Orkidéernas blad, blommor och rötter kan se konstiga ut av olika orsaker.
brun knopp (1) brännskada (2) dragspelsblad (6) gula blad (34) kladdiga droppar (3) missfärgning (1) mjuka blad (10) mutation (4) pelorisk (24) petalskada (1) skadade blad (3) skadade rötter (2) skrumpen (2) sprucket blad (2) svarta blad (1) tappar blad (6) tappar blommor (1) tappar knoppar (1) vita fläckar (3)
Hej,
Jag har en bulbophyllum i mitt terrarium som börjar få gula blad. Se bild. Det har kommit en del nya skott så det är på gång.
Kan det vara ljuset? Eller för mycket vatten?
Nyckelord: Bulbophyllum, Gula blad
Jag ser inga friska rötter, så övervattning och för lite luftväxling kan vara en orsak. Rötterna har ruttnat. Har du haft plantan länge? Gula blad kan också tyda på näringsbrist, särskilt av spårämnen som magnesium och kalcium.
Plantan är gammal och var övervattnad ett tag och rötterna gick hädan (detta var innan den fick bo i terrarium). Sen har det blivit 4 st tillväxt och dessa har börjat få små nya friska rötter, syns kanske eunte på bilden. Flyttad in till terraiet och då sakta fått gula blad vara de äldre bladen än så länge.hade hoppats på nystart för den i terraiet. Där har jag två fläktar och ett regnsystem. Men det kan vara så att den i te fått så mycket näring...
Tips på att få igång plantan?
Är det inte så att det är de gamla bladen/bulberna gulnar, just för att rötterna är dåliga och näringen tas från de gamla bladen för att bilda de nya bulberna? Tror det bara är att hoppas på att de nya bulberna med blad och rötter trivs bättre. Tiden mellan orsak och verkan är ju ofta ganska lång för orkidéer, vilket är en av svårigheterna med orkideer generellt. Min egen erfarenhet med Bulbophyllum är att de vill ha ganska ljust (typ som för Cattleya) men fuktigare, de har ju tunna rötter. Just ljuset kan generellt vara ett bekymmer i ett terrarium, då dom ofta är småväxta och således kommer längre ifrån ljuskällan än en större planta. Gör dock främst att de får svårare att blomma, men tror kanske inte det är ljuset som är det primära problemet för din del.
Inköpt dec-19 Coop
Plac öster/norrfönster
Lik de första peloriska men med annorlunda utformade kronblad (inre). De yttre kronbladen limegulgröna med violetta prickar/strimmor längsgående med bladen.
De inre (missformade) kronbladen enhetligt rödvioletta med ljusa kanter och lite prickiga längst in.
Nyckelord: Phalaenopsis, Pelorisk
Inköpt Jan-19
Placering norr-/österfönster
Blommar:
Febr-20
Febr -21 (fortf i Juli)
Febr-22
Blommor mörkt brunrosa med mässingsgul nyans och prickar mot basen.
Svårfångad färg på bild! Framstår både som röd och violett i olika ljus. Upplagd bild dock så nära jag kan komma.
Nyckelord: Phalaenopsis, Pelorisk
Stort tack för tips om mjuka blad. Köpte 5 stora vita orkidéer. Efter 2 veckor hängde bladen och växten tappade blommor. Jag gjorde som ni gav råd -5 minuter med vatten i egna krukan och nu har de flesta fått upp sina blad och blommorna har slutat falla. Tror att de var väldigt torra när jag köpte dem för pinnarna(stjälkarna) spretade. Tack
Nyckelord: Mjuka blad
Var så lite, lycka till
Nu är jag riktigt irriterad och undrar varför i hela friden detta händer. Många av mina plantor (alla är av sorter som har bulber) får helt plötsligt ett eller två gula blad som ramlar av och det känns som om plantan hoppar en nyutväxt bakåt i tiden. Jag tycker jag alltid har haft detta problem men har varit mycket noggrann att inte få vatten i bladvecken. Att gamla bulbor tapar nåt blad är vanligt det är jag medveten om men vissa är inte så gamla. En till och med som ni ser på bilden kör ju upp en ny stängel från en annan bulb medans den tappar blad på dne andra. Jag vill ju att de ska växa och bli stora feta plantor ju. Någon som har en gissning?
Nyckelord: Gula blad
Jag tror inte ev vatten i bladvecken är ditt problem. Plantan på den översta bilden har du i en glasytterkruka och om den står i solfönster kan rötterna brännas. Planta nr 2 uppifrån har "dragspelsblad" och sådana kan de få av antingen för lite eller för mycket vatten.
Vet inte hur du vattnar och göder dina plantor, men om du har balkong/trädgård, så ställ ut plantor med bulber i halvskugga. Duscha dem gärna dagligen och ge dem förstås näring.
För torr luft kan också vara orsaken. Plantan kan tappa blad för att minska bladytan och därmed transpirationen. Ju fuktigare odlingsmiljö desto större bladverk som regel.
Alla bulberna är skrynkliga, så jag tror inte dom fått eller kunnat ta upp tillräckligt med vatten och därmed även näring. Det kan vara så att du behöver vattna oftare, men det kan också vara så att rötterna inte mår bra och därmed inte kan ta upp tillräckligt med vatten.
Colmanaran längst ner upptäckte jag precis hade krukan full av ullöss som hade börjat krypa upp och fylla bladen och blommorna, stora och fylliga var dom så dom har mått som kungar. Det vara bara att kasta den, jättetråkigt då den inköptes i april.
Hej,
Jag har en Howeara mini primi som tappar bladen, eller snarare så att så fort man pillar på bladen eller kommer åt dom så går bladen av vid infästningen till bulben. Bladen är inte gula eller så.
Komposten är torr och jag vattnar kanske varannan vecka. Sprayar den dock ibland med vatten och den står på ett fat med lecakulor med vatten.
Några idéer om vad som kan fel?
Hälsningar
Gustav
Nyckelord: Tappar blad, Howeara mini primi
Hej,
Jag har en nyinköpt sigmatostalix radicans som tyvärr får ett nytt gult blad efter det andra som sen sedan trillar bort, jag planterade om den och den får lindrigt med ljus från min ljuskälla. När jag planterade om den så såg rötterna ganska fina ut ( tror jag ). Bulberna är lindrigt skrynkliga och fattade det som att den då har fått för lite vatten?
Någon som har ett bra tips?
Nyckelord: Gula blad, sigmatostalix radicans
Jag har tyvärr inga tips. Jag har haft flera och de har alla gått vidare, suck. Erbjuder medkänsla istället!
Mitt tips är att ställa den så kyligt som möjligt på denna årstiden, og inte vattna för mycket. Spraya i stället lätt på bulber o blad, helst på morgonen så att den hinner torka. Det är naturligt att den tappar lite blad på vintern. Lycka till, det är en härlig liten planta, som växer fort vår o sommar, då den inte får torka ut.
Googlade på den och hittade då det här gamla inlägget på OP:
http://www.neovita.com/orkideer/no.cgi?g...
Tack så mycket för tips! Jag har ställt den lite svalare nu och testar att spraya lite lätt på den. Det är många nya skott som kommer på den så vore kul om den överlever. Och tack för medkänslan...
Min behandling av Phal pantherina måste vara något fel på. Det senaste bladet har spruckit längs mittnerven och två blad har fått bruna mjuka toppar. Det jag kan erkänna är att den kanske får stå för torr och för länge torr mellan vattningarna. Kan det vara orsaken?
Nyckelord: Sprucket blad
Det kan säkert vara så att den inte fått tillräckligt med vatten, när de sitter i små krukor
brukar man få vattna oftare. Du bör nog också klippa bort det bruna i topparna eftersom
det kan bli/är början till ett rötangrepp.
Själv vattnar jag mina Phalaenopsis 2 gånger i veckan den här tiden på året med den
torra inneluft som blir, och jag har ungefär samma kompost som det verkar vara i den
kruka som syns på din bild, bark med lite mossa.
Tack för svar! Blandningen innehåller även lite perlit. Trodde i min enfald att den blandningen skulle hålla fuktigheten lite längre. Men, som du säger, krukan är liten och elementen varma.
Mina orkideer är jättefina. Dom står i västerfönster. Mars-oktober får dom vattenbad + näring varje vecka. Vintertid står dom på gelekulor och vattnas varje vecka. Mitt problem äe att bladen spricker och även kanterna på bladen går sönder. Det gäller hela året om och alla orkideer. Var ligger felet? Vill tillägga att bladen är glansiga och fina.
Hej community!
Who has an idea: some of my masdevallia have weird leaf behaviour - they're getting dark tips, and decay very, very slowly from the top (time scale = months!). Is this normal for some masdevallia (none of my other orchids do that), or is at an illness? Other orchid leaves decay rather quickly once they start turning yellow/brown in one place.
Tack för hjälpen!
Nyckelord: bruna bladtoppar, skadade blad, Masdevallia
övergödning skulle det kunna vara
Håller med, skulle kunna vara, typiskt just på bladspetsar
Brukar hos de få Masdevallia jag har bli omedelbar reaktion med bladfällning om jag gödslar det minsta, helt gröna och fina men går av i fästet, så det har jag slutat helt med. Kan det vara saltuppbyggnad i ditt substrat som sakta tar död på dem?
Tack för hjälpen!
Jag gödslar inte alls, men det kan väl vara att de får för mycket näring/salt. I have them in pots with rather lots of orchid soil which might also be too densely packed - I could imagine that once the bark starts decomposing rather vigorously that harms the roots! I will replant them in pots with less and airier substrate and see if that helps.
Many thanks again guys!
What kind of water do you use. Some water, even municipality water can have lots of dissolved salts and high hardness. Masdevallia prefers water with very little salts, preferably rain water.
Good hint! I use the tap water (Munich) for watering them once a week, and Munich tap water IS in fact very hard (2,82 mmol/l or 15,8 dH), although I spray them daily with decalcified water. About the salts I'm not sure if our tap water is rich in them (https://www.swm.de/dam/jcr:a19a05ca-5502-4618-829b-57416437f106/trinkwasser-analysewerte.pdf). I'll try switching all watering to decalc to begin with, thanks for the tip!
That hard water alone is a killer to most orchids but for those loving calcium. I would stop using it to the Masdevallia immediatly.
Hej.
Är nybliven medlem här och även nybörjare, amatör och gröngöling när det gäller orkideer. Jag har ett helt gäng med phalaenopsisar i massor av härliga färger - de flesta köpta på mataffärer för deras fina färger på blommorna:) Som sagt - amatör... Intresset har växt med tiden och jag kan stolt säga att jag tagit hand om dem relativt bra. De har vuxit till stora, fina plantor och de har även skjutit både en del nya stänglar och massor av nya blad.
Efter att ha sett Peter på Orchidehusets omplanteringsvideo för phalaenopsisar, beställdes både plastkrukor och vitmossa. Mina har alla stått i glaskrukor med orkidekompost. Jag planterade om hela högen för ett par veckor sedan. Nu märker jag till min fasa att flera av dem har "mjuknat" i bladen och ser alltmer hängiga ut. Mina har alltid haft kanonfina blad - stora, starka och glansiga. Jag verkar vara duktig på att producera fina och stora blad:) Blomstänglar har det varit snålare med... Nu undrar jag om jag har gjort nåt fatalt misstag i min omplantering när de reagerar på detta viset? Har jag packat vitmossan för hårt som jag lagt runt rotbasen, trivs de inte i plastkrukorna, gick jag på för hårt när jag klippte bort fula rötter? Tror ni erfarna att mina älsklingar kommer att ta sig? Och varför kan jag vinna VM i stora, starka, fina blad på phallisar, men hamnar på sista plats när det gäller att få dem att skjuta fler stänglar(några har jag lyckats få)? Som sagt - amatör. Alla tips mottages tacksamt!
Nyckelord: Omplantering, Mjuka blad, Phalaenopsis
Välkommen till OP!
Om dina funderingar om omplanteringen så tycker jag du ska ta det lugnt!! Du har säkert gjort allt helt rätt och phallar trivs i plastkrukor med mossa runt rötterna och alla gamla dåliga rötter ska tas bort när man planterar om. Kanske bytet från glaskrukor till plastkrukor blev för häftigt, men de kommer säkert att återhämta sig!
När man har vitmossa måste man vara aningen försiktigare med vattningen. Själv avänder jag aldrig vitmossa, men då vattnar jag oftare i o för sig.
När man har vitmossa måste man vara aningen försiktigare med vattningen. Själv avänder jag aldrig vitmossa, men då vattnar jag oftare i o för sig.
Ja allt beror ju på hur du gjorde tidigare och hur du gör nu. Jag köpte nyligen en Phalaenopsis och säljaren sa att jag skulle vattna ordentligt. Den såg hängig ut, just som du beskriver. Då jag bestämde mig för en omplantering så märkte jag att den hade mossa packat tätt och hårt runt rötterna och det fans bara lite rötter kvar. Jag omplanterade i ny kompost och med vitmossa men då packade jag den bara löst så att vattnet skulle kunna rinna av snabbt, jag vattnade i början mycket sparsamt, och har nu fått både nya rötter och ett nytt fräshed blad. Så egentligen beror allt på varandra, hur blöt komposten är och hur mycket och ofta man vattnar.
Har du vattnat dem mer sällan än förut? Att de slokar tyder ju på vattenbrist. Det kan oxå vara så att de fått dåliga rötter, antingen att du klippt för ivrigt i dem eller att de ruttnat pga övervattning. Att packa vitmossa kring rotbasen låter som ett bra sätt om man vill sluta tätt och hålla syret borta och vätan kvar, vilket inte Phalaenopsis gillar. Det är nog bättre att blanda i vitmossa i hela komposten, men mindre än 50%.
Treblad.se är byggt av Björn på samma grund som sajten OrkidéPrat. Om du är medlem i OrkidéPrat kan du logga in här på Treblad.se med samma konto.
Treblad.se är en ganska ny sajt, så det kan finnas buggar. Om du märker att något verkar märkligt, skriv gärna till oss på bjorn@neovita.com så att vi kan rätta till problemet.
Håll dig enkelt uppdaterad om kommande Trillium-projekt och plantor till salu.
Du får använda vissa texter och bilder på OrkidéPrat fritt.
Ansvarig utgivare: Björn Johansson, www.neovita.com/orkideer
Info om neovita, policy kring sekretess och cookies, kontaktmöjligheter