Råd / Ljus / · Tilläggsbelysning /

Skriv början av artikeln om lysrör

Nyckelord: lysrör

Inlägg med lysrör som nyckelord.

13/12 -15

Lysrör

Nu har jag suttit halva morgonen o letat belysning. Fastnat för lysrör för det verkar enklast o billigast o hyfsat bra.
Finns det några snygga lysrörsamaturer? Tips mottages.
Belysningsvinkeln? Behöver jag bry mig om den? Känns onödigt att sprida ljuset ut åt sidorna.
Hur många watt behövs om jag hänger dom hyfsat nära plantorna?
T5 kontra T8?
Många frågor rullar runt i huvudet nu.

Nyckelord: Lysrör

13/12 -15

Hur många Watt eller ljusflöde får de kunniga här på OP svara på.

När det gäller spridningsvinkeln så kan den alltid fixas med reflektor. Armaturer jag gillar o tycker är snygga är de på Dusk... dock kostar de lite mer.
Ur strömförbrukning kontra effekt är T5 bättre... men jag kan inte svara på vad orkideer gillar bäst °ler°

13/12 -15

Pratar vi tilläggsbelysning anser jag att T5 rör är utmärkta. Om du med tanke på djupe på fönsterbrädan får plats med 2 så tror jag det räcker länge. Enligt min fru finns det inga snygga armaturer att ha i fönster Absolut tunnast och diskreta tror jag är LED paneler men då kostar det.

Lägger ut en gammal OP- tråd, som innehåller mycket läsvärt!
http://www.neovita.com/orkideer/no.cgi?g...

13/12 -15

Jag har flera olika armaturer från industriarmaturer till den jag tycker bäst om från www.wexthuset.se. den kostar 1690 inkl rör och fraktfritt. Innehåller 4×54 W, 6500K. Med högblanka reflektorer. På 50 cm höjd täcker den en 60 cm bred bänk. Vill man komma billigare undan så kan man söka på Blocket. Men se till tt de har ordentliga reflektorer. Armaturen finns i olika storlekar

13/12 -15

Tack för tipsen. Ska ägna några timmar till åt funderande. Hinner väl bli vår igen ?. Summan verkar ändå va att det krävs betydligt mer "kraft" än jag trodde.

13/12 -15

Här är en sidan med fina växtbelysningar
Har man inga ambitioner att det hela skall vara stilistiskt så duger det bra med vanliga taktarmaturer från Jula eller biltema. Jag kör med två T5 2×58w armaturer för varje hylla i en sådan här Ikea hylla Det sticker ut lite på varje sida, men med detta ljus kan du odla de flesta orkidéer i rum utan fönster. Armaturerna jag köper är ju spol täta så vatten stänk från vattning gör inget. Rören jag använder är 865 rör

13/12 -15

Hur många timmar kör ni med tilläggsbelysningen, eller ja överhuvudtaget?

13/12 -15

Jag har tilläggsbelysning ca 12 timmar per dag.

13/12 -15

Vad för plantor ska du odla?

13/12 -15

Sneckenströms och Wexthusets armaturer tycks vara samma med undantag för att en del av Sneckenströms är svarta. Wexthusets är frakten redan inlagd i priset.
Jag har belysningen tänd 7 - 10 och 15 - 19 på vinterhalvåret och under sommaren släckt och armaturerna upphissade. I Källaren kör jag 12 tim under en del av året därefter tar jag ut dem i växthuset.
Lysrören i växthuset tjänar också som reservvärme om det blir någon extra kall natt som inte värmepumparna klarar av.

13/12 -15

Tänkte odla lite blandat. Ha det som extrabelysning till övervintrande citrus bla sen får jag se vad det blir under

13/12 -15

Jag kör 12 timmar i utrymmen utan fönster

Ge ditt svar

25/10 -11

Olika lysrör

Vi har just fått bytt vår lysrörsarmatur i badrummet - det är 120 cm och har två lysrör. Ena röret gick sönder för några veckor sen och nytt inhandlades - det heter Osram 840. Då visade det sig, att det även var fel på armaturen, som nu blivit utbytt.
Jag diskuterade detta med olka rör med elektrikern och han sa, att det visst fanns både 820, 830 och 840.
Våra gamla är 830.
Det ska visst vara bra med olika rör, men det ser helkonstigt ut - det nya på 840 är väldigt vitt och kallt, tycker jag.
På fönsterbrädet i badrummet (i brösthöjd) har jag alla mina småplantor och dom är beroende av belysningen.

Nyckelord: Lysrör

25/10 -11

Man mäter färgen på ljuset i något som kallas kelvin, eller kelvingrader. Om du lägger två nollor till de två sista siffrorna på lysrören får du färgen på dem. 830 är alltså 3000 Kelvin, 840 är 4000 Kelvin etc. Växterna vill gärna ha 5000 - 6000 Kelvin. (Eller mer.)
Så även om du tycker att 840-lysrören ger ett kallt och hårt ljus skulle inte växterna ha något emot ett ännu kallare.

25/10 -11

Förmodligen förstärks det "helkonstiga" utseendet av att du har ett rör med ganska gult ljus (ungefär samma som en glödlampa) och det vitare 840 röret. Det sistnämnda kallas ofta för dagssljusrör men det gör även det ännu vitare/blåare 865. Sätt i två 840 så ser det "normalt" ut. Själv använder jag Osram 865 som tillsats i växthuset och är mycket nöjd med både ljusmängd/färg och prisbild. Nämnas kan att jag har 3 armaturer över en del plantor med 3 rör i varje,det 3:dje röret är 840 och det ser totalt gult ut.

25/10 -11

Tackar! Då får det bli ett 840 till - kostar inte så mkt. Starkare tror jag inte blir så trevligt i ett rum där man vistas - eller ska man kanske gå in där och få sig lite ljusbehandling

25/10 -11

Jag har det ena röret Osram 840 och det andra Fluora 77. Datorbordet står bredvid skåpet (och lysrör) så jag får mycket av ljusbehandling Det passar ju bra eftersom jag jobbar natt och sover förstås oftast på dan

25/10 -11

Vad har Fluora 77 för sorts ljus?
Sen är det ju lite skillnad, på att ha lysrör över ett skåp, eller ha dem i taket på rum där man ofta vistas. Vårt badrum har rel lågt i tak och fungerar även som tvättstuga.

25/10 -11

Fluora 77 har extra mycket av det blå och det röda ljuset, som ligger i varsin ände av spektrat, men just inget däremellan. Resultatet blir ett rödviolett sken. Grolux är ett liknande rör.
Kortfattat kan man säga att det blå ljuset (med en våglängd omkring 460 nm) gynnar tillväxten och det röda (660 nm) blomningen.
Övriga våglängder har växten inte så stor nytta av.
Men testa med ytterligare ett 840-rör. Det kan räcka långt. Speciellt om plantorna får en del ljus genom ett fönster.

25/10 -11

Fluora 77 är ett "specialrör" som påstås främja både växt och blomning. Du kan knappast ha det där du vistas mycket.

25/10 -11

Mina småplantor har hittills fått klara sig med 2×830 plus ljuset från norrfönstret och dom har mått utmärkt - hur ska det då inte bli framöver

25/10 -11

Jag vistas ganska mycket vid datorn och lysrören är ju på hela kvällen. Tycker inte att det är obehagligt, har ju både dagslysrör och Fluora 77. Kanske jag har varit en orkidé i tidigare liv

25/10 -11

Ha ha Stella - det kanske du har varit
Men dina är väl inte 120 cm långa och ovanför huvudet? Rödviolett låter inte så trevligt - tror iaf att käre maken skulle ha synpukter, även om han offrar mycket för hustruns orkidédille

25/10 -11

En lysrörarmatur hänger från taket ovanför skåpet och den är 120cm, två är på väggen, en hänger ovanför nedersta skåpet och dom är 60cm. Hade bifogat en bild här men som så många gånger tidigare lyckas det inte. Varför?

25/10 -11

OJ!!!! Då kan du nog erbjuda ljusbehandling mot betalning

Ge ditt svar

5/9 -11

Fråga

Är nya ljusrör gulaktiga på sockeln ( ena sidan av sockeln) när man beställer dom. Tycker dom ser klart använda ut. Vad tror ni ! !

Nyckelord: lysrör

5/9 -11

Om ett lysrör (rakt) är använt mer än att man kollar att det är helt så blir glaset i båda ändar mörkt. Metallsockeln kan missfärgas om det stått med förpackningen öppen så ljuset kommit åt sockeln.

5/9 -11

bolebo ; Det är ett dubbelt lågenergi rör med vit sockel. Det är oxå missfärgat i glasändarna mot sockeln ! !!!

5/9 -11

Jag har endast erfarenhet av raka lysrör. Verkar egendomligt. Gå tillbaka till leverantören och be om en förklaring

5/9 -11

Jo det blir väl det jag får göra. : ( ( (

Ge ditt svar

26/8 -11

Fråga

Vad kan jag använda för att binda upp´lysröret i armaturen, tidigare satt det en plast mojäng som man trycker in röret i för att hålla det på plats .
Kan jag tillfälligt använda mig av ståltråd. / elise

Nyckelord: lysrör

26/8 -11

Ja, du kan bruke ståltråd. Selv har jeg brukt kobbertråd som finnes inni elektriske ledninger, disse er mykere og enklere å bøye rundt lysrøret.

26/8 -11

Tackar Heidi för ditt snabba svar

26/8 -11

Det vet i tusan om det är ett bra råd! Lösa stål-/koppartrådar i fuktig miljö är inte bra. Förvisso kan du få röret att hänga på plats. I "plastmojängen" kommer också strömmen. Varför inte gå till en elaffär och köpa en ny hållare eller om inte detta låter sig göras använd lim och fäst den gamla på sin plats. "Sekundlim" eller PU-lim bör funka.

26/8 -11

Bolebo - er det brannfarlig? Jeg fikk dette rådet i en elektrisk forretning, men vil svært gjerne vite hva som er faren med dette!

26/8 -11

Det är inte bara brandfarligt, det är rent livsfarligt. Extra farligt om du har stengolv.

26/8 -11

Faran med stål-/koppartrådar som inte hör till armaturen är att om det blir ett elektriskt överslag på grund av fukt (vilket det relativt lätt kan bli om avståndet mellan strömförande del och trådarna är litet) så kan du eller någon i din omgivning få ström i er och det är som Spiken skriver livsfarligt. Jag hoppas att du och alla andra här på OP har en jordfelsbrytare genom vilken all ström till installationerna går.

Ge ditt svar

Under helgen har fler blommor slagits ut

Dendrobium nobile hyb. har nu 5 nästan utslagna blommor, lyser vit i sin vrå. Den har en liten extra betydelse för mig så följer den med kameran var dag

Igår lördag fick jag med hjälp av brorsan upp den 3:e av 4 lysrörsarmaturer. Denna gång vart det i köket och jag är mkt nöjd och säkert växterna med känns så skönt att redan hunnit få upp dem...tidigare än väntat.

När jag vattnade en av mina Phalaenopsis-hybrider så mätte jag ett av dess blad som jag länge imponerats av. Nästan en halv meter var bladet och en ny liten stängel upptäckte jag med på denna gigant som har blekrosa och vita blomblad (en harlekinvariant) det långa bladet är som ett långt åsneöron

Nyckelord: Dendrobium nobile, Phalaenopsis, Lysrör

18/10 -10

å det enda jag ser är den gröna katten ball!

18/10 -10

hehe tack ja den lyser där i köket. har målat den själv...tror det var känslan avundsjukan

Härligt, men lysrörsarmaturen kanske skulle ned närmare plantorna?

18/10 -10

tack för omtanken med lysrören i köket... Tror bilden "ljuger" lite. Alla de plantor framför står bara å torkar där tillfälligt så dem behöver inte ljus fr den lampan. De andra under lampan står rellativt nära. Måste prova med avståndet så dem ej bränns... Så visst kanske måste jag sänka armaturer ändå sen, får avvakta.

Ge din åsikt

2/10 -10

LED-lysrör

Jag läste att man kan använda Coala LED-lysrör i gammal T8-armatur om man tar bort glimtändaren och kondenasatorn.

http://www.coala.se/pdf/Coala_LED-Lysror...

Grönt ljus skriver:
Vi kan leverera både kompletta LED-armaturer och rör i de vanligaste längderna och storlekarna, från 600 mm - 2500 mm. Det går också att använda LED-lysrör i gamla armaturer men då ska en elektriker koppla bort driv- och startenheterna innan LED-lysrören sätts i./slut citat
http://www.jmphjul.se/lysror.html

Ett intressant alternativ, iaf för mitt akvarium.

Nyckelord: LED, LED-lysrör, lysrör

3/10 -10

Läste att aaxsus har kommit med en ny konstruktion på LED-lysrör som gör att det blir enklare och säkrare att använda dem i gamla armaturer.
http://www.mynewsdesk.com/se/view/pressr...

http://www.aaxsus.se/index.php?id=407

5/10 -10

Om någon är intresserad av LED-lysrör så har jag hittat lysrör som är 100:- billigare än på Snapptuna:

http://shop.led-led.se/se/art/led-lysror...

Uppdatering: Det var tyvärr företagspriser - här finns lista på återförsäljare:

http://www.led-led.se/retailer_sweden.ht...

Ge ditt svar

Om man skall köpa lysrör till en armatur ovanför orkiderna så passar väl kallvit bra?

Nyckelord: lysrör

14/9 -10

Kallvit, day light blir nog bra. Har själv använt kallvit/day light ena röret och Fluora 77 det andra.

14/9 -10

Dagsljusrör är helt klart en bättre investering än vanliga kallvita. Men de kallvita kan duga som billig extrabelysning i fönstret vintertid.

Ge ditt svar

Sitter och dreglar (inget annat beskriver sakern) över vill ha orkidéer både här på sidan och hos orkidehuset. Urch så mkt fint. Urch så många flera jag vill ha.

Ska ikväll sätta upp ny armatur med lysrör för växter för mina älsklingar. Har gjort klart en egen reflerkor. Inge snygg men funktionen finns. Har äntligen gått ihop ett orkide fönster :p.

Se hur de går. Ska skaffa sladd nu och sedan är det bara att skruva ihop och montera.

Nyckelord: lysrör, armatur, orkidéfönster

Ge din åsikt

14/1 -10

Lysrör

Hej, jag har köpt ett skåp där det är 15w lysrör, vilka rör är dom bästa?

Nyckelord: lysrör

Ge ditt svar

28/10 -09

Lysrör

Ett terrarium som är 60 cm högt, behöver det ett eller två lysrör. Odlar mest små skuggväxande arter.

Nyckelord: ljus, lysrör

mitt spontana svar till det skulle vara iaf 2 lysrör

28/10 -09

Jag skulle säga 3-4 rör. Kolla upp kompaktlysrör och t5. Om du använder t5 med reflektorer kan du komma undan med två rör. Det är svårt att få för mycket ljus. Problemet är i så fall värmen armaturerna ger.

28/10 -09

Tack för svaret! Om man använder kompaktlysrör, hur många ska det vara då?

28/10 -09

Det vet jag faktiskt inte. Har aldrig använt sådan men jag vet att Micke på Dusk säljer sådana. Maila och fråga honom eller om nån här på forumet har nån erfarenhet?

Ge ditt svar

Ja snart i alla fall... Stort paket dök upp från Tyskland idag.
Första projektet är att få in det tunga eländet i växthuset på något sätt och hänga upp den utan att allt brakar samman som ett korthus.
Vardags-edge
Denna lilla nätta anordning rymmer 4st T5 lysrör på 80W vardera.

Nyckelord: Lysrör, Belysning

23/1 -09

Våren är på väg

23/1 -09

Kraftiga doningar, ljuset från det kommer nog plantorna att gilla.

24/1 -09

Vad fick du ge för den?

24/1 -09

Droool... ja man vet att man är helt förlorad när man sitter och dreglar över armaturer...

24/1 -09

Ja det var inte billigt, men men, vad gör man inte för de små liven. Drygt 4000.- gick den lös på.
Jag har installerat den idag, och WOW.. plötsligt ser de tre andra hyllorna helt mörklagda ut
Jag gjorde en mätning med ljusmätaren med den gamla armaturen.. då visade mätaren 320... med den nya fick jag ut 865. Ska bli vansinnigt intressant att se hur det påverkar plantorna framöver. Hur det påverkar elräkningen är väl kanske inte lika skoj

26/1 -09


Några små bilder med armaturen på plats.
Jämför ljuset på vänstra hyllan med högra hyllan i första bilden. Det borde säga det mesta

26/1 -09

Wow... ser ut som väl investerade penger!! ...och vilket fint växthus du har.

26/1 -09

ja det var verkligen skillnad på ljuset, mycket fina växter du har, där skulle jag vilja stå och bara njuta av utsikten

26/1 -09

Det skall bli skoj att följa om du får bättre fart på plantorna och se vilka som trivs extra bra med detta ljus.

26/1 -09

Jösses ... detta var ingen fotogenlampa precis

26/1 -09

Multiflororna.. roth, lowii, sanderianum, phillipinense, St Swithin etc BORDE ju digga. OCh det är ju de läckraste orkidsarna som finns, så visst lägger jag gärna några kronor på att kunna få se någon av dem i blom en vacker dag.

26/1 -09

"Mattias" Har du någon hemsida till denna säljare ? ... jag har en fönsterlös källare !

26/1 -09

Ja, det var ju prisvärt. Jag gav drygt tre för mina men det är bara balk, hållare och reflektorer.

26/1 -09

26/1 -09

Härlig samling det där.
mvh
Mikael

26/1 -09

Mattias, Snygg sak! Ingår det individuella reflektorer eller är dom inbyggda?
Ewert: Vill man inte ha samma läckra design kanske denna kan vara ett alternativ
http://www.pwss.se/product.php?productid...

26/1 -09

"Magnus A" o "Mattias" Tack för länkarna ... nu skall titta över detta till helgen

27/1 -09

Magnus - Det är en enda stor reflektor ovanför lysrören.

27/1 -09

Visst märks det rejält när man skaffar bra belysning Magnus, det där ser ju riktigt trevligt ut. Trevlig odling!

Ewert du har fått några länkar redan men kika gärna här på denna länksida! Här finns de flesta bra europeiska webshoppar där du kan hitta T5 armaturer. Du hittar upp till 12×80 w från flera olika tillverkare och prisklasser.

http://www.saltvattensguiden.se/forumet/...

27/1 -09

"Norberg" Tackar ... även den länken åker in på helgens studier

10/9 -09

Lite nyfiken på hur den nya lampan har presterat för dig Mattias.
Ser du någon skillnad mot förut på tillväxt?
Possitivt? Negativt?

Ge ditt svar

för två månader sedan köpte jag phillips aquarelle lysrör då damen i ljusaffären rekomendera det, då jag bor i en liten stad så hade jag inte mkt att välja på.
men sedan dess har nära på alla orkideer mina bulbophyllum, masdevallias, pleurothallis ect, producerat dvärgväxt. bladen har varit knappt hälften så stora som normalt och tjocka, den enda gemensamma nämnaren för svalskåpet o varmskåpet har varit lysrören.
nu har jag beställt osram floura 77 o hoppas det blir bättre.
några kommentarer? e lysrören boven i dramat

Nyckelord: lysrör, Phillips Aquarelle, ljus

12/1 -09

Jag har hört/läst mycket gott om Fluora 77 och Sylvania Grolux som lämpar sig bäst till växter.

12/1 -09

Vad trist att du inte är nöjd med dina lampor, visst blir man besviken. Hoppas att fluora rören blir bättre, jag har också hört att det skall vara ok. Annars tittade jag på massor av olika lösningar innan jag valde att använda lågenergilampor. Jag har två Philips MASTER PL-L 55W/865/4P lysrör i varje armatur, vilket ger 9600 lumen, 6500K och min vanda en solbränna på 25 cm avstånd(!).

Tre anledningar att jag väljer lågenergi CFLs...
1. Känns bra att vara lite grönare i min elkonsumption
2. Känns ännu bättre i plånboken...
3. Livslängden på lågenrgi CFL lysrör är mycket längre, drygt 20 000 timmar (4 år 14 tim/dag) i jämförelse med 6-12 månader för de flesta vanliga lysrören (innan de börjar förfalla och behöver bytas ut alltså - inte innan de slocknar).

12/1 -09

Floura 77 har jag haft i många år (nytt varje år) både ensamt och tillsammans med ett dagljusrör (kall vit) och tycker det funkat bra. Kanske det funkar bättre med andra typer beroende på hur ljuskrävande släktena är?

(Nu känner jag inte riktigt till de släktena du har men mina Phalaenopsis får långa smala blad istället för kompakta, breda, blanka om de får för dåligt ljus.)

12/1 -09

Jag har haft många olika ljusrör och min erfarenhet är att växterna drar sig mer åt ett dagljusrör (detta är INTE kallvitt) än åt ett Floura 77. Kallvitt ljusrör fungerar också men inte riktigt lika bra som dagljusröret.

Lysrör/kompaktlysrör= lågenergilampor, måste bytas en gång om året för att bibehålla effekten!

12/1 -09

tribo, om det var phillips aquarelle TLD89 10,000K, eller liknande
Du köpte, så ligger spectrat lite fel för orkidèer, det ger mest i
620 nm, nästan lika mycket i 550 nm, och mycket lite i det blå
400-500 nm, i praktiken nästan inget i 650-750 nm.
Då får Du det fenomenet Du ser på plantorna, eftersom de utnyttjar
i huvudsak blått (400-500 nm) och rött (600-700 nm) ljus.

12/1 -09

Hej!
Vi har haft många kunder som har mixat Fluora77 med Biolux. Med gått resultat, Peter Göttfert

12/1 -09

Kör uteslutande Flora 77, dom är både bra och billiga.
Dom räcker till för att få Vandorna att rådna om dom hänger nära.

12/1 -09

Tommy Det finns många olika ljuskällor som kan göra de solbrända men om du byter ut ett enda av rören till dagljus ska du få se vilken skillnad det verkligen blir i tillväxten. Dessutom skulle jag vilja veta vart du köper Fluora 77 för under 25:-/rör för det är vad jag betalar för mina rör?

12/1 -09

+ 13/1 -09

Hej igen!
Hm för under 25:-/rör ? Då undrar jag också vart du köper dem? Är det inklusive eller exklusive moms? Jag själv köper in dem för 49:-/st plus moms samt jag måste köpa för 10.000:- Detta är ibland svårigheten med affärer. Jag tror att jag har ganska ordinärt påslag för handeln men 25:-/st.
Vilken ländg/styrka är rören på? Tack, Peter Göttfert

12/1 -09

magicboy: kan du förklara för mig varför du anser att lågenergilysrör också bör bytas årligen? Enligt all den forskning som jag har gjort själv beror det väl på hur många timmar de är specificerade för?? Och ofta är ju lågenergi lamporna specifierade för ung. dubbelt så lång livstid. Timantalet angivet skall ju var för hur många timmar lampan fungerar som specifierat, alltså innan katodupphettning leder till försämrat effektivitet och lampan bör bytas. Till exempel: Floura livslängd är13 000 timmar (det innebär ju faktiskt 2,5 år @ 14 tim/dag), mina PL-L dagsljus lågenergi rörs livslängd är 20 000 timmar (3.9 år @ 14 tim/dag). Förklara gärna om jag har missförstått detta, jag lär mig gärna något nytt.

peter: om man bara odlar under dagsljus (6500 K), bör man komplettera med annat ljus då med tycker du?

12/1 -09

valkyrie66, jag har mina plantor under 4×125W dagsljuslampor (6400K)+ några
Envirolites 200W Varmvit (2700K), fungerar alldeles utmärkt till de plantor
som jag har, Cattleyor, Dendrobium, Tolomnia, Phalaenopsis och några
arter till, det är dock lite klent för att Vandor ska blomma på vintern, men de
andra växer och blommar fint.

12/1 -09

Peter
Jag har köpt både på Hornbach och även på Biltema och det är 18W inkl. moms.

valkyrie66
Det är mycket riktigt så som du säger att dom har längre livstid. Men jag säger inte att dom är helt obrukbara efter ett år utan bara att dom inte har samma kraft kvar längre. Sen om lysrör och lågenergi förlorar exakt lika mycket kraft vet jag faktiskt inte men ta en lampa som suttit ett år och köp en till som du jämför med så ser du skillnad.

12/1 -09

Jag brukar byta lysrör i mina vivarier 1ggr/år. På skoj brukar jag lägga in en ljusmätare för att se om det blir någon skillnad. Oftast rör det sig om 2-300 lux i skillnad så visst tappar dom effekt efter ett tag. Personligen tycker jag att Floura 77 rören inte funkar så bra som primärbelysning för lite mer ljuskrävande arter. De ger alldeles för lite ljusutbyte om man jämför med andra typer av lysrör. Man vill ju inte ha plantorna kloss mot rören. Men självklart som extrabelysning funkar det säkert utmärkt.
Exempel: Osram Floura 77 30W = 1000 lumen
Osram T8-rör dagsljus 865 30w = 2350 lumen
Osram T5-rör dagsljus 865 39W = 2850 lumen

12/1 -09

Thomas

Visst ger de flesta lysrör rodnad på bladen om dom hänger nära. Det var bara en parantes.
JAg har provat mängder av olika lysrör under åren men fassat för Flora 77 då jag har en bra tillväxt under dessa. Och nu på vintern då det är så mörkt och man har ett 40mm Kanalplasttak så blir det ju nästan som primärbelysning.

Har inte provat Biltemas rör och priset är ju bra. Men Flora 77 kostar inte så mycket mer, bara 59kr på Bauhaus.

Kennet
Var hittar man dessa rör billigast..
Osram T8-rör dagsljus 865 30w
Osram T5-rör dagsljus 865 39W

/Tommy

13/1 -09

Oups, jag hade dålig koll på begreppen kallljus/dagljus, trodde inte det var så stor skillnad. Tänkte att varmvita ska man inte använda sig av ialla fall.

Jag har nu kollat och det är Floura 77 + Biolux jag har. Jag får specialbeställa Bioluxröret varje gång, men andra har säkert det hemma. Intressant att plantorna föredrar dagljusröret, måste kolla hur mina beter sig...

Ensamt Floura har jag haft som tilläggsbelysning i ett mörkt fönster. Här har plantorna föredragit lysröret istället för det vanliga (vintermörka) dagsljuset.

13/1 -09

Tommy - Jag själv köper från en kamrat som har en ljusbutik här. Känner man någon elektriker kanske de kan köpa ut från ngn elgrossist.
Elbutiken.se har både T8 och T5 lysrör, vet ej fabrikatet. Ex. 30W T8/865 2400 lumen 39:- + moms.
39W T5/865 3325 lumen 33:- + moms
Lampgrossen.se har också ett rätt stort sortiment.
/Kennet

13/1 -09

magicboy: Nu blev jag bra nyfiken och trött på att gissa... så nu har jag gått och tagit reda på precis hur det verkligen ligger till. Jag ringde och pratade direkt med Stig Lombard, produktansvarig för lysrör hos Philips. Mycket trevlig man som snällt svarade på all mina frågor. Det verkar som om de flesta har problem att lista ut hur det verkligen fungerar, men det är egentligen inte så konstigt…

1. Brinntid/livslängd: Värdet angivet på lågenergilampor (enligt EU standards) är medellivslängd, värdet på vanliga lysrör är urladdningstid (service life). Alltså, livstiden på dessa olika sorters lysrör är inte angivet på samma sätt (!).

2. Service life: Eller med andra ord det praktiska värdet när det gäller användning (detta värde ger de professionella användare som solarier mm. men med oss konsumenter är det tydligen inte lika noga) När de kalkylerar service life så förutsätter man att lysröret sitter i en bra armatur med varmstart och brinntiden vid varje enskilt tillfälle är minst 3 timmar. Då vi har på våra lampor mycket längre (typ 12-16 timmar) år gången ökar lampans service life ganska dramatiskt eftersom nedbrytningseffekten är mer begränsad.

Exempel: Mina PL-L 55W lågenergi rör har en medellivslängd på 20 000 timmar, men ett service life på 14 000 timmar vid en brinntid på 3 timmar. Vid en brinntid på 12 timmar varje gång rören är tända, och vid användning av en varmstartande armatur (som jag har), så ligger service life på mina rör på 16 000 timmar = 3,6 år vid 12 tim/dag (eller ca 3 år 14 tim/dag).

3. Så… Lågenergi (PL-L 55W) v. vanliga lysrör (T-5): Ungefär samma ljuskapacitet, inte så stor skillnad på livslängden om man tittar på service life, men lågenergirören drar 80 lumen/watt medans T-5 rören drar 100 lumen/watt. Så då sparar man en liten slant på elräkningen och bidrar till en aning ”grönare” elkonsumtion. Annars är det väl mer en smakfråga.

Herr Lombard på Philips sa att moderna ljuskällor är så bra att det är slöseri att slänga efter endast ett år. Generellt tappar man inte mer än ung. 10% över lampans livslängd. Då vi pratade speciellt om mina PL-L lampor så skulle han rekommendera byte vartannat eller möjligen tom. vart tredje år.

Jag har i alla fall lärt mig lite till om ljus....

*
margaux: Solljus är någonstans mellan 5000-6000 grader Kelvin. Kombinationen av solljus och atmosfären bildar en färgtemperatur på cirka 6500K, och detta är vårt mål när vi odlar under belysning. Varmvita vanlig glödlampor lutar kraftigt mot rött vid en färgtemperatur på 2700 - 3000K och är då inte tillräckligt. Full spektrum eller dagsljuskällor försöker imitera ekvatorns solljus mitt på dagen och har en färgtemperatur på mellan 5000-6500K så de är oftast vårt bästa val som extrabelysning.

13/1 -09

valkyrie66: Klarblå himmel vid ekvatorn har en färgtemperatur på 10000K, dock har vi sällan klarblå himmel i europa och USA så här använder man 5000-6500 K som dagsljus. Till skillnad från tex Japan där man använder 9300K som "dagsljus". Detta synns bland annat på bildskärmar till datorer. Tittar ni på skärmens färginställningar så finns oftas 9300K (för Japanska marknadan) 6500K eller 5300K (för Europa och USA) samt olika varianter av RGB (för bildbearbetning)

Kallvit ligger runt 4000-4500 K och varmvit under 3500K

Sen om lågenergi ger 80 lumen/watt och T5 100 lumen/watt så ger ju T5 mer ljusstyrka för varje watt än lågenergi! Då borde ju T5 vara miljövänligare eller??? lumen är ljusstyrkan och watt är energin...... mer ljus per energi är ju bättre för miljön eller?

13/1 -09

magnus: Då borde ju T5 vara miljövänligare eller??? hmmmm... ja det låter ju definitvt vettigt, men varför kallas lågenergi för lågenergi lampor då?? Kanske herr Lombard blandade ihop numren?? Attans vad det är svårt att reda ut begrepp om ljus...

13/1 -09

valkyrie66: Nej då, han blandar inte ihop siffrorna. T5 ligger ungefär mellan 80-105 lumen/watt beroende på modell och lågenergi ligger på 60-85 lumen/watt.
Anledningen till namnet lågenergi är ENBART att man relaterar dem till vanliga glödlampor som ger 12-13 lumen/watt.

Off Topic: En miljökostnad som inte diskuteras i samband med lågenergilampor är att de flesta har elektroniken inbyggd. Dvs den kasseras vid varje lampbyte. Används T5 återvinns ju elektroniken (då den sitter i armaturen) och därmed får man en mindre miljöbelastning. Vissa anser att detta är försumbart, men jordens resurser är ju ändliga och inte återvinns materialen i lågenergilampornas elektronikkomponenter idag!

13/1 -09

Angående miljökostnaden.... point taken. Jag tycker definitivt att allt vi kan göra för att minska vår mijöbelastning är jätteviktigt. Speciellt som vi orkidéodlare möjligen använder lite mer el än vanligt folk genom vår tilläggsbelysning... Kasst att återvinningen inte är bättre när det gäller lågenergilampor (dock ännu ett incitament att inte slänga efter ett år i onödan). Tack för den insikten Magnus. Måste säga att jag är besviken att lågeneriglamporna inte levererar mer på miljöbiten, men jag är ändå nöjd med mina lampval.

13/1 -09

Om man tar sina uttjänta lågenergilampor med sig till en miljöstation och lämnar in dem så återvinns de men det är ett konsumentansvar man har och inget som sker per automatik.

13/1 -09

Förlåt fel av mig, I Sverige återvinns ju det mesta

Det finns dock livscykelanalyser som visar att lågenergilampor för allmänbelysning faktisk har liknande miljöbelastning som en vanlig glödlampa om man tar hänsyn till tillverkningen av elektronikkomponenter osv. Dvs att totalt sett är inte lågenergilampor bättre för miljön än vanlig glödlampor. Varför säger då våra politiker i Sverige och europa att vi skall gå över till lågenergilampor för miljön????
På sikt kommer tekniken att utvecklas och lågenergilamporna kommer kunna bli än mer effektiva men det är inte orsaken! någon som vill ge sig på en gissning?

13/1 -09

Hmmmm....Jag har inte tagit del av de livscykelanalyser du skriver om, Börjar tro att det blir ganska avancerad matematik om man som lekman ska ge sig in på en uträkning, det måste vara en ganska brutal energikostnad att framställa lågenergilamporna om man tar med i beräkningen antal glödlampor som går på en energilampa plus alla de extra watt den tuggar under sin livslängd. Tror jagfår lämna V O här för jag är på tok för lite insatt

13/1 -09

Magnus Anderlund, jag gissar att man refererar till energiåtgången
för tillverkningen och ljusutbytet av tillförd energi, volfram har väldigt
hög brinntemp (2500 °C), smältpunkten ligger på 3422 °C vilket slukar
väldigt mycket energi vid framställning av tråden, som dessutom inte är
lönsam för återvinning och måste ständigt nytillverkas. Volfram räknas
också till miljöfarligt ämne, eftersom läckaget från en deponi är högre
för volfram under ”normala” pH förhållanden i jord än vad som är fallet för bly.
Volfram är dessutom inget inert material i miljön och kan ge kraftiga toxiska
effekter vid höga halter, ungefär som höga halter av mangan i inandningsluft.
Volfram tillsammans kobolt och nickel är dessutom cancerframkallande.

En lågenergilampas komponenter är i praktiken återvinningsbara till 99%
förutsatt att de lämnas till en miljöstation.

13/1 -09

Anledningen till att politikerna förespråkar lågenergilampor är förmodligen att de bara tittar på energiåtgången vid drift. Då vinner lågenergilampan stort. Dock inte så extremt stort när man tänker på den extra uppvärmningen vi behöver då majoriteten av befolkningen INTE bor i energieffektiva moderna bostäder. Kom ihåg att lågenergilamporna ger 7-9 gånger mer ljus, energi som för glödlamporna värmer våra hus.
.
Vad som gör lågenergilamporna intressantast för våra politiker är följande. DE TILLVERKAS I KINA, medan vanliga glödlampor tillverkas i Europa! Vad får detta för konsekvens??
JO, enkelt så har båda typerna totalt sätt nästan lika stor miljöbelastning där den stora delen för lågenergilamporna ligger i KINA. Dvs när vi i Europa använder dessa sänker vi vår energianvändning men FLYTTAR den till Kina. Det blir ett nollsummespel Globalt men vinst för oss i Europa. Vi kan sen skälla lite på Kina och tredje värden som använder så mycket mer energi än oss och släpper ut mycket mer skit i miljön!
Ungefär 1 tredjedel av Kinas energikonsumtion är DIREKT relaterad till tillverkning av produkter som skall till Europa som vi tidigare tillverkade här. Ytterligare ca en tredjedel härrör från USA´s handel. Dessa "koldioxidutsläpp" bokförs på Kina vilket gör dem till den stora miljöskurken. För att klara sitt energibehov bygger de kolkraftverk, hade produktionen legat kvar i Europa och USA hade en mycket mindre andel fossila bränslen används.....
.
Men slutligen, Politikerna är förmodligen inte så lömska utan tittar nog som sagt bara på energiåtgången under tiden lamporna lyser......
.
Jag har inte gjort livscykelanalysen själv utan fått det berättat från en av ABB´s högsta forkningschefer! Den personen KAN sin sak om man så säger......

13/1 -09

Magnus Anderlund, Du vet väl att politiker inte tänker själva, de har s.k.
experter som räknar fram siffror som är lämpliga utifrån sina direktiv.
Jag jobbade med miljöpolitik under 25 år i Västmanland innan jag insåg det
lönlösa i att försöka ändra det som bestämdes högre upp i hirearkin, det finns
något som heter partipiska, på vanlig svenska betyder det, "Lyd oss eller försvinn".:-)
I valet mellan miljö och industrins hot om utflyttning/nedläggning, (bl.a. ABB)
vinner industrin varje gång. Titta på den berömda sopsorteringen vi gör, allt
hamnar på samma hög, eftersom deponierna tar upp värdefull tomtmark om man
skulle ha tillräckligt stor yta för kompostering.

20/1 -09

hej o tack för alla inlägg, idag hämtar jag osram 77 rören + att jag redan har rör från biltema som funkat väl.
tekniska frågor och siffror e så ointressant för mig, men det e ju tyvärr viktigt om man skall ha framgång med orkideerna

Ge ditt svar

25/4 -08

Ljus

Jag vill ha tips på belysning.
Är lysrör bäst?
Jag har beställt en lampa (Plantina R95 1×75w E27 från elbutiken.se). Jag undrar om det räcker? Det är bara ett litet fönster jag har.

Nyckelord: ljus, lysrör

25/4 -08

Sådana har jag tre st i ett fönster på 2.20m. Sätt den ganska lågt så räcker det nog, den blir inte varm så det gör nått.

Ge ditt svar

Jag har nu haft mina lysrör i 1 år och 4 månader. Alla rekommenderar att man byter MINST en gång om året.

Sagt och gjort, jag köpte en hel laddning med nya rör.

Jag la en ljusmätare under en armatur och den visade med de två gamla rören 560. 560 vad vet jag inte för jag blir inte klok på den där mätaren, men det var inte det viktiga just nu, jag ville bara se eventuell skillnad.

Jag bytte de bägge rören i armaturen och efter uppdateringen brakade ljussturkan upp i FANTASTISKA....570.... ehh.. knack knack på mätaren.. skulle det inte hända mer här?

Jag är inte säker på att jag har lust att betala 1000.-/år för nya rör för den minimala ökningen.

Är det något annat än ljusflödet som försämras med tiden? Ljusspektrat? I annat fall så övergår jag nog till 2,5-årsperioder istället.

Nyckelord: lysrör

4/4 -08

Nya lysrör behöver minst 20 minuter för att börja lysa med sin fulla styrka när man tänder de för första gången. Mät en gång till är mitt råd.
Jag har också gjort en sån mätning, den visade ökning från ca 17000 lux till 22000 lux.

4/4 -08

Jag väntade 10 min men det kanske inte var tillräckligt då.

Ge ditt svar

25/3 -08

Hyllbygge

Pga flytt och, enligt min sambo, för mycket orkidéer (förstår inte vad han pratar om..) ska jag snart bygga mig en orkidéhylla att husera mina älsklingar i. Tanken just nu är att ha två 150 cm höga hyllor med fyra hyllplan bredvid varandra och ha lysrör under hyllplanen.
Tanken med att sätta två hyllor bredvid varandra är att det blir mer plats men även att man då kan köpa 120 cm armaturer, sammanlagt 3 stycken. Jag har hittat fina armaturer för ett rör på Hornbach för 89 kr, men vad säger ni som vet nåt om saker och ting?
Blir det för lite ljus om man bara har ett lysrör á 36 W per hyllplan? Orkidéer att odla är av ganska blandad art, Epidendrum, Phalaenopsis, Paphiopedilum, Dendrobium, några Cattleyahybrider och lite annat smått och gott. Vill ju att det ska bli rätt från början men inte för dyrt..

Tacksam för hjälp/Callis

Nyckelord: lysrör, ljus, hylla

27/3 -08

Det låter kanske lite i underkant för cattleyor och såna som vill ha mycket ljus? Men det beror förstås också på hur nära rören hamnar, hur breda hyllorna är, om det tillkommer ljus från fönster osv. Själv har jag två rör över en ca 50 cm bred odlingsyta strax innanför ett norrfönster, och det räcker i alla fall åt de flesta orkisar. Jag har ca 25 cm mellan rör och plantor.

27/3 -08

Tack för svaret, hade börjat ge upp hoppet!
Anade att det var i underkant, även om jag inte har så många cattleyor just.. hyllan kommer inte stå vid fönster alls, så jag kanske får slå på stort och satsa på två rör på varje hyllplan då, det blir tomt på kontot!

27/3 -08

Nu har jag en fråga till om lysrör och armaturer. Det finns ju armaturer med dubbla rör som har kåpor, eller skydd eller vad man nu säger. De verkar vara vanligast. Funkar det, eller ska man ha utan kåpa? Tar de bort dyrbart ljus liksom?..

27/3 -08

+ 28/3 -08

Jag håller också på med en hylla, men lite annorlunda, en fönsterbänkshylla i järn. Jag behöver ingen belysning eftersom det redan finns i fönstret, men plantorna behöver komma närmare belysningen. Den ska vara ca. 20 bred x 85 lång och 20 hög. Benen ska vara i form av ormar och själva hyllan ska vara ett lövverk. Själva kanten och eventullet långsidan på mitten av hyllan kan vara grenar med två rader av löv. Sedan har jag inte bestämt ännu om jag ska måla hyllan eller ej. Själv designar jag hyllar och min bror ska tillverka den. På hyllan ska det sedan då allt är klart stå Laelior och Cattleyor på den. Lite spännande att se hur den blir till slut

27/3 -08

Spindeln: Det låter makalöst vackert det där!

28/3 -08

Tack Säluttern, jag hoppas det.

Ge ditt svar