Inlägg med småplantor som nyckelord.
Jag har sett att det finns en del småplantor till rimliga pengar för en glad amatör att köpa från Röllke i Tyskland. Har ni några erfarenheter från detta företag? Jag köper i första och andra hand från Blomsterfamiljen, av medlemmar och kanske Åkessons, för att främja den lokala handeln men det fanns som sagt lite intressant som jag ville prova.
Nyckelord: Småplantor, Röllke
Röllke är en gammal pålitlig firma som har fina produkter både orkidéer och tillbehör. Jag har handlat av dom i många, många år, både vid besök hos dom och när de är på utställningen i Lunds Botaniska Trädgård. Om vaccinationen mot Covid-19 går enligt plan så blir det en utställning i September. Om du köper småplantor så måste du vara beredd på att det tar manga år till blomning. Jag tycker att hans vuxna plantor är billiga i jämförelse med en del andra firmor på nätet. Åk ner till Lund om utställningen blir av. Det kommer i så fall 2-3 andra firmor.
Röllke är en gammal favorit för mig och jag har handlat av dem de senaste 10-15 åren. Rekommenderas varmt!
Jag har köpt både småplantor och Orchi Packs och det är jättekul med många nya sorter men ja var beredd på att de är känsligare än stora plantor och har ett tag kvar till blomning. Men det är ju en del av utmaningen.
O jag kan bara instämma med föregående talare, en bra firma med mkt intressanta plantor
Det låter bra och kanske det är bäst att blanda lite smått och lite blomfärdigt från Röllke. Tack för svar alla!
Bolebo. När kommer i så fall utställningen att vara?
JeanetteG: Föreningen planerar att utställningen ska äga rum 3 - 5 September om inte Corona och FHM sätter käppar i hjulet och omöjliggör för klubben att genomföra utställningen. Håll tummarna och vaccinera er alla.
Bolebo. Jag ska meddela Mikael, så får vi se om det passar den helgen.
OBS.: Det är under förutsättningen att FHM godkänner att utställningen hålls och att Coronan är under kontroll. Vi som ämnar åka dit kan bara hoppas att det blir av.
Ja, det är mycket välkommet..
Hej. Jag har fått hem två små fina plantor knappa decimetern höga båda (en papilionanda och en vanda). Men så slog det mig att jag inte riktigt vet hur jag gör nu. Planterar man bara dom i mindre plastkrukor med bark som när man planterar om redan tillväxta stora orkidéer? Eller är det något särskilt som man bör göra och tänka på för bästa effekt. Kärlek och prat det får dom redan av mig.
Tack på förhand för svar.
Nyckelord: Småplantor, Skott
Hej! De ser ut att ha varit planterade i bark. Så det går nog lika bra att fortsätta med det:)
Dom går bra i Bark eller Kork!
Ons den 11 aug gick jag med funderingar på ngn slags drivhus men som var lite mer naturligt och kreativt...än en plastlåda etc.
tors 12 aug var jag iväg och köpte två olika stensorter, fin sand och lavasten.
Lät kreativiteten forsa och inom en timme hadde jag skapat ett litet landskap som även prydde orkideebordet
Med hjälp av sand, såjord, bark, stenar, lekakulor sphagnum mm. skapades även en plätt likt en liten mosse -en rofylld plats med bra dränering för sticklingar/småplantor att växa upp på. På mossbädden ställde jag sedan en större tårthuva så att luftfuktigheten skulle höjas men ändå att bädden skulle andas.
Två småplantor av okänd orkideesort planterades i bädden och upptäckte att båda överlevt tortyren innan dem donerades till mig. Rötterna växte och frodades till min glädje.
I mitten av landskapet satte jag även en liten skål so m blev till en damm med stenar och sand i. Denna damm vart beläget så att den även får plats under tårthuvan och ökar med hjälp av mossan luftfuktigheten.
Mossan runt dammen drar åt sig fuktigheten och jag märkte att jag bara behövde fylla på vatten i dammen så förser sig mossan med lagom mängd fukt. Behöver alltså inte vattna mossbädden. Lila skl. ekosystemet el vad man kan kalla det sköter sig själv....ja iaf till viss del.
Var mkt roligt att bygga upp landskapet och kommer göra fler vid behov och med andra natur-ideer.
-Vart riktigt nöjd...och redan första natten reste sig ett av småplantorna och sträckte friskt upp sitt blad.
Nyckelord: Småplantor
Kreativt! Fint att blanda olika material så där.
Tack!
kikade ned försiktigt idag i mossbädden och OJ vad rötterna på småplantorna växt på 2 dygn i kruka var det inte sån fart på tillväxt. Dem verkar trivas mkt bra med hög fuktighet.
Det var ett tag sen du skrev det här så nu är jag nyfiken på hur det gått. Har du bilder?
Hej allesammans!
Jag har den senaste månaden haft bäbisfrossa!
Beställde först 6 flaskor från www.kasornorchids.com vilket jag inte rekomenderar då dessa blev groft misshandlade i frakten.
Men så hittade jag denna säljare på ebay som aktionerar ut massor av olika orkidéer av alla de slag.
Alla de flaskorna som ni ser på bilden är från denna säljare utom en har varit i riktigt bra skick.
den dyrast dessvärre hade fått mögel under frakten / eller lite tidigare.
Skickar med Schenker eller UPS.
Rekomenderar denna säljare till Er som är sugna på lite experimerande med småttingar.
http://stores.shop.ebay.co.uk/thailandsh...
Nyckelord: flaskplantor, småplantor
Och vad för spännande gömmer sig i dessa flaskor ?
Dom ser fina ut! Spännande!
Ja, dom ser verkligen livskraftiga ut!
Jo dom har alla varit i bra skick utom en flaska, den dyrast så klart (40€) men den skärde jag sönder igår (plast flaska).
Stora flaskor är:
Paphiopedilum venustum f. alba
Paph. bellatulum x Paph. charlesworthii (urflaskad)
Paph. (laser-Emerade x Macabre) x Paph. leucochilum
Paph. philippinensis x Paph. curtisii
Phal. bellena (står det på flaskan men är bellina)
Phal. mariae
Små flaskor:
Aerides lawrenceae
Aerides multiflora
Dendrobium cariniferum
Dendrobium friedericksianum
Holcoglossum kimballianum
Rhynchostylis coelestis
även från Thailand (stora flaskor):
Paphiopedilum godefroyae (ur flaskad men var i extremt båligt skick, hälften hade tappat rötterna)
Phalaenopsis cornu-cervi (lite tilltuffsad)
Phalaenopsis stuartiana var. nobilis (lite tilltuffsad och urflaskad)
Phalaenopsis Double Delight X Phalaenopsis stuartiana (lite tilltuffsad)
Polyrrhiza lindenii (ghost orchid) (ur flaskad)
Köpte ochkså en massa korgar från den tyska sälgaren 4 st för lite över 200kr
Om det är någon som är sugen på att byta lite småttingar senare fram över när dessa är urflaskade och härdade så är det bara att höra av sig så ska vi kunna lösa detta.
De ser ju fina ut. Vad kul med så mycket nytt. Lycka till med de små!
Tackar!
Ska uppdatera om någon månad med nya bilder när de har blivit urflaskade.
Dom hade verkligen mycket kul till salu. Är det ngr stockholmare som vill ordna en sambeställning där ifrån så skulle det vara kul
Nu när småplantor nalkas så måste jag bara fråga. Jag hat köpt mindre exemplat av paph hybrider av maudie typ förrut. Samtliga av dem har dött på samma sätt. När jag sett att plantan mår dåligt har jag bestämt mig för en omplantering, vid omplanteringen visar det sig att rötterna är döda hela vägen in till plantan. Nu vill jag ha råd av er. Hur gör man med en ny liten planta för att undvika detta varför dör rötterna? Dem har varit bruna och när jag tagit i dem har dem bara fallit isär.
När första stängeln kommer skall den klippas bort för att inte ta för mycket kraft av plantan? Eller skall man låta den gå i blom. Jag har en känsla av att dem jag köpt i butik är första blomningen och att blommningen tagit kål på plantan. Hjälp mig reda ut alla begrepp tack!
Nyckelord: småplantor, döda rötter
Du kanske haft småplantorna för fuktigt? Det blir lätt så om man använder en för stor kruka.
Sen ska gudarna veta att det alltid är en chansning att köpa en liten paph. Det är inte alltid det går vägen även om man sköter den efter konstens alla regler. I alla paphböcker jag har läst rekommenderar man alltid att köpa stora plantor. Det tar ofta många år att driva upp en "nyförlöst" till blomning och det kostar både krukor, planteringsmaterial och kanske belysningskostnad och värme beroende på var man odlar. Sen är det naturligtvis en speciell känsla att driva upp en planta och få den i blom. Betydligt skojigare än att köpa en som redan är i knopp.
Att klippa första stängeln ger plantan extra kraft. Men det är inte så lätt att göra det. Jag gjorde det själv igår och det svider lite
Men att en planta skulle dö bara för att man inte gör det, om den verkar frisk vid blomningen, det har jag svårt att tro.
Men från roellke kommer dem ju i små krukor så det behöver jag inte oroa mig för, det gäller alltså att vara väldigt sparsam med vattningen? eller är det som med allt annat, att lagom är bäst. Nu tänker jag främst på "delnatii" och Paph Lowii. Delnatin skall den ha varmt eller kallt och hur är det med lowii?
Såklart är lagom bäst. För mycket vatten i en mix som inte andas kväver plantan, men utan vatten växer ju inte plantan. Det är en ständig balansgång Bägge funkar i rumstemperatur, men speciellt för delenatiin så skadar det inte med lite lägre temperaturer på natten. När lowiin nått ett bladspann på runt 15-20 cm så är det bara att brassa på med så mycket ljus som möjligt (ej direkt solljus förståss). Det är en ljusälskare.
Okej, tack för hjälpen Mattias, det underlättar verkligen att ha en Paph fantast i krokarna när man funderar över något
Hva heter dine flaskebarn og hvor lenge er det siden du plantet de? Ser jo store og fine ut!
Köpte tre flaskor i Thailand i april, vet inte namnet på dom. Som glad amatör tittade jag på bilderna och att plantorna såg kraftiga ut. Har planterat i kruka juli till sept. Skall man tro bilderna och vad jag hittat i en orkidebok skall alla tre typerna vara svårodlade på fönsterbänk, men jag tror att de klistrat på etiketter på måfå. Alla ser mer eller mindre lika ut, så det får bli en överraskning om de kommer att blomma och hur de då kommer att se ut. Hälften har fått nya blad sekan jag planterat i kruka.
Hejsan! Undrar lite vad man skall göra när man fått ett "skott" på en orkidee. Läste att man skall vänta tills man fått rötter på den men det ser så konstigt ut för det har redan kommit en stängel med knopp från skottet som ni ser på bilden! Läste att det dröjer innan en "bebis" (skott) bildar blommor. Förvirrad!
Nyckelord: förökning, keikeis, småplantor
Du ska nog låta det vara kvar där tills det har kommit rötter.
Du kan binda lite vitmossa där rötterna ska komma ut.
Jo, minst tre rötter som var och en är fem cm kan jag rekommendera. Och separera helst inte keikin medan den blommar.
ÅÅÅ! Vad vackert. Det vill jag uppleva!
Hejhej,
I förra veckan anlände ett paket från Eva-Karin. Paketet hade varit på väg en vecka från Sverige så det var lite omskakat, men sedan jag väl öppnat det och rett ut lite oordning står nu början till en Phalaenopsissamling i mitt fönster.
Paketet innehöll nämligen en småplanta vardera av:
Dessutom fanns en Phalaenopsis violacea alba som tyvärr ej klarade transporten samt en Cattleya forbesii alba som nu tjenixar med min Cattleya forbesii från Rittershausen.
Jag är extra glad över gigantean som ju är ganska sällsynt. Denna lilla planta ser mycket bra ut, men kommer ta ett antal år på sig före den blommar.
/ Björn
Nyckelord: Phalaenopsis, småplantor
Treblad.se är byggt av Björn på samma grund som sajten OrkidéPrat. Om du är medlem i OrkidéPrat kan du logga in här på Treblad.se med samma konto.
Treblad.se är en ganska ny sajt, så det kan finnas buggar. Om du märker att något verkar märkligt, skriv gärna till oss på bjorn@neovita.com så att vi kan rätta till problemet.
Håll dig enkelt uppdaterad om kommande Trillium-projekt och plantor till salu.
Du får använda vissa texter och bilder på OrkidéPrat fritt.
Ansvarig utgivare: Björn Johansson, www.neovita.com/orkideer
Info om neovita, policy kring sekretess och cookies, kontaktmöjligheter