Råd / Förökning / · Frö- och meristemförökning /

Skriv början av artikeln om frösådd

Nyckelord: frösådd

Inlägg med frösådd som nyckelord.

Cattleya jenmanii, andra blomning. Från Eric.

Cattleya jenmanii, blommar nu för andra gången, på en bulb som växt upp under vintern. Blev 3 blommor på denna bulb. Första blomningen var för ett halvår sedan. Är fascinerad av de stora blommorna på denna relativt lilla planta. Än en gång stort tack till Merwic för fröerna, hoppas dina plantor också kommer igång snart.

Nyckelord: Cattleya jenmanii, frösådd

27/4 -21

Jättefin Eric! Den borde fylla skåpet med väldoft!?

27/4 -21

Härliga

29/4 -21

Tack för kommentarerna. Bara en svag doft, knappt märkbar. Kan kanske bero på den relativt höga luftfuktigheten i skåpet, att doften inte känns även när man sticker in näsan?

1/5 -21

Blomning höst och vår, härligt!
Mvh
Mikael

Ge din åsikt
Cattleya intermedia. Från Eric.

Nu blommar en av mina Cattleya intermedia med 7 blommor på en bulb. Det gamla rekordet från i höstas var 5 blommor.
Frösådde denna strax före milleniumskiftet, den blommade första gången 2014. Kan dock inte påstå att den fick speciellt bra förhållanden de första 10 åren, så det är en riktig överlevare. Men dom trivs bra i odlingsskåpet under lysrören, och nu är det stora problemet platsbrist.

Nyckelord: Cattleya intermedia, frösådd

24/1 -21

Superfin! Bra jobbat (senaste åren då )

27/1 -21

Underbar!
Mvh
Mikael

Ge din åsikt

22/1 -21

Cattleya intermedia

Cattleya intermedia. Från Eric.

 

Nyckelord: frösådd, Cattleya intermedia

Prata om bilden
Cattleya jenmanii, första blomning. Från Eric.

 

Nyckelord: Cattleya jenmanii, frösådd

Prata om bilden
8 år senare kom det i alla fall skidor på de nya bulberna. Blir det även knoppar?. Från Eric.

 

Nyckelord: frösådd, Cattleya jenmanii

Prata om bilden
Midsommarfest!. Från Eric.

Mina "Förstagångsblommande" (säger man så?) Dactylorhizor och jag vill önska alla en glad midsommar.

Såddes hösten 2013. Vill minnas att jag planterade ut dom i jord våren 2015. De har stått ute under sommarhalvåret i full sol, men i ett kallgarage under vintern. Har dom i en plastlådor där de permanent står i lite vatten.

Skator och annat har gjort att det blivit lite rörigt beträffande vad som är i vilken kruka. Men de större borde vara Dactylorhiza incarnata, Ängsnycklar, och den mindre Dactylorhiza maculata. Men svårt att vara säker, och synpunkter på detta mottages tacksamt!

Nyckelord: Dactylorhiza incarnata, Frösådd

23/6 -17

Ståtliga, Glad Midsommar

24/6 -17

Häftigt att lyckas från frön. Hur har det gått med Cattleya jenmanii? Mina växer på, men de är nog 3-4 år från blombara.

25/6 -17

25/6 -17

Grattis, starkt jobbat!
Riktigt fina. Bladen ser ut som D. incarnata, men blomaxet ser lite glest ut för att vara en sådan, kan det vara D. praetemissa (Englandsnycklar)?
Mvh
Mikael

25/6 -17

Eller D. traunsteinerii (Sumpnycklar).
Mvh
Mikael

27/6 -17

Tackar för kommentarerna!
Merwic: C jenmanii funkade bra så länge jag hade dom i flaska, men tyvärr har de flesta gått hädan efter att jag flaskade ut dom (tyvärr ett generellt problem för mig beträffande tropiska orkideer, för Dact är förhållandet omvänt). Har bara en handfull jenmanii-plantor kvar nu, några med decimeterstora blad och den som stått ljusast har rejäla bulber. Hur stor var din planta när den började blomma?

Mikael G: Menar du de större, som jag kallade D. incarnata? Jo, läppen är ingen typisk incarnata det håller jag med om. Men kan inte ett glest blom-ax bero på att de är ungplantor som blommar för första gången? I vilket fall har moderplantan till fröerna ett större ax, dock kanske inte så mycket tätare. Troligen för sent att ta ett kort på moderplantan (faktiskt också "egensådd", med fröer från Svante M), men skall se i kväll hur det ser ut. Själv skulle jag möjligen kunna misstänka att den mindre plantan framme till höger skulle kunna vara en sumpnyckel och inte en maculata: Helt annat bladverk och betydligt klenare.

27/6 -17

Hej Eric,
Jag är inte säker på min sak, får se hur de ser ut nästa år.
Mvh
Mikael

28/6 -17

Eric, mina är 3-4 år från blombara. Decimeterstort blad ungefär som för dig.

Ge din åsikt
Nu händer det. Från Eric.
Epidendrum nocturnum. Från Eric.

Efter några års väntan var det dags: Första knoppen på de frösådda Epidendrum nocturnum slog ut! Skall vara nattdoftande, men än så länge ingen doft. Hoppas den kommer senare i veckan.
Historiken till denna planta var att vi som ett liten studiecirkel för några här i VSOS, provade frösådd några gånger för ett antal år sedan, och bl.a. annat såddes denna. Vill minnas att just dessa fröer kom från Arne Kastbergs egen odling, men kanske tar jag miste. I vilket fall grodde det bra, och växte fint. Efter steril omplantering i nya flaskor blev det totalt rätt många plantor. Dock gick många åt innan jag hittade ett sett som fungerade för utplanteringen, så det blev inte så många kvar. Men då desto större glädje när den första blommar, ungefär ett och ett halvt år efter utplanteringen.

Nyckelord: Epidendrum Nocturnum, Frösådd

18/2 -16

Grattis till en lyckad odling och strålande blomning på relativt kort tid

18/2 -16

Imponerande odling och urläcker blomma! Grattis!

18/2 -16

Grattis starkt jobbat!
Mvh
Mikael

18/2 -16

Fin! Får man se den snart?

18/2 -16

Wow, grattis!!

18/2 -16

Grattis otroligt fin blomma.

Väldigt vacker! Grattis till lyckad odling!

18/2 -16

Vackert!

18/2 -16

Häftigt att ta hela vägen från Ax till limpa, grattis

18/2 -16

Stort tack för alla kommentarer!

Det tog nog lite längre tid än jag gav sken av, även om mitt ursprungliga påstående var korrekt: Flaskade ur dessa hösten 2014, och efter det växte de med en väldig fart. Det var dock den sista flaskan jag hade. Sådd skedde redan sommaren 2010, började flaska ut 2012. Övriga plantor gick till komposten 3-6 månader efter utplantering. Just för att kunna pröva mig fram tog jag en eller två flaskor åt gången och sparar resten (använder små burkar och har max 10 plantor i varje). Lyckas man bara få fröna att gro finns normalt hur mycket material som helst att "leka" med.

Sture: Du är alltid välkommen om du har vägarna förbi. Dock är det inte säkert att jag tar med den till mötet nu på lördag, då jag gissar att rötterna växt fast i EpiWeben jag olyckligtvis använt som bakgrund i skåpet, bakom korkbiten den är monterad på. Men vi får se.

Ge din åsikt
Cattleya intermedia - Frösådd. Från Eric.

 

Nyckelord: Frösådd, Cattleya intermedia

Prata om bilden

Har tillväxt på ett tiotal olika arter som jag frösått under den gångna sommaren och hösten.
Lägger in bilder på 3 olika:
Dactylorhiza fuchsii Skogsnyckel
Cypripedium calceolus Guckusko
Ophrys cretica (Ett slags flugblomster från Kreta).

Mvh
Mikael

Nyckelord: Dactylorhiza fuchsii, Cypripedium calceolus, frösådd, Orchis cretica

27/1 -12

Häftigt ,det tar sig bra.

27/1 -12

Snyggt, var fick du tag på C. calceolus frön ifrån?

27/1 -12

Det där ser ju riktigt lovande ut!

27/1 -12

Blir spännande att följa!

27/1 -12

Wow va spännande!!

27/1 -12

Spennende! Jeg fikk en frøkapsel av pleione og tenkte å prøve meg på også. Lurte bare hva bruker du som medie for frøene?

27/1 -12

Hej,
detta pyssel är jättekul!

Olga, jag använder det medie som Svante Malmgren använder, se http://www.lidaforsgarden.com/Orchids/sv...
Vad det gäller Pleione så har jag ingen egen egen erfarenhet, men fann denna hemsida http://www.koolplants.co.uk/

Magicboy, jag har Guckusko i kruka (På balkongen från vår till senhöst och på vinden under vintern). Jag skördar fröna halvmogna efter 8 veckor och sår fröna direkt från frökapseln. Dacylorhiza och ophrys (och flera andra Cypripedium sås med mogna frön.

Mvh
Mikael

27/1 -12

Använder du potatis och annanas även till ophrys?

27/1 -12

Motvalls Gubbe, jag använder kålrot till Ophrys och potatis+ananas till de andra.

Mvh
Mikael

27/1 -12

Aha, då mindes jag inte helt fel då. Att det ska vara kålrot till Opfrys, menar jag.
Själv har jag precis börjat experimentera med mikroförökning (kloning) och testar därför olika växthormoner för att kunna styra växtcellernas utveckling på ett mer kontrollerat sätt än vad jag kan nu. Bland annat tänker jag försöka utröna om adenin (en kvävebas som finns i fiskmjölke) kan omvandlas till cytokininer (hormoner som stimulerar tillväxt av de gröna delarna) i explanten. Och kanske kan hormoner från Salix vara användbara för rotutveckling. Tanken med det hela är att hitta en enkel metod för att föröka exemplar med avvikande färg och form som dyker upp emellanåt. Det är ju sällan sådana exemplar är "fröäkta" så att de går att mångfaldiga på vanligt sätt.
Visst får jag millimeterstora bitar av blad att växa på substrat som innehåller ex vis potatis eller ananas, men de gör det på ett synnerligen okontrollerat sätt och bildar ibland enbart gröna delar, eller bara rötter, men oftast bara oformliga klumpar av växtceller och endast undantagsvis både rötter och gröna delar.

27/1 -12

Såå läcket !

27/1 -12

Motvalls Gubbe, jätteintressant om man kan ta fram kloner av speciellt värdefulla exemplar med avvikande färg etc. Vad det gäller dina experiment så torde det likna meristemförökning? Vill minnas att man behöver rotera cellklumpen för att den skall dela sig i flera groddar. Använder man hormoner för att få fart på meristemtillväxten?
Mvh
Mikael

28/1 -12

Anledningen till att man roterar (eller skakar) cellklumpen är att cellerna inte skall veta vad som är upp eller ner, och detta för att de inte skall kunna bilda rötter och stjälk utan bara fortsätta att dela sig i icke specialiserade celler. När cellklumpen har växt sig tillräckligt stor kan den skäras sönder i många mindre bitar som får växa till sig varpå de nya klumparna också delas osv. tills man har fått det antal man vill ha. Då slutar man skaka om dem och tillför hormoner som får cellerna att specialisera sig till att bilda stjälk, rötter etc.
Man brukar först låta cellklumparna (kallus) växa på ett medium som får dem att utveckla gröna delar. När tillräckligt mycket grönt har utvecklats för att de ska likna små rotlösa sticklingar flyttar man dem till ett medium som innehåller ett hormon som främjar rottillväxt. När även rötter har utvecklats flyttar man dem till ett vanligt medium där de får växa sig stora. Exempelvis alla Phalaenopsishybrider är framställda på det sättet.
De olika hormonerna motverkar varandra, det är därför processen måste ske i flera steg, och det är också mycket viktigt att de ges i exakt rätt mängd. Det handlar om miljondels gram per liter odlingsmedium.
Eftersom en del av de här hormonerna är starkt cancerframkallande, eller används för att koka knark, är det en smula knepigt för en glad amatör att komma över dem. Det är därför jag letar efter dem i exempelvis abborrar.

28/1 -12

Glömde skriva att enligt mina experiment verkar celltillväxt kunna ske utan närvaro av hormoner. Det är enbart för att få cellerna att specialisera sig och bilda de olika delar en planta består av som hormonerna behövs.

28/1 -12

Då förstår jag Mikael! Jag har försökt att så C. calceolus från torra frön flera gånger på olika sätt men aldrig lyckats. Fick tips om att inte så torra frön eftersom det inte går enligt S. Malmgren men ville ändå prova.

28/1 -12

Motvalls Gubbe, jättespännande experiment du sysslar med! Det skulle ju vara fantastiskt om man med hemmalabbmöjligheter kunde föröka kloner i mängd. Exempelvis vita exemplar av Orchis arter som ju inte ger vit avkomma ens om de självpollineras.

Magicboy, jag tror jag har läst någonstans att det går att föröka C. calceolus med mogna frön, men det är väldigt smidigt med halvmogna frön.

I kväll har jag sått St Pers nycklar Orchis mascula.
Mvh
Mikael

Ge din åsikt

Jag fick ett mail för nån vecka sedan, där en man från Norge sökte fröer av Dactylorhiza incarnata var. ochroleuca, den skall finnas i Västra Götaland. Är det någon som har fröer eller vet var man kan få tag i denna, får du gärna skicka ett pm.
MVH
Malin

Nyckelord: frösådd, Dactylorhiza incarnata var. ochroleuca

8/7 -11

Bara en liten påminnelse: Det är inte tillåtet att samla fröer från viltväxande orkidéer i Sverige.

8/7 -11

Nej det är klart! Det var inte det som var tanken heller, utan bara en förfrågan.

11/7 -11

Fint!

Ge ditt svar
Frökapseln på Phalaenopsis hybrid. Från Jojo.

Någon som har erfarenheter av att fröså phalaenopsis hybrider?
Vilka recept på näringssubstansen har då använts? Enkelt att få tag i alla ingredienser?

Nyckelord: substans, phalaenopsis, frösådd

22/4 -10

Jag har provat och lyckats dessutom.
Men jag måste säga att det är ett jäkla projekt att så dem...måste vara sterilt hit och dit
Byggde ett skåp för fröförökning, ändå lyckades jag inte att så allt jag ville hahahaha
Det är rätt enkelt att få tag på ingredienserna, återkommer om vilken sida jag beställde mediumen ifrån.

23/4 -10

Jag ska inte ge upp innan jag har provat.. Även om det kommer att vara mycket jobb med detta..och allt därtill..
Hur var detta skåp? Har du någon bild på den?
Gjorde du substansen själv eller köpte du bara? Jag skulle vilja testa båda (om jag hittar någon att köpa substansen av och alla indredienserna till att göra den)

Her har du noen sider som kan være til hjelp. Lykke til.
http://www.orkideer.dk/dyrkning_froeform...
http://www.orkidecenter.dk/content.asp?ID=99
http://members.cox.net/ahicks51/osp/

23/4 -10

Jojo..jag köpte medium från Manfred Meyer i Tyskland, hittar dock inte hans hemsida längre, men jag har medium kvar om det skulle vara så...
Skåpet jag byggde var ett gammalt akvarium, som jag la på sidan, sen byggde jag en "framsida" av plexiglas, med 2 hål för att kunna stoppa in händerna (med långa plasthandskar), en fläkt med filter som såg till att det blev övertryck i skåpet. Har kanske nån bild på skåpet, men det kanske var överambitiöst, då många lyckas med fröförökning på köksbänken till och med, det gäller bara att hålla alla verktyg och ytor rena, tryckkokare är ett måste.

23/4 -10

Tack Anita för alla sidorna! Även om min danska inte är den bästa.. men skall iaf försöka förstå!:) Har du testat något av recepten som fanns på någon av hemsidorna?

Hur länge kan man ha ett mediumsom man har gjort själv/köpt? Vad kan man behöva ha för verktyg? Hur är det "bästa" sättet att gå tillväga? Kan man använda något annat än en tryckkokare?

24/4 -10

Mediumet jag har är i pulverform, som jag tryckkokar för att på det sterilt efter att den är ihopblandad (som gelé). I pulverform kan man nog spara det i princip hur länge som helst (?) då man steriliserar den ändå.
Vet ej om man kan använda något annat än tryckkokare (rekommenderar dig att köpa en)
Verktyg som man använder är rostfria spattlar och dylikt som du steriliserar i tryckkokaren och glasburkar med lock att så fröna i.
Kolla denna sida, så får du ett hum om både verktyg och tillvägagångssätt

http://www.lincolnorchidsociety.org/flas...

24/4 -10

Vad heter substratet? behöver man blanda ihop det med något annat än vatten? innehåller den allt som orkidéerna behöver under groningsperioden?All näring de behöver? Då skall jag ta och inhandla en tryckkokare!:) Vilken storlek kan vara bra att ha på glasburkarna? Läste även en snabb sväng på sidan du skrev.. kan vara bra att använda sig utav pipetter.. hur gjorde du? Vet någon vart man kan få tag i bra pipetter?

Jojo, jeg har ikke testet det de selger på siden. Har en plan men er ikke kommet så langt ennå.

25/4 -10

Jag har funderat på att eventuellt göra någon odlingssubstrat Om jag hittar ingredienser till det vill säga.. och tänkte eventuellt köpa något också.. Då får man ju lite erfarenheter på hur bra/dåligt det går att driva upp orkidéerna från frö.. Har du Anita testat att driva upp orkidéer från frö?

Nei det har jeg ikke men jeg har tenkt å prøve å derfor har jeg samlet en del sider som kan være til hjelp.
Du må gjerne dele dine erfaringer når du setter i gang, veldig intr. å høre hvordan det går.
Her er også noen sider:
http://phytotechlab.com/
http://www.duchefa.com/

Ge ditt svar

Hejsan alla på Orkidéprat! har länge varit oaktiv men skall nu (Förhoppningsvis ) hålla mig kvar här.

Jag börjat läsa lite smått om odling och hittade den här sidan: http://www.orchideenvermehrung.at/englis...

Fungerar verkligen denna metoden? Behöver man inte göra rent nåt med etanol och sånt som man måste om man sår på medium?

Mvh,
Jonatan

Nyckelord: frö, bark, frösådd

8/12 -09

Det som fungerar i naturen borde ju fungera annorstädes också, det är ju ingen som direkt
desinficerar ytorna på träden de gror normalt. Jag skulle tro att man gör som man gör i odling
är för att få högsta möjliga utbyte av frösådden.

Så det lär alltså fungera? De skrev även att de två första sorterna de testade med fungerade. Men inte de andra de har testat.
"ecause of the successful symbiotic germination we tried to reproduce it with different seeds but we were not able to repeat a successful germination. The seeds become protocorms but the neccessary fungus is not always present and so the protocorms die after a while." Varför blir det så? och hur kan man göra så att den fungerar?

Mvh,
Jonatan

9/12 -09

Också sett den där sajten och det skulle vara spännande att testa! Man kanske ska köpa träbitar från regnskogen.

Lät som de tog från sin lokala skog bara? Vilket träslag skall man ta här i sverige tro?

9/12 -09

Orkidéfrön saknar, eller har väldigt lite näring i fröet (finns inget endosperm). I naturen behöver därför orkidéfrön gro i närheten av en svamp som kan ge dem näring (svampen infekterar protokormet). I exemplet ovan så började fröna gro, men det fanns troligtvis ingen kompatibel svamp i närheten.

9/12 -09

9/12 -09

Hadde ikke larsb gjort dette med bra resultat ?
(Finner ikke igjen innlegget hvor det stod om det )

hmm.... kan det vara vilken svamp som helst på barken eller måste det vara en speciell sort som inte finns i Sverige?

Har testat det med att så fröna i moderplantans kruka.. inget resultat. men så lade jag dem bara på ytan, inte vid rötterna.. Värt att testa det med barken iaf.

http://www.youtube.com/watch?v=jVnB0okJH...

Detta kanske kan fungera. Men då är problemet att jag behöver på tag på medium och etanol... Dyrt? Svårt att få tag på? Och bleach... Är det klorin tro?

9/12 -09

Har du tillgång till sterilbänk (laminar flow cabinet)? Kanske via jobbet eller någon vän? Även fast du steriliserar en vanlig arbetsyta noggrant så är det mycket mikrober och annat otyg i luften som kommer att fullkomligt älska ditt medium.

Om man lyckas gro fröna på bark, moderplantans kruka eller dylikt och då använder en svamp som huvudsaklig "näringskälla", då har man inte ett lagom fuktigt och näringsrikt medium som mögel/bakterier kan frodas i. Då borde det inte vara samma krav på en steril miljö.

9/12 -09

3% lösning av Väteperoxid+några droppar diskmedel, en 75:a renat duger bra, som medium:

Knudson's Solution 'B'
Calcium nitrate, Ca(NOs)24H2O 1 gm.
Monobasic potassium phosphate, K2HPO4 0.25 gm.
Magnesium sulfate, MgS04 + 7H2O 0.25 gm.
Ammonium sulfate, (XH4)2SO4 0.50 gm.
Ferric phosphate, FePO4 + 411*0 .0.025 gm.
Sucrose (cane sugar) 20 gm.
Agar 15 gm.
Distilled water 1 liter
Add 0.1 normal hydrochloric acid (HC1)—enough to bring solution to a pH of 4.8-5.2.
Knudson's Solution 'C
Calcium nitrate, Ca.(NO3)24H2O 1 gm.
Monobasic potassium phosphate, K2HPO4 0.25 gm.
Magnesium sulfate, MgSO4 + 7H2O 0.25 gm.
Ammonium sulfate, (NH4)oSO4 0.50 gm.
Ferrous sulfate, FeSO4 + 7H2O 0.025 gm.
Manganese sulfate, MnS04 + 4H2O 0.0075 gm.
Sucrose 20 gm.
Agar 12-15 gm.
Distilled water 1 liter
Add 0.1 normal hydrochloric acid (HCI)—enough to bring the pH up to 4.8 to 5.2.

http://www.youtube.com/watch?v=jVnB0okJH...

Detta kanske kan fungera. Men då är problemet att jag behöver på tag på medium och etanol... Dyrt? Svårt att få tag på? Och bleach... Är det klorin tro?

alltså.. Allt detdär verkar vara lrätt svårt att få tag på och blanda. "3% lösning av Väteperoxid+några droppar diskmedel, en 75:a renat duger bra" är det rengöring?
och som sagt. kan det vara vilken svamp som helst eller går det bara med en speciell?

9/12 -09

Jag har läst en artikel där man använde rotdelar från moderplantan som källa för
den svamp som ska till, han klippte rötterna i små bitar som lades på ytan av det
medium han använde, medium kan vara vad som helst som håller fukt, han använde
mossa med en tunn duk ovanpå, där rotdelar och frön placerades.

Vill Du göra det enkelt för dig använder Du det medium som finns på denna sida:
http://www.orkideer.dk/dyrkning_froeform...
Det har Du nog inga problem att få tag på:
Potatis, honung och vatten,i stället för agar kan Du använda vegetabiliska gelatin som finns att
köpa i hälsokostbutiker.
Väteperoxid=vätesuperoxid kan Du få tag på lite överallt, det använd till blekning av bl.a. av hår,
finns färdig 3%-ig lösning iflaska för 50-60 kr.
Ja, "3% lösning av Väteperoxid+några droppar diskmedel, en 75:a renat är till för rengöring
och sterilisering av frön.

Ah, tack så mycket. Skall kolla upp det, lät simpelt.

Ah, tack så mycket. Skall kolla upp det, lät simpelt.

någon annan som vet någon simpel teknik för att så frön?
Och som sagt.. om man sår på bark, kan det vara vilken svamp som helst eller måste det vara en speciell?

Ge ditt svar

8/12 -09

vaniljplanta

Kan man plocka fröer från en vaniljstång och få de till att gro och växa?

Nyckelord: frösådd, Vanilla

Hei!
Menar du vaniljstång från kryddhyllan? Tror knappast det går - dom är behandlade på nåt sätt, fermenterade, tror jag. I alla fall är det en hel vetenskap att fröföröka de flesta orkideer. Du hittar säkert mer i pratoteket/förökning här överst.

8/12 -09

Helena W har helt rätt. Vaniljstången är fermenterad och fröna har ingen grokapacitet kvar.
Men du kan göra annat med den...

Ta en hel papaya, klyv den och kärna ur den.
Smeta in ytorna med vaniljfröna, badda med 2 msk mörk rom
Låt stå och dra 2 timmar.
Fyll urgröpningarna efter fröna med kokosmjölk.
In i ugnen på 225°C i 10-15 minuter

Servera med vaniljglass.

8/12 -09

wow - låter jättegott!!!

8/12 -09

Låter som ett recept man borde pröva!

8/12 -09

Mums va gott så här på kvällskröken ..

Låter gott - måste skrivas av och provas nån gång ! Var kommer reseptet i från? Nåt som blitt med dig från en orkideresa?

Ge ditt svar
Från jona.

Då mitt odlingsutrymme har växt dramatiskt, är jag nu på jakt efter mer frön för att odla in vitro. Allt är av intresse men jag är speciellt på jakt efter bulbophyllum/cirrhopetalum, paphiopedilum o pragmipedium. Både arter o hybrider är av intresse.

Nyckelord: Cirrhopetalum, Bulbophyllum, frösådd

1/7 -07

Kul att du fröodlar.
Har du något på gång, bilder?
Thomas

Intresserad av Masdevallia?

1/7 -07

Sorry Thomas,

inga bilder på den här datorn.
leker just nu med att testa olika lampor o armaturer o läsa om andras ljusa ideer.

Fröodlar du??

1/7 -07

Hej Ninalina

Japp, jag är intresserad av Masdevallia. vad har du?

2/7 -07

kolla här. Dom säljer orkide frön.Frön kan du för övrigt beställa från hela världen utan cites intyg.http://www.seedgarden.net/Scripts/default.asp

2/7 -07

Lycaste:

Det stämmer inte riktigt. Av vissa arter får man inte ta in någonting. Hör med jordbruksverket först innan du beställer något.

2/7 -07

Jona jo jag har förberett mig med litteratur i ämnet och i stort sett alla prylar och kemikalier.
Har äen en del masdevallia frön...
Lars Jensen har frön och det kan man beställa, han skickar det som brev eller tar med när han kommer.

3/7 -07

juanna, då kaske vi kan diskutera kontamination och andra erfarenheter. Kul.

Lycast, jag kunde inte hitta några orkidefrön på din länk. men jag har hittat massor på ¨The Orchid Seedbank Project¨. Någon som vet om det finns bra utbud på närmare håll.

Fast helst byter jag frön o erfarenheter med er andra som gillar frösådd.

hörs
jona

3/7 -07

Först ill jag förmedla denna länk som är himla bra...
http://members.cox.net/lmlauman/osp/html...
Sen kan du titta här, lite svårnavigerat men fungerar., lars har en amerikansk frösida länkad som man kan beställa frön från genom honom.....
Thomas

4/7 -07

Låter intressant. ska kolla in dem lite senare.

16/1 -08

Hej Jona!
Jag har lite orkidéfrön, troligen Cattleya, men är inte säker. Vill Du ha dom?

17/1 -08

hej Sheila,
d är inget akut behov just nu. men vill du skicka dom så är du mer än hjärtligt välkommen. sade en designer tilll en annan.
lugnet 11c
414 68 göteborg

19/1 -08

får jag fröna att gro så får du såklart ett par

Ge ditt svar

Hej Alla !

Jag köpte några frön, dels från en vit trädgårdsorchidé, nattviol och lite olika maskrosor. Fröna såddes i mitten av februari.
Maskrosorna var det inga problem med men orchideerna är bara så svåra. Fröna såddes i vanlig såjord.
I krukan för trädgårdsorchide har mossan börjat växa. I nattviolskrukan finns en liten grön planta som kan skönjas med förstoringsglas.
Är det någon som vet hur lång tid det tar för fröna att gro ?

Hälsningar knasluvan

Nyckelord: frösådd

14/4 -07

det ända tips jag kan ge dig är att ha tålamod då det finns endel som inte visar sig ovan jord förens år två.

14/4 -07

Orkidéfrön gror inte på vanligt sätt som andra frön. Orkidéfrön saknar frövita och de behöver symbios med en speciell svamp för att kunna gro. Såjord innehåller inte denna svamp så utan den kommer fröna aldrig gro. Alternativt är att man sår fröna på en steril näringsgelé som innehåller alla Men sen undrar jag om det verkligen kan vara nattviolsfrön du fått tag i. Hur såg fröna ut?

15/4 -07

Tack till er som svarat. Jag börjar förstå att det inte är helt lätt att fröså orkidéer.Det är två månader sedan jag sådde fröna så jag minns inte hur de såg ut,men nog var det mer som en nypa stoft som hamnade i krukan. Namnet på växten är Planthera bifolia. Nu kan jag skönja en grön sak till med förstoringsglas.

16/4 -07

Lycka till knasluvan! Det låter som ett spännande prrojekt.

17/4 -07

Från det ena till det andra. Får man verkligen sälja frön av vilda orkidéer i Sverige?

17/4 -07

Om dom är odlade får mand et tror jag. Det står i CITES-appendixarna...

17/4 -07

...alltså, det står i appendixarna huruvida man får sälja fröna.

17/4 -07

I nattviolskrukan, hur många hjärtblad har plantan?
En orkidégrodd ser ut som en liten grön boll med rottrådar och ett hjärtblad.

17/4 -07

Först och främst vill jag klargöra att de maskrosfrön jag köpte inte är vanligt förekommande i Sverige, där för har jag heller ingen anledning att tro att nattviolsfröna kommer från vilda plantor.
Vad gäller nattviolskrukan, så är mina pantor, vad de nu är av för art, verkligen långsamma. Jag tror dessutom att de har två hjärtblad, hjärtblad som ser småprickiga ut med förstoringsglas och de liknar inte någon boll. Finns det något kvar i krukan om en månad så ska jag försöka ta ett foto och lägga ut det så att ni får beskåda eländet.

17/4 -07

är det vita maskorosor du har såt eller fins det fler färger?

18/4 -07

jag sådde även en rosa, Taraxacum Pseudoroseum.

Ge din åsikt