Råd / Omplantering / · Substrat /

Skriv början av artikeln om mossa

Nyckelord: mossa

Inlägg med mossa som nyckelord.

4/12 -22

Mossa

Vad anser ni. Skall man ta bort denna mossa eller låta den vara kvar. Har flera inköpta växter som ser ut så på ytan av krukan. Min tanke var om den håller fukten för mycket eller att man inte får ner vattnet ordentligt. Se bifogad bild.

Nyckelord: Mossa

4/12 -22

För mig ser det inte OK ut när mossan växer över bladen. Jag skulle flytta den därifrån. Ett annat problem kan ju vara att den täpper till lufttillförseln till rötterna nere i komposten.

4/12 -22

Den det inte ut att må bra till 100 %.
Jag skulle ta bort mossan och ge den en luftigare tillvaro under vintern.

4/12 -22

Odlar man i GreenMix är låg mossa ett tecken på att man gör rätt, om du odlar i bark tror jag du vattnar för mycket, här har det tagit överhand

4/12 -22

Tack för svaren. Jag köpte ett tiotal växter från en stor återförsäljare i Tyskland i sensommras och hälften av växterna har stark beklädnad av mossa. Alla växter var planterade i bark utan två växter, och jag har inte planterat om några av växterna. Skall jag plantera om dessa växter i ny bark och se till så att det inte kommer någon ny mossa ?

4/12 -22

Jag tänker att du tar bort all påväxt nu och låter dem vila någon månad med sparsam vattning.
Plantera om i vår när du ser ny tillväxt.

6/12 -22

Pleurothallis majakoluckae. Från Gandalf. Fri bild (ej för kommersiell användning).

Så här såg det ut i krukan som är 9 cm i diameter överkant.
Knappa 1 cm med bark i botten. Resten sphagnum.
Och den var genomsur. Växten är Pleurothallis majakoluckae.

6/12 -22

Det förklarar nog plantans skick och kraftiga mossväxten Hoppas du kan rädda den

Ge ditt svar

4/12 -22

Mossa

 

Nyckelord: Mossa

Prata om bilden

22/8 -15

Mossa i skåpet?

Mossexperiment. Från Xara. Fri bild.

Försökt hitta något mossodlingsforum, men hur jag än söker, leder alla vägar till OP?! Jag skulle vilja ha mina stora rötter (som jag monterat bl.a. Dend-keikisar och en liten Neo på), täckta av så där läcker grön mossa som "alla andra" har i sina skåp (ja, oled, jag vet att det är svårt i ett 'torkskåp', men jag har hela hösten på mig att komplettera med manuell vattning ). Fattar inte hur en gör. Men nu har jag ett litet experiment på gång: denna mossa hämtad mitt ute i friluftsspenaten (nåja, från gräsmattan i alla fall), är nu introducerad i skåpet. Dömt att misslyckas? Alternativ, någon?

Nyckelord: skåp, mossa

22/8 -15

Sök på moss growing så finns massor av matnyttigt

22/8 -15

Hm, jag lade till 'indoors', för att få några hyfsat relevanta träffar. Men alla verkar gå ut på: 'Hämta in lite mossa och håll den fuktig." Jag verkar inte vara helt fel ute, trots allt .

22/8 -15

Dend-keikis-bild. Från Xara. Fri bild.

Bara för att visa hur det går med Dend-bebisarna .

22/8 -15

Vet inte vad jag skall skriva, återkommer

23/8 -15

Har Dusk slutat sälja mossa?

23/8 -15

Vore det nått Xara
http://www.dusk.se/Pepperomiagren.jpg
Peperomia emarginella. Sydamerikansk art.
75 kr
Mattbildande/revande och tål uttorkning mycket bra!!!!!!!!

23/8 -15

Dusk har Moss Mix man penslar på

http://www.dusk.se/Epiwebiis.htm

23/8 -15

Mmm. Har beställt. Får se. Har ju inte de bästa erfarenheterna av nämnda firma hittills, om vi säger så .

23/8 -15

Det verkar vara väldigt blandad erfarenhet med Dusk. Själv är jag väldigt nöjd med leveranstid och bemötande

23/8 -15

Jag är oxå supernöjd

23/8 -15

Jag är inte den som är den . En andra (nåja, vänligt räknat) chans är numera officiell .

24/8 -15

Vilken exotisk mossa det (förhoppningsvis) blir. Jag tror jag har lyckats klura ut vad det är för mossa som växer på mina Phraggar och det är vanlig björnmossa och skuggstjärnmossa tydligen.

26/8 -15

Ny-'planterad' mossmix och namnlappstappad skåporkis .

26/8 -15

Nix, gick inte att ladda upp bilden... .

Ge ditt svar

22/8 -15

Mossexperiment

Mossexperiment. Från Xara. Fri bild.

 

Nyckelord: mossa, skåp

Prata om bilden

Egentligen är jag så gott som handikappad i skogen, men igår så åkte jag och killen ut på mossjakt!

Jag letade efter "vitmossa/spaghnum?".
Jag köptr utav Lassse här på OP, och tänkte att jag kanske kunde hitta lite själv, men jag hittade tre olika våtväxande mossor.

Men de ser väldigt lika ut till uppbyggnaden. Man kanske kan använda alla tre?

Någon vänlig själ därute som kan hjälpa mig?

Första bilden till vänster har jag lång mossa som växte på berget brevid en tjärn.
De till höger växte 2-4 meter från vatten kanten.

Och den andra bilden är mossan som mest liknar den jag köpt av Lassse.
Den växte nästan precis på vattenkanten.

Pga förvirringen så plockade jag bara detta:/

Nyckelord: mossa

29/9 -14

Den översta skulle jag säga är den bästa mossan Den som det bara finns en av.

Håller med!! De andra två är jag mer osäker på.

29/9 -14

Okej, för jag tänkte leta efter lång spaghnum också, att använda till mosskullar till mina Neofinetior som kommer snart:)

Lasse kan mycket om mossa, så jag hoppas han hjälper dig!

29/9 -14

Jag kan bara instämma, den övre är bra, de två undre bör undvikas. Det finns arter som är både långa och bra men man kan få leta en stund.

29/9 -14

Okeey!:D då ska jag försöka komma dit igen och leta vidare! tack!

29/9 -14

Vill bara tillägga att jag här i Umeå trakten i stort sett har plockat alla riktigt blötväxande mossor och använder dom till mina orkidéer tillsammans med skägglav, gammal tallbark + plus lite annat skräp som kommer med hem.Allt växer så det knakar. Inte håller jag på med att desinficera min mossa heller. Nu är jag bara en enkel odlare som inte har några speciellt krävande plantor men med tanke på hur all tokväxer här så måste jag ju ändå göra något rätt.

30/9 -14

Exhale, det är inte säkert att din Chosentetsu är en Chosentetsu utan kanske en Aojiku Yoroidoshi! Den ser ut som den på bilden men den på bilden är troligtvis inte en Chosentetsu.

30/9 -14

Markus G, det här blir spännande att se!:D

30/9 -14

Markus G, det här blir spännande att se!:D

18/8 -21

mossa. Från Dryad.

Den här mossan var med en Sarracenia-planta jag köpte. Den är mycket mindre i strukturen än vanlig Sphagnum. Den växer som en fin matta tätt inpå jorden. Vad heter den och går den att hitta i Sverige?

Ingen aning tyvärr. Men tänk på att många arter av mossa är fridlysta då de växer så långsamt. Då gäller inte allemansrätten och det är olagligt att gå ut i skogen och plocka. Har man egen mark, eller markägarens tillstånd, så är det lite andra regler som gäller i vissa fall. Här har du en lista på vilka sorter som inte innefattas av allemansrätten som ett PDF-dokument på naturvårdsverkets hemsida

19/8 -21

Det finns många märkliga och hycklande lagar i detta land. Storföretagen undantagna naturligtvis. En privatperson får inte gå ut och plocka lite mossa till sin kruka. Men storföretagen får skövla urskogarna, och övergöda åkrarna med kemikalier som sedan rinner ut i och dödar haven. De får sälja palmolja till godis, jätteräkor, McDonalds-kött, och annat skräp, och skövla Borneos och Braziliens regnskogar för palm-plantage och betesmarker, och utrota tusentals unika djur- och växterarter.

Jag ger inte mycket för det. : ) Ser jag något i naturen jag behöver, så gör jag min egen avvägning hurvida det är ok eller ett olämpligt ingrepp. Jag är en moralisk person.

Ge ditt svar

Hejsan
Jag har vid två olika tillfällen köpt Phalanopsisar som har vacker mossa i sin kruka ofta är den tyvärr död från hur affären har skött den, men ibland går det att få liv i den, tycker det är underbart vackert.

Är mossa dåligt för phalaenopsisar på något sätt?

Hur kan man få mossa i sin orkidé? planteras den eller kommer den naturligt?

Jag vet att man kan ha sin phalaenopsis i ren vitmossa, men tänker det kanske är skillnad med grön mossa. Är det någon som odlat sina orkidé i annan mossa en vitmossa ?

Nyckelord: mossa

19/3 -14

Vitmossa är det man brukar använda.den finns att köpa både torkad och levande.orchidehuset brukar ha levande till salu om man vill ha det.jag har använt båda varianterna men inte märkt någon skillnad på plantorna iallafall så det verkar inte spela så stor roll vilket man väljer annat än rent kosmetiskt.

19/3 -14

Levande grön mossa får liv i en fuktig och näringsfattig miljö. Mossa är i de allra flesta fall välgörande och ett tecken på god miljö. Alltså fukt, bra luftcirkulation och mycket svag näring.

Viktigt att tänka på är att vitmossa (Sphagnum) som används till orkidéer inte är den vitmossa, som används till dekoration av t ex adventsljusstakar. Den vitmossan är en lav och den ska du inte använda. Jag bifogar en länk här från OP,som finns under Odling/Omplantering, där du kan läsa flera inlägg om Sphagnum och det finns också bild på den där.
http://www.neovita.com/orkideer/no.cgi?g...

19/3 -14

har mossa ien del av mina krukor, kommer naturligt speciellt om jag använt färskplockad mossa så följer annan mossa med :P

24/3 -14

Tack för era svar, vad bra att mossa går ihop med orkidéer då! Har varit och hämtat en väldigt liten mossa (sån som brukar vara i gräsmattan) och har nu planterat den på ett fat där den ska ha en liten omplacerings period så den hinner bli lite renare innan den hamnar på orkidéerna. Jag tror att vitmossa är mer praktisk en fin i mitt tycke så det kanske är mer att ha rötterna i en att ha som ett ytskickt? vitmossa blir ju väldigt tjock (upp till 3m) om den trivs så finare kanske med en väldigt tun grön mossa som man brukar ha på bonzai träd. Nu växter min mossa och den har blivit jätte grön och fin (planterade den några dagar sedan) så snart kan den nog flytta till sitt nya hem hoppas jag. Tack för alla tips!!!!!

24/3 -14

skulle nog inte själv plocka sjok med jordig mossa o lägga på komposten då det blir jordigt o blött o stänger till luftcirkulationen ovanifrån. kommer mossan av sig själv så stör den ju inte då den blir mer luftig utan den där jorden som den annars växer i..

25/3 -14

Nja, nej för mossan från trädgården, jag ser inget gott komma från det. Det passarbonzai i allra högsta grad men inte orkideer.

Ge ditt svar

Kära neovitare -Är det någon av er som odlar egen mossa? Exempelvis att ni vikt en del av trädgården åt skugga/sol och fukt för att kunna tillgodose ert eget mossbehov?

Jag märker ju att i mitt miniakvarium sätter mossan igång och lever upp på nytt, blir frodigt grön och glad. Men om den växer till sig i någon större mängd vet jag inte. Har ingen riktig uppfattning om hur snabbt sphagnum växer heller. Någon som vet?

Nyckelord: Sphagnum, Mossa

9/5 -13

Den växer riktigt sakta har jag för mig

10/5 -13

Min sphagnum odlar sig själv på skogstomten
Vet inte riktigt hur den skulle trivas i en vanlig trädgård dock, just här växer den antingen där det är väldigt blött eller på gamla hyggen. Precis som för orkidéer är det nog en fråga om att få fram rätt förhållanden för att kunna odla något, för mossa vet jag inte vad de är.

10/5 -13

Vid beräkningar på nettotillväxt i höjdled av torvmossar i Sverige, mest sphagnum men andra växter ingår, har man kommit fram till 0,5 mm/år. Så sedan senaste istiden släppte sitt grepp har de mäktigaste torvmossarna blivit 5-6 meter på 10-12000 år.

10/5 -13

Två somrar, så har jag haft vitmossa stående i backar på tomten. Jag har klippt toppar på hösten och vid hemkomsten ställt topparna tätt tätt i plasbackar. Förra vintern var det ju begravd under snön i flera månader, men mådde utmärkt ändå. Sen hade jag backen i skuggan och såg till att den alltid var fuktig. Nog kunde jag konstatera att den växte flera cm på denna tid - samtidigt som den den inte längre var grön nertill.
Tyvärr las projektet ner, för fåglarna var envisa på att sprätta i mossan och det kom så småningom även sniglar i den..

11/5 -13

För några år sedan odlade jag vitmossa i en plastbalja fylld med vatten. Det gick att klippa några centimeter av topparna varje år. Vilken art det var vet jag inte men den var ovanligt lång, 30 - 40 cm. Jag gödslade några gånger med vanlig växtnäring.
Gjorde också några försök inomhus under växtbelysning och även där växte den. Den mossan fick vintervila i plastpåsar i kylskåpet.
Tredje vintern spräckte isen baljan jag hade ute och projektet lades ner.
Vill man testa odling utomhus tror jag det kan vara bra att spänna ett myggnät över som skydd mot småkryp, nedfallna löv etc.

Ge ditt svar

hejsan. Är nybörjare på orkidéer men inte på andra växter=)
Jag har lite matbutiksköpta orkideer som jag inte riktigt vet vad jag ska göra med. Står bara phalaenopsis på lappen.
Håller just nu på med att göra ett litet regnskogsterrarie och tänkte slänga in dem där. Jag tänkte ha mellan 80-95% luftfuktighet där och undrar väl egentligen bara om de tål det. Ska även ha mossa där och undrar ifall jag behöver ge osmosvatten(eller duger vatten till bilbattrier?)

Tack för mig
Lee

Nyckelord: mossa, osmos, orkidee

7/3 -13

Det beror på vad du har köpt för orkidéer. Har du kollat under fliken odling?

7/3 -13

Jeg synes at hvis du skal ha en RH på 80-95 % inne så blir det for fuktig å ha de i mose i tillegg. Vannlig butikk phalaenopsis kan du ha enten i potter ellers kan du montere de på bark hvis du skal ha de inni terrariet. Hva slags vann du skal bruke er avhengig av hva du har tilgang til. Jeg bruker destilert vann med litt gjødsel eller blandet med krannvann på vinteren. Og når det begynner å regne så bruker jeg regnvann. Ofte problemet med krannvann er at den har for høy pH. Du kan forsåvidt måle pH og senke den ved å tilsette en syre. Men min absolutt favoritt er regnvann.

7/3 -13

Det blir nog för fuktigt. Vill du ändå prova är det viktigt med fläktar, och som olga säger i krukor eller dyl.

Ge ditt svar

Jag har nyligen köpt ett terrarium där jag lagt Exo-Terra Forest moss som grund, ca 5cm. Det är jätte snyggt och håller luftfuktigheten uppe-men vad det STINKER i hela lägenheten! Någon som har erfarenhet av detta? Mossan är lagom fuktig och inte blöt.
Det är så illa att jag funderar på att tabort mossan och ersätta med något annat, förslag någon?

Nyckelord: odlingsskåp, mossa

7/9 -11

Vad är det för sorts mossa? Förstår att du rådfrågat där du köpt den. Blöt mossa luktar ju men inte illa och skåpet är ju stängt dessutom. Blir det inte väldigt blött där i mossan när du vattnar ?

7/9 -11

Det står bara att det är en tropisk mossa som växer i Asien, inget mer står. Köpte den från herpers Choise och hos dom stinker den tydligen inte. Jag har manuellt sprayat mina orkidéer i terrariet så det blir inga överflödiga mängder som samlas någonstans. Har lyft mossan och kollat.

7/9 -11

Har du någon fläkt i terrariet? Om luften står still så kan du nog få allt möjligt otrevligt att växa i och under mossan.

7/9 -11

Yes det har jag, men de är ej på så ofta. Hur länge/ofta bör jag ha på dom tro? Rekommendationer tack

7/9 -11

Fläktar skall normalt vara igång alltid

7/9 -11

Jag har fläkten på hela tiden.

7/9 -11

4 fläktar dygnet runt har jag.

7/9 -11

Bra då vet jag, har två stycken datorfläktar i mitt terrarium som är 90×45×90. Ska prova mig fram ifall jag behöver fler.

11/9 -11

Hur går det med mossalukten AnnCharlotte har det blivit bättre?

11/9 -11

Brittmarie- det blev bättre efter att fläktarna vart på dygnet runt, alltså var det för dålig luftcirkulation. Tack för hjälpen med råden

11/9 -11

Bra att det ordnade sig ...vill inte du ska misslyckas med skåp också..

Ge ditt svar

4/7 -11

4/7: Attans!

Kom hem efter att ha varit borta ett par dagar och upptäcker att bevattningspumpen till epi-webben i vivariumet har slutat fungera... Torrt var det, förhoppningsvis har inte mossan och blomstren strukit med helt även om det var ett litet missöde det här...

Nyckelord: bevattningspump, vivarium, epiweb, mossa

4/7 -11

Ojdå, hoppas allting har klarat sig.

Ge din åsikt

13/9 -10

mossa

mossa. Från ängsvädd. Fri bild.

 

Nyckelord: mossa

Prata om bilden

10/9 -10

+ 15/9 -10

Sphagnum

Trivs phalaenopsis med att odlas i mossa? Jag har en phal och en phal. dendrobium samt en cattleya som står i bark men funderar på att plantera om dem i sphagnum.

Jag kommer att prova odla mina cattleyor och ev. phallar i både klippt o oklippt mossa. Har hört om olika erfarenheter av detta så jag ska se vilket som funkar bäst för mig.

Fördelen med att klippa mossan när man skördar den i naturen är ju att den snabbare växer upp igen än om man drar upp den med rötterna.

Nyckelord: mossa, vitmossa, sphagnum

10/9 -10

Jag tror inte att mosssan växer snabbare upp igen för att man klipper den. Ny mossa växer snabbt upp runt omkring där man har plockat så länge man inte rovplockar. Jag plockar lite på många lokaler så vet jag att mossan återhämtar sig snabbt.

10/9 -10

De flesta orkidèer trivs i mossa, men det förutsätter att man lär sig hur ofta
man skall vattna, speciellt cattleyor vill att rötterna torkar upp ganska snabbt.
Hur mossan ser ut har ingen större betydelse, det viktigaste är att den håller
sig luftig och inte sjunker ihop till en tät klump, då ruttnar rötterna på nolltid.

10/9 -10

Tack för tipsen Jag vågar inte ha plastkruka när jag har mossa, kör med lerkrukor så mossan torkar fortare.
Har planterat om cattleyahybriderna i glesare packad mossa och en lite annorlunda placering i krukorna.

13/9 -10

När jag tidigare plockade mossa, jag drog upp den med rötterna så följde jord med. Måste jag ta bort all jord innan plantering eller gör det inget om en del jord kommer med i krukorna? Till Cattleya o phalaenopsis.

13/9 -10

Du bör se till att få bort det mesta, enklast genom att skölja mossan i vatten.

13/9 -10

Tackar, då gör jag så.

Har läst någonstans att man kan ha sphagnum närmast phalaenopsis-plantan o bark runtomkring. Är det bättre än att bara ha mossa tror ni? Jag antar att det beror på hur mycket man vattnar.

13/9 -10

Vitmossan brukar inte få med sig någon jord när jag plockar den, möjligen lite skräp. Är du säker på att du plockar bara vitmossa ?.

13/9 -10

mossa. Från ängsvädd. Fri bild.

Den här mossan har jag plockat. Vad är det för mossa? Är den lämplig till orkidéer?

Mossan till vänster visar hur den ser ut underifrån

13/9 -10

Det är tyvärr inte vitmossa du plockat, och den är inte så lämplig för orkidéer.

Så här ser vitmossa ut i skogen, bästa sorten –>

13/9 -10

Suck säger jag bara Tur iaf att det kom fram o. tur att jag inte använt den ännu. Tack Flora för att du "väckte" frågan o tack Lasse för svar!

Jag får beställa från orchidehuset tills jag hittat egen vitmossa.

Var brukar vitmossa trivas?

13/9 -10

Men var det inte orchidéhusets mossa du köpte förut? Den såg tyvärr ut att vara av mindre bra kvalitet. Då skulle jag råda dig att istället köpa den torkade vitmossa/sphagnum i block som t ex säljs av inza här på forumet. Jag tror också den bl a brukar finnas i Blomsterlandets butiker.
Vitmossa växer där det är fuktigt. Men det finns många olika arter, den bästa typen växer i fuktig, sank skog.

Grov och bra vitmossa till vänster, trådig och dålig till höger –>

13/9 -10

Lasse, vi har absolut den riktiga mossan som det skall vara. Vad var det som du menade egentligen?.....Den torkade som är från Nya Zeeland är av oerhört varierande kvalitét. Dvs ibland kan den vara bra men många gånger eftersom den är torkad så är det resterna från olika partier som skickas över hela världen. Jag sålde den under ganska många år. Men fick och såg själv att det ej var av bästa kvalitét. Därför gör vi jobbet själva och plockar samt "kokar, hettar upp" mossan så att det blir på bästa sätt. Jag blir ganska ledsen när du säger att det inte är en bra mossa! Peter

13/9 -10

Det er ikke så lett å finne riktig mose, og jeg har virkelig lett i skogen der jeg bor.
Heldigvis har Heidi funnet den riktige , så jeg har fått være med henne på skogstur
Den " Lasssemosen" vi har plukket vokser i fuktig skogbunn, men i ganske åpent terreng, så solen kommer til . Plukker bare de tykkeste delene og passer på å ikke skade terrenget. Har vært tilbake i år på samme steder vi plukket i fjor og mosen tar ikke skade, når vi er forsiktige med å ikke ta for mye.
Jeg har også kjøpt mose av Inza og den er av veldig bra kvalitet.

13/9 -10

Tack Ingse för tips.
Inte lätt det här. Jag tycker mina orkidéer ser ut att trivas i mossan från orchidéhuset, men det kanske är för tidigt att säga än i o för sig. Men jag har ju haft mina besseae i mossa från orchidehuset i ett år, dock har jag tyvärr haft dem för kallt så jag har flyttat på dem nu, men de har iaf överlevt och mossan var ganska väl bevarad efter ett år. (den ena står nu i lava och den andra i sphagnum från orchidéhuset - omplanterade). Lasse, du tyckte ju att det såg bra ut med intermedian i den lilla lerkrukan och det är också mossa från orchidéhuset men jag hade packat den lite annorlunda.

Den etiska biten är viktig för mig, på vilket sätt mossan skördas och Peter har förklarat för mig att den skördas i Sverige och återväxten är god, minns ej allt han förklarade eftersom jag raderat mejlet. Den mossan från Chile vet jag ingenting om.

Jag tror inte jag kommer att hitta någon vitmossa, men jag ska iaf göra försök. Tycker den mesta mossan ser ut som den jag plockat. Den är grov och suger upp vatten bra så jag är förvånad att den inte är så lämplig för orkidéer. Himla synd eftersom det finns hur mycket som helst av den.

13/9 -10

ängsvädd - ikke gi opp! Jeg har lett etter den riktige mosen 5-6 år før jeg fant den Har plukket masse "skitmose" den kan til nød brukes hvis den er kraftig og fin. Jeg har lært at den riktige mosen gjerne vokser i og rundt myrlandskap. Den vokser gjerne også på forhøyninger i myrer og rundt myra, gjerne under bjørketrær. Fargen er noe blekere grønn enn vanlig skitmose og når du først har funnet den er det veldig enkelt Her er også en link med bilder http://www.biopix.dk/Species.asp?Languag...

13/9 -10

Tack för tipsen Heidi Hi hi - 5-6 år - det var inte dåligt, hmmm - skam den som ger sig, trägen vinner som man brukar säga
Så du har alltså odlat i "skitmossan" om den är kraftig och fin - hmm, det tål att tänkas på. Det värsta är att jag är ju så rädd om de få plantor jag har. Får se hur jag gör. Har en cattleya jag vill omplantera i mossa och sätta i lerkruka.

13/9 -10

På "mitt" plockställe är ett litet område på gränsen mellan skog och och ett sankområde med al. Där växer den kraftiga vitmossan på stenar och i svackor. Den är ofta ganska ljus med lite röda inslag - till skillnad från den illgröna trådiga sorten, som växer i stor mängd i närheten.

13/9 -10

Peter: Om du visar en bild på den sphagnum ni säljer så kan nog alla frågetecken rätas ut.

ängsvädd: Miljöaspekten håller jag med om, för den globala miljön kan det vara bättre att använda dålig mossa från Sverige än bra mossa från Nya Zeeland. Men för orkidéerna är det sämre och det är ju för deras välbefinnande vi skaffar mossan. Vem har sagt att det ska vara enkelt att leva

14/9 -10

Jag har lyckats få liv i min torkade vitmossa från Nya Zeeland. Odlade juvelorkideér i miniväxthus under lysrör och mossan vaknade till liv.
I sommar har den dock blivit lite ranglig pga av undanskymd placering.

Har ställt ut lite avklippt NZ mossa på balkongen som växer till sig nu. Den tål värmen inne, men kräver gansla mycket ljus för att bli fin. Återkommer med bilder senare.

14/9 -10

Flora - helt fantastiskt - det trodde jag inte ens var möjligt

14/9 -10

Kul Flora! Ja vitmossa kan vara seglivad, jag har märkt att den ibland kan hålla sig vid liv en hel vinter i krukorna hos plantor som är i total vila och inte vattnas alls.

14/9 -10

Fantastiskt Flora, jag trodde inte heller det var möjligt. Då kanske en ranglig vitmossa kan bli kraftigare och styvare om den lever och får gödning ibland? Hmm, men om man odlar i lerkruka så får den ju dåligt med ljus

Kanske kan en vek, ranglig vitmossa bli bra för växterna om man packar den rätt i krukan?

Jag tycker det här med packningen är jättesvårt, hur tätt packad den ska vara.

14/9 -10

| Forskjellen mellom selvplukket og kjøpt mose
|
|

14/9 -10

Jag ska ta några bilder på min NZ vitmossa, så fort jag hinner.

Den kräver inte mycket näring, även om den inte tar skada av orkidénäringen. Min vitmossa verkar gillar superdrive, den blir märkbart grönare av det.

Där emot kräves en hel del ljus för att få kraftigt växtsätt på den. Min testodling har stått för mörkt en bit innanför fönstret och utan extraljus i sommar, så den är pinsamt ranglig i växten, Därav mina senaste försök med balkongodling.

Att mossan verkligen lever och växer kompenserar till viss del att den är lite ranglig, eftersom den inte sjunker ihop och packar sig som död mossa kan göra.

14/9 -10

Det var en viss skillnad, Ingse. Det vore intressant med bilder, Flora.

Intressant det du, Flora berättade om ang. skillnader mellan död o levande mossa.

Jag har inte riktigt fattat varför den gröna mossan jag visade inte är så lämpli för orkidéer. Är det för att den är för låg?

14/9 -10

Det er ikke mosen du har plukket som holder på fuktigheten, men jorden som følger med.

14/9 -10

ängsvädd: Den har framförallt för dålig hållbarhet. Vitmossan har mycket bättre hållbarhet även som död.
Vitmossa blir inte kraftigare om den får gödning. Det finns olika arter av vitmossa, några är buskigare och grövre av naturen medan andra är tunna och fintrådiga. Dom senare är som sagt inte så bra i orkidésammanhang eftersom dom packar sig för mycket och har sämre luft- och vattenhållande förmåga.

14/9 -10

OK. Tack för info även om det inte är vad jag vill höra Det hade varit så perfekt med all den gröna mossa som finns här. Då antar jag att den gröna mossan jag plockat har sämre hållbarhet än bark. Det är ju i bark den cattleyan står som jag vill omplantera.

15/9 -10

ängsvädd, blanda bark och mossa, 50/50, det fungerar utmärkt om man har
lite sämre kvalitet på mossan. Det blir inte för kompakt, men håller fukt lagom
mycket.

15/9 -10

Når den mosen ängsvädd har plukket er renset er det nesten ingen ting igjen, hva er da poenget med å blande den med 50% bark. ?
Jeg bruket "feil" mose før jeg skjønte hvilken som var riktig og den tørket ut med en gang , da har det jo ingen som helst hensikten å bruke den.

15/9 -10

Hmmm, jag undrar vad som är bäst för cattleyan så länge jag inte har tillgång till Klass A-sphagnum?

1) Låta den stå kvar i bark
2) Plantera om den i orchidéhusets levande sphagnum
3) Plantera i den gröna levande mossa jag plockat, med jorden bortsköljd
4) Blanda bark och den gröna levande mossa jag plockat (Utan jord)
5) Blanda bark och orchidéhusets levande sphagnum.
6) Köpa död pressad vitmossa från Chile

Vilken kruka - ler- eller plastkruka är i så fall bäst för alternativet?

15/9 -10

ingse, den lite sämre (fintrådiga) mossan har en tendens att falla ihop
och bli ganska tät runt rötterna, då kan det vara idè att blanda in bark så
att komposten blir luftigare. Sphagnum (vitmossa) som art är ganska lik-
artade eftersom de alltid växer i anslutning till våtmarker, men som Lasse
säger, är den grövre typen den bästa för den håller vatten bättre och faller
inte ihop så lätt.
Sedan måste man tänka på att Sphagnum är en våtmarksväxt, och behandla
den därefter, torkar den ut för mycket dör den, Sphagnum gillar heller inte kalk.

15/9 -10

letherneck. Nu är det inte fintrådig vitmossa som ängsvädd har plockat, utan någon helt annan art av mossa.

15/9 -10

Egentligen duger vilken mossa som helst, där orkidèer växer i naturen är det
ju inte direkt vitmossa de växer i, det är ungefär samma mossa som växer
på kullfallna trädstammar i orörd urskog här.
Jag har testad även den, för den är lätt att få att växa i en kruka, och kräver inte
så mycket fukt som vitmossa för att trivas.
Jag använde den typen av mossa till min Phalaenopsis schilleriana i ett par år,
men jag fick inte bort fröna till Harsyran som följde med, så harsyran täckte snart
hela ytan på krukan med blad och blommor, så jag slutatde med den typen.

15/9 -10

Intressant letherneck. Jag funderar på att ev. testa den mossan (efter att jag sköljt av jorden) på min phalaenopsishybrid eller dendrobium phalaenopsis-hybrid i plastkruka och göra mina egna erfarenheter. Får se hur jag gör.

23/9 -10

Nu har jag fått hem den torkade vitmossan från Inza. Jag ska plantera om cattleyorna i den och samtidigt byta till mindrelerkrukor. Skulle vara tacksam över tips för hur jag ska packa mossan i krukan, vet att jag läst det någonstans men hittar inte nu.

Jag låter iaf mossan ligga i blöt först.

23/9 -10

Packa inte mossan hårt. Linda den löst runt rötterna. Jag odlar alla mina orkidèer i mossa och de får jättefina rötter. De orkidèer jag har i skåpen har också lite mossa runt rötterna.

23/9 -10

Tack Inza Har du även phalaenopsis som du odlar i mossa? I plast- eller lerkruka?

Det blev ju en faslig massa mossa när man blötte upp den - ca ett halvt paket - så det vore bra om jag kan plantera min phalaenopsis o dendrobium phalaenopsis i mossan

23/9 -10

Jag har massa phalaenopsis, alla odlade i mossa, jag har dem i plastkrukor och de har otroliga rötter allihop. De flesta är egentligen inte mina men det har blivit att folk ber mig rädda deras phalaenopsis och när jag planterat om och fått dom att blomma får så får dom återvända hem igen.
Det är ingen fara om du blött upp för mycket, om det torkar så är det bara att blöta igen.

Ge ditt svar

Snart får jag förhoppningsvis hem två nya orkidéer - det är två blålila cattleyahybrider från Lasse. Får minska ner på kryddväxterna, till en början kan jag placera dem i dubbla rader på fönsterbrädan.

Fick en idé av Li Juang - har satt överbliven sphagnum i glasskål. Dels är det dekorativt och dels höjer det luftfuktigheten något.

Ska passa på att gå ut o hämta mossa innan det fryser.

Jag vill även köpa fler lättodlade cattleyahybrider som - i bästa fall - kan blomma flera gånger per år.

Har ni tips på sådana?

Nyckelord: cattleyahybrid, mossa, sphagnum

5/9 -10

Slc. Mae Hawkins Miya, helst Karges klon.
Blc. Haw Yuan Beauty 'Hong'.
Lc. Haw Yuan Angel 'Red in Snow' AM/AOS.
Stellamizutaara Miva Passionata Quasimodo.

Det finns många andra, men dessa tycker jag är mycket lätta att få i blom flera
gånger per år. Speciellt Karges klon av Slc. Mae Hawkins Miya är mycket blom-
villig, min har blommat kontinuerligt 3-4 gånger/år sedan jag fick hem den för
4 år sedan, och har aldrig vilat, och de doftar fint också.

5/9 -10

Tack för tipsen leatherneck

Jag avvaktar lite. Risken är att jag köper på mig för mycket så att jag inte orkar sköta om dem.

Du vet inte några blålila cattleyahybrider som kan blomma flera gånger per år?

5/9 -10

Någon som känner till denna Cattleyahybrid? Kan den blomma flera gånger per år? Var kan man köpa den?
Lc.Cariards Mini Quinee 'Angel Kiss' BM/JOGA
http://www.age.cx/~airplant/orchid/photo...
http://ranshop.jp/cattleyamp3.htm

Lc.Hiroshima Melody Blue Lagoon?
http://ranshop.jp/cattleyamp3.htm

5/9 -10

Japanska plantor är lite svåra att få tag på, jag har bara sett en säljare som har några av
dem med på sina listor.
http://www.orchideenwlodarczyk.de/ har haft Lc. Cariards Mini Quinee 'Angel Kiss'
den blommar 1 gång/år.
Jag har 1 storblommig cattleyahybrid av Japanskt ursprung, den är mycket svår
att få i blom, jag har försökt i 3 år utan att lyckas, men förr eller senare lyckas jag.

5/9 -10

Tack för info Spännande det här

7/9 -10

Nu går jag i väntans tider - he he, väntar på dessa 2 cattleyahybrider från Lasse:

Laeliocattleya Aloha Case coerulea:
http://image.rakuten.co.jp/yoran/cabinet...

Laeliocattleya Mini Purple coerulea 'Ocean Blue':
http://www.jsorchids.com/main/index.php?...

Jag kunde inte bestämma mig för en av dem så jag beställde båda Nu är det tyvärr fullt

Hittar tyvärr i skrivande stund ingen info om vilka arter som ingår i hybriderna.

7/9 -10

Lc. Aloha Case är en hybrid mellan: Lc. Mini Purple 'Blue Sky' (L. pumila x C. walkeriana)
och C. walkeriana var. coerulea
Det är samma med Laeliocattleya Mini Purple coerulea 'Ocean Blue', men jag
tror namnet ska vara Lc. Mini Purple 'Blue Pacific' om man översätter det japanska
namnet rätt.

7/9 -10

Tackar

Jag googlade o hittade en bild på "Blue pacific", det verkar vara samma variant som Ocean blue.

http://crispata.tea-nifty.com/photos/chi...

7/9 -10

ängsvädd: Det stod i listan förut vilka föräldrar som ingår Men det är alltså bara två arter som i något olika konstellatoner ingår i båda dessa hybrider - Laelia pumila (som ibland även kallas Cattleya pumila) och Cattleya walkeriana.

7/9 -10

Tackar Ska notera det

8/9 -10

Stlma Miva Passionata har vackra, doftande blommor (bild finns i min galleria) och blommar åtminståne ett par ggr/år. Marita Åkesson brukar ha den till salu.

8/9 -10

Tack för tipset En riktig färgklick Tyvärr har jag fullt nu, med de två orkidéer jag väntar på. Jag har bara ett fönster, där de kan stå, det blir för lång vila för dem om jag ska ha dem i det svalare rummet hela tiden, jag får flytta in dem dit under vintervilan november - februari. Tråkigt att man inte har mer plats

Ge din åsikt

Mitt skåp fick en liten (40×40 mm) datorfläkt förra helgen, naturligtvis kunde jag ej motstå modellen som har en blå diod så när belysningen stängts för natten är där svagt månsken
Körde den till en början på 12 Volt men det blev lite väl mycket storm i ormbunken så nu har jag reglerat ner den till 7,5 Volt
Jag har satt för de flesta ventilationshålen, det är bara rastret där rampen ligger som fortfarande är öppet.
Noterade till min glädje att jag får mer balanserad temperatur nu, dagtid ca 26 grader och nattetid 19-20 ca.
Skaffade dessutom timer till rampen för ett tag sedan och det känns så lyxigt att ej behöva hålla koll på när den ska tändas och släckas
Har just nu vanlig svensk mossa men funderar på att så småningom skaffa tropisk i stället, det vore snyggt med mossa istf alger på stenväggen....

Nyckelord: Odlingsskåp, datorfläkt, mossa, timer, temperatur

1/11 -09

vad fint ditt skåp är, jag blir så avundsjuk .)

1/11 -09

Det ser frodigt och härligt ut!

1/11 -09

Kul att se skåpet igen! Ser jättefint ut!! Jag har inte lyckats att få svensk moss överleva i mitt skåp men kul att andra fått det! Var ute och plockade spaghnum idag, får se om den kommer att trivas. Var det svårt att kopla ihop fläkten med kontakten? Funderar på att skaffa en fläkt till.

Ge din åsikt

26/9 -09

epiwebbrör,

Mitt epiwebb, nanorör, ser fortfarande ut som ett kebabspett på håll ! !! : ) Har jag närstudier kan jag skönja lite grönt här och där...Men hur lång tid tar mossan på sig att gro ordentligt tro?? Va tror ni, kan jag montera dit nån småtting redan nu,eller ska jag vänta tills mossan har etablerat sig ??? / elise

Nyckelord: mossa, epiwebb

26/9 -09

Eftersom den vattnas kontinuerligt via pumpen så ska du kunna montera på orkidéer direkt. Det är nog annorlunda med gamla nano-varianten med terrakottarör, då behövs nog mossan för att få ett bra mikroklimat. Iaf. för vissa orkidéer.

26/9 -09

Hur länge har det varit igång och har du använt "mossmix"?

26/9 -09

Mervic; Joo det har du rätt i, jag fick för mig att mossan måste bli grön och rotat sig ordentligt, men det måste ju räcka med att det är fuktigt . Norberg; Jag gjorde iordning det omkring den 10 september och det ingick mossmix, så det har jag smetat in.Har den i dagsbelysning som det står att det ska vara. Men funderar på om jag ska ha den varmare( på nåt sätt)?

26/9 -09

Men då går det ju enligt plan. Du får nog räkna med 5-7 veckor innan mossan hinner ta sig lite. Du ser ju redan nu små gröna anlag, dom kommer att ta sig.
Kör vanlig rumstemp det räcker.

26/9 -09

Bra, Tackar för svaren / elise

Ge ditt svar