Råd / Förökning / · Frö- och meristemförökning /
Skriv början av artikeln om frönInlägg med frön som nyckelord.
Jag brukade föröka orkidéer av frön några år sedan och skulle vilja gärna gör det igen. Eftersom jag är lite ur praktiken söker jag några frön för första försöken ... best något lätt att odla, exempelvis Phalaenopsis (även hybrider)
tack
Nyckelord: flaskbarn, frön, fröförökning
Frön ankam i dag. Så spännande
Jag har lite frön kvar av Cattleya jenmanii, dock är de drygt 6 år gamla. Sen har jag en frökapsel på Masdevallia bicolor (troligen). Kan vara en korsning eftersom naturen själv ordnade med befruktningen. Den kapseln är snart mogen så om du helst jobbar med gröna kapslar/frön så kan det vara dags att ta den snart. Hör av dig om du är intresserad.
Tack, det later mycket intressant. Jag ska skriva dig en meddelande.
Jag har jobbat med både gröna och torkad kapslar förut därför är det inte så viktig för mig som de är fortfarande grön.
det finns frön av Cypripedium calceolus, Guckusko att köpa på tradera för den som vågarsig på
Nyckelord: Cypripedium calceolus, Guckusko, frön
Jag såg det också, blev rätt sugen, men sen läste jag om hur man sen ska bete sig med de där fröna och det verkar komplicerat.... Men för någon mer erfaren odlare kanske!
Jag hoppas verkligen att fröna kommer ifrån en köpt odlad planta och inte från naturen för det är straffbart att plocka och sälja!
Hear, hear!
det får vi värkligen hoppas på.
Nu ligger en annons ute igen om frön från Cyperipedium calceolus, Guckosko. Snudd på lurendrejeri samt brott mot lagen om fröna kommer ifrån vilda plantor i Sverige. Säljaren borde skriva om ursprunget om denne är medveten om fridlysningen och dess konsekvenser.
Angående lurendrejeri: det är 100 (!) frön som erbjuds med rådet att så på kalkhaltig mark. Allvarligt, Guckosko ger ju normalt 8000 eller fler dammstora frön och de har ju väldigt speciella krav för att gro. Förutom att de behöver en symbios med en speciell svamp så ser man inte röken av något ovanför marken de första 3 åren då den lever på svampen och växer till. Sen tar det upp till 16 år innan de är blomstora. Chansen att lyckas få upp en planta från 100 frön genom att så i trädgården måste ju vara mikroskopisk...
Vil gjerne opplyse om noe i denne saken. Jeg tok kontakt med vedk. som hadde annonsen å han kunne fortelle at frøene er kjøpt fra USA. Etter min forespørsel ang. såing av frøene har han nå endret/lagt til et vedlegg på annonsen. Da blir i alle fall kjøpere opplyst om at dette ikke er frø som kan såes på vanlig måte.
En trivelig person som beklaget dårlig oppl.
Hej,
Jag tänkte tipsa om en wiki om hur man mikroförökar växter och hur man t.ex. sår orkidéfrön:
länk till wikin
Läs eller var med och lägg till Dina erfarenheter.
mvh
Markus
Jättekul initiativ! Jag kan nog inte bidra med något, men jag tittade igenom det... lärorikt och kul!
Fröna från min gula/orange Masdevallia. Jag känner att jag inte riktigt skulle klara av att driva fram nåt av fröna. Jag ger gärna frönen till nån som vill driva fram dom i mot att jag får en planta fall det lyckas driva fram några.
Nyckelord: Masdevallia, frön
Jag fick en frö kapsel från Masdeveallia och nu undrar jag hur jag ska göra för att försöka få fram plantor ifrån fröna. Är helt nybörjare med själva odlingsdelen så skulle bli jätte glad fall jag fick lite råd och tips å trix för att lyckas
Nyckelord: frön, Masdevallia
Hej hopp
Som du kanske vet så innehåller orkidéfröt endast DNA, ingen näring för att fröt ska gro. I naturen gror fröna förenklat sett, med hjälp av en microskopisk svamp. Då man vanligtvis inte har denna själv hemma i sina orkidéodlingar krävs det att man flaskodlar sina orkidéfrön.
Det bästa är att köpa en uppsättning med invitroburkar från Lars Jensen. www.orkidecenter.dk , de har en silikonpropp som gör att man kan göra detta själv hemma.
Det är lite omständigt, men man får med en bruksanvisning på hur man ska göra, fröna måste bl.a. steriliseras innan sådd, och allt måste ske så rent som möjligt, men fullt kapabelt att göra själv hemma. Dock behövs ett dragskåp när man sedan måste omplantera till en större odlingsburk. Men du hittar med information på länken ovan.
Men är man smart så köper man många burkar och sår endast ca 10 frön per burk, då behöver du inte plantera om utan plantan har möjlighet att växa i din första burk.
Linda
Tack så mycket för tipset får sätta mig och plugga lite på min danska
Hej Molle
här finns det lite mer information på svenska.
Och på den här sidan kan du hitta mer information på engelska.
Titta även på ovanstående sidors länksamlingar så kan du nysta lite mer.
/Magnus
Hej!
Har kanske fått en paph att skapa en frökapsel. Hur gör jag för att få fröna att gro? Jag bände upp "kapseln" och ut kom nåt gulaktigt (torrt) mjöl. Är det frön?
Just nu ligger allt i en glasburk med locket ordentligt på. Vet inte hur jag ska odla eller nåt sånt när det gäller orkisar.
Tacksam för hjälp!
Nyckelord: frön, Paphiopedilum, förökning
Att odla orkidéer från frö är svårt. Fröna saknar nämligen frövita så de behöver näring från omvärlden.
Vanligen odlar man fröna sterilt på samma sätt som bakterier odlas i laboratorium. Fröna sås på odlingsmedium med lämplig näringslösning och växer sedan där (med en omplantering till ny behållare) i ett år ungefär.
Skam den som ger sig! Du ska testa fast det är svårt! Alltid lär man sig nått! Förr i tiden typ på 1700- talet lyckades de ibland dra upp frön genom att sätta dem i ytterkanten av moderplantan. I den gamla moderkomposten fanns ofta den mykorriza (ursäkta om det blev felstavat) en sorts svamp som behövdes för att fröet skulle gro. Detta har jag läst i någon bok. Vill bara uppmuntra dig att göra ett försök!
Lycka till!
Vilken bra idé Snödrottningen!
Fast hur får jag fröna att stanna kvar i komposten? De är så pluttiga (som damm nästan) att de trillar nog rakt igenom...
Ska tänka på saken. Får se om jag vågar testa!
//Jojjo
Krossa komposten! mortla eller gör det du kan för att få den så finmalen som möjligt,
Har läst också att man kan öka chanserna för mykorrhizza om man tar gröna rotspetsar från moderplantan, krossa dem och blanda i komposten, sen är det jätteviktigt med rent vatten, köp batterivatten (destillerat) eller använd osmos om du har.
Jag har hört att man dels ska vattna krukan underifrån och så spraya ovanför plantan upp i taket så att det faller ner ett fint duggregn över den. Blir nog lite knepigt och kräver sitt för att inte ha bort fina fröna som är som damkorn. Men jag håller tummarna.
Jojjo!
Go for it!
Treblad.se är byggt av Björn på samma grund som sajten OrkidéPrat. Om du är medlem i OrkidéPrat kan du logga in här på Treblad.se med samma konto.
Treblad.se är en ganska ny sajt, så det kan finnas buggar. Om du märker att något verkar märkligt, skriv gärna till oss på bjorn@neovita.com så att vi kan rätta till problemet.
Håll dig enkelt uppdaterad om kommande Trillium-projekt och plantor till salu.
Du får använda vissa texter och bilder på OrkidéPrat fritt.
Ansvarig utgivare: Björn Johansson, www.neovita.com/orkideer
Info om neovita, policy kring sekretess och cookies, kontaktmöjligheter