Råd / Förökning / · Frö- och meristemförökning /
Skriv början av artikeln om fröplantorInlägg med fröplantor som nyckelord.
So far, so good. I oktober 2015 flaskade jag ur drygt fyrtio plantor av primärhybriden cattleya Fabia (C dowiana x C labiata, Veitch 1894). De har vuxit i community pots i en kuvös med undervärme sedan dess, tillsammans med andra ungplantor av samma släkte. Jag trodde att jag skulle förlora rätt många av de mindre plantorna, men hittills har bara fyra plantor avlidit. Samtliga dog i svartröta och under de första veckorna. Snart måste jag fundera på att kruka upp de största plantorna. Det blir många små krukor det.
Nyckelord: Cattleya Fabia, Fröplantor
Hårt långsiktigt arbete som verkar löna sig! Grattis!
Fantastiskt bra jobbat! Vad skall du göra med alla dessa?
Kan man ställa sig på kö för ett blomstort exemplar?
Man blir ju minst sagt avis. Kommer någon Fabia att duka upp i auktion eller försäljning här??
Långsiktigt är ordet. Det lär dröja minst sex år innan det kan bli tal om någon blomning. Jag tänkte behålla samtliga plantor åtminstone ett par år och sedan får vi se hur många som har överlevt. Hittills har det dock gått över förväntan, men de små liven är fortfarande rätt känsliga.
Hej Marie! HIttade ditt inlägg när jag sökte på "Cattleya Fabia", jag har själv en "seedling" och undrar hur det går med dina? Några särskilda tips om hur man ska sköta om denna art på bästa sätt?
Har inte än riktigt fattat vad den vill ha egentligen. ;.)
//Karin
Karin: Cattleya Fabia är ingen art, utan en primärhybrid (C dowiana x C labiata). Som de flesta hybrider förefaller också denna korsning vara ganska lättskött. Inslaget av C dowiana talar dock för att man får vara lite försiktig med vattningen under den mörka årstiden, i synnerhet om temperaturen är lite låg. Jag vattnar mina småplantor 1 - 2 gånger i veckan. Alla storblommiga cattleyor vill ha mycket ljus och gärna tilläggsbelysning under vintern. Mina plantor - ca fyrtio stycken - får såväl extra värme som tilläggsbelysning. Lycka till!
Marie, vet du vilka föräldrarna är mer i detalj ? Har sett att det säljs plantor av semialbaformer av Fabia på nätet ..
Marie - tack för ditt svar! Undrar en sak till - är det vattni g 1-2 ggr /veckan även under vintern? Har du bara bark till den? Har du den i fuktigt klimat alternativt luftfuktare/ på blöta lecakulor etc?
Ja, jag vattnar 2 gånger i veckan även på vintern. Småplantorna sitter i väldigt små lerkrukor i en relativt fin barkblandning med lite mossa på ytan. De torkar upp väldigt snabbt. Plantorna står i en drivlåda med undervärme, men utan lock. Dagstemperaturen är runt 25 grader i lådan, på natten håller rummet ca 19 grader och undervärmen är avstängd. Ingen luftfuktare. Cattleyahybrider brukar inte vara så kinkiga med luftfuktighet.
Lars S Den flaska jag köpte var endast märkt med de arter som ingår i korsningen, inte vilken variant av C labiata som använts. Jag kontaktade dock säljaren, som menade att det rör sig om en semialba-variant av pollengivaren. Med tanke på att det rör sig om en fröförökning så kommer dock avkomlingarna att variera en hel del. Jag misstänker att alla fröplantor kommer från samma "remake", så sannolikheten är stor att alla plantor som finns på marknaden har samma genetiska bakgrund.
OK, tack Marie !
Skall bli spännande att följa!
Mvh
Mikael
Miltonia Binotii
Notylia barkeri
Dendrobium sulawesii
Nyckelord: Notylia barkeri, Dendrobium sulawesii, fröplantor, Miltonia Binotii
Kul med småplantor.
Lycka till.
Tack! Det är jätteroligt att pyssla med småplantor. Tyvärr så vägrar min blommvakt ta hand om " ogräs" som han kallar dom för. Så plantorna får följa med mig på semmester till Grekland .Överlever dom detta så lär dom överleva allt
Det var synd att han vägrar. Hur går det förresten för Phrag Sedenii? Mina båda två har blomstängel.
Jag försöker lära mig sköta den. Den ser ut att må bra, men jag undrar om den verkligen ska stå med fötterna i vatten hela tiden, blir det inte för blött för rötterna.? Jag kanske har fattat helt fel? Det finns ingen blommstängel här
Nej, Du har inte fattat fel. Den ska stå med fötterna i vatten hela tiden, den får inte torka upp.
OK! Bra att jag gjort rätt
Ja då har jag planterat upp all småplantorna,de Phalaneopsis jag fick av Lutz. 8 Stycken sammanlagt och åtta stycken för många. De är nu planterade i hälften små fördelad bark och ca hälften spagnum. De står nu all i mini-växthus av plast. Är det någon som vill ha en planta så är du välkommen. Kanske jag behåller en pulchra och en viridis. De ser OK ut med fina rötter.
Nyckelord: Phalaenopsis, fröplantor
Jag är definitivt spekulant på en viridis - men kanske du ska låta mini-bebisarna växa till sig lite först. Lite kul att du fick ett par burkar - lite av misstag:-))
Hej! Du har mail
Du har fått mail från mig med.
Hej, du kommer att få mail från Umeå om typ, tja fem sekunder
Hej
Jag är oxå jätteintresserad. Hör av dig hur det går.
Då har jag fått min kära Cattleya labiata var. concolor. Som bonus fick jag några fröodlade Phalaenosis i plastburk och agar-agar. Phal pulchra (4st) och Phal. viridis.
Nyckelord: nya plantor, fröplantor, Cattleya labiata
Spännande och kul. Men var är bilderna?
Vad roligt, Spindeln, lycka till med älsklingen!
Tja, bilder? Det har jag inte tagit. Liksom tycker jag det är lite ointressant, men andra kanske tycker att det är det. visst kan jag ta några bilder. Jag kan ju försöka få några bilder av småplantorn, det blir lite av en utmaning.
Jeg har 4 bittesmå vandaer, de har 4-5 blader hver som bare er ca 2cm store. Plantene ble tatt ut av flasken i fjor sommer og sto i bark da jeg fikk dem i høst. De har vokst siden jeg fikk dem, men den siste måneden har de ikke sett ut til å trives, ( faktisk var de 6stk i høst ). Jeg har nå satt de i små glass med leca i bunnen, dette gjør i hvertfall at jeg kan se om røttene trives. Er det noen som har erfaring med vandababyer?
Nyckelord: Vanda, fröplantor
Min enda erfarenhet från så små vandabebisar är att jag sedan ca 6 månader har dom monterade med sphagnum på en mangroverot i mitt skåp och dom växer på rätt så bra.Köpte då ett gäng små flaskplantor på Tradera.1 dog ganska omgående.
Monika
Ja nu får man se framemot en sändning från Australien.
Om ca en vecka så landar Aerides krabiense, Dendrobium unicum, Sophronitis rosea wittigiana och Eurochyne rothschildiana här uppe i Ö-vik.
Gudis så spännande!!!!
Nyckelord: fröplantor, flaskplantor, Australien
Kul kul! Julafton mitt i sommaren.
Hur gör man för att beställa därifrån och vad kostar det?
Har du växthus? Det blir spännande, och ganska många plantor. Jag har själv köpt en flaska, och även om plantorna blir små så kommer de att ta plats då de blir många, i min flaska syns minst 5 plantor som är ganska stora, och jag ska inte ta ut dem från flaskan förän nästa vår, så de kommer att vara ganska stora då. Det går också att beställa från Equatorial Plants Co. i England, det kan nog vara enklare.
Hej!
Jag har sambeställt med två andra så vi har delat på kostnaderna, vet inte riktigt hur det har gått till riktigt då inte jag själv skött om det praktiska. Jag bara betalar och ser glad ut. Har också beställt från Equatorial plants så sent som förra hösten. Mycket fina småplantor fick jag då, så det kan jag rekommendera.
Jag har växthus, men använder det bara på sommaren. Jag brukar ha mina småplantor i ett miniväxthus som håller fukten och luftar försiktigt nån gång om dagen. Det har funkat bra tycker jag.
Hej igen, Sophronitis rosea wittigiana blir fin, Eurochyne rothschildiana kan jag inte alls hitta på nätet, vad är det för växt? Har den bytt namn?
Spindeln!
Inte konstigt att du inte hittar den då jag stavat fel. Eurychone ska det vara. Har hört till Angraecum förut. Här kan du kolla:http://orchidspecies.com/euryrothschildiana.htm
Jag har mina flaskorkidéer i fibervävtäkt decimeterhög skogvitmossa i ett par centimeter regnvatten. Väven är uppklippt och där inunder är flaskorkidéerna lätt radplanterade.
I dag fick jag en flaska i present, köpt i Thailand. Den innehåller plantor av Blc Luckystrike + Blc Mahina Yashiro.
Ska bli spännande den dagen jag får krossa flaskan och se om man sedan lyckas driva upp plantorna till blomstora exemplar.
Är det någon som vet hur de kommer att se ut?
Jag har inte lyckats hitta den på nätet.
Siw
Nyckelord: Brassolaeliocattleya, fröplantor, Brassolaeliocattleya Luckystrike
Tack Gtgoon, Luckysrike ser helt fantastisk ut. Det blir något att drömma om.
Jag ska ha dig i åtanke om jag lyckas.
Hej alla e det någon utav er som vet något bra stelle man kan bestella flaskplantor? utan massa krångel osv...
Mvh Fredrik
Nyckelord: flaskplantor, fröplantor
Hej Ruffe!
Jag har beställt från England tillsammans med en bekant och just nu väntar jag på flaskor ifrån Australien. Jag vet tyvärr inte hur man går till väga eftersom jag sambeställt med andra, men kanske nån annan här på forumet tänker beställa så du kanske får vara med på ett hörn.
aa det hadde yu vart roligt så om någon håller på och beställer flask plantor skicka mig ett Pm.. annars kanske jag kan få beställa med dig (er) nästa gång? jag har fått för mig att det e lite billigare eller hoppas på det i allafall:)
hur ser det igentligen ut med flaskplantor pris messigt billigt dyrt eller mitt i mellan? och hur brukar det vara med porto fågel ,fisk eller mitt i mällan (mellan?)? +har du annan erfarenhet du vill dela med dig av ?
Mvh Fredrik
Har läst lite här och där om hur man ska lyckas få dem ut ut flaskan, sägs vara ett rent h*lvete.
eller? man kanske kan klippa sönder flaskan de brukar vell vara petflaskor? annars fram med hammaren . eller menar du övergången mellan flaskan till eventuell kruka?
Mvh Fredrik
Mjo, att få dem ut r krukarn verkar inte vara det värsta utan att få dem att överleva utan den fuktiga luften med agar gel som skämt bort dem. Man ska doppa dem i olika närings och vitaminslösningar och en massa annat jox, googla på "deflasking" så får du se
Flaskan slår man sönder med en hammare. Lägger en handuk runt om så man inte får glas på sej. De plantor jag har fått har dock kommit i provrör av plast.
Näringsgelet runt plantan måste man skölja bort noga. Sen lägger jag mina plantor i vatten med svag näringslösning nån timme.
Sen planterar jag dem tillsammans i vitmossa och perlit/björnmossa. Ställer dom i en sålåda med lock, där det hålls fuktigt.
Från början gläntas på locket 5 min/dag, sen utökas det mer och mer.
Men som sagt svinn får man räkna med.
Jag slår sönder dem under vatten, lägg flaskan diskhon och fyll med vatten. Slå med en hammare.
seedär ja då har man lärt sig något nytt:) tack för infon appropå sålådan vad e önskad tempratur i en sådan kan tänka mig att den blir ganska hög? för dom vill ha rätt ljust va? eller kör man bara en sån där flerahudralappars lampa kanske ?
Mvh Fredrik
Treblad.se är byggt av Björn på samma grund som sajten OrkidéPrat. Om du är medlem i OrkidéPrat kan du logga in här på Treblad.se med samma konto.
Treblad.se är en ganska ny sajt, så det kan finnas buggar. Om du märker att något verkar märkligt, skriv gärna till oss på bjorn@neovita.com så att vi kan rätta till problemet.
Håll dig enkelt uppdaterad om kommande Trillium-projekt och plantor till salu.
Du får använda vissa texter och bilder på OrkidéPrat fritt.
Ansvarig utgivare: Björn Johansson, www.neovita.com/orkideer
Info om neovita, policy kring sekretess och cookies, kontaktmöjligheter