Inlägg med vattningsrutiner som nyckelord.
Jag har funderat lite över det här med vattningsrutiner... Idag var en sån dag då de allra flesta orkidéerna var synkade och törstiga, och dessutom var det näringsdags, så det tog sin lilla tid. En och en halv timme för att vara exakt, rum för rum och art för art, i baljor som skall diskas emellan och näring som skall mätas upp. Hade det åtminstone varit vår eller sommar hade man ju kunnat göra det mesta ute på altanen. Det är lite småmysigt, men sen tänkte jag - "och jag som ändå inte har så där VÄLDANS massa orkidéer". Hur gör ni som har massvis? Vattningsdagar är ju dessutom utmärkta för att kolla igenom orkidéerna ordentligt, förutsatt att man har tid. Man hittar en och annan ny stängel, en ny bulb på väg - men dessvärre också äckliga krälande djur då och då. En doritaenopsis som jag satt i karantän för säkerhets skull hade NATURLIGTVIS ullöss när jag kollade idag. Nu en fråga som kanske låter helt tokig - luktar ullöss? När jag samlade in de små äcklena idag tyckte jag att det luktade parfymerat, kommer det från de stackars knopparna som de vidriga krypen satt på eller är det insekterna som luktar? Gulp.
Nyckelord: vattningsrutiner, vatten, ullöss
Ett tidigt odlingsråd för orkidéer av Jo-an Matsuoka kom redan 1728:
“In spring don't put them outdoors. In summer don't expose to much sun.
In autumn, don't keep too dry. In winter, don't keep too wet.”
Känner du igen dagens svåra råd att vattna? Kragodlar du, har du överlåtit det svåra till rötterna själva att välja, som de specialister de är och kan när vattennivån är någorlunda konstant i LECA.
Andra rådet är om det skall vara to eller too much sun, som mitt språkprogram rekommenderar. Vid högre näringsdos ökar risken för brännskador. Med försiktighet och lite mindre gödning klarar man de färska årsskotten från brännande vårsol. I vårt nordiska klimat är det enkelt att klara första rådet.
En kontinuerlig fläktstyrd svag bris ger friska plantor, som bättre klarar sjukdomar och insekter.
Hej Tor, jag tycker nog att min vattning är ganska funktionell, inga klagomål från plantorna i varje fall , jag var mer intresserad av vattningsrutiner i allmänhet, hur andra löser det rent praktiskt och tidsmässigt. Det enda egentliga problemet jag har haft med mina orkidéer det gångna året har varit på grund av för mycket bris, så där kommer jag att vara försiktig framöver... Kragodling?
Ullöss förpestade min orkidétillvaro tidigare men sen en mekanisk styrd svag vindbris som för strömmande luft förbi och runt plantorna kontinuerligt har märkligt nog ullösen hittills ännu inte visat sig dessbättre. Plantorna har helt enkelt blivit friskare och vuxit bättre och det har många orsaker.
Hur jag kragodlar alla orkidéer kan du läsa på Min Sida och Profil och Bilder.
Vattnar gör jag mest varje helg, helst i sol, och ökar vattennivån till 3 cm. Många plantor har jag i blomlådor och andra större lådor eller tråg, det går fortare att vattna. På långsemester kan man konstanthålla vattennivån med att genom skruvhålet fylla näringsvatten i ett joucepaket och ställa det upp och ner i lådan medan man hålla tummen för och sen låta vattnet och lufttrycket sköta vattningen månadslänge.
Treblad.se är byggt av Björn på samma grund som sajten OrkidéPrat. Om du är medlem i OrkidéPrat kan du logga in här på Treblad.se med samma konto.
Treblad.se är en ganska ny sajt, så det kan finnas buggar. Om du märker att något verkar märkligt, skriv gärna till oss på bjorn@neovita.com så att vi kan rätta till problemet.
Håll dig enkelt uppdaterad om kommande Trillium-projekt och plantor till salu.
Du får använda vissa texter och bilder på OrkidéPrat fritt.
Ansvarig utgivare: Björn Johansson, www.neovita.com/orkideer
Info om neovita, policy kring sekretess och cookies, kontaktmöjligheter