen med paraffinolja + vatten, vilket gav en fin glattig yta odjuren inte tycktes uppskatta! Därefter doppade jag alla 3 krukor i vatten + t-röd och det är nu det blir läbbigt...
Från första krukan flyter 7 st upp, från de andra två kommer 5 vardera. Men de som inte flyter upp krälar fram ur bladen och mossan och här blir det splatterfilm! Från största plantan måste jag tagit 20 st och från de mindre ca 5-10 per planta..vidrigt! Nu några timmar senare fanns det fortfarande ett par som gömt sig... Vette fanken om det hjälper, men det blir ett test, så får vi se hur många fler som dyker upp här i dagarna...eller om plantorna kanske lämnar in.
Håll tummarna!
Motvalls Gubbe: jag undrar om detta kan vara exempel på äggläggning, eller möjligen platser de kalasat på?
De små krypen ser ju inte ut att ha några stickande mundelar så kanske är det spår efter äggläggning.
P!?#"#!"!#!¤!** Vad tråkigt med detta!! Verkar ju inte vara det vanligaste eländet heller. Spara en och skicka tillbaxs till säljaren.
Har haft såna trips en gång för flera år sen på en paph. Inte så vanliga som sagt, men seglivade. Blev av med både dem och plantan till slut.
Motvalls Gubbe: Det tror jag du har rätt i... Men om de nu lägger ägg i bladen och man ska ha minsta lilla chans att utrota dem, då borde bästa sättet vara att kväva dem med något oljeliknande gissar jag? Eller vad tror du?
Dagobell: Det är en bra summering av hur det känns emellanåt! Det har varit svårt att hitta info om trips, så det verkar inte jättevanligt. Det som förbryllar mig är att det ofta står att de gillar när det är torrt, men ändå flyttar det in i Phraggens mossa... Samtidigt saknas det silvriga på bladen och exkrementen verkar ligga i mossan och inte på bladen. Å andra sidan fanns det ju en uppsjö av varianter på trips som jag förstått det.
Skulle gärna skicka tillbaka alla jag köpte, men nu har det ju gått en månad (vilket verkar vara en ungefärlig äggcykel, kanske därför det blossat upp nu?) och jag har börjat experimentbehandla dem, känns som chansen är sämre att få returnera då..?
Lassse: Jag läste i gamla trådar att de verkar gilla Paph. och Phrag...och att de verkar ursvåra att bli av med. Och det förstår jag, för de gömmer sig allra längst ner i bladen vid stammen, där kommer jag inte åt dem med tops ens, såvida jag inte bryter av något. Undrar om man vågar hälla i lite olja där? Risken är väl att plantan börjar ruttna då istället?
Hade du något knep som funkade eller inte alls funkade i behandlingen?
Ja dom var knepiga att bli av med. Jag tror att jag använde pyretrin (Pyrex) som gav effekt efter upprepade behandlingar.
Om det rör sig om så pass svårbehandlade skadeverkare så är nästan ett systematiskt medel det enda verksamma. Dvs ett som plantan tar upp i systemet och som angriper skadedjuret när det suger av växten. Provadopinnar har tex Imidakloprid som är just ett sånt systematiskt medel.
Problemet med provado är att det har en massa näring med i pinnarna.
Jag tycker du ska fundera på att returnera plantorna om de var i så dåligt skick och dessutom var skadedjurssmittade. En månad är inget i sammanhanget om det är dessa problem.
Bestämmer du dig för att behålla och inte får bort dem så kan du få Confidor WG70 av mig som är det bästa systematiska som finns.
Lassse: var Pyrex i sprayform? Behöver man spraya rötter och hela plantan då?
Dusk: Provado har jag både som spray och pinnar kvar från tidigare oturs-inköp...tror du sprayen vore bättre än pinnarna då? Vad blir nackdelen med näringen?
Jag överväger helt klart att returnera allt, jag har ju inte heller råd att köpa nya krukor, sprayer och mossa om och om igen och försöka behandla på vinst och förlust. Inte heller vill jag ju riskera att hela min blygsamma samling ska bli drabbad. Får se om jag kanske sänder ett mail och hör mig för om möjligheterna...
Det var väldigt omtänksamt... Confidor har jag inte hört talas om innan, det lät som ett starkt medel?
Pyrex finns även i srayform. Pyretal finns att blanda i vatten. Det har ju varit "recept" på Provado drink här på OP förut. Man blandar 4 pinnar med 1,25 liter vatten och vattnar med det. Nackdelen att plantorna blir övergödda.
Jag har någonstans i bakhuvudet en bild av att jag läst om insekter som lever av alger i fuktig mossa och som klättrar upp och lägger ägg i blad på växterna. Fast riktigt säker är jag inte. Det skulle i så fall inte röra sig om trips (som ju lever av växtsaft) utan om något annat.
Men hör med artdatabanken, de har experter som kan sånt här. Jag tror det är Mikael Svensson i det här fallet. Googla på artdatabanken så hittar du honom.
Annika: Jag både vattnade (mossa i krukan) och sprejade med medlet.
Gott folk, tusen tack för allt stöd och alla t®ips...
Jag mailade till slut försäljaren som kontaktade mig omedelbums och sa att om det var trips var det bara att slänga dem,
så inte de andra plantorna åker på dem också. När våren tillåter det skall en pigg ersättningsplanta komma...!
Så fasten man är tjurskallig som få har jag nu slängt Phraggarna. Det blir en sorgestund här hemma, då det därmed försvann en tredjedel av min samling, men det blir nya friska tag i slutet av månaden. Då kommer Blomsterlandets orkideutställning hit och jag har redan en mental inköpslista författad!
Jag får se det som att jag är en bunt med visdom rikare helt enkelt...
Tack till er alla!
Du gjorde rätt som slängde dem! Ett tips: du behöver inte varje gång köpa nya krukor, utan diska dem noga i diskmedel med en gammal borste fri från allt spår av jord, sen lägger du dem i en hink, eller större ytterkruka (som även blir ren) med vatten blandat med en skvätt klorin o låter dem ligga där ett tag. Tror det räcker för att döda det som dödas skall Spara pengar o återvinn!
Det ska jag testa, har hunnit bli några krukor nu
Ge inte upp Annika, jag har också råkat ut för det mesta. Oftast har det varit något som kommit med en nyinköpt planta. Så isolera ALLTID nya plantor några veckor till du säkert vet att de inte bär på någon ohyra. (Ett råd som jag tyvärr ignorerat för många gånger som har resulterat i bl.a. i två epidemier av ullöss...)
Trips har jag haft på en Dendrobiumhybrid för några år sedan. Tog 2 behandlingar av Provado+ spray så var de borta och har inte kommit tillbaka.
Tack för stödet, Martina! Får man inte det ena så får man baske mig det andra verkar det som...
Jag bor i en etta så det är svårt att isolera, men man gör vad man kan...
Fantastiskt att du fick bort tripsen! Även om det stinger lite, nu när Phraggarna redan är hivade.. :P
Men till sommaren kanske jag bor större, då har jag bättre chans att behandla isolerat, då ger jag nog inte upp lika lätt!
Jag bor också i en etta, så jag förstår precis. Det var mycket därför jag inte isolerade mina nya plantor tillräckligt länge då när jag fick ullöss.. Vart skulle jag ställa dem liksom? Under köksbordet?
Jo jag förstår att det känns surt när du redan slängt plantorna, men jag tänkte att det vore värt att prova om du skulle råka ut för dem igen.
För att svara på frågor och skriva kommentarer, Logga In eller Bli Medlem Nu.
Härlig kommers mellan oss medlemmar. Några av alla varor:
Var söndag och onsdag är det auktion, om vi medlemmar vill. Alla kan lägga upp objekt. Läs mer.
Auktionsklockan var 00:09:25 när sidan laddades.
Det finns just nu inga aktuella auktioner.
Beställ orkidéer tillsammans med andra OrkidéPrat-medlemmar.
Det finns inga aktuella sambeställningar just nu.
Alla medlemmar kan lägga till evenemang i kalendern. Läs mer.
Det finns just nu inga evenemang inskrivna för de närmaste dagarna.
Alla aktuella & framtida evenemang
Prata orkidéer med OrkidéPrats medlemmar, i 'verkligheten'.
Vi pratar inte bara. Här är exempel på saker vi gör tillsammans:
Projekt Paphiorangis. A.k.a. "The Fantastic Paphiorangis Project Of 2009". Vi odlar Aerangis och Paphiopedilum och derar med oss av våra erfaranheter.
Projekt Ulla. Cypripedium-odling i grupp.
Projekt Flaskbarn. Från små, små fröplantor till blommande orkidéer.
Projekt Cattleya. Vi odlar Cattleyor tillsammans, men var för sig. Vem får första blomningen?
Svenska Orkidésällskapet (SOS) verkar för att främja orkidéintresset i Sverige samt för att skydda alla orkidéer.
Bli medlem och få tidningen ORKIDÉER 6 gånger per år. Kontakta Malin som är medlemsansvarig:
Solstråle här på OrkidéPrat,
skicka e-post,
besök orkidesallskapet.se
Cattleya-kurs
Mikael Gustafsson bjuder in oss alla att ta del av hans stora kunskap om släktet Cattleya och dess odling.
Hela kursen i PDF för nedladdning / utskrift (2MB)
Moment 1: Välkomna till Cattleya-kursen
Moment 4: labiata, jenmanii, lueddemanniana
Moment 6: percivaliana, schroederae
Moment 8: warneri, warszewiczii var Sanderiana, bowringiana, skinneri
Du får använda vissa texter och bilder på OrkidéPrat fritt.
Ansvarig utgivare: Björn Johansson, www.neovita.com/orkideer
Info om neovita, policy kring sekretess och cookies, kontaktmöjligheter